Αγαπητοί συμφορουμίτες αφού σας ευχαριστήσω για τις άπειρες πληροφοριες-γνώσεις που μου προσφέρετε τον τελευταίο καιρό έχω να ρωτήσω το εξής:
Έχω την gaggia classic και σε λίγο κλείνει 2 μήνες χρήσης με 1-3 espresso τη μερα (υπέροχοι με τη βοήθεια του φόρουμ...)
Ο καιρός της πρώτης αφαλάτωσης πλησιάζει και το έχω ψάξει αρκετά λόγω του ευαίσθητου boiler..
Επειδή δεν φτιάχνω
ποτέ αφρόγαλα μήπως χρειάζομαι πιο αραιά αφαλάτωση? πχ κάθε 4 μήνες και όχι κάθε 2? (Το συστημα δουλευει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες άρα λιγότερα άλατα...) Επίσης πρέπει να περνάω το διάλυμα και από το ακροφύσιο του ατμού ή να το ρίχνω όλο στο group?
Χρησιμοποιώ νερό βρύσης (είναι αρκετά μαλακό εδώ στην Αθήνα) και η μόνη φροντίδα είναι να γεμίζω πάντα το δοχείο από το προηγούμενο βράδυ ώστε να φεύγει το χλώριο (αερίζεται το δοχείο της classic ευτυχώς). Για τις κανάτες/φίλτρα έχω διαβάσει ότι μπορεί να κάνουν πιό όξινο το νερό και τις φοβάμαι...Τι λέτε να κάνω? Να πάρω?
Ακολουθεί συνεισφορά στη γνώση του φόρουμ...
Χρησιμοποιώντας Χημεία ( αν και φυσικός ) έκανα και μια σύγκριση των δύο βασικών οξέων αφαλάτωσης...
Το Κιτρικό οξύ C6H807 έχει μοριακό βάρος 192 και οξύτητα pKa=3.13
To Ταρταρικό οξύ (τρυγικό) C4H6O6 έχει μοριακό βάρος 160 και οξύτητα pKa=3.22 (σχεδόν ίδια με το κιτρικό δηλαδή)
Τα μοριακά βάρη τα αναφέρω γιατί από αυτά προκύπτει ο αριθμός των mol κάθε οξέως σε σχέση με τη μάζα του σε gr...
έχουμε λοιπόν ότι τα 14gr κιτρικού αντιστοιχούν σε 0,072 mol ενώ τα 14gr ταρταρικού αντιστοιχούν σε 0,0875 mol (Από τη σχέση n=m/MB)
Ο λόγος των δύο ποσοτήτων σε mol είναι ταρταρικό/κιτρικό=0,0875/0,072=1.2 περίπου.
Με άλλα λόγια το ταρταρικό είναι 20% πιο ισχυρό από το κιτρικό οταν χρησιμοποιούνται στις ίδιες ποσότητες.
Πάνω κάτω τα ίδια είναι δηλαδή...
Συμπέρασμα? Θα κάνω αφαλάτωση με descal (κιτρικό) και για αρχή λέω να πάω συντηρητικά με 14gr/1.5L να δω τι θα βγεί από μέσα και βλέπουμε
Μετά από μια μίνι έρευνα για το αλουμίνιο βρήκα τα εξής.
Το προιόν της οξείδωσης του Al2O3 είναι λευκό, σκληρό, άοσμο, άγευστο στερεό και
αδιάλυτο στο νερό
Άρα αν αρχίσει να τρώγεται το boiler δεν θα χαλάσει η γεύση του καφέ και αν φευγει προς το group λογικά θα κατακρατείται στον καφε του portafilter.
Επίσης είναι μη τοξικό... καπου είδα ότι για να προκληθεί θάνατος από αλουμίνιο πρέπει να καταπιεί κάποιος 800gr

...δηλαδή και όλο το boiler να φάει με μια μπουκια θα ζήσει...