Crema? Πείτε τη γνώμη σας...
- dalas
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Ascaso i-mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
Crema? Πείτε τη γνώμη σας...
Ο τύπος χρησιμοποιεί μία Gaggia Baby με PID για να ελέγχει θερμοκρασία και απ' ότι έχω τσεκάρει και στα άλλα videos που έχει ανεβάσει, χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ποικιλία Ethiopian Yirgacheffe, home roasted σε βαθμό ψησίματος Full City Plus, λογικά 1-5 ημερών. Επίσης αναφέρει στο προφίλ του ότι κόβει με έναν Rancilio MD50 commercial espresso grinder.
Εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να βγάλω τέτοιο αποτέλεσμα σε κρέμα. Παρόλο το PIDιασμα, δεν μιλάμε για καμιά πανάκριβη μηχανή.
Αν λάβουμε υπόψη μας τα 4Μ της παρασκευής εσπρέσο:
1. Macinazione (Μύλος)
2. Miscela (Καφές)
3. Macchina (Μηχανή εσπρέσο)
4. Mano (Oι ικανότητες του barista)
σε ποιο από τα 4 πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το αποτέλεσμα;
Εγώ ψηφίζω το 2, τον καφέ.
Ακούω γνώμες...
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Re: Crema? Πείτε τη γνώμη σας...
Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά αυτό το οπτικό αποτέλεσμα το παίρνω σχεδόν πάντοτε, χρησιμοποιώντας καφέδες από την Taf (έχω ανεβάσει αρκετές φωτογραφίες),
viewtopic.php?f=2&t=45&start=10
όπως και με καφέ φρέσκο που πήρα από καφεκοπτείο στο Αγρίνιο. Βέβαια καλά θα ήταν στο video να βλέπαμε και πόσο κάθεται η κρέμα μετά την εκχύλιση ώστε να βγάζαμε και κάποια συμπεράσματα για την ποικιλία του καφέ.
Στο ερώτημα σου τώρα, θα συμφωνήσω μαζί σου, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο καφές. Έχω κάνει πολύ γρήγορες εκχυλίσεις (άρα λάθος κόψιμο) αλλά η κρέμα πάλι είχε όγκο.
viewtopic.php?f=2&t=45&start=10
όπως και με καφέ φρέσκο που πήρα από καφεκοπτείο στο Αγρίνιο. Βέβαια καλά θα ήταν στο video να βλέπαμε και πόσο κάθεται η κρέμα μετά την εκχύλιση ώστε να βγάζαμε και κάποια συμπεράσματα για την ποικιλία του καφέ.
Στο ερώτημα σου τώρα, θα συμφωνήσω μαζί σου, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο καφές. Έχω κάνει πολύ γρήγορες εκχυλίσεις (άρα λάθος κόψιμο) αλλά η κρέμα πάλι είχε όγκο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- dalas
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Ascaso i-mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
Στο link που παραθέτεις με τις φώτος πράγματι είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Στο ότι πέφτει τόσο γρήγορα η κρέμα, η γνώμη μου είναι ότι οφείλεται καθαρά στο γυάλινο ποτηράκι (δοσομετρητή) που χρησιμοποιείς. Αν είχες προθερμασμένο πορσελάνινο κουπάκι πιστεύω ότι θα κρατούσε περισσότερο.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.
- Christos
- Συντονιστής

Και εδώdalas έγραψε:Στο link που παραθέτεις με τις φώτος πράγματι είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Στο ότι πέφτει τόσο γρήγορα η κρέμα, η γνώμη μου είναι ότι οφείλεται καθαρά στο γυάλινο ποτηράκι (δοσομετρητή) που χρησιμοποιείς. Αν είχες προθερμασμένο πορσελάνινο κουπάκι πιστεύω ότι θα κρατούσε περισσότερο.
Αιτία διόρθωσης: Δεν είναι η ποικιλία μόνο αλλά και η όλη επεξεργασία του καφέ συμπεριλαμβανόμενου και του ψησίματος.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
nefilim
[quote="Christos"][/quote]
Σίγουρα το πιο σημαντικό είναι ο καφές!!!Ακόμα και αν τα υπόλοιπα 3Μ είναι άριστα, αν ο καφές είναι μάπα/μπαγιάτικος 0 στο πηλίκο
. Κατά την γνώμη μου, αν περιέγραφε μια εξίσωση το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι αυτή θα ήταν Φ=Κ-(Μυ+Μχ+Μπ) όπου:
Φ=αποτέλεσμα στο φλιτζάνι
Κ=καφές , παίρνει και αρνητικές τιμές
Μυ=ποιότητα αλεσης, παίρνει αρνητικές τιμές ,άριστο το 0 (0 απώλειες στην γεύση δλδ.)
Μχ=μηχανή, άριστο το 0 (0 απώλειες στην γεύση δλδ.)
Μπ=Ικανότητες μπαρίστα, Μπαλαντέρ, μπορεί να απογειώσει το αποτέλεσμα με απλό εξοπλισμό ή να τα %^$%^ όλα με 3Κ εξοπλισμό!!!!!
Αυτό το έχω και με τον δικό μου εξοπλισμό (La Pavoni europiccola, Mazzer Super Jolly), με τον ίδιο χ καφέ , έχω φτιάξει godshot αλλά λόγω μπαγιατέματος του καφέ, είχα γυρίσει από διακοπές, ο καφές ό,τι και να κανα δεν πινόταν...
Σίγουρα το πιο σημαντικό είναι ο καφές!!!Ακόμα και αν τα υπόλοιπα 3Μ είναι άριστα, αν ο καφές είναι μάπα/μπαγιάτικος 0 στο πηλίκο
Φ=αποτέλεσμα στο φλιτζάνι
Κ=καφές , παίρνει και αρνητικές τιμές
Μυ=ποιότητα αλεσης, παίρνει αρνητικές τιμές ,άριστο το 0 (0 απώλειες στην γεύση δλδ.)
Μχ=μηχανή, άριστο το 0 (0 απώλειες στην γεύση δλδ.)
Μπ=Ικανότητες μπαρίστα, Μπαλαντέρ, μπορεί να απογειώσει το αποτέλεσμα με απλό εξοπλισμό ή να τα %^$%^ όλα με 3Κ εξοπλισμό!!!!!
Αυτό το έχω και με τον δικό μου εξοπλισμό (La Pavoni europiccola, Mazzer Super Jolly), με τον ίδιο χ καφέ , έχω φτιάξει godshot αλλά λόγω μπαγιατέματος του καφέ, είχα γυρίσει από διακοπές, ο καφές ό,τι και να κανα δεν πινόταν...
-
mx1001
Και μονο που βαζεις PID πας μια μοναδα παραπανω κι ας ειναι οικονομικη (τι οικονομική , έτσι είναι οι οικονομικές ?)
Να μην θες καμια 400ρα για PID ? και μια 300ρα η Baby , νατα τα 700 ...
- Christos
- Συντονιστής

Λίγο εκτός θέματος, αλλά και να βάλεις PID άμα ο καφές είναι χάλια πάλι χάλια θα είναι το φλυτζάνι. Πάντως για την ιστορία για να βάλεις PID το πολύ να χρειάζεται γύρω στα 150 ευρώ.mx1001 έγραψε:Και μονο που βαζεις PID πας μια μοναδα παραπανω κι ας ειναι οικονομικη (τι οικονομική , έτσι είναι οι οικονομικές ?)