Αγορα μηχανης εσπρεσσο
Αγορα μηχανης εσπρεσσο
Καινουργιος στο forum... Καλως σας βρηκα!
Ειμαι στην ερευνα αγορας για μηχανη εσπρεσσο...
Προσανατολιζομαι στην Lelit...
Αυτο που ζηταω ειναι σταθεροτητα στις θερμοκρασιες (οπως ολοι), αξιοπιστια στα μηχανικα και δυνατοτητες στη συνεχεια για "παιχνιδι" αναλογα και με τον καφε της επιλογης... Να αναφερω επισης οτι ειμαι φιλος του espresso περισσοτερο, απ οτι των cappuccino κλπ...
Ειμαι μεταξυ
1) Elizabeth PL92T
2) Mara PL62X
Στην 2η επιλογη νομιζω οτι οι δυνατοτητες για προσαρμογη της μηχανης ειναι περιορισμενες ( pre-infusion κλπ)...
Απ την αλλη νομιζω οτι θα υπαρχει περισσοτερη σταθεροτητα σε θερμοκρασιες στο group και γενικα απο αυτα που διαβαζω εχει κανει προσπαθεια η εταιρια να εφαρμοσει νεες τεχνικες που (προσπαθουν) να εξαλειψουν τις οποιες αδυναμιες... Το θεμα ειναι αν στη πραξη τα βλεπουμε...
Υπαρχει και η τελευταια επιλογη, η οποια ειναι η Bianca...
Αν παω εκει θα πρεπει να αναβαλλω σε 1η φαση την αγορα καλου μυλου και να εξαρταμαι απ τη αλεση του καφεκοπτειου.. Κατα ποσο αξιζει η αγορα μιας τετοιας μηχανης?... Εννοω τον ανθρωπινο παραγοντα δλδ εμενα, ο οποιος δεν εχει την εμπειρια να "βγαλει" (ακομα), οτι η μηχανη μπορει να δωσει... Θα θελα τη γνωμη σας
Τελος, αν μπορειτε να μου προτεινεται και καποιον αναλογο μυλο με τις παραπανω μηχανες..
Οποιαδηποτε συμβουλη καλοδεχουμενη
Ευχαριστω!
Ειμαι στην ερευνα αγορας για μηχανη εσπρεσσο...
Προσανατολιζομαι στην Lelit...
Αυτο που ζηταω ειναι σταθεροτητα στις θερμοκρασιες (οπως ολοι), αξιοπιστια στα μηχανικα και δυνατοτητες στη συνεχεια για "παιχνιδι" αναλογα και με τον καφε της επιλογης... Να αναφερω επισης οτι ειμαι φιλος του espresso περισσοτερο, απ οτι των cappuccino κλπ...
Ειμαι μεταξυ
1) Elizabeth PL92T
2) Mara PL62X
Στην 2η επιλογη νομιζω οτι οι δυνατοτητες για προσαρμογη της μηχανης ειναι περιορισμενες ( pre-infusion κλπ)...
Απ την αλλη νομιζω οτι θα υπαρχει περισσοτερη σταθεροτητα σε θερμοκρασιες στο group και γενικα απο αυτα που διαβαζω εχει κανει προσπαθεια η εταιρια να εφαρμοσει νεες τεχνικες που (προσπαθουν) να εξαλειψουν τις οποιες αδυναμιες... Το θεμα ειναι αν στη πραξη τα βλεπουμε...
Υπαρχει και η τελευταια επιλογη, η οποια ειναι η Bianca...
Αν παω εκει θα πρεπει να αναβαλλω σε 1η φαση την αγορα καλου μυλου και να εξαρταμαι απ τη αλεση του καφεκοπτειου.. Κατα ποσο αξιζει η αγορα μιας τετοιας μηχανης?... Εννοω τον ανθρωπινο παραγοντα δλδ εμενα, ο οποιος δεν εχει την εμπειρια να "βγαλει" (ακομα), οτι η μηχανη μπορει να δωσει... Θα θελα τη γνωμη σας
Τελος, αν μπορειτε να μου προτεινεται και καποιον αναλογο μυλο με τις παραπανω μηχανες..
Οποιαδηποτε συμβουλη καλοδεχουμενη
Ευχαριστω!
- PublicDomain
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
Re: Αγορα μηχανης εσπρεσσο
δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από τον σχεδιασμό αγοράς νέα ς μηχανής και γιαυτό μπαίνω στο πειρασμό να απαντήσω!
(αν και δεν είναι σωστό να μιλάω συνέχεια στο φόρουμ ας όψεται το lockdown)
οι μηχανές που αναφέρεις είναι πολύ ωραίες αλλά:
1) προτιμάς το καπουτσίνο
2) ο μύλος είναι πολύ βασικός
εκεί θα μπορούσες να εξοικονομήσεις χρήματα για μύλο (πχ niche zero) αφού στο εσπρέσο δε σε νοιάζει τόσο πολύ το Dual Boiler ή το HX το οποίο σημαίνει και περισσότερα χρήματα
συνεπώς αν μιλάμε για 1-2 καπουτσίνο την φορά προτείνω ανεπιφύλακτα τις:
α) BEZZERA UNICA PID
β) ECM Classika PID
όλες με Ε61 group
Πάνω από όλες αυτές υπάρχει πολύ ενδιαφέρον στους home barista για την lelit bianca την οποία και θα ήθελα να έχω αυτό το διάστημα αλλά όπως είπες είναι ακριβή
με βάση όλα τα παραπάνω η Elizabeth PL92T βγαίνει εκτός στις επιλογές μου
αυτά και αναμένω και τις απαντήσεις και των υπολοίπων!
(αν και δεν είναι σωστό να μιλάω συνέχεια στο φόρουμ ας όψεται το lockdown)
οι μηχανές που αναφέρεις είναι πολύ ωραίες αλλά:
1) προτιμάς το καπουτσίνο
2) ο μύλος είναι πολύ βασικός
εκεί θα μπορούσες να εξοικονομήσεις χρήματα για μύλο (πχ niche zero) αφού στο εσπρέσο δε σε νοιάζει τόσο πολύ το Dual Boiler ή το HX το οποίο σημαίνει και περισσότερα χρήματα
συνεπώς αν μιλάμε για 1-2 καπουτσίνο την φορά προτείνω ανεπιφύλακτα τις:
α) BEZZERA UNICA PID
β) ECM Classika PID
όλες με Ε61 group
Πάνω από όλες αυτές υπάρχει πολύ ενδιαφέρον στους home barista για την lelit bianca την οποία και θα ήθελα να έχω αυτό το διάστημα αλλά όπως είπες είναι ακριβή
με βάση όλα τα παραπάνω η Elizabeth PL92T βγαίνει εκτός στις επιλογές μου
αυτά και αναμένω και τις απαντήσεις και των υπολοίπων!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- agpol07
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
Σόρυ που παρεμβαίνω αλλά νομίζω λέει προτιμά Espresso και όχι cappuccino..
Ευχαριστω για την απαντηση...
Περισσοτερο απλα espresso προτιμαω...
Ισως δε το πα πολυ ξεκαθαρα...
Σωστα λοιπον αναφερεσαι σε μηχανες με απλο boiler κσι pid, μιας και ενδιαφερομαι 90% για εσπρεσσο και οχι τοσο για latte, cappuccino κλπ.
Τις ειδα κ γω αυτες της μηχανες που αναφερεις..
Ειδικα την ECM...πολυ καλες ποιοτικες μηχανες, απο την 1η μεχρι την top.
Ωστοσο, ειδικα στην Mara x, μετα απο διαβασμα σε sites, βιντεο και δοκιμες με αυτη τη μηχανη, αυτο που μου αρεσε, ειναι οτι πολυ εξυπνα εχουν επεμβει στη κλασικη σχεδιαση μιας μηχανης e61 και εχουν εφαρμοσει καποιες τεχνικες, που και σταθεροτητα παρεχουν σε θερμοκρασιες στο γκρουπ, αλλα ταυτοχρονα, εφαρμοζουν τεχνικη pre infusion που μπορει να συγχωρει περισσοτερο αλλαγες σε καφε..
Πχ https://www.home-barista.com/reviews/le ... 63863.html
Και με το απλο μου μυαλο ελεγα οτι, περιπου στο 1000ρικο+, να παρω μια μηχανη που να εχει δυνατοτητα μιας εστω "προσαρμογης" σε διαφορα "σεναρια" καφε...
Θα μου πεις βεβαια "φιλε αμα πινεις μονο σκετο εσπρεσσο, παρε μια μηχανη με ενα μποιλερ και σταθερη θερμοκρασια και preinfusion και μη ψαχνεσαι"
Περισσοτερο απλα espresso προτιμαω...
Ισως δε το πα πολυ ξεκαθαρα...
Σωστα λοιπον αναφερεσαι σε μηχανες με απλο boiler κσι pid, μιας και ενδιαφερομαι 90% για εσπρεσσο και οχι τοσο για latte, cappuccino κλπ.
Τις ειδα κ γω αυτες της μηχανες που αναφερεις..
Ειδικα την ECM...πολυ καλες ποιοτικες μηχανες, απο την 1η μεχρι την top.
Ωστοσο, ειδικα στην Mara x, μετα απο διαβασμα σε sites, βιντεο και δοκιμες με αυτη τη μηχανη, αυτο που μου αρεσε, ειναι οτι πολυ εξυπνα εχουν επεμβει στη κλασικη σχεδιαση μιας μηχανης e61 και εχουν εφαρμοσει καποιες τεχνικες, που και σταθεροτητα παρεχουν σε θερμοκρασιες στο γκρουπ, αλλα ταυτοχρονα, εφαρμοζουν τεχνικη pre infusion που μπορει να συγχωρει περισσοτερο αλλαγες σε καφε..
Πχ https://www.home-barista.com/reviews/le ... 63863.html
Και με το απλο μου μυαλο ελεγα οτι, περιπου στο 1000ρικο+, να παρω μια μηχανη που να εχει δυνατοτητα μιας εστω "προσαρμογης" σε διαφορα "σεναρια" καφε...
Θα μου πεις βεβαια "φιλε αμα πινεις μονο σκετο εσπρεσσο, παρε μια μηχανη με ενα μποιλερ και σταθερη θερμοκρασια και preinfusion και μη ψαχνεσαι"
- PublicDomain
H MaraX είναι ότι πιο compact υπάρχει σε μηχανή (μικρό μέγεθος), είναι αρκετά δημοφιλής πχ στην Αγγλία αλλά εμένα προσωπικά το ΗΧ με φοβίζει λίγο γιαυτό άλλωστε ας απαντήσει και κάποιος άλλος.
απλά εγώ έριξα το βάρος στο θέμα μύλος και πάει χαμένη όλη επένδυσή σου αν δεν πάρεις πχ τον niche zero και μετά έρχεται και η μηχανή
μπαίνει και το οικονομικό στη μέση
δηλαδή εγώ προτείνω την bianca & niche zero μπορείς;
αν όχι αφήνεις το μύλο ως έχει και πέφτεις σε μηχανή όσο μπορείς και από τη στιγμή που προτιμάς το εσπρέσο δεν θα κολλήσεις κάπου!
αλλά και πάλι ας βοηθήσει και κάποιος άλλος!
ΥΓ
απλά εγώ έριξα το βάρος στο θέμα μύλος και πάει χαμένη όλη επένδυσή σου αν δεν πάρεις πχ τον niche zero και μετά έρχεται και η μηχανή
αν όχι αφήνεις το μύλο ως έχει και πέφτεις σε μηχανή όσο μπορείς και από τη στιγμή που προτιμάς το εσπρέσο δεν θα κολλήσεις κάπου!
ΥΓ
ναι ήθελα να πω ότι προτιμά το εσπρέσο και ΟΧΙ το καπουτσίνο (αλλά δε μπορώ να επεξεργαστώ το POST πλέον!)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
Σωστο το σκεπτικο για το hx.. Και γω διατηρω πολλες επιφυλαξεις για το "ιδανικο" του πραγματος..PublicDomain έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 12:58 pmH MaraX είναι ότι πιο compact υπάρχει σε μηχανή (μικρό μέγεθος), είναι αρκετά δημοφιλής πχ στην Αγγλία αλλά εμένα προσωπικά το ΗΧ με φοβίζει λίγο γιαυτό άλλωστε ας απαντήσει και κάποιος άλλος.
ΥΓναι ήθελα να πω ότι προτιμά το εσπρέσο και ΟΧΙ το καπουτσίνο (αλλά δε μπορώ να επεξεργαστώ το POST πλέον!)
Bianca+μυλος ειναι νομιζω και γω ιδανικος... αλλα ακριβος
Δεν εχω ακομα παρει αποφαση, αλλα σιγουρα πολλα λαθη δεν πρεπει να κανω...γιατι "μετα την απομακρυνση του ταμειου ουδεν λαθους"
- PublicDomain
αν δεν έχεις μύλο καφέ δεν πρόκειται να πιεις!!
δηλαδή θα έχεις δώσει τόσα χρήματα για μηχανή και θα πρέπει να περιμένεις πότε θα πάρεις τον (κατάλληλο) μύλο...
δηλαδή θα έχεις δώσει τόσα χρήματα για μηχανή και θα πρέπει να περιμένεις πότε θα πάρεις τον (κατάλληλο) μύλο...
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- BasilTh
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Νομίζω απο τις περιγραφές οτι οι προτεραιότητες σου στην επιλογή μηχανής ειναι :
1) Κυρίως espresso
2) Pre infusion
3) Τιμή γύρω στα 1000 Ευρώ .
Αυτό που περιγράφεις ειναι η Unica .
Δεν έχεις λόγο να ψάχνεις την Bianca , μια μηχανή με pressure profiling στα 2000 Ευρώ .
Ο μοχλός της Unica προσφέρει εύκολο Pre infusion ακόμα και την δυνατότητα να σταματάς την εκχύλιση και να τη ξεκινάς πάλι κατά βούληση .
BasilTh έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 1:58 pm
Νομίζω απο τις περιγραφές οτι οι προτεραιότητες σου στην επιλογή μηχανής ειναι :
1) Κυρίως espresso
2) Pre infusion
3) Τιμή γύρω στα 1000 Ευρώ .
Αυτό που περιγράφεις ειναι η Unica .
Δεν έχεις λόγο να ψάχνεις την Bianca , μια μηχανή με pressure profiling στα 2000 Ευρώ .
Ο μοχλός της Unica προσφέρει εύκολο Pre infusion ακόμα και την δυνατότητα να σταματάς την εκχύλιση και να τη ξεκινάς πάλι κατά βούληση .
Παντα και κυριως espresso...
Και σιγουρα δε μπορω ν αφησω τελικα απεξω την αγορα μυλου...
Οποτε η Bianca ειναι κ αρκετα δυσκολο να τη φτασουμε, με ολα τα υπολοιπα αναγκαια "εργαλεια" αγορασμενα ταυτοχρονα
- ioannisz
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Μην φοβηθείς να πάρεις ΗΧ. Είναι ένας τύπος μηχανής που κατέληξα μετά από πολλές δοκιμές (αφορά όμως την δικιά μου γεύση, τα δικά μου θέλω ...).
Μπορείς και να κάνεις "παιχνίδι" αργότερα, όπως είπες. Επίσης με ένα θερμομετράκι πάνω στο Ε61, θα μάθεις γρήγορα να κάνεις καλούς καφέδες. Ίσως για εσένα που ξεκινάς τώρα να κάνει απόσβεση τα λεφτά του, όταν χωρίς αυτό και με την δυσκολία μιας ΗΧ να πέταγες πολύ καφέ στον νεροχύτη.
Σκέψου το σοβαρά να το βάλεις στα έξοδα.
Οι μηχανές ΗΧ έχουν το πλεονέκτημα της πιο "φρέσκιας" αίσθησης του νερού στον εσπρέσο (αν μπορείς να το καταλάβεις), λόγω ότι το νερό της εκχύλισης δεν ξαναζεσταίνεται. Αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.
ΗΧ έχω και πίνω μόνο εσπρέσο, αλλά φτιάχνω καπουτσίνο στην γυναίκα και στους φίλους που έρχονται σπίτι χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το σενάριο αγοράς μηχανής χωρίς αγορά μύλου ... δεν υπάρχει. Το ξεχνάς.
Ο μύλος που είπαν πιο πάνω (niche), μετά από περίπου ένα χρόνο μαζί του, μπορώ να πω ότι είναι και το best buy στην κατηγορία του (πάντα προσωπική άποψη). Τον πηγαινοφέρνω στο χωριό και δεν έχει πάθει το παραμικρό.
Αν έχεις την δυνατότητα αγόρασε τον μύλο της επιλογής σου πρώτα και περίμενε μέχρι να πας στην μηχανή της επιλογής σου μετά. Στο διάστημα αυτό μπορείς με πολλούς τρόπους να πίνεις αξιόλογα καφεδάκια πχ V60.
Και πάλι, κάτι υποκειμενικό : τι όμορφη που είναι η Mara ... και με το paddle της Bianca θα είναι ακόμα πιο όμορφη.
Μπορείς και να κάνεις "παιχνίδι" αργότερα, όπως είπες. Επίσης με ένα θερμομετράκι πάνω στο Ε61, θα μάθεις γρήγορα να κάνεις καλούς καφέδες. Ίσως για εσένα που ξεκινάς τώρα να κάνει απόσβεση τα λεφτά του, όταν χωρίς αυτό και με την δυσκολία μιας ΗΧ να πέταγες πολύ καφέ στον νεροχύτη.
Σκέψου το σοβαρά να το βάλεις στα έξοδα.
Οι μηχανές ΗΧ έχουν το πλεονέκτημα της πιο "φρέσκιας" αίσθησης του νερού στον εσπρέσο (αν μπορείς να το καταλάβεις), λόγω ότι το νερό της εκχύλισης δεν ξαναζεσταίνεται. Αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.
ΗΧ έχω και πίνω μόνο εσπρέσο, αλλά φτιάχνω καπουτσίνο στην γυναίκα και στους φίλους που έρχονται σπίτι χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το σενάριο αγοράς μηχανής χωρίς αγορά μύλου ... δεν υπάρχει. Το ξεχνάς.
Ο μύλος που είπαν πιο πάνω (niche), μετά από περίπου ένα χρόνο μαζί του, μπορώ να πω ότι είναι και το best buy στην κατηγορία του (πάντα προσωπική άποψη). Τον πηγαινοφέρνω στο χωριό και δεν έχει πάθει το παραμικρό.
Αν έχεις την δυνατότητα αγόρασε τον μύλο της επιλογής σου πρώτα και περίμενε μέχρι να πας στην μηχανή της επιλογής σου μετά. Στο διάστημα αυτό μπορείς με πολλούς τρόπους να πίνεις αξιόλογα καφεδάκια πχ V60.
Και πάλι, κάτι υποκειμενικό : τι όμορφη που είναι η Mara ... και με το paddle της Bianca θα είναι ακόμα πιο όμορφη.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10