Μία Gaggia μα ποια Gaggia?

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
VAGS

Μία Gaggia μα ποια Gaggia?

Δημοσίευση από VAGS » Τετ Φεβ 16, 2011 6:16 pm

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα!!!
Νέος με απορίες πολλές!

Η πρώτη μου εμπειρία ήταν πλήρως αποτυχημένη μετά την πρώτη αγορά προ αρκετούυυυυυ καιρού μίας εσπρεσιέρας της οποίας δε θυμάμαι καν το όνομα η οποία ήταν σε προσφορά με κουπόνια από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ...και η οποία φυσικά κάποια στιγμή μετά τις απανωτές απογοητεύσεις τόσο λόγω της ποιότητας της καφετιέρας όσο και λόγω προσωπικής απειρίας στην παρασκευή ενός σωστού εσπρέσσο, έφυγε νύχτα από το παράθυρο... :OOPS:

Έχουν μαζευτεί πολλές απορίες οι οποίες δε μου λύθηκαν μετά από τόοοοοσο διάβασμα που έριξα εδώ μέσα! (Πραγματικά αισθάνομαι σα τυφλός που βρήκε ξαφνικά το φως του)! :?

Έχω καταλήξει στην πεπατημένη των επιλογών της gaggia τόσο λόγω των απόψεων που έχω διαβάσει (μέχρι τελικής πτώσεως) :) εδώ μέσα όσο και λόγω budget που έχω στο μυαλό μου για μία καλή εσπρεσσιέρα.
Βέβαια, το concept της απαιτούμενης αγοράς ενός μύλου με έβγαλε τελείως εκτός, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα... :a048:

Έχω καταλήξει λοιπόν σε μία από τις παρακάτω εσπρεσσιέρες:
1) Gaggia baby black
2) Gaggia baby twin
3) Gaggia baby dose

Ανάθεμά με και αν κατάλαβα ποιες οι διαφορές τους!!! Τα κόστη πάνω κάτω τα γνωρίζω, τις λεπτομέρειες δεν αντιλαμβάνομαι εκ πρώτης όψεως.

Πάμε παρακάτω:
Πέραν της αγοράς μίας εκ των παραπάνω μηχανών, έχω στα υπόψιν την αγοράς ενός μύλου.
Τι προτείνετε για αυτή την περίπτωση; Κάποια εκδοχή με δικό της δοσομετρητή ή να πάρω κάτι χωρίς δοσομετρητή και στη συνέχεια να έχω στο νου μου και την αγορά μίας ηλεκτρονικής ζυγαριάς;
Ή συνδυασμό και των 2; Please τα φώτα σας!!!
Έχω διακρίνει από αυτά που διάβασα ενδεικτικά την εκδοχή της Anfim Caimano best black, αλλά μη με ρωτάτε για πολλές λεπτομέρειες!! Εσείς γνωρίζετε καλύτερα! Είμαι ανοιχτός σε εναλλακτικές προτάσεις, ιδίου ή παραπλήσιου κόστους.

Και συνεχίζω: :OOPS:
Τι άλλα τσουμπλέκια πιθανόν να χρειαστούνε για τη συγκεκριμένη "επένδυση";
1) Έχω διακρίνει φλυτζανάκι με ογκομετρητή
2) Τάμπερ
3) Γαλατιέρα ίσως;;
4) Ζυγαριά ακριβείας
5) ;;;;;

Και πάμε τώρα στο τελευταίο στο οποίο δημιουργήθηκε απορία, αλλά το σκέφτομαι να το ρωτήσω μήπως φάω απευθείας :ban:

Στη διαδικασία παρασκευής εσπρέσσο διάβασα για περίπου 14 γρ. με "αναμονή" περί των 25-30 δλ. για ένα αξιοπρεπή διπλό εσπρέσσο με εκροή 60 ml καφέ ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΡΟ!!!
Για το μονό εσπρέσσο τι γίνεται για να μην τρώει τα άλλα 30 ml ο νεροχύτης όπως είπε και κάποιος άλλος φίλτατος συνφορουμίστας; Χρόνοι εκροής; Καλαθάκι; Δοσολογία καφέ; Ισχύει το αναλογικό 7 γρ. για 30 ml καφέ; Και σε τι χρόνο;

Ξέρω ξέρω...θέλω να τα μάθω όλα με τη μία.....
Ελπίζω να έχετε την υπομονή να απαντήσετε σε όοοοολες τις απορίες μου!!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!! :worthy: :respekt:

Άβαταρ μέλους
tdm900twin
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
2η Μηχανή:: Nespresso Citiz
Μύλος:: Macap MC4 stepless
Οι καφέδες μου:: Hacienda San Pedro, La Margarita

Re: Μία Gaggia μα ποια Gaggia?

Δημοσίευση από tdm900twin » Τετ Φεβ 16, 2011 7:48 pm

Καλώς ήρθες λοιπόν, και εσύ θα ψάξεις καλά τις gaggia και με το καλό θα καταλήξεις στη Silvia (όπως έκανε και κάποιος γνωστός μου :a116: )!!!

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Φεβ 16, 2011 8:32 pm

Καλως τον.Silvia η μηχανη και 1)anfim best .2)macap M4,3)Mini mazzer απλος η electronic αν αντεχει η τσεπη σου.
Αυτα σαν πρωτη κινηση μιας και ουτε κοστος εθεσες ουτε γουστα στον καφε(καπουτσινο η εσπρεσσο). :oneup:

Άβαταρ μέλους
geopapa
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia new Baby 06
2η Μηχανή:: Aeropress Go
Μύλος:: Ascaso i2
2ος Μύλος:: Haanzhall χειρός
Οι καφέδες μου:: Cup10 Monte Allegre

Δημοσίευση από geopapa » Τετ Φεβ 16, 2011 9:27 pm

Το σίγουρο είναι οτι όλα εξαρτώνται απο το budget σου. Πάντως αν πάς σε Gaggia παρε την απλή Baby, οι άλλες δεν προσφερουν κατι ουσιαστικο παραπάνω (εκτός της twin που είναι ειδική περίπτωση αν θες κανεις πολλους καπουτσινο συνεχομενα). Οποτε αν το budget είναι χαμηλο προτείνω Baby + Anfim Best ή Baby + Ascaso i2

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Φεβ 16, 2011 9:49 pm

VAGS έγραψε:Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα!!!
...
Έχω καταλήξει λοιπόν σε μία από τις παρακάτω εσπρεσσιέρες:
1) Gaggia baby black
2) Gaggia baby twin
3) Gaggia baby dose

...
Να σε καλωσορίσω κατ΄αρχήν στο forum.

Στην Baby την βασική, σταματάς την εκχύλιση χειροκίνητα. Στις άλλες δύο έχεις και την δυνατότητα του προγραμματισμού συγκεκριμένου όγκου καφέ με την μηχανή να σταματά την εκχύλιση αυτόματα.
Η Baby η απλή δεν έχει σύστημα προ-έγχυσης (PreInfusion) όπου η μηχανή μουλιάζει τον καφέ πριν αυτός εκτεθεί σε νερό με υψηλή πίεση.

Η Τwin που είναι και η ακριβότερη-πολυπλοκότερη έχει δύο ανεξάρτητα συστήματα θέρμανσης του νερού. Ένα boiler για το νερό που χρησιμοποιείται για espresso και ένα thermoblock για την παρασκευή στμού για cappuccino. Μειώνει έτσι τον χρόνο που απαιτείται στις μηχανές μονού boiler για την θέρμανση του νερού από την θερμοκρασία για espresso στην θερμοκρασία που χρειάζεται για την παραγωγή ατμού και το αντίστροφο, καθιστώντας την μηχανή καταλληλότερη όταν η παρασκευή πολλών cappuccino είναι το ζητούμενο.

Επίσης μην γράφετε την μηχανή σαν Baby Black αλλα σκέτο Baby. To black απλά υποδηλώνει χρώμα και δεν προσδιορίζει κάποια διαφορά στiς τεχνικές προδιαγραφές, όπως Dose (δοσομέτρηση), Twin (διπλό σύστημα θέρμανσης). Δεν λέμε opel astra black σαν μοντέλο.

Επίσης μπορείς να διαβάσεις και εδώ.

ΥΓ Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν ήδη αρκετές ανοιχτές συζητήσεις στις κατάλληλες ενότητες.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Τετ Φεβ 16, 2011 9:57 pm

Ιδιο ή παραπλήσιο κόστος και καλυτερη ποιότητα κατασκευής θα βρείς σε μια ascaso basic http://www.antonisloumidis.gr/eshop/esh ... 2&item=979 .
Οσο για τον μυλο επειδή ειναι σημαντικός και απαραίτητος σε οποια μηχανή και να πάρεις , θα σε συμβούλευα να μην πας πιο κάτω απο τον anfim best που ειναι και σε πολύ καλή τιμη .
Υπάρχουν και φθηνότερες λυσεις αλλά προσωπικά για αγορά μυλου δεν θα συμβουλευα σε κάτι πιο light .
Ειναι κάτι που έρχετε σε άμεση αντιθεση με το γνωστο ρητό που μακροπρόθεσμα βρίσκει εφαρμογή ως εξής :
Κάλιο 10 και καρτέρει......... παρά 5 και στο χέρι .
Ενα στοιχείο που διαφευγει της μεγάλης σημασίας που εχει στον νεοεισελθοντα στο χωρο του εσπρέσσο, ειναι ή τεχνική και η εξοικείωση που αναγκαστικά πρέπει να αποκτήσει για να εχει αποτέλεσμα .
Δεν τα κάνουν όλα τα μηχανήματα ουτε άμα εχεις τα σκας και ξεμπερδευεις .
Μπορεί κάλιστα ο μη εχων μυλο που χειριζετε καλά την ταπεινή του gaggiaπ.χ. και προμηθευετε φρεσκοψημένο καφε στο σωστο κόψιμο , να πίνει by far καλυτερο καφέ απο ενα newbie με Silvia και ευρείας αποδοχής μύλο .
Θέλει όμως και κόπο και τρόπο .

VAGS

Δημοσίευση από VAGS » Παρ Φεβ 18, 2011 1:29 pm

Καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!!

Με κατατοπίσατε αρκετά ούτως ώστε να είμαι σε θέση να μπορώ να διακρίνω σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές τους.
Βέβαια μου δημιουργήθηκε κάποια απορία για την οποία χρειάζομαι τα φώτα σας.

Η Baby Dose έχει ή δεν έχει σύστημα pre-infusion? Όχι και ότι έχασε η Βενετιά βελόνι αν δεν έχει, μιας και μπορείς να το κάνεις και μόνος σου, απλά μιας και το αναφέρατε στις διαφορές ειδικά της απλής baby με τη baby twin. Απ' ότι έχω καταλάβει, μάλλον δεν έχει.
Και κάτι ακόμα: Στις λειτουργίες της εσπρεσσιέρας βλέπω ότι έχει επιλογές για μονό και διπλό εσπρέσσο και εκτός αυτού και λειτουργία manual. Οι επιλογές που έχει από το εργοστάσιο για το μονό και το διπλό είναι ρυθμισμένες σε κάποια default ρύθμιση ή πρέπει να της δώσεις εσύ τις κατάλληλες ρυθμίσεις; Και αν ναι, σε τι χρόνους είναι οι default ρυθμίσεις;

Όσον αφορά την επιλογή του εξοπλισμού, μάλλον κλίνω προς την baby dose με συνδυασμό του μύλου anfim caimano best.

Η ερώτηση μου τώρα έχει να κάνει με το εξής:
Απ' ότι είδα, ο anfim έχει πάνω doser. Απ' ότι είδα, από πολλούς εδώ μέσα, προτιμούν τους doserless, μιας και όπως αναφέρουν, αν κατάλαβα καλά, ο καφές που αλέθεται πέφτει κατευθείαν πάνω στο καλαθάκι χωρίς να μένουν υπολείμματα στο doser. Αυτό που δεν κατάλαβα έχει να κάνει με το εξής: Ποια είναι η έννοια ύπαρξης μύλου με doser αν έχεις ζυγαριά ακριβείας; Μήπως θεωρείται υποκατάστατο αυτής σε περίπτωση που δεν έχεις ζυγαριά;

Και πάλι σας ευχαριστώ.....

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Παρ Φεβ 18, 2011 1:38 pm

Για οικιακή χρήση δεν αντικαθιστά την ζυγαριά. O doser για να δουλέψει σωστά (ως δοσομετρητής) πρέπει να είναι πάνω από τη μέση γεμάτος (όσο καφέ θα πιεις σε 2 μέρες δηλαδή). Σε οικιακή χρήση το μόνο που προσφέρει ο doser είναι το σπάσιμο των σβόλων που δημιουργούνται κατά την άλεση (clumbing) και λερώνει το χώρο λιγότερο. Επίσης δεν σε αναγκάζει να κρατάς το portafilter όση ώρα αλέθει (13-14 δευτερόλεπτα για 16-18 γρ καφέ). To μειωνέκτημα του είναι η λίγο μεγαλύτερη κατακράτηση που κάνει. Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Εγώ προτιμώ τον doser. Άλλος προτιμά τον doserless.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Φεβ 18, 2011 2:07 pm

Όπως σου απαντήθηκε παραπάνω η Baby Twin έχει σύστημα pre-infusion. Είσαι τυχερός και τα άλλα που ρωτάς για τις default ρυθμίσεις των χρόνων μόλις απαντήθηκαν στο παρακάτω post.

viewtopic.php?f=5&t=971&p=12117#p12112

Τέλος θα παρακαλέσω για μία ακόμα φορά να αποφεύγονται οι ερωτήσεις σε θέματα άσχετα με τον τίτλο του θέματος αλλά να γίνονται αυτές στις κατάλληλες ενότητες. Ευχαριστώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Παρ Φεβ 18, 2011 2:10 pm

Off topic:
Mην αλλάζεται θέμα ρε παιδιά!
Απο τις Gaggia πήγατε στον Anfim και απο κει στο doserless vs doser και στην ψηφιακή ζυγαριά!
Θα θέλουμε να ψάξουμε-βρούμε καμία καταχώρηση και θα είναι πολύ δύσκολο με μπερδεμένα θέματα.
Θα θέλει και ένα σωρό συμμαζέματα.
Φιλικά πάντοτε!
:)

Απάντηση