Υπερεκχύλιση - Υποεκχύλιση (Over - Underextraction)
-
peter
Re: Υπερεκχύλιση - Υποεκχύλιση (Over - Underextraction)
επειδη δεν εχω ακομα μυλο και η Krups που εχω δουλευει στα 15 bar,ηθελα να ρωτησω εαν βαλω πιο χοντροκομμενο καφε ,η μεγαλυτερη πιεση , θα εχει καλυτερο αποτελεσμα στα πιο μεγαλα κομματια αλεσμενου καφε ??
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Και πως θα αυξήσεις την πίεση με το χοντρότερο κόψιμο; Αφού είπαμε ότι η πίεση στις vibration αντλίες είναι σε εξάρτηση από την ροή του νερού.
Να με συμπαθάς Πέτρο, αλλά τον έχεις καθυστερήσει πολύ τον μύλο. Έστω ένας Porlex θα ήταν μια καλή αρχή.
Να με συμπαθάς Πέτρο, αλλά τον έχεις καθυστερήσει πολύ τον μύλο. Έστω ένας Porlex θα ήταν μια καλή αρχή.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
mathaiosside
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Compak K3 Touch
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και αναρωτιέμαι ποια ειναι η ενδεδειγμένη λύση. Το ερώτημα είναι πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το early blonding point. Δηλαδή, ενώ τόσο με χρόνο όσο και με όγκο είμαι οκ, το blonding point έρχεται νωρίς, οπότε αναγκάζομαι να σταματήσω την εκχύλιση στα 20 + δευτ. έχοντας πάρει γύρω στα 43 ml. Με λίγα λόγια, αν συνέχιζα την εκχύλιση στα 28 δευτ. θα είχα τη "σωστή" ποσότητα. Όλα αυτά με 17 gr καφέ.
Αυτό που σκέφτηκα είναι περισσότερος καφές και λίγο πιο χοντρό άλεσμα, αλλά δεν το δοκίμασα ακόμη, γιατί με ικανοποιεί το αποτέλεσμα και ψιλοαποφεύγω να αλλάξω το σημείο κοπής. Απλά αναρωτιόμουν ποια ειναι η τυπική-προβλεπόμενη λύση...
Αυτό που σκέφτηκα είναι περισσότερος καφές και λίγο πιο χοντρό άλεσμα, αλλά δεν το δοκίμασα ακόμη, γιατί με ικανοποιεί το αποτέλεσμα και ψιλοαποφεύγω να αλλάξω το σημείο κοπής. Απλά αναρωτιόμουν ποια ειναι η τυπική-προβλεπόμενη λύση...
-
strider19
Το ιδιο προβλημα ειχα με εσενα, μεχρι που αρχισα να δουλευω το γυμνο και ανακαλυψα οτι απο τα 17+ γρ. που εβαζα, στη πραγματικοτητα δουλευα πολυ λιγοτερα, λογω channeling. Ελαφρο ανακατεμα - leveling - σωστο πατημα. Αυτο κανω πλεον και δεν εχω early blonding.
Επισης, το χαρμανι που χρησιμοποιεις καθως και το RD του, παιζουν μεγαλο ρολο, στη ποσοτητα νερου που μπορει να "υποστηριξει".
Επισης, το χαρμανι που χρησιμοποιεις καθως και το RD του, παιζουν μεγαλο ρολο, στη ποσοτητα νερου που μπορει να "υποστηριξει".
-
mathaiosside
Σε ευχαριστώ για την απάντηση, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάρει ακόμη το γυμνό pf. Ωστόσο, δεν βλέπω να έχω θέμα channeling, κάτι που νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω από τη ροή του καφέ (εξαιρετικά ομαλή, χωρίς "πετάγματα") και συγκρίνοντας τη με τις φορές που όντως είχα. Όσο για τον καφέ σίγουρα είμαι οκ από rd (μεταξύ 5 και 15 ημέρων είχα το ίδιο θέμα). Αλλά θα δοκιμάσω και με άλλο χαρμάνι και θα δω.
- Hillmaster
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2013
- 2η Μηχανή:: Illy Iperespresso
- Μύλος:: Ποτέ ξανά Mahlkoenig
- Οι καφέδες μου:: Σκέτοι, και διπλοί
Αγαπητέ Ματθαίε, το "early blonding point" πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο να το ορίσεις και μάλλον σταματάς νωρίτερα τη εκχύλιση.
Πιστεύω ότι θέλει αρκετή εμπειρία για να δεις πότε ξεκινά το blonding. Άμα την έχεις την εμπειρία, πάω πάσο
Νομίζω ότι το καλύτερο "εργαλείο" για σωστές εκχυλίσεις είναι να ζυγίσεις το υγρό της εκχύλισης και η αναλογία του βάρους του αλεσμένου καφέ/βάρος υγρού ροφήματος να κυμαίνεται μεταξύ 40% με 70%.
Δηλαδή για 17 γρ αλεσμένου καφέ να παίρνεις 34 γρ υγρού καφέ (50%).
Εγώ πια με το κομμένο (γυμνό) κλείστρο, έτσι δουλεύω, αφού λόγω της απουσίας των εκροέων, χωράει από κάτω η ζυγαριά μαζί με το ποτηράκι.
Πιστεύω ότι θέλει αρκετή εμπειρία για να δεις πότε ξεκινά το blonding. Άμα την έχεις την εμπειρία, πάω πάσο
Νομίζω ότι το καλύτερο "εργαλείο" για σωστές εκχυλίσεις είναι να ζυγίσεις το υγρό της εκχύλισης και η αναλογία του βάρους του αλεσμένου καφέ/βάρος υγρού ροφήματος να κυμαίνεται μεταξύ 40% με 70%.
Δηλαδή για 17 γρ αλεσμένου καφέ να παίρνεις 34 γρ υγρού καφέ (50%).
Εγώ πια με το κομμένο (γυμνό) κλείστρο, έτσι δουλεύω, αφού λόγω της απουσίας των εκροέων, χωράει από κάτω η ζυγαριά μαζί με το ποτηράκι.
-
strider19
To channeling δεν ειναι παντα βιαιο και αποτομο. Πχ μπορει καθ'ολη τη διαρκεια της εκχυλισης να περναει νερο μονο απο το μισο puck και μαλιστα με τον ποιο ηρεμο τροπο που μπορεις να φανταστεις. Το παραπανω ειναι κλασσικο δειγμα οταν πατας στραβα και στη συνεχεια προσπαθεις να το ισιωσεις. Μολις παρεις το γυμνο θα καταλαβεις τι εννοωmathaiosside έγραψε:Σε ευχαριστώ για την απάντηση, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάρει ακόμη το γυμνό pf. Ωστόσο, δεν βλέπω να έχω θέμα channeling, κάτι που νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω από τη ροή του καφέ (εξαιρετικά ομαλή, χωρίς "πετάγματα") και συγκρίνοντας τη με τις φορές που όντως είχα. Όσο για τον καφέ σίγουρα είμαι οκ από rd (μεταξύ 5 και 15 ημέρων είχα το ίδιο θέμα). Αλλά θα δοκιμάσω και με άλλο χαρμάνι και θα δω.
-
mathaiosside
Ηλία καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση. Όντως μπορεί να κάνω και λάθος που τη σταμάτω, αλλά το χρώμα ξανθαίνει πολύ,η ροή άρχιζει και γίνεται "χαλαρή", σαν να τρέχει νερό (κάπως υπερβολικά το θέτω) και αρχίζει να μου χαλάει την ωραία "επιφάνεια" του καφέ (τα tiger strips), αφήνοντας τις δύο χαρακτηριστικές "στάμπες". (Δεν ξέρω αν περιγράφω σωστά, αλλά τα θεωρώ ενδείξεις ότι έχει έρθει το blonding point).
Αυτό που λες με τις αναλογίες δεν το ήξερα, θα το δω πάντως. Thanks a lot
Αλέξανδρε, το έχω υπόψη μου αυτό που περιγράφεις με το στραβό πάτημα αν και δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να εμφανίσει ομαλή ροή. Μου χει συμβεί και εμένα και όταν το διόρθωνα χωρίς να αφαιρέσω τον καφέ και να κάνω τη διαδικασία από την αρχή, είχα πάντα channeling. Πάντως έχεις δίκιο, η αγορά του γυμνού είναι must. Θα γίνει σύντομα
Αυτό που λες με τις αναλογίες δεν το ήξερα, θα το δω πάντως. Thanks a lot
Αλέξανδρε, το έχω υπόψη μου αυτό που περιγράφεις με το στραβό πάτημα αν και δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να εμφανίσει ομαλή ροή. Μου χει συμβεί και εμένα και όταν το διόρθωνα χωρίς να αφαιρέσω τον καφέ και να κάνω τη διαδικασία από την αρχή, είχα πάντα channeling. Πάντως έχεις δίκιο, η αγορά του γυμνού είναι must. Θα γίνει σύντομα
-
Kobocs
Γειά σας παιδιά, είπα και εγώ να γράψω το πρώτο μου post σε αυτό το θέμα για να μοιραστώ τον πόνο μου μαζί σας
Ανεξάρτητα από το κόψιμο του καφέ δοκιμάζοντας και λεπτό και χοντρό κόψιμο έχω εκχύλιση σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα! Με δυνατό και ελαφρύ tamping η καφετιέρα (krups xp4000) βγάζει 35ml σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Τί μπορεί να πάει στραβά; Γνωρίζω ότι η μηχανή δεν είναι για πολλά πολλά αλλα δικαιολογείται αυτόσ ο χρόνος η μήπως κάτι μπορεί να κάνω λάθος; Σας ευχαριστώ πολύ 
Ξέχασα να προσθέσω ότι η ποσότητα καφέ που βάζω στο φίλτρο είναι 9-10 γρ
Ξέχασα να προσθέσω ότι η ποσότητα καφέ που βάζω στο φίλτρο είναι 9-10 γρ
- G.K
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: G.B Modified By GK
- 2ος Μύλος:: Porlex Mini
τις ιδιες τιμες στην εκχυλιση ειχα παλια και εγω στην baby και μαλιστα με 17-18γρ.
τοτε εκανα δοκιμες με διαφορους καφεδες, τελικα ηταν ο καφες. οπως και να τον εκοβα
και οσο δυνατο πατημα και αν εκανα ετρεχε νερο.
αυτη ηταν η δικια μου εμπειρια και βαση αυτης σου δινω την απαντηση
και το λεω αυτο διοτι μπορει να υπαρχουν και αλλοι λογοι τους οποιους εγω δεν ξερω.
εσυ τι καφε χρησιμοποιεις?
καλα καφεδακια ευχομαι
τοτε εκανα δοκιμες με διαφορους καφεδες, τελικα ηταν ο καφες. οπως και να τον εκοβα
και οσο δυνατο πατημα και αν εκανα ετρεχε νερο.
αυτη ηταν η δικια μου εμπειρια και βαση αυτης σου δινω την απαντηση
και το λεω αυτο διοτι μπορει να υπαρχουν και αλλοι λογοι τους οποιους εγω δεν ξερω.
εσυ τι καφε χρησιμοποιεις?
καλα καφεδακια ευχομαι