Anfim Caimano Best στα 285.90 ευρώ.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
little-prince

Re: Anfim Caimano Best στα 285.90 ευρώ.

Δημοσίευση από little-prince » Πέμ Σεπ 27, 2012 8:41 am

Ναι Γιώργο καλά το λές.
Απλά όπως σου είπαν και τα παιδιά παραπάνω αυτή την αναλογία δε θα την πέρνεις με τη ρύθμιση του step του μύλου σου, αν και κάποιες φορές θα συμβεί και αυτό, αλλά με τη ρύθμιση των γραμμαρίων που τοποθετείς στο καλαθάκι σου (dosing) και τη δύναμη του πατήματος σου (tamping).
Πάντως μην ανυσηχείς, όταν αποκτήσεις μια μικρή εμπειρία, όλο και συχνότερα θα πέρνεις πολύ καλά φλιτζάνια με την πρώτη ρύθμιση του μύλου απλά και μόνο βλέποντας το ''σπυρί'' του καφέ που έχεις να αλέσεις.
Ο μύλος συνολικά είναι εξαιρετικός για τα χρήματα του και αν δε ''ψάχνεσαι'' θα σε συντροφεύσει για αρκετά χρόνια. :oneup:

gpardali
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: Anfim Best Black
2ος Μύλος:: Comandante
Οι καφέδες μου:: Freshly roasted coffees

Δημοσίευση από gpardali » Τρί Φεβ 25, 2014 8:24 am

Καλημέρα Χρήστο. Θέλω να σε ρωτήσω γιατί έχουμε τον ίδιο μύλο: Δοκίμασα να ξεβιδώσω το hopper του Anfim Best για να καθαρίσω τα υπολλείματα καφέ και στην περιοχή των μαχαιριών αλλά το ξαναβίδωσα (το hopper) τυχαία και υποψιάζομαι ότι άλλαξε η ρύθμιση άλεσης γιατί έκανα έναν καφέ που στις ίδιες παραμέτρους με πριν, είχα γρήγορη εκχύλιση...Τα φώτα σου!

---συγχώνευση---
Υ.Γ. Το hopper απλά βγαίνει (δεν ξεβιδώνεται). Το μεταλλικό εξάρτημα που κρατά το πάνω μαχαίρι ξεβιδώνεται.

---συγχώνευση---
Υ.Γ. Τώρα όταν βiδώνω τον φορέα (clockwise), τερματίζει στην ένδειξη κοψίματος 23...είναι φυσιολογικό αυτό?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 25, 2014 2:39 pm

Όταν βιδώνεις πάλι τον φορέα, αυτός στους περισσότερους τερματίζει περνώντας από το 0 και μπαίνει στην κλίμακα με τα 20άρια με το μεγαλύτερο τόξο που έχει αναφερθεί να φτάνει μέχρι το 24. Πολλές φορές το έχουμε αναφέρει και με αρνητικές τιμές, πχ -0,5, -1.
Δες και σχετικό νήμα από εδώ:
viewtopic.php?f=6&t=60&start=100#p19217

Το σημείο αναφοράς φυσικά είναι η βελόνα που κλειδώνει τον φορέα στην θέση του, οπότε σίγουρα αναφέρεις το νούμερο πάνω από την βελόνα;
Εάν μετράς σωστά το 23 είναι το μεγαλύτερο που έχει αναφερθεί αλλά και έτσι να είναι δεν νομίζω να αποτελεί πρόβλημα.

Τώρα σχετικά με το κόψιμο, θα αγνοείς τα ευρήματα από το πρώτο κόψιμο μετά την αλλαγή και θα παρατηρείς από την δεύτερη-τρίτη εκχύλιση. Φυσικά θα πρέπει να δίνεις μεγάλη σημασία και στο να παραμένουν οι άλλοι παράμετροι παρασκευής σταθεροί. Μπορεί πχ μια μεγάλη διακύμανση στον χρόνο εκχύλισης να οφείλεται σε κάποιο μεγάλο σφάλμα διανομής, δοσολογίας του καφέ.

ΥΓ. Προσοχή στο βίδωμα του φορέα. Αυτός πρέπει να βιδώνει μαλακά και χωρίς κάποια σημαντική αντίσταση. Στραβοβίδωμα και χάλασμα των πάσων σημαίνει μεγάλη ζημιά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

gpardali

Δημοσίευση από gpardali » Τρί Φεβ 25, 2014 6:48 pm

Xρήστο, δεν βλέπω κάποια βελόνα πάνω στον μύλο. Εκτός αν εννοείς το κουμπί στο πλάι που απελευθερώνει ή σκαλώνει την κλίμακα. Εγώ "διαβάζω" τις τιμές "με το μάτι" στο κέντρο όπως κοιτάω φάτσα την πρόσοψη του μύλου.
Ο φορέας τερματίζει (δηλ. εκεί που κλείνουν τα μαχαίρια) στο 23 και πριν λίγο εφτιαξα ένα πετυχημένο shot (50 ml στα 25 δευτερόλεπτα εκχύλισης) με ρύθμιση (βλέποντας στο κέντρο) στο 1. Αρα, πραγματική τιμή ειναι το 4 (=[26-23]+1) απο το κλείσιμο των μαχαιριών. Σου ακούγεται λογικό το σκεπτικό μου?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gpardali την Τρί Φεβ 25, 2014 7:09 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 25, 2014 6:58 pm

Βελόνα λέω την ακίδα εκείνη με το ελατήριο που πατάς κάτω για να ελευθερωθεί ο φορέας και να αλλάξεις κόψιμο.
Για παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία μου η ακίδα είναι λίγο πριν από το 4.5.
download/file.php?id=106&mode=view

Καλά υπέθεσα ότι δεν μετράς σωστά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

gpardali

Δημοσίευση από gpardali » Τρί Φεβ 25, 2014 7:14 pm

Εκεί ακριβώς είναι και σε μένα η ακίδα, στο 4,5! Δηλαδή εσύ προτείνεις να μετράμε την τιμή πάνω στην ακίδα της φωτό?
Επίσης, καθε φορά που θα ανοίγουμε τον μύλο για καθάρισμα (ξεβίδωμα/βίδωμα φορέα), η τιμη στην ακίδα μένει σταθερή ή αλλάζει? Αν αλλάζει, τότε είναι μπελάς...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 25, 2014 7:43 pm

Δεν είναι ότι το προτείνω εγώ Γιώργο, είναι ο standard τρόπος που υιοθετήσαμε όλοι μας και βάση αυτού είναι όλα τα νούμερα κοψίματος που αναφέρονται στο forum.

Κατ΄αρχήν το 4,5 είναι μία μεταβλητή τιμή που αλλάζει ανάλογα με τον καφέ που έχεις. Το τι αλλαγές θα γίνονται στο κόψιμο αυτές θα κατευθύνονται από τα ευρήματα σου όταν θα κάνει espresso.
Στο ερώτημα σου, πιο συγκεκριμένα, πάντοτε όταν έβγαζα τον πάνω φορέα για τον καθαρισμό του μύλου, στο επαναβίδωμα του αυτός τερμάτιζε πάντα στην ίδια θέση, οπότε ουσιαστικά μπορείς να βρεις πάντοτε την ρύθμιση που είχες. Άντε ένα κλικ πάνω/κάτω στην χειρότερη περίπτωση.

gpardali

Δημοσίευση από gpardali » Τρί Φεβ 25, 2014 8:51 pm

Tότε θα καθιερώσω κι εγώ τον τρόπο μέτρησης (αυτόν της ακίδας) πάντα σε συνάρτηση σε ποιά ρύθμιση τερματίζει ο φορέας (πού κλείνουν τα μαχαίρια).
Τώρα για τον καθαρισμό του μύλου, για χρήση άλεσης 2 καφέδων την ημέρα πόσο συχνά θα πρότεινες να καθαρίζεται ο μύλος?
Εκτός απο το ξεβίδωμα του φορέα, θα συνιστούσες και το ξεβίδωμα των μαχαιριών για βέλτιστο καθαρισμό?
Σόρρυ για τις απανωτές ερωτήσεις μου (σε ζάλισα).

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 25, 2014 11:38 pm

gpardali έγραψε:...
Τώρα για τον καθαρισμό του μύλου, για χρήση άλεσης 2 καφέδων την ημέρα πόσο συχνά θα πρότεινες να καθαρίζεται ο μύλος?
Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό. Το δικό μου log ήταν ως εξής:
20/2/10 Πρώτη χρήση και μετά καθαρίστηκε:
23/9/10 viewtopic.php?f=6&t=60&start=20#p5221
23/11/10
11/12/10
4/2/11
26/6/11
3/12/11 και αποθήκευση του μύλου
Όπως βλέπεις, δεν είχα σταθερή συχνότητα και συνήθως τον καθάριζα όταν το θυμόμουνα ή κάτι στην γεύση του καφέ δεν με ικανοποιούσε και δεν μπορούσα να βρω την αιτία. Επίσης στην περίπτωση μου, ο μύλος έκοβε στο 99% των περιπτώσεων καλούς καφέδες που δεν ήταν λαδεροί και μόνο την απαραίτητη ποσότητα τους για την εκάστοτε παρασκευή espresso. Με την βοήθεια και ενός πινέλου, όλη η ποσότητα του καφέ που μπορούσε να βγει με περιστροφή των μαχαιριών, με τον μύλο άδειο, απομακρύνονταν μετά από κάθε κόψιμο.
Εκτός απο το ξεβίδωμα του φορέα, θα συνιστούσες και το ξεβίδωμα των μαχαιριών για βέλτιστο καθαρισμό?
Υπάρχει και κάποιο νήμα με σχετική συζήτηση στο forum. Προσωπικά δεν το κάνω. Για εμένα τα μαχαίρια βγαίνουν από τους φορείς τους μόνο όταν είναι να αλλαχθούν.
Σόρρυ για τις απανωτές ερωτήσεις μου (σε ζάλισα).
Δεν με ζάλισες αλλά μελλοντικά θα σε παρακαλούσα οι ερωτήσεις σου να μην απευθύνονται προσωπικά σε εμένα. Υπάρχουν και άλλα παιδιά στο forum που τα αποκλείεις έτσι από το να σου δώσουν απάντηση.

ΥΓ Όχι ο Anfim δεν είναι για πούλημα. Το γράφω για να αποφύγω την πιθανή ερώτηση από κάποιο μέλος μας. :lol:

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τετ Φεβ 26, 2014 1:24 am

Χρήστο συμφωνώ με ότι γράφεις με την διαφορά πως το πάνω μαχαίρι στον Best μαζεύει πολύ βρώμα. Ειδικά το πάνω σε ποσοστό 1 προς 5. Εγώ προσωπικά το βγάζω και το καθαρίζω κάθε 4-5 "απλά" καθαρίσματα τα οποία κάνω κάθε 20 μέρες με μήνα, με εξαίρεση περιόδους που δεν αλλάζω συχνά καφέ.

Απάντηση