Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Gkat

Re: Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Δημοσίευση από Gkat » Τετ Απρ 08, 2020 2:46 pm

ioannisz έγραψε:
Τετ Απρ 08, 2020 2:34 pm
Μην φοβηθείς να πάρεις ΗΧ. Είναι ένας τύπος μηχανής που κατέληξα μετά από πολλές δοκιμές (αφορά όμως την δικιά μου γεύση, τα δικά μου θέλω ...).
Μπορείς και να κάνεις "παιχνίδι" αργότερα, όπως είπες. Επίσης με ένα θερμομετράκι πάνω στο Ε61, θα μάθεις γρήγορα να κάνεις καλούς καφέδες. Ίσως για εσένα που ξεκινάς τώρα να κάνει απόσβεση τα λεφτά του, όταν χωρίς αυτό και με την δυσκολία μιας ΗΧ να πέταγες πολύ καφέ στον νεροχύτη.
Σκέψου το σοβαρά να το βάλεις στα έξοδα.
Οι μηχανές ΗΧ έχουν το πλεονέκτημα της πιο "φρέσκιας" αίσθησης του νερού στον εσπρέσο (αν μπορείς να το καταλάβεις), λόγω ότι το νερό της εκχύλισης δεν ξαναζεσταίνεται. Αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.
ΗΧ έχω και πίνω μόνο εσπρέσο, αλλά φτιάχνω καπουτσίνο στην γυναίκα και στους φίλους που έρχονται σπίτι χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το σενάριο αγοράς μηχανής χωρίς αγορά μύλου ... δεν υπάρχει. Το ξεχνάς.
Ο μύλος που είπαν πιο πάνω (niche), μετά από περίπου ένα χρόνο μαζί του, μπορώ να πω ότι είναι και το best buy στην κατηγορία του (πάντα προσωπική άποψη). Τον πηγαινοφέρνω στο χωριό και δεν έχει πάθει το παραμικρό.
Αν έχεις την δυνατότητα αγόρασε τον μύλο της επιλογής σου πρώτα και περίμενε μέχρι να πας στην μηχανή της επιλογής σου μετά. Στο διάστημα αυτό μπορείς με πολλούς τρόπους να πίνεις αξιόλογα καφεδάκια πχ V60.
Και πάλι, κάτι υποκειμενικό : τι όμορφη που είναι η Mara ... και με το paddle της Bianca θα είναι ακόμα πιο όμορφη.
Καταρχην, να ευχαριστησω ολους σας για τη βοηθεια και τις απαντησεις...

Και γω εχω ριξει αρκετο διαβασμα και ψαξιμο μεχρι εκει που φτανουν οι γνωσεις μου περι του αντικειμενου...

Οντως αυτο που αποκομιζω με τις hx μηχανες ειναι οτι υπαρχουν και συν κσι αρνητικα..

Εξαρταται το αποτελεσμα απο πολλους παραγοντες κσι ολοι θελουν την επιμερους προσοχη...

Σιγουρα η μηχανη ειναι ενας απ τους κρικους

Άβαταρ μέλους
panos0121
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Δημοσίευση από panos0121 » Τετ Απρ 08, 2020 4:06 pm

Εγώ νομίζω ότι είναι υπερβολή να σου προτείνουμε να πάρεις μια μηχανή των δύο χιλιάδων ευρω αντί του ενος,για να φτιάχνεις, βία ένα καπουτσίνο την ημέρα.. Μια χαρά θα αποδώσει και με ένα μποιλερ.. Για εμένα θέσε ως στάνταρ τον niche zero και από κει και πέρα όσο αντέχει η τσέπη σου.. Καφεδαρες θα πιεις.. Δεν υπάρχει αμφιβολία..

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Τετ Απρ 08, 2020 4:21 pm

Είμαι πολύ 'νέος' στο αντικείμενο για να έχει βαρύτητα η άποψή μου, αλλά αν δεν σε ενοχλεί το 'χειροκίνητο' του πράγματος, θα τολμήσω να προτείνω το Robot της Cafelat (έκδοση Barista με μανόμετρο), που πάει γύρω στα 450 Ευρώ + τον Niche Ζero (600 Ευρώ) που είναι και το πιο σημαντικό, οπότε είσαι στα 1000 Ευρώ σύνολο, έχεις αξιοπιστία, έλεγχο πίεσης κ.λπ. Αν θες να έχεις και τον απόλυτο έλεγχο στη θερμοκρασία πάρε και έναν βραστήρα με ένδειξη θερμοκρασίας (50-200 Ευρώ) και τα έχεις όλα. Αλλά για το αφρόγαλα δεν έχω να προτείνω κάτι.
ΥΓ1: καλά ντε, μη βαράτε...
ΥΓ2: παρακολουθώντας το Home-barista.com πάντως πολλοί θα σου πρότειναν το Robot στο σύνολο χρημάτων που διαθέτεις.

Άβαταρ μέλους
panos0121

Δημοσίευση από panos0121 » Τετ Απρ 08, 2020 4:32 pm

Ούτε καν για μένα.. Πολύ διαδικασία.. Από lelit PLUST pid-bezzera unica και πάνω εννοούσα..

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Απρ 08, 2020 5:09 pm

giorgoscha έγραψε:
Τετ Απρ 08, 2020 4:21 pm
... θα τολμήσω να προτείνω το Robot της Cafelat (έκδοση Barista με μανόμετρο), που πάει γύρω στα 450 Ευρώ + τον Niche Ζero (600 Ευρώ) που είναι και το πιο σημαντικό, οπότε είσαι στα 1000 Ευρώ σύνολο, έχεις αξιοπιστία, έλεγχο πίεσης κ.λπ. Αν θες να έχεις και τον απόλυτο έλεγχο στη θερμοκρασία πάρε και έναν βραστήρα με ένδειξη θερμοκρασίας (50-200 Ευρώ) και τα έχεις όλα. Αλλά για το αφρόγαλα δεν έχω να προτείνω κάτι...
Γιώργο θα σε στεναχωρήσω λίγο, αλλά 450€+ έξοδα βραστήρα είναι πολλά χρήματα για να μην εχεις κανένα έλεγχο της θερμοκρασίας. Όσο καλό βραστήρα και να έχεις οι απώλειες από το κρύο -χωρίς μόνωση- δοχειάκι που παίζει το ρόλο του boiler είναι πολύ σημαντικές στη διάρκεια της εκχύλισης. Εκτός αν υπολογίσεις την πτώση ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο βραστήρα αρκετά πάνω από το επιθυμητό...χμ, λιγάκι δύσκολο, καθόλου πρακτικό και ενάντια σε κάθε έννοια επαναληψιμότητας.
Αν συνυπολογίσεις και την απουσία ατμού όπως σωστά επισήμανες, το υψηλό budget δεν της επιτρέπει να είναι ανταγωνιστική πρόταση έναντι μιας entry level αυτόματης μηχανής.

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Τετ Απρ 08, 2020 5:40 pm

Δεν τίθεται θέμα 'στεναχώριας'. Πολύ πιθανό να έχεις δίκιο. Μπορείς αν θες να ρίξεις μια ματιά στο βίντεο αυτό που δείχνει τη θερμοκρασία του καλαθιού σε 6 συνεχόμενες εκχυλίσεις, αλλά και το γράφημα που έφτιαξε κάποιος με βάση το βίντεο και να βγάλεις πιο ασφαλή συμπεράσματα, κυρίως ως προς το που κατατάσσεται τελικά μια μηχανή όπως το robot στη διαχείριση της θερμοκρασίας.
Και συγνώμη για το off-topic.

knod

Δημοσίευση από knod » Τετ Απρ 08, 2020 6:44 pm

Και γω νέο μέλος είμαι, και σχετικά πρόσφατα αποφάσισα να ανεβάσω το παιχνίδι, μετά από ~10 χρόνια με Gaggia baby + Ascaso i2. Το διάβασμα με πήγε προς τις prosumer λύσεις. Ήδη παράγγειλα τον Niche Zero που ίσως θα μπορούσε για λίγο καιρο να είναι με την Gaggia μέχρι να καταλάβω και γω τι μηχανή θέλω. Μετά από αμφιταλάντευση είμαι πιο κοντά στην Mara X και εγώ καθώς το δόλωμα με την καλύτερη θερμοκρασίακη διαχείρηση και όλα τα σύγχρονα καλούδια που λύνουν κάποια κλασσικά ΗΧ προβλήματα, δείχνουν να με πείθουν. Αν κάποιος μου πει εδώ ότι είναι καθαρά marketing πιθανόν να τον πιστέψω γιατί δεν έχω καθολου έμπειρια στην αγορά αυτή.

Gkat

Δημοσίευση από Gkat » Τετ Απρ 08, 2020 8:09 pm

panos0121 έγραψε:
Τετ Απρ 08, 2020 4:06 pm
Εγώ νομίζω ότι είναι υπερβολή να σου προτείνουμε να πάρεις μια μηχανή των δύο χιλιάδων ευρω αντί του ενος,για να φτιάχνεις, βία ένα καπουτσίνο την ημέρα.. Μια χαρά θα αποδώσει και με ένα μποιλερ.. Για εμένα θέσε ως στάνταρ τον niche zero και από κει και πέρα όσο αντέχει η τσέπη σου.. Καφεδαρες θα πιεις.. Δεν υπάρχει αμφιβολία..
ισχυει αυτο που λες...

ειναι νομιζω κι αυτο οπως ολα τα, ας τα πουμε, "χομπι"..
ειτε "καφες" ειναι αυτο η οτιδηποτε αλλο, με οτι κι αν "πιαστουμε", το αγαπαμε και θελουμε να ασχοληθουμε και να παρουμε ενα "καλο αποτελεσμα"...

πχ ενα αλλο μου χομπι ειναι το σινεμα στο σπιτι...ειμαι σινεφιλ...εχω ενα προτζεκτορα που μου δινει μια ποιοτητα εικονας 8..
αν θελω να το παω απο το 8 στο 9, πρεπει και χρονο αλλα και χρημα να επενδυσω για μικρές τελικα διαφορες στο τελικο αποτελεσμα..πες οτι ειμαι διαθετιμενος να το κανω και το κανω...
και εδω θα παιξουν, εκτος της "μηχανης" (προτζεκτορας) και αλλοι πολλοι παραγοντες, ωστε τελικα να παρεις αυτο που λενε "αισθηση σινεμα"..
στη θεση του "καφε" (σαν κοκκους εννοω), μπαινει πχ η ιδια η ταινια...κατα ποσο ειναι φροντισμενη "γραμμενη" σωστα κλπ

δε πα να χεις jvc των 17000 ευρω...αυτο που θα "παρεις", το τελικο αποτελεσμα δλδ ναι μεν θα μπορεσει να στο "ξεμπροστιασει" η μηχανη, αλλα η επενδυση σου (σα μηχανακια και μονο) δε θα σου χει δωσει αυτη την αισθηση που εψαχνες...

ειναι αλυσιδα και μεχρι που θελει κανεις να το φτασει...

σημειωση: απο ενα σημειο και μετα, για μενα παντα, αρχιζει το "κυνηγι μαγισσων"...πχ στον ηχο... καλωδια που "ακουγονται" πιο σκοτεινα και πιο φωτεινα..κλπ κλπ κλπ

Gkat

Δημοσίευση από Gkat » Τετ Απρ 08, 2020 8:34 pm

giorgoscha έγραψε:
Τετ Απρ 08, 2020 4:21 pm
Είμαι πολύ 'νέος' στο αντικείμενο για να έχει βαρύτητα η άποψή μου, αλλά αν δεν σε ενοχλεί το 'χειροκίνητο' του πράγματος, θα τολμήσω να προτείνω το Robot της Cafelat (έκδοση Barista με μανόμετρο), που πάει γύρω στα 450 Ευρώ + τον Niche Ζero (600 Ευρώ) που είναι και το πιο σημαντικό, οπότε είσαι στα 1000 Ευρώ σύνολο, έχεις αξιοπιστία, έλεγχο πίεσης κ.λπ. Αν θες να έχεις και τον απόλυτο έλεγχο στη θερμοκρασία πάρε και έναν βραστήρα με ένδειξη θερμοκρασίας (50-200 Ευρώ) και τα έχεις όλα. Αλλά για το αφρόγαλα δεν έχω να προτείνω κάτι.
ΥΓ1: καλά ντε, μη βαράτε...
ΥΓ2: παρακολουθώντας το Home-barista.com πάντως πολλοί θα σου πρότειναν το Robot στο σύνολο χρημάτων που διαθέτεις.
τα εχω δει τα "μηχανακια" που λες...πχ https://www.youtube.com/watch?v=11ZSXVZbQbA με τον niche...

σαν αποτελεσμα μπορει να βγαζει τον ιδιο ή και καλυτερο καφε...αλλα ειμαι "μηχανακιας"

το λεω ανοιχτα και χωρις ιχνος ντροπης :P

Άβαταρ μέλους
panos0121

Δημοσίευση από panos0121 » Τετ Απρ 08, 2020 9:00 pm

πιστευω τοτε το καλυτερο που εχεις να κανεις για να παρεις πιο σαφεις απαντησεις ειναι να θεσεις ενα οριο στο πατζετ σου και απο κει και επειτα,προτεραιοτητες..πχ..εχω 1,5κ για μηχανη..θελω να μην ειναι ογκωδης να μην κανει πολυ θορυβο να φτιαχνει 5 καπουτσινο στη σειρα να συνδεεται στο δικτυο υδρευσης και παει λεγοντας..καλο καφε θα πιεις και με 1200 για μηχανη και μυλο..ποιες ομως απο τις δευτερευουσες προτεραιοτητες εχεις ψηλα στη λιστα το ξερεις μονο εσυ..

Απάντηση