Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Άβαταρ μέλους
Hetfield1979
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: Delonghi Citiz
Μύλος:: Mazzer Super Jolly M
Οι καφέδες μου:: Taf La Margarita

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από Hetfield1979 » Τρί Απρ 23, 2013 3:22 pm

Αφού μελέτησα επανειλημμένος όλο το topic, χθες βράδυ, πιάστηκα κι εγώ να κάνω αφαλάτωση στην Classic, που έτσι κι αλλιώς έκλεισε τους 2 μήνες λειτουργίας στα χέρια μου. Χρησιμοποιώ νερό βρύσης (με την προοπτική να πάρω κανάτα με φίλτρο) και θεώρησα ότι το έχω καθυστέρηση κιόλας.
Χρησιμοποίησα κιτρικό οξύ (ΞΥΝΟ) αγορασμένο από super market. 18γρ σε 1,5 λίτρο νερό περίπου. Ακολούθησα τη διαδικασία που αναφέρεται στο πρώτο post, βγάζοντας νερό και από το steam wand και από το group σε αναλογία 2:1 κι εγώ. Όλα νορμάλ. Από το steam wand τη 2η και τη 3η φορά έβγαλε λίγο γαλάζιο νερό, όπως έχει προαναφερθεί, λίγες νιφάδες λευκές και 2-3 (κυριολεκτικά) μαυράκια. Τέλος ξέπλυμα με ένα ολόκληρο δοχείο από το group κι άλλο ένα από το steam wand.

Μερικές παρατηρήσεις/απορίες είναι οι εξής:

Δεν είμαι σίγουρος ότι έγινε σωστή δουλειά με τα λίγα που απέβαλε. Δεν είχε προλάβει να μαζέψει ή απλά ήταν μικρή η αναλογία κιτρικού-νερού; Θα μου πείτε τα άλατα διαλύονται και δεν τα βλέπεις και δίκιο έχετε αλλά!

Βγάζοντας από το steam wand κάποιες πιτσιλιές πήγαν στα πλαϊνά της μηχανής. Τα σκούπισα καλά φυσικά και το σώμα δεν έπαθε απολύτως τίποτα, το αντίθετο μου φαίνεται γυάλισε καλύτερα.

Αποφάσισα να κάνω την διαδικασία με το shower screen επάνω. Το έβγαλα όμως πριν ξεκινήσω, να δω σε τη κατάσταση είναι. Λίγα στίγματα από καφέ που ξεπλύθηκαν και το group σχετικά καθαρό. Σήμερα μου την έδωσε και το ξανά έβγαλα να δω. Το group όπως ήταν αλλά στο καπάκι υπήρχε ένα ελαφρύ στρώμα από άλατα. Το ξανά καθάρισα και το βίδωσα. Δεν ξέρω αν την επόμενη θα το δοκιμάσω χωρίς το shower screen αλλά αν δεν, με σιγουριά θα κάνω το ίδιο, ξεβίδωμα μετά από κάποια ώρα και καθάρισμα.

Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι παρόλο που ανοιγόκλεινα την μηχανή συνεχώς, αμέσως όταν σταματούσα να τραβάω νερό, η μηχανή ανέβασε πολύ θερμοκρασία.

Αυτό το συνεχόμενα, με διαλείμματα έστω, άνοιξε , τράβα νερό, σβήσε, μου μπήκε η ιδέα ότι είναι κάπως βαριά λειτουργία για τη μηχανή. Ισχύει; Είμαι λίγο φοβητσιάρης το ομολογώ. :e014:

nbackal
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Gaggia Classic Oro
2η Μηχανή:: Gaggia Classic 2012
Μύλος:: Mahlkönig vario
Οι καφέδες μου:: Segafredo ES, Danesi Doppio και άλλοι.

Δημοσίευση από nbackal » Δευ Απρ 29, 2013 2:30 am

Βασίλη δεν είναι καθόλου βαριά η διαδικασία για την μηχανή.

Καλο θα είναι μετά την διαδικασία της αφαλάτωσης ή πριν να βγάζεις το shower screen και να καθαρίζεις το πιατάκι του group head.
Τα αποτελέσματα της αφαλάτωσης δεν είναι πάντα ορατά. Θα καταλάβεις όμως άμα κάνεις αρκετά καφεδάκια πιο σωστές ροές και πιο στρωτή λειτουργία μετά τη διαδικασία.

Το μυστικό είναι το μίγμα που χρησιμοποιείς με το νερό (Dez cal ή κιτρικό οξύ) είναι να το διαλύσεις σε χλιαρό προς ζεστό νερό στην μηχανή.

Εγω την είχα παρατήσει 1,5 χρόνο χωρίς αφαλάτωση και το μποίλερ έγινε απο άλατα σαν αντίσταση πλυντηρίου στην διαφήμιση της Πλυντηρέξ.

Γενικά την Classic αμα την προσέξεις λίγο έχει πολύ χρόνο ζωής.

Καλά καφεδάκια.

Άβαταρ μέλους
Hetfield1979
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: Delonghi Citiz
Μύλος:: Mazzer Super Jolly M
Οι καφέδες μου:: Taf La Margarita

Δημοσίευση από Hetfield1979 » Πέμ Μάιος 02, 2013 9:11 pm

Σε ευχαριστώ Νίκο!
Εκπαιδεύομαι!

psy1312
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Gaggia baby dose
Μύλος:: Ascaso i2-mini

Δημοσίευση από psy1312 » Τρί Μάιος 14, 2013 8:54 pm

Καλησπέρα.
Λέω να κάνω αυτές τις μέρες την 2η μου αφαλάτωση.
Στο πρώτο πόστ Χρήστο αναφέρεις μισό φακελάκι dezcal σε 1,5 λίτρο.
-Από την μηχανή πρέπει να περάσει 1.5 λίτρο η όσο χωράει η δεξαμενή?
-Θυμάσαι μήπως πόσα γρμ ακριβώς είναι το ένα φακελάκι dezcal?
Κάποτε που είχα πάει στην eurogat μου είχαν πει να το βάλω ολόκληρο..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Μάιος 14, 2013 9:38 pm

Κώστα το φακελάκι έχει 28g οπότε άμα σου είπαν στην Eurogat να το βάλεις όλο χρησιμοποίησε το όλο. Το δοχείο της Baby εάν θυμάμαι καλά είχε χωρητικότητα γύρω στα 1,5 λίτρα ενώ οι οδηγίες του Dezcal προτείνουν την διάλυση του (τα 28g) στο ένα (1) λίτρο.
Αλλά όπως έχω γράψει παλαιότερα οι ποσότητες και οι αραιώσεις ήταν εκτιμήσεις/προτάσεις του τότε, όταν γράφτηκε το post. Ο καθένας αποφασίζει πως θα το χρησιμοποιήσει (ποσότητες, αραιώσεις κτλ).
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nikostsiak

Δημοσίευση από nikostsiak » Τετ Μάιος 22, 2013 5:31 pm

έχω μια saeco poemia και έκανα αφαλάτωση με 13g κιτρικό σε 1,2 λίτρα νερό ακολουθώντας τις οδηγίες του manual κατά τα άλλα...
Φαινομενικά όλα πήγαν καλά, αλλά θα ΄΄ηθελα και τη γνώμη σας ειδικά αν έχει κάποιος την ίδια μηχανη.

nbackal

Δημοσίευση από nbackal » Τετ Μάιος 22, 2013 11:25 pm

Δεν εχω την ίδια μηχανή. Γράφεις οτι φαινομενικά πήγαν ολα καλά.

Ο καφές δεν έχει ιδια γεύση με πρίν ;

Αν θέλεις γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος.

nikostsiak

Δημοσίευση από nikostsiak » Πέμ Μάιος 23, 2013 10:19 am

Ο καφές μια χαρά γεύση έχει (μάλλον την ίδια με πριν) ενώ παρατηρώ μια μικρή αλλαγή στη ροή του καφέ καθώς τρέχει λίγο καλύτερα , απλά ανησυχω για την κατάσταση του inox boiler και γενικότερα για την συμπεριφρά των υπόλοιπων μεταλλικών εξαρτημάτων μετά την επίδραση του ξυνού.
Η αληθεια είναι ότι ήμουνα αρκετά σηντηρητικός στη χρήση του ξυνού αφου έβαλα μόνο 12-13g καθώς την είχα πατήσει στο παρελθόν με άλλες μηχανές π.χ delonghi όπου βάζοντας διπλάσια μπορεί και τριπλάσια ποσότητα ξυνου ειχα σίγουρα πετυχει αφαλάτωση αλλα και αποχρωματισμο στο portafilter και και ποιος ξέρει τι στο boiler....

nbackal

Δημοσίευση από nbackal » Παρ Μάιος 24, 2013 12:47 am

Αποχρωματισμό στο pf ;

Δεν κάνεις αφαλάτωση με το pf πάνω. Αφήνεις να τρέχει το κιτρικό οξύ χωρίς το pf.

Ελπίζω μετά το κιτρικό να πέρασες και ενα δοχείο καθαρού νερού απο το group και απο τον ατμό.

To boiler δεν έχει ανάγκη. Περισσότερη ζημιά μπορεί να πάθει απο παρατεταμένη επικάθηση αλάτων.

nikostsiak

Δημοσίευση από nikostsiak » Παρ Μάιος 24, 2013 9:08 am

το ξυνο το πέρασα αρχικά χωρίς το pf , ενώ έπειτα πέρασα συνολικά 4 δοχεία με νερό 2 και 2 εναλλάξ από ατμό και pf αφού όταν πέρασα τα νερά το τοποθέτησα πάλι στη θέση του. Το θέμα είναι πως το κυπελλάκι του καφέ που μπαίνει μέσα στο pf είχε χάσει τη γυαλάδα του εξωτερικά όμως το έπλυνα με σαπουνάδα και πιστεύω ότι συνήλθε-το σύγκρινα με το αντίστοιχο του μονού καφέ και είναι πλέον εντάξει-

Απάντηση