Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
takis79

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από takis79 » Κυρ Ιαν 04, 2015 2:45 pm

silkman9 έγραψε:το γεγονός ότι βγάζουμε το ντουσάκι στην μηχανή δεν έχει να κάνει με την αφαλάτωση αυτή καθε αυτή, απλά το βγάζουμε για να το πλύνουμε με την ευκαιρία της αφαλάτωσης.

Το αν γίνει αφαλάτωση με ή χωρίς αυτό δεν νομίζω ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της μηχανής.

Και το θέμα του αποχρωματισμού του ντους λίγη σημασία έχει μια και το ντουσάκι τουλάχιστον για την gaggia classic που έχω εγώ είναι παμφθηνο στον λουμίδη (3.1€ και 0.20 η βίδα του)
τελικα ισχυουν τα παραπανω;γιατι εγω ειχα καθαρισει πολυ προσφατα το shower screen και θελω να κανω αφαλατωση αλλα σκεφτομουν αν πρεπει να το βγαλω ή οχι!
αν ισχυουν δεν χρειαζεται να το βγαλω και απλα κανω την αφαλατωση χωρις το portafilter εννοειται.. :a014:

Theo164

Δημοσίευση από Theo164 » Σάβ Ιαν 10, 2015 2:27 pm

έχω την classic 1 μηνα αλλα έχω την ενύπωση πως έχει μια πολύ μικρή μείωση της ροής νερού στη shower screen σε σχέση με όταν ήταν καινούρια
Μένω στον πειραιά είναι εδώ το νερό τόσο σκληρο που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο? γνωρίζει κάποιος?

Μήπως επειδή έχω χρησιμοποιήσει τη μηχανή αρκετά για δοκιμες στους καφέδες και για της δοκιμες με το PID έχουν συσσωρευτεί άλατα λόγο της μεγαλύτερης χρήσης - κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού από ότι με normal χρήση?
Μέσο ορο φτιάχνω 2-3 καφέδες την ημερα

Να κάνω αφαλάτωση με ένα 1 μηνα χρήσης? από ότι έχω διαβάσει στο θέμα ο μέσος ορος της συχνότητας αφαλάτωσης είναι 2 μήνες

Εχω διαβάσει πως όταν κάνουμε αφαλάτωση πρέπει να σβήνουμε τη μηχανή για να διατηρείται όσο το δυνατόν ποιο κρύα μήπως θα ήταν καλύτερο να αφαιρέσω το καπάκι της μηχανής και να αποσυνδέσω της 2 αντιστάσεις για να μην ζεσταθεί καθόλου? μήπως το λίγο ζέσταμα που κάνει βοηθάει στην καλύτερη αφαλάτωση?

να ξεβιδώσω 2 βίδες να βγάλω το καπάκι και να αποσυνδεσω 2 από τα 4 βύσματα είναι 2 λεπτά υπόθεση0

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Ιαν 12, 2015 2:44 pm

Σε πρώτη φάση ξεκίνα με καθαρισμό και έλεγχο της σήτας της ντουζιέρας. Βλέπεις όλες τις οπές κόντρα στο φως να είναι ανοιχτές;

Επίσης την ροή πρέπει να την μετρήσεις. Με το μάτι είναι επισφαλής μέθοδος εκτός και άμα μιλάμε για σχεδόν μπλοκάρισμα της ροής.

Δεν χρειάζεται να μπλέξεις με ξεβιδώματα. Απλά κλείνε την μηχανή.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Theo164

Δημοσίευση από Theo164 » Τρί Ιαν 13, 2015 11:31 am

έκανα μια αφαλάτωση ποιο πολύ για να δω την διαδικασία και να μου φύγει η ιδέα ...
ακολούθησα τον οδηγό όπως ακριβώς είναι στο πρώτο post με τη μονη διαφορα ότι ανακάτεψα το dezcal σε χλιαρό νερό (1 λίτρο κρύο από την βρύση και μισό λίτρο ζεστό από τον βραστήρα)

πριν την αφαλάτωση έβγαλα το πάνω καπάκι της μηχανής για να ελέγχω το σωληνάκι της αντλιας γιατί όταν έβαλα το φίλτρο είχα σπρωξει αρκετό μέσα στην μηχανή όλα ήταν κανονικά
με αφορμή που αφαίρεσα την σήτα λόγο της αφαλάτωσης την έβαλα μαζί με τα καλαθάκια σε καφιζα δεν είχε τρύπες βουλωμενες

με η χωρίς το φίλτρο νερού δεν είδα διαφορα στην ροη όπως και πριν η μετά την αφαλάτωση μάλλον η ιδέα μου ήταν... δεν είδα και οτιδήποτε περίεργο στο νερό σχετικά με ότι είχε αναφερθεί σε κάποια παλιότερα posts
η μονη διαφορα που είδα είναι ότι ο περιστροφικός διακόπτης του ατμού τώρα εκεί που τερματίζει η ελεύθερη κίνηση σφραγίζει απόλυτα πριν έσταζε που και που κάποιες σταγόνες και χρειαζόταν να τον σφίξω ελάχιστα περισσότερο
υποθέτω πως δεν έχει σχεση με άλατα γιατί το έκανε από την πρώτη φορα που βγήκε από το κουτί αχρησιμοποίητη

Άβαταρ μέλους
Carlito
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Caggia Classic
Μύλος:: Porlex Tall

Δημοσίευση από Carlito » Τρί Ιαν 13, 2015 2:11 pm

Theo164 έγραψε:η μονη διαφορα που είδα είναι ότι ο περιστροφικός διακόπτης του ατμού τώρα εκεί που τερματίζει η ελεύθερη κίνηση σφραγίζει απόλυτα πριν έσταζε που και που κάποιες σταγόνες και χρειαζόταν να τον σφίξω ελάχιστα περισσότερο
υποθέτω πως δεν έχει σχεση με άλατα γιατί το έκανε από την πρώτη φορα που βγήκε από το κουτί αχρησιμοποίητη
Προσπάθησε οταν κλείνεις τον περιστροφικό διακόπτη να μην τον ζορίζεις, είναι λίγο ευαίσθητος. Οι ελάχιστες σταγόνες που βγάζει απο το ακροφύσιο είναι λογικό αφου μετά απο την χρήση του υγροποιείται ο ατμός που έχει μείνει και γίνεται νερό ;) Αν θυμάμαι καλά για να ελέγξεις αν είναι σωστή η ροή του νερού πρέπει να βγάζεις 300ml νερού σε 30δευτερόλεπτα

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Τρί Ιαν 13, 2015 4:16 pm

Carlito έγραψε:...αν είναι σωστή η ροή του νερού πρέπει να βγάζεις 300ml νερού σε 30δευτερόλεπτα
:oneup:
espresso junkie...

lamprost
Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
Μύλος:: GRAEF CM800

Δημοσίευση από lamprost » Παρ Φεβ 20, 2015 12:52 am

Αγαπητοί συμφορουμίτες αφού σας ευχαριστήσω για τις άπειρες πληροφοριες-γνώσεις που μου προσφέρετε τον τελευταίο καιρό έχω να ρωτήσω το εξής:

Έχω την gaggia classic και σε λίγο κλείνει 2 μήνες χρήσης με 1-3 espresso τη μερα (υπέροχοι με τη βοήθεια του φόρουμ...)

Ο καιρός της πρώτης αφαλάτωσης πλησιάζει και το έχω ψάξει αρκετά λόγω του ευαίσθητου boiler..

Επειδή δεν φτιάχνω ποτέ αφρόγαλα μήπως χρειάζομαι πιο αραιά αφαλάτωση? πχ κάθε 4 μήνες και όχι κάθε 2? (Το συστημα δουλευει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες άρα λιγότερα άλατα...) Επίσης πρέπει να περνάω το διάλυμα και από το ακροφύσιο του ατμού ή να το ρίχνω όλο στο group?

Χρησιμοποιώ νερό βρύσης (είναι αρκετά μαλακό εδώ στην Αθήνα) και η μόνη φροντίδα είναι να γεμίζω πάντα το δοχείο από το προηγούμενο βράδυ ώστε να φεύγει το χλώριο (αερίζεται το δοχείο της classic ευτυχώς). Για τις κανάτες/φίλτρα έχω διαβάσει ότι μπορεί να κάνουν πιό όξινο το νερό και τις φοβάμαι...Τι λέτε να κάνω? Να πάρω?

Ακολουθεί συνεισφορά στη γνώση του φόρουμ...

Χρησιμοποιώντας Χημεία ( αν και φυσικός ) έκανα και μια σύγκριση των δύο βασικών οξέων αφαλάτωσης...

Το Κιτρικό οξύ C6H807 έχει μοριακό βάρος 192 και οξύτητα pKa=3.13

To Ταρταρικό οξύ (τρυγικό) C4H6O6 έχει μοριακό βάρος 160 και οξύτητα pKa=3.22 (σχεδόν ίδια με το κιτρικό δηλαδή)

Τα μοριακά βάρη τα αναφέρω γιατί από αυτά προκύπτει ο αριθμός των mol κάθε οξέως σε σχέση με τη μάζα του σε gr...

έχουμε λοιπόν ότι τα 14gr κιτρικού αντιστοιχούν σε 0,072 mol ενώ τα 14gr ταρταρικού αντιστοιχούν σε 0,0875 mol (Από τη σχέση n=m/MB)

Ο λόγος των δύο ποσοτήτων σε mol είναι ταρταρικό/κιτρικό=0,0875/0,072=1.2 περίπου.

Με άλλα λόγια το ταρταρικό είναι 20% πιο ισχυρό από το κιτρικό οταν χρησιμοποιούνται στις ίδιες ποσότητες. Πάνω κάτω τα ίδια είναι δηλαδή...

Συμπέρασμα? Θα κάνω αφαλάτωση με descal (κιτρικό) και για αρχή λέω να πάω συντηρητικά με 14gr/1.5L να δω τι θα βγεί από μέσα και βλέπουμε

Μετά από μια μίνι έρευνα για το αλουμίνιο βρήκα τα εξής. :offtopic:

Το προιόν της οξείδωσης του Al2O3 είναι λευκό, σκληρό, άοσμο, άγευστο στερεό και αδιάλυτο στο νερό

Άρα αν αρχίσει να τρώγεται το boiler δεν θα χαλάσει η γεύση του καφέ και αν φευγει προς το group λογικά θα κατακρατείται στον καφε του portafilter.

Επίσης είναι μη τοξικό... καπου είδα ότι για να προκληθεί θάνατος από αλουμίνιο πρέπει να καταπιεί κάποιος 800gr :f010: ...δηλαδή και όλο το boiler να φάει με μια μπουκια θα ζήσει...

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Παρ Φεβ 20, 2015 2:52 am

Θα σου απαντήσω με βάση την δική μου εμπειρία και ψάξιμο.
Καταρχήν θέλει.φιλτραρισμένο νερό το πως θα είναι φιλτραρισμένο δεν θα επεκταθώ γιατί έχει πέσει αρκετή φαγωμάρα και δεν έχω καμιά όρεξη με ορισμένους.
Διαλέγεις μόνος.σου τον τρόπο.φιλτραρίσματος απο όσα θα διαβάσεις εδώ και αλλού.
Το αλουμινένιο μπόιλερ δεν είναι και το καλύτερο για τα διάφορα χημικά της αφαλάτωσης και θέλει προσοχή.
Το dezcal για παράδειγμα δεν καλύπτεται από τον κατασκευαστή για χρήση σε αλουμίνιο παρόλο που πολλοί το χρησιμοποιούν χωρίς άμεσο πρόβλημα.
Ρώτησα για αυτό τι χρησιμοποιούν στη Ιταλία για την αφαλάτωση των Gaggia και η απάντηση ήταν φυσικά ενα Ιταλικό προιόν το Puly.
Οι προδιαγραφές ομως του κατασκευαστή για το Puly descaler είναι για χρήση είκοσι λεπτών το.ανώτερο σε.αλουμίνιο

Puly Baby works fine on Aluminium boilers so long as you don'e leave it in there for too long, suggested amount of time is no longer than 20 minutes.

http://www.happydonkey.co.uk/hd0588-puly-baby.html

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Παρ Φεβ 20, 2015 4:09 pm

Το Puly και το Dezcal στην σύσταση είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα (τα έχω αγοράσει και τα 2).

Αν έχω καταλάβει καλά πρόκειται για μάρκα της Nuova Simonelli: http://www.nuovasimonelli.it/en/prodotti/accessori.html

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Παρ Φεβ 20, 2015 5:23 pm

Aν εννοείς οτί και τα δύο κάνουν αφαλάτωση ναι αν θέλεις να πεις ότι έχουν τα ίδια συστατικά όχι.
Το puly descaler έχει τρία βασικά συστατικά:

"citric acid, malic acid, sodium citrate"

Ρώτησα και για το υγρο αφαλάτωσης της gaggia τον Ιταλό τεχνικό και μου είπε ότι είναι λιγότερο δραστικό εκτός απο ακριβώτερο

http://m.youtube.com/watch?v=4SPkjWJzUJQ

Απάντηση