ECM Classika PID

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Πέμ Μάιος 21, 2020 3:06 am

fotissgr έγραψε:
Τρί Μαρ 24, 2020 6:48 pm
Ο κορωνοιός μας φέρνει πιο κοντά :a013:
Με έχουν κουράσει τα φόρουμ αλλά τώρα κλεισμένος μέσα ξανάρχισα να διαβάζω κάποια.
Έχω και γω την ECM Classika PID και χάρηκα που ξεκίνησε κάποιος topic. Την θεωρώ εξαιρετική επιλογή για κάποιον που έχει υψηλές απαιτήσεις σε εσπρέσσο και θέλει να "παίξει" με διάφορους καφέδες, ακόμη και specialty κτλ. Σε ότι αφορά το κόστος αλλά και το μέγεθος-βάρος.
Αν κάποιος θέλει να κάνει και αφρόγαλα με την μηχανή αρχίζουν τα προβλήματα. Είναι μια single boiler. Με τα ίδια χρήματα παίρνεις μια heat exchanger που βολεύει πολύ περισσότερο. Εγώ όμως την έχω χρόνια και δεν έχω κάνει αφρόγαλα ούτε μια φορά. Κάποιες φορές απλά το γυρνάω στον ατμό για να ζεσταθεί πιο γρήγορα η μηχανή.
Το ότι το pid έδειξε ας πούμε 92 βαθμούς δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Θέλει αρκετή ώρα για να ζεσταθεί πραγματικά και γι αυτό το γυρίζω στον ατμό, υπερθερμαίνεται και μετά θέλει να κατεβάσεις θερμοκρασία. Επίσης ανάμεσα στους καφέδες, περιμένω και κάποια ώρα για πιο καλό ξαναζέσταμα. Ξαναπιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία η μηχανή και αφήνω να περάσουν και καναδυό λεπτά ακόμα. Θεωρώ πως το νερό στην κεφαλή δεν έχει υπερθεμανθεί, άρα δεν χρειάζεται να βγάλω νερό. Βάζω το portafilter και ξεκινάω εκχύλιση άμεσα. Είναι single boiler με PID γιατί να υπερθερμανθεί? (Αν κάνω λάθος διορθώστε με). Πάντως είμαι σίγουρος πως 10 δευτερόλεπτα είναι πάρα πολλά και μόνο κακό κάνουν (κατεβάζουν την θερμοκρασία).
Αν κάποιος με αυτή την μηχανή δεν έχει αρκετά σταθερά αποτελέσματα, κάτι δεν κάνει καλά. Θα πρέπει τα αποτελέσματα του να έχουν επαναληψιμότητα, να μπορεί κάποιος να προβλέψει τι θα του δώσει στο φλιτζάνι. Το συνηθέστερο λάθος είναι στο taping. Από κει και πέρα εγώ προσπαθώ να είμαι πάντα όσο πιο ακριβής γίνεται για να μειώνω τα λάθη μου- που σίγουρα γίνονται. Γι αυτό και γω προτιμώ τα γραμμάρια και όχι τα ml. Η κρέμα δημιουργεί ανακρίβειες. Σε κάποιο βίντεο που είδα όμως μερικά ποστ πριν, τα λάθη ήταν σοβαρά. Δεν υπήρχε καν εκχύλιση. Ήθελε σίγουρα ή πιο λεπτό κόψιμο ο καφές ή ήταν έντονο το channeling. Τώρα βέβαια και μένα πολλοί καφέδες της Taf με έχουν παιδέψει, αλλά σ αυτήν πάντα επιστρέφω.
Ελπίζω να έδωσα κάποιες επιπλέον πληροφορίες ή έστω να βοήθησα κάποιον που θέλει τώρα να πάρει καφετιέρα. Όταν ήθελα να κάνω αναβάθμιση από την Gulia δεν έβρισκα και πολλές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μηχανή. Την επέλεξα γιατί θεώρησα την dual boiler υπερβολή για τα δικά μου δεδομένα και σε κόστος και σε όγκο. Με ενδιαφέρει μόνο η γεύση και όχι η εμφάνιση στο αφρόγαλα και χρησιμοποιώ μια μηχανή της nespresso. Μία πραγματικά καλή single boiler και καλός κόφτης ήταν η επιλογή μου...
Φίλε μου σε ευχαριστώ για το μακροσκελές ποστ. έχει περάσει ο καιρός και έχω κάπως βελτιωθεί με τη χρήση της μηχανής. και γω μόνο μία φορά έκανα αγρόγαλο, για άλλον, και παρατήρησα ότι δεν βγαίνει όπως θα έπρεπε. αν το χρειαζόμουν σε καθημερινή βάση θα έπαιρνα μια nespresso αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά πάντως.
στο θέμα μας, έκανα και γω κάποιους κύκλους με καφέδες και τελικά κατέληξα πάλι στον rosebud taf. άλλαξα κάπως τη "συνταγή" και βάζω λιγότερο καφέ κάπου 16γρ και το κόβω σχετικά νωρίς. ο καφές έτσι δεν ξινίζει και, όταν ειναι φρεσκος, με εκπλήσσει με τη γεύση του. το πρόβλημα είναι ότι μετά τις 3-4 ημέρες από το άνοιγμα χάνει όλη τη σπιρτάδα και τη γεύση και γίνεται φλατ (χρειαζομαι πολυ πανω απο 10 ημερες για να καταναλωσω το σακουλι). επίσης με τον καιρό διαπίστωσα και εγώ ότι η μηχανή τον θέλει τον χρόνο της για ζέσταμα και δεν χρειάζεται καθόλου εκτόνωση. δεν έχω κλείσει ακόμη έτος αλλα φαντάζομαι για την ασχετοσύνη μου καλά τα πάω. η μηχανή φτιάχνει το πολύ εναν καφέ την ημέρα (καμια φορα και κανεναν), είναι overkill για τις ανάγκες μου αλλά είναι κόσμημα. αν καποιος θέλει μηχανη για εναν καφε την ημέρα καλυτερα να παει σε φθηνοτερη και μυλο για single dosing.

Michalis_cy
Δημοσιεύσεις: 213
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 1:09 pm
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: QM Silvano Evo
Μύλος:: Niche zero
Τοποθεσία: Λευκωσία

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Michalis_cy » Τρί Ιουν 09, 2020 10:32 am

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ορθή πρακτική να γυρνάς σε λειτουργία ατμού μία SB μηχανή με Ε61, απλά για να ζεσταθεί πιο γρήγορα. Το γκρουπ έχει 4.5 κιλά ορείχαλκο, ο οποίος για να αποβάλει την έξτρα θερμοκρασία και να επανέλθει σε σωστή θερμοκρασία για espresso, χρειάζεται αρκετή ώρα. Το πιο κάτω ποστ, από παλαιότερη συζήτηση για την Bezzera unica, είναι σχετικό:
Y.V έγραψε:
Τρί Ιαν 15, 2013 1:01 pm
To Θεμα είναι σε ποιά θερμοκρασία είχε φτασει το γκρούπ και όχι ποσο γρηγορα έπεσε η θερμοκρασία στο νερό του μπόιλερ...
Εγώ εαν χρειαστει για κάποιον λόγο να κατεβασω την θερμοκρασία (σε ήδη προθερμασμένο) γκρούπ κατα έναν βαθμό, αφήνω να περάσουν 10 λεπτα για να είμαι σίγουρος ότι απέβαλε ο ορειχαλκος αυτόν το βαθμό αλλά και να σταθεροποιηθεί πάλι μεσω του θερμοσιφωνισμού στην σωστη θερμοκρασία.
Υπολογιζω ότι πχ για τρεις βαθμούς μείωση θα θελω τουλάχιστον είκοσι λεπτα για απόλυτη σταθεροποίηση.

Κατα την γνώμη μου στις μηχανες μονού μπόιλερ δεν μπορεις να φτιαχνεις εναλλάξ έσπρεσσο και καππουτσίνο εάν θελεις όλα να είναι ελεγχόμενα και να μην χάνεις στην γεύση.
Η μονη λύση όταν έχεις να φτιάξεις αρκετούς καφέδες ταυτοχρόνως, είναι να φτιαξεις όλους τους εσπρεσσο πρώτα (όσοι και να είναι αυτοί) και μετα να ασχοληθεις με την κρεμα για όσους είναι να μετατραπούν σε καππουτσίνο.

Επίσης δεν έχεις ποτέ τον «στεγνό» ποιοτικό ατμό που θα δώσει μια ΗΧ ή μια διπλού μπόιλερ.

geathana
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Technika V
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Round cup, Taf, Mokka, Mr. Bean
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από geathana » Κυρ Οκτ 11, 2020 11:45 am

Καλημέρα σας, κάθε γνώμη και εμπειρία με τη συγκεκριμένη μηχανή θα την ήθελα γιατί τη σκέφτομαι για αγορά...

Άβαταρ μέλους
Earendil
Δημοσιεύσεις: 177
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: Lelit Anna PL41em
Μύλος:: Eureka M. Specialita
2ος Μύλος:: Nuova Simonelli MDX
Οι καφέδες μου:: TAF Fazenda Daterra Sweet Blue | Mococa

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Earendil » Δευ Φεβ 01, 2021 1:35 am

geathana έγραψε:
Κυρ Οκτ 11, 2020 11:45 am
Καλημέρα σας, κάθε γνώμη και εμπειρία με τη συγκεκριμένη μηχανή θα την ήθελα γιατί τη σκέφτομαι για αγορά...
Τελικά που κατέληξες;

geathana
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Technika V
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Round cup, Taf, Mokka, Mr. Bean
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από geathana » Δευ Φεβ 01, 2021 9:54 am

Earendil έγραψε:
Δευ Φεβ 01, 2021 1:35 am
geathana έγραψε:
Κυρ Οκτ 11, 2020 11:45 am
Καλημέρα σας, κάθε γνώμη και εμπειρία με τη συγκεκριμένη μηχανή θα την ήθελα γιατί τη σκέφτομαι για αγορά...
Τελικά που κατέληξες;
Καλημέρα και καλό μήνα,

Τελικά κατέληξα ότι η ουσιαστική αναβάθμιση είναι μια μηχανή με rotary pump και να μπορεί να μπει στο δίκτυο του νερού. Οπότε πήρα την ECM Technica V Profi.

spiritclay
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 24, 2018 6:43 pm

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από spiritclay » Δευ Μαρ 01, 2021 11:07 am

πήρα την απόφαση λοιπόν να ανεβάσω τα λεφτά του μπάτζετ μου και απο την lelit pid που σκεφτόμουν, θα καταλήξω στην συγκεκριμένη. πέρασα απόλα τα στάδια σκέψης για πολλές μηχανές( oscar2, silvia pro) αλλά νομίζω οτι το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με εναν niche zero θα είναι πολύ καλό.το αισθητικό αποτέλεσμα επίσης τρομερό.
γνώσεις στον καφέ υπάρχουν πολλές εδώ και χρόνια σαν δουλειά οπότε δεν θα ζορισττώ με τις εκχυλήσεις μου. θα περιμένω να παραλάβει το barista.gr καινουρια κομμάτια για να κάνω την παραγγελια.
πινω μονο εσπρεσσακια διπλά και αντε καλοκαίρι κανα φρεντο. cappuccino μόνο αν ερθει κάποιος επισκεψη και θέλει. οπότε εδω έρχεται η ερώτηση.υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να δουλεψει ο ατμός στην συγκεκριμενη μηχανή.?

giorgos.b
Δημοσιεύσεις: 145
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Πειραιάς

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από giorgos.b » Δευ Μαρ 01, 2021 2:47 pm

spiritclay έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 11:07 am
οπότε εδω έρχεται η ερώτηση.υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να δουλεψει ο ατμός στην συγκεκριμενη μηχανή.?
και βέβαια υπάρχει, είναι η στανταρ διαδικασία για τις single boiler, το manual τα εξηγεί, section "6.6 Dispensing of steam"
https://www.ecm.de/fileadmin/manual/BA_Classika_PID.pdf

Με απλά λόγια,
1) πας σε λειτουργία ατμού, και καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία σε αυτή που έχεις θέσει, βγάζεις λίγο ατμό-νερό για να αδειάσει λίγο ο Boiler ώστε να έχει χώρο να κάνει expand o ατμός (το κάνεις μέχρι να γίνει ο ατμός ικανοποιητικά στεγνός)
2) κάνεις το αφρόγαλα
3) αλλάζεις σε λειτουργία καφέ πάλι με τον διακόπτη, και κάνεις refill το boiler (βγάζοντας ουσιαστικά ζεστό νερό από το ακροφύσιο έχοντας ενεργοποιήσει την αντλία)

Αν θες να ξανακάνεις καφέ μετά, πρέπει να περιμένεις κάποιο χρόνο για να πέσει η θερμοκρασία του E61

beto
Δημοσιεύσεις: 69
Εγγραφή: Τετ Σεπ 28, 2016 11:45 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: lelit pl41em
2η Μηχανή:: harrio v60
Μύλος:: kompak k3 touch
Οι καφέδες μου:: Kudu, taresso, round cup,
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από beto » Σάβ Μαρ 06, 2021 11:13 am

giorgos.b έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 2:47 pm
spiritclay έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 11:07 am
οπότε εδω έρχεται η ερώτηση.υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να δουλεψει ο ατμός στην συγκεκριμενη μηχανή.?
και βέβαια υπάρχει, είναι η στανταρ διαδικασία για τις single boiler, το manual τα εξηγεί, section "6.6 Dispensing of steam"
https://www.ecm.de/fileadmin/manual/BA_Classika_PID.pdf

Με απλά λόγια,
1) πας σε λειτουργία ατμού, και καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία σε αυτή που έχεις θέσει, βγάζεις λίγο ατμό-νερό για να αδειάσει λίγο ο Boiler ώστε να έχει χώρο να κάνει expand o ατμός (το κάνεις μέχρι να γίνει ο ατμός ικανοποιητικά στεγνός)
2) κάνεις το αφρόγαλα
3) αλλάζεις σε λειτουργία καφέ πάλι με τον διακόπτη, και κάνεις refill το boiler (βγάζοντας ουσιαστικά ζεστό νερό από το ακροφύσιο έχοντας ενεργοποιήσει την αντλία)

Αν θες να ξανακάνεις καφέ μετά, πρέπει να περιμένεις κάποιο χρόνο για να πέσει η θερμοκρασία του E61
+1
Αυτό ακριβώς δείχνει και στο βίντεο του clive coffee!

Απάντηση