Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Re: Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.

Δημοσίευση από dalas » Πέμ Μάιος 05, 2011 9:47 am

Χρήστο μπράβο, περίμενα πότε θα το κάνεις! :lol:

Βασικά με τον super jolly είναι άμεσα συγκρίσιμος. Από τον mazzer mini θεωρείται ανώτερος. Πάντα σε ποιότητα άλεσης.

Εγώ θα ήθελα αν μπορείς να τεστάρεις τα παρακάτω:

1. Αν χάνονται οι ρυθμίσεις κοψίματος κατά την διάρκεια της άλεσης. Εννοώ ελαφρά κάποια μετακίνηση στα πλαστικά κουμπάκια ή αν η θέση που επιλέγεις ουσιαστικά "κλειδώνει" με κάποιο τρόπο.
2. Αν από ψιλό κόψιμο σε συγκεκριμένη θέση, γυρίσεις σε χοντρό, κόψεις, και μετά πας πάλι στην ίδια ψιλή θέση, αν έχεις ίδιο αποτέλεσμα.
3. Αν είναι βολικό το dosing απευθείας στο pf και αν πετάγονται καφέδες απ' έξω.
4. Αν υπάρχουν θέματα στατικού ηλεκτρισμού και clumping.
5. Ποσότητα κατακράτησης καφέ.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Μάιος 05, 2011 10:28 am

smoothbore έγραψε:...και μάλιστα για κάποιους άμεσα συγκρισιμος με τον βασιλια της κατηγοριας τον Mazzer mini.
Πρακτικά (και άμεσα) εκεινο που μπορει να τεσταριστεί ανάμεσα στους 2 μυλους που εχεις στην κατοχή σου νομιζω ειναι 2 πραγματα .
1) Η δυνατοτητα fine cut και που αυτη σταματάει.
2) η ομοιομορφια της άλεσης και η υπαρξη ή οχι πολυ μεγαλυτερων κοματιων στο κοψιμο,αντε να βάλω και στην περιπτωση του καινουργιου το clumbing μιας και στον anfim δεν εχει και νοημα αφου αναλαμβανει το doser τα περαιτερω.

.....

edit
νομιζω το βρηκα ,εχει ενα update pdf που εξηγει κάποιες διαφοροποιήσεις στον Vario .
Ευχαριστώ παιδιά.

Δεν το συγκρίνουν με το κόψιμο του mini αλλά με του Super Jolly.

1) Τόσο ψιλά ώστε να μπουκώνει την Silvia άνετα. Δεν υπάρχει περιορισμός γιατί μπορείς να πλησιάσεις σε υπερβολικό βαθμό τα burrs (εάν χρειαστεί και με το καλιμπράρισμα) με πέναλτι όμως να μειώσεις το range στο χοντρό κόψιμο (για πρέσα).

2) Εάν και λένε ότι τα burrs θέλουν κανά 2-3 κιλά καφέ για στρώσιμο εν τούτοις η ομοιομορφία του κοψίματος είναι πάρα πολυ καλή και με πολύ ψιλό κόψιμο που είμαι τώρα. Clumping είδα στο πρώτο κόψιμο του μύλου που έκοβα για ελληνικό. Θα ανεβάσω και video για να κρίνουμε όλοι μας.

Κάτι υπάρχει σχετικό και στο forum σχετικά με τον V2 αλλά δεν θυμάμαι. Δώσε το link για να το διαβάσω και να σου πω.
dalas έγραψε:Χρήστο μπράβο, περίμενα πότε θα το κάνεις! :lol:

Βασικά με τον super jolly είναι άμεσα συγκρίσιμος. Από τον mazzer mini θεωρείται ανώτερος. Πάντα σε ποιότητα άλεσης.

Εγώ θα ήθελα αν μπορείς να τεστάρεις τα παρακάτω:

1. Αν χάνονται οι ρυθμίσεις κοψίματος κατά την διάρκεια της άλεσης. Εννοώ ελαφρά κάποια μετακίνηση στα πλαστικά κουμπάκια ή αν η θέση που επιλέγεις ουσιαστικά "κλειδώνει" με κάποιο τρόπο.
2. Αν από ψιλό κόψιμο σε συγκεκριμένη θέση, γυρίσεις σε χοντρό, κόψεις, και μετά πας πάλι στην ίδια ψιλή θέση, αν έχεις ίδιο αποτέλεσμα.
3. Αν είναι βολικό το dosing απευθείας στο pf και αν πετάγονται καφέδες απ' έξω.
4. Αν υπάρχουν θέματα στατικού ηλεκτρισμού και clumping.
5. Ποσότητα κατακράτησης καφέ.
1. Δεν έχω παρατηρήσει τίποτα προς το παρόν. Μου φαίνεται οτι υπαρχουν μεταλλικά λαμάκια από πίσω από τα sliders που είναι υπεύθυνα για τα κλικς.
2. Είναι προγραμματισμένο. Υπάρχει περίπτωση να πάρω και κάτι που να με βοηθάει στο να κρατάω το πάτημα απόλυτα σταθερό (δυναμομετρικό ή clicking mat) ώστε να γίνονται τα πειράματα πιο ελεγχόμενα.
3. Εγώ γεμίζω παραδοσιακά το καλαθάκι γιατί έχω την εμμονή μου με το ζύγισμα, αλλά και σε άλλα video (θα το ανεβάσω σήμερα) που γεμίζω ένα πλαστικό ποτηράκι δεν πετάχτηκε ούτε ένας κόκκος.
4. Τίποτα το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής.
5. Την πρώτη φορά που γέμισα τον μύλο, έβαλα 20,7g και πήρα 18g άρα από τελείως άδειο των χώρο των burrs και με πάρα πολύ ψιλό κόψιμο κατακράτησε 2,7g με τον Anfim να είχε κατακρατήσει 2,5g μου φαίνεται.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

little-prince

Δημοσίευση από little-prince » Πέμ Μάιος 05, 2011 10:42 am

Χρήστο, καλοδούλευτος και καλές αλέσεις. :oneup:
Πολύ άρτια η παρουσίαση σου σε επαγγελματικά επίπεδα. :geek:
Και μια καλοπροαίρετη υμβουλή: Μη μετράς τα αντικείμενα με μέτρο το ''χρόνο'' που είναι σχετικός αλλά με τις ''εμπειρίες'' που σου προσφέρουν και είναι ανεκτίμητες. Τη να κάνεις τα 5-10 χρόνια καλής λειτουργίας όταν σε 1'' θα γευθείς κάτι που αλλάζει στιγμιαία τη ζωή σου;;; ;)

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Πέμ Μάιος 05, 2011 11:20 am

Christos έγραψε:... Εάν και λένε ότι τα burrs θέλουν κανά 2-3 κιλά καφέ για στρώσιμο εν τούτοις η ομοιομορφία του κοψίματος είναι πάρα πολυ καλή και με πολύ ψιλό κόψιμο που είμαι τώρα.....
Εγω κρατάω αυτο και μου αρκει μιας και θεωρω οτι ειναι και το σημαντικοτερο μαζι με την επανάληψη του ιδιου αποτελεσματος. :oneup:

ΥΓ
Αν μπορεσεις ποτε να βρεις εκεινο τον Lidlo καφε ή κατι παραπλήσιο που ειχε φερει στα ορια του τον Anfim θα ηθελα κάποια στιγμη ενα συγκριτικό απο περιεργια να δω που τελειωνει και αν τελειωνει ο Vario :a014:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Μάιος 05, 2011 11:34 am

Μου φαίνεται Μπάμπη ότι ήταν ο Bar Italia από Aldi. Ο Anfim δεν είχε πάει στο όριο του αλλά στο πιο ψιλό που είχα χρησιμοποιήσει. Πάντως μου είχε τύχει μπαγιάτικος καφές από καφεκοπτείο τοπικό που πρακτικά παρέμενε ανεπηρέαστος από το κόψιμο. Είτε είχες καφέ ή είτε ήταν άδειο το καλαθάκι το ίδιο και το αυτό. Φυσικά για τέτοιο καφέ δεν αξίζει να καταπονείς τον μύλο σου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Μάιος 05, 2011 11:47 am

little-prince έγραψε:Χρήστο, καλοδούλευτος και καλές αλέσεις. :oneup:
Πολύ άρτια η παρουσίαση σου σε επαγγελματικά επίπεδα. :geek:
Και μια καλοπροαίρετη υμβουλή: Μη μετράς τα αντικείμενα με μέτρο το ''χρόνο'' που είναι σχετικός αλλά με τις ''εμπειρίες'' που σου προσφέρουν και είναι ανεκτίμητες. Τη να κάνεις τα 5-10 χρόνια καλής λειτουργίας όταν σε 1'' θα γευθείς κάτι που αλλάζει στιγμιαία τη ζωή σου;;; ;)
Ευχαριστώ Απόστολε,
Αν και αντιλαμβάνομαι το νόημα της πρότασης σου πιστεύω ότι δεν είναι πάντα εφαρμόσιμο σε όλες τις περιπτώσεις.

Άβαταρ μέλους
Sandman
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend

Δημοσίευση από Sandman » Πέμ Μάιος 05, 2011 11:58 am

Σεξυ μυλος με σεξυ ονομα :)

Καλοριζικος!

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Πέμ Μάιος 05, 2011 12:14 pm

ενα απο τα μεγαλα του + ειναι η υπαρξη κεραμικων μαχαιριων
λογω υλικου, τουτα δεν ζεσταινονται οταν μαλιστα κοβει σε χρονο περιπου οσο και οι αλλοι, με αποτελεσμα να μην αλλοιωνεται καθολου η σκονη του καφε λογω θερμοκρασιας.
σαν την porsche turbo που τα κεραμικα φρενα της ειναι μακραν των υπολοιπων σε θεματα αντοχης , θερμοκρασιων, καθως και παραμορφωσεων .
επιπλεον τα κεραμικα εξ ορισμου εχουν πολυ μικροτερο βαθμο ελαστικης παραμορφωσης απο τα μεταλλικα υλικα, ετσι σιγουρα δεν τιθεται θεμα αυξομοιωσης του διακενου κοπης κατα την κοπη λογω ταλαντωσεων εξ αιτιας τους.
(αν υπαρχει τετοια θα εχει να κανει με την ασφαλιση των θεσεων διακενου και μονο.)

Αν υπαρχει θεμα ταλαντωσεων, θα ειναι μονο απο το θεμα του σωματος του μυλου. ισως αυτος ειναι και ο λογος που ο κατασκευαστης μεταδιδει την κινηση με ιμαντα , προκειμενου να απορροφουνται οι μεταδιδομενες ταλαντωσεις απο αυτον και να μην περνανε στα μαχαιρια και απο εκει στο σωμα του μυλου.
αν εχω δικιο , τοτε ισως να εχουν βαλει και αποσβεστικα στα σημεια συνδεσης του μοτερ με το σωμα του μυλου.

anton64
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Classika
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Dose
Μύλος:: Mahlkonig Vario

Δημοσίευση από anton64 » Πέμ Μάιος 05, 2011 12:17 pm

Χρήστο καλορίζικος, νομίζω θα μείνεις ευχαριστημένος.
Ως χρήστης θα ήθελα αντί γιά γραμμές στην βαθμονόμηση να υπήρχαν και νούμερα. Ετσι πλάι στην μικρομετρική ρύθμιση έχω προσθέσει μιά λεπτή αυτοκόλλητη χαρτοταινία (αυτή των ελαιοχρωματιστών) δίπλα από τις ενδείξεις, όπου την έχω αριθμίσει από το 0 - 23. Χαλάει λίγο την αισθητική (ισως αν ήταν μαύρη να ταίριαζε καλύτερα), αλλά την βρίσκω ιδιαίτερα βολική όταν θέλω να κρατήσω αρχείο σημειώσεων.
Φιλικά Γιώργος

Απάντηση