Υπερεκχύλιση - Υποεκχύλιση (Over - Underextraction)

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
peter

Re: Υπερεκχύλιση - Υποεκχύλιση (Over - Underextraction)

Δημοσίευση από peter » Πέμ Μαρ 07, 2013 11:41 pm

επειδη δεν εχω ακομα μυλο και η Krups που εχω δουλευει στα 15 bar,ηθελα να ρωτησω εαν βαλω πιο χοντροκομμενο καφε ,η μεγαλυτερη πιεση , θα εχει καλυτερο αποτελεσμα στα πιο μεγαλα κομματια αλεσμενου καφε ??

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Μαρ 07, 2013 11:49 pm

Και πως θα αυξήσεις την πίεση με το χοντρότερο κόψιμο; Αφού είπαμε ότι η πίεση στις vibration αντλίες είναι σε εξάρτηση από την ροή του νερού.
Να με συμπαθάς Πέτρο, αλλά τον έχεις καθυστερήσει πολύ τον μύλο. Έστω ένας Porlex θα ήταν μια καλή αρχή.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

mathaiosside
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από mathaiosside » Παρ Νοέμ 22, 2013 4:52 am

Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και αναρωτιέμαι ποια ειναι η ενδεδειγμένη λύση. Το ερώτημα είναι πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το early blonding point. Δηλαδή, ενώ τόσο με χρόνο όσο και με όγκο είμαι οκ, το blonding point έρχεται νωρίς, οπότε αναγκάζομαι να σταματήσω την εκχύλιση στα 20 + δευτ. έχοντας πάρει γύρω στα 43 ml. Με λίγα λόγια, αν συνέχιζα την εκχύλιση στα 28 δευτ. θα είχα τη "σωστή" ποσότητα. Όλα αυτά με 17 gr καφέ.

Αυτό που σκέφτηκα είναι περισσότερος καφές και λίγο πιο χοντρό άλεσμα, αλλά δεν το δοκίμασα ακόμη, γιατί με ικανοποιεί το αποτέλεσμα και ψιλοαποφεύγω να αλλάξω το σημείο κοπής. Απλά αναρωτιόμουν ποια ειναι η τυπική-προβλεπόμενη λύση...

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Κυρ Νοέμ 24, 2013 11:30 am

Το ιδιο προβλημα ειχα με εσενα, μεχρι που αρχισα να δουλευω το γυμνο και ανακαλυψα οτι απο τα 17+ γρ. που εβαζα, στη πραγματικοτητα δουλευα πολυ λιγοτερα, λογω channeling. Ελαφρο ανακατεμα - leveling - σωστο πατημα. Αυτο κανω πλεον και δεν εχω early blonding.

Επισης, το χαρμανι που χρησιμοποιεις καθως και το RD του, παιζουν μεγαλο ρολο, στη ποσοτητα νερου που μπορει να "υποστηριξει".

mathaiosside

Δημοσίευση από mathaiosside » Κυρ Νοέμ 24, 2013 4:56 pm

Σε ευχαριστώ για την απάντηση, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάρει ακόμη το γυμνό pf. Ωστόσο, δεν βλέπω να έχω θέμα channeling, κάτι που νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω από τη ροή του καφέ (εξαιρετικά ομαλή, χωρίς "πετάγματα") και συγκρίνοντας τη με τις φορές που όντως είχα. Όσο για τον καφέ σίγουρα είμαι οκ από rd (μεταξύ 5 και 15 ημέρων είχα το ίδιο θέμα). Αλλά θα δοκιμάσω και με άλλο χαρμάνι και θα δω.

Άβαταρ μέλους
Hillmaster
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: Gaggia Classic 2013
2η Μηχανή:: Illy Iperespresso
Μύλος:: Ποτέ ξανά Mahlkoenig
Οι καφέδες μου:: Σκέτοι, και διπλοί

Δημοσίευση από Hillmaster » Κυρ Νοέμ 24, 2013 5:21 pm

Αγαπητέ Ματθαίε, το "early blonding point" πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο να το ορίσεις και μάλλον σταματάς νωρίτερα τη εκχύλιση.

Πιστεύω ότι θέλει αρκετή εμπειρία για να δεις πότε ξεκινά το blonding. Άμα την έχεις την εμπειρία, πάω πάσο :D

Νομίζω ότι το καλύτερο "εργαλείο" για σωστές εκχυλίσεις είναι να ζυγίσεις το υγρό της εκχύλισης και η αναλογία του βάρους του αλεσμένου καφέ/βάρος υγρού ροφήματος να κυμαίνεται μεταξύ 40% με 70%.

Δηλαδή για 17 γρ αλεσμένου καφέ να παίρνεις 34 γρ υγρού καφέ (50%).

Εγώ πια με το κομμένο (γυμνό) κλείστρο, έτσι δουλεύω, αφού λόγω της απουσίας των εκροέων, χωράει από κάτω η ζυγαριά μαζί με το ποτηράκι.

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Κυρ Νοέμ 24, 2013 6:03 pm

mathaiosside έγραψε:Σε ευχαριστώ για την απάντηση, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάρει ακόμη το γυμνό pf. Ωστόσο, δεν βλέπω να έχω θέμα channeling, κάτι που νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω από τη ροή του καφέ (εξαιρετικά ομαλή, χωρίς "πετάγματα") και συγκρίνοντας τη με τις φορές που όντως είχα. Όσο για τον καφέ σίγουρα είμαι οκ από rd (μεταξύ 5 και 15 ημέρων είχα το ίδιο θέμα). Αλλά θα δοκιμάσω και με άλλο χαρμάνι και θα δω.
To channeling δεν ειναι παντα βιαιο και αποτομο. Πχ μπορει καθ'ολη τη διαρκεια της εκχυλισης να περναει νερο μονο απο το μισο puck και μαλιστα με τον ποιο ηρεμο τροπο που μπορεις να φανταστεις. Το παραπανω ειναι κλασσικο δειγμα οταν πατας στραβα και στη συνεχεια προσπαθεις να το ισιωσεις. Μολις παρεις το γυμνο θα καταλαβεις τι εννοω :oneup:

mathaiosside

Δημοσίευση από mathaiosside » Κυρ Νοέμ 24, 2013 8:48 pm

Ηλία καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση. Όντως μπορεί να κάνω και λάθος που τη σταμάτω, αλλά το χρώμα ξανθαίνει πολύ,η ροή άρχιζει και γίνεται "χαλαρή", σαν να τρέχει νερό (κάπως υπερβολικά το θέτω) και αρχίζει να μου χαλάει την ωραία "επιφάνεια" του καφέ (τα tiger strips), αφήνοντας τις δύο χαρακτηριστικές "στάμπες". (Δεν ξέρω αν περιγράφω σωστά, αλλά τα θεωρώ ενδείξεις ότι έχει έρθει το blonding point).

Αυτό που λες με τις αναλογίες δεν το ήξερα, θα το δω πάντως. Thanks a lot :)

Αλέξανδρε, το έχω υπόψη μου αυτό που περιγράφεις με το στραβό πάτημα αν και δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να εμφανίσει ομαλή ροή. Μου χει συμβεί και εμένα και όταν το διόρθωνα χωρίς να αφαιρέσω τον καφέ και να κάνω τη διαδικασία από την αρχή, είχα πάντα channeling. Πάντως έχεις δίκιο, η αγορά του γυμνού είναι must. Θα γίνει σύντομα ;)

Kobocs

Δημοσίευση από Kobocs » Σάβ Δεκ 14, 2013 10:28 pm

Γειά σας παιδιά, είπα και εγώ να γράψω το πρώτο μου post σε αυτό το θέμα για να μοιραστώ τον πόνο μου μαζί σας :P Ανεξάρτητα από το κόψιμο του καφέ δοκιμάζοντας και λεπτό και χοντρό κόψιμο έχω εκχύλιση σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα! Με δυνατό και ελαφρύ tamping η καφετιέρα (krups xp4000) βγάζει 35ml σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Τί μπορεί να πάει στραβά; Γνωρίζω ότι η μηχανή δεν είναι για πολλά πολλά αλλα δικαιολογείται αυτόσ ο χρόνος η μήπως κάτι μπορεί να κάνω λάθος; Σας ευχαριστώ πολύ :)

Ξέχασα να προσθέσω ότι η ποσότητα καφέ που βάζω στο φίλτρο είναι 9-10 γρ

Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Δημοσίευση από G.K » Κυρ Δεκ 15, 2013 7:54 am

τις ιδιες τιμες στην εκχυλιση ειχα παλια και εγω στην baby και μαλιστα με 17-18γρ.
τοτε εκανα δοκιμες με διαφορους καφεδες, τελικα ηταν ο καφες. οπως και να τον εκοβα
και οσο δυνατο πατημα και αν εκανα ετρεχε νερο.
αυτη ηταν η δικια μου εμπειρια και βαση αυτης σου δινω την απαντηση
και το λεω αυτο διοτι μπορει να υπαρχουν και αλλοι λογοι τους οποιους εγω δεν ξερω.
εσυ τι καφε χρησιμοποιεις?

καλα καφεδακια ευχομαι :coffee:

Απάντηση