Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από Christos » Παρ Φεβ 18, 2011 12:50 am

Είναι υπερβολική η ανησυχία σου. Πρώτον γιατί το Dezcal είναι ώς επί το πλέιστον κιτρικό οξύ (φυτικής προέλευσης ουσία που βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στα εσπεριδοειδή) και είναι και πιστοποιημένο από τον NSF.

Μερικά σημεία από την ιστοσελίδα του προϊόντος.
http://www.urnexathome.com/dezcal/
Dezcal™ is a citric acid based, non-toxic, biodegradable and safe descaler that breaks down lime scale and calcium deposits.
NSF certified.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Παρ Φεβ 18, 2011 12:31 pm

Μιας και κλείνω σε μερικές μέρες 2 μήνες λέω να κάνω τη πρώτη μου αφαλάτωση.Πρέπει να είναι καλά ζεσταμένη η μηχανή 30min για να ξεκινήσω την αφαλάτωση?Επίσης εσείς που αφήσατε πάνω το shower screen μήπως με το καιρό παρατηρήσατε κάποια φθορά, να το αφήσω ανεπιφύλακτα?
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Παρ Φεβ 18, 2011 1:05 pm

Η μηχανή θα πρέπει να είναι κρύα και να παραμείνει όσο αυτό είναι δυνατό καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας. Μετά από κάθε τράβηγμα νερού την κλείνεις αμέσως.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Τρί Μαρ 08, 2011 8:25 pm

Λοπόν ύστερα απο 2 ολόκληρους μήνες έκανα και εγώ τη πρώτη μου αφαλάτωση.Ακολουθούσα όσο το δυνατόν πιστά τις οδηγίες αλλά απλά απο το άγχος μου, πείτε απο βλακεία μου όταν ήτανε να τραβήξω νερό απο το ακροφύσιο η απο την κεφαλή ξεχωριατά εγώ τραβούσα και απο τα δύο ταυτόχρονα.Δε μου κοψε να σταματάω την αντλία της κεφαλής και να πατάω το ενδιάμεσο κουμπί για να βγαίνει το νερό απο το ακροφύσιο ατμού :a042: ..Είχα ξεχάσει τελείως πως με το ενδιάμεσο κουμπί τρέχει νερό μόνο απο το ακροφύσιο ατμού :mrgreen: .
Άνοιγα το περιστροφικό διακόπτη ατμού και ταυτόχρονα πατούσα το κουμπί για να τρέξει το νερό απο τη κεφαλή, πότε πότε έκλεινα τον περιστροφικό διακόπτη του ατμού και έτρεχε εξ'ολοκλήρου απο τη κεφαλή.Καταρχήν έκανα καμιά μα@#$ία μεγάλη, να ξανακάνω αφαλάτωση?
Να υπενθυμίσω πως χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό η νερό βρύσης που έχει περαστεί ειδικό φίλτρο για άλατα κτλπ και επίσης φτιάχνω 9-10 καφεδάκια το πολύ.

Επίσης μια καλή ιδέα για να μη πάθει τίποτα απο τα πιτσιλίσματα του υγρού αφαλατώσεως (που θα πιτσιλίσει αν δε προσέχεις) είχα καλύψει όλα τα ανοξείδωτα μέρη της μηχανής με διάφανη μεμβράνη :D με αποτέλεσμα να μη έρθει σταγόνα σε επαφή με τη μηχανή μου..

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Τρί Μαρ 08, 2011 9:53 pm

Αμα η προηγουμενη διαδικασία εγινε οπως πρέπει, δεν χρειάζεσε κατι παραπάνω -πλην το καλο αδειασμα -γεμισμα του μποιλερ για να βεβαιωθεις οτι δεν θα πιεις και συ Dezcal ή εστω θα ειναι λιγο .
Εγώ πάντος δεν το αφήνω να αδειάσει ,τραβάω ενα τανκ σερι + μισο ακόμα και οτι ήπια ηπια . :lol: :lol:

Άσχετο .... εννοεις 9-10 καφεδάκια την ημέρα ειναι λιγα ; :lol: :lol: :lol:

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Τρί Μαρ 08, 2011 10:32 pm

Τα υπόλοιπα τα τήρησα κανονικά πλην των αναφερωμένων πάνω..
Ωχ :a042: ξέχασα να πω πως 9-10 καφεδάκια είναι τη βδομάδα..

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Παρ Μαρ 11, 2011 11:55 am

Ετοιμάζομαι και εγώ για αφαλάτωση με Dezcal. :geek: Διάβασα με προσοχή το παρόν topic απλά έχω μια μικρή απορία σχετικά με την αφαλάτωση σε μια HX. Σε single boiler βλέπω είναι επιθυμητό να μείνει η θερμοκρασία χαμηλά σε όλη τη διαδικασία. Στις HX βέβαια δεν γίνεται αυτό εκτός και αν περάσεις το διάλυμα μόνο από το ακροφύσιο ατμού ή το group αγνοώντας το βασικό όγκο του boiler. Βέβαια παρατηρώ ότι και στη σελίδα του Dezcal αναφέρει να διαλυθεί σε ζεστό νερό. :a014:

Οπότε προτείνετε έστω να σβήσω τη μηχανή όση ώρα (45 λεπτά) είναι το Dezcal μέσα στη μηχανή και να περιμένω να ξαναζεσταθεί γα να βγάλω το νερό (και) από το βρυσάκι ζεστού νερού ?

Τα κορίτσια παρακάτω κάνουν τη διαδικασία πιο απλά, απλά ήθελα τη γνώμη σας. :a048:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Μαρ 11, 2011 1:17 pm

Γιώργο δεν έχω ιδέα επί του θέματος αλλά θα σου επιστούσα την προσοχή στο να μην κάνεις τίποτα μέχρι να το ξεψαχνίσεις τελείως το θέμα, ψάχνοντας ΟΛΟ το internet και κατά προτίμηση για την μηχανή σου συγκεκριμένα. Γιατί όχι να στείλεις και κανένα email στην ίδια την εταιρεία.
Επίσης για εμένα είναι λάθος να μην βάλεις κάποιο σοβαρό σύστημα φιλτραρίσματος νερού. Προσωπικά, θα είχα ήδη κάνει την έρευνα αγοράς για τις διαθέσιμες λύσεις σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Παρ Μαρ 11, 2011 1:59 pm

Ναι, όντως πρέπει να το ψάξω λίγο καλύτερα Χρήστο. Επαναπαύτηκα με τη κανάτα της Brita μιας και αναγράφει ότι συγκρατεί και άλατα και πίστευα ότι και με ένα φιλτράκι ρητίνης θα είμαι έτοιμος. :|

Αν σκεφτεί κανείς τη δομή του boiler μιας HX, μεγαλύτερη συγκέντρωση αλάτων περιμένει να βρει μέσα στον σωλήνα του Heat Exchanger όπου κινείται και όλο το νερό που περνάει από το brew basket. Το υπόλοιπο νερό του boiler ανανεώνεται μόνο αν χρησιμοποιήσεις τη βρύση ζεστού νερού και βέβαια από τη χρήση ατμού(μερικά ml βέβαια για ένα καπουτσίνο). Πιθανολογώ ότι όσο καιρό και αν κάτσει το νερό αυτό μέσα στο boiler μετά από ένα διάστημα είναι αβλαβές κατά μία έννοια -κατανοώ βέβαια ότι οι υπάρχοντες επικαθίσεις συνεχίζουν να διαβρώνουν.

akostop

Δημοσίευση από akostop » Δευ Μαρ 28, 2011 3:18 am

Σήμερα, έκανα και γω αφαλάτωση στη μηχανή (baby dose) με Dezcal, και είπα να περιγράψω την εμπειρία μου.

Καταρχήν, ακολούθησα της οδηγίες του Χρήστου στην αρχή αυτού του ποστ. Καταλαβαίνοντας, βέβαια, το λόγο μείωσης της πυκνότητας του διαλύματος λόγω αλουμινένιου boiler, σημειώνω ότι η πυκνότητα είναι 3 φορές μικρότερη απο την προτεινόμενη στη συσκευασία, και αναρωτιέμαι αν κάνει δουλειά. Το μείγμα του οξέος μου φάνηκε ελαφρώς αδιάφανο/θολό αλλά τίποτα παραπάνω. Ούτε μυρωδιά περίεργη που αναφέρθηκε ούτε τιποτα αλλο. Επίσης, δεν είδα με το μάτι τίποτα άλατα να βγαίνουν (και σίγουρα είχε, γιατί απο το καλοκαίρι που την πήρα, είναι η πρώτη φορά που της κάνω αφαλάτωση :f010: ), αλλά και αυτο έχει εξηγηθεί νομίζω.

Είδα, ομως, αυτά τα μαυράκια σαν ρινίσματα ξύλου που ανέφερε και κάποιος άλλος. Στην αρχή βγαίνανε πολλά απο το group και ελάχιστα απο το wand. Βέβαια, μετά ψυλλιάστηκα μήπως είναι τίποτα υπολλείμματα καφέ μέσα στο group head (έτσι δεν λέγεται αυτο που βγαίνει με τα άλλεν και είναι πάνω απο το shower screen? Οπότε το έβγαλα και το καθάρισα (είχα ήδη βγάλει το shower screen). Μετά τα μαυράκια ελαττώθηκαν πάρα πολύ απο το group αλλά βγαίνανε λίγα πάλι απο το wand. Χρειαστηκε να περάσω σχεδόν αλλα 2 λίτρα νερό απο την μηχανή για να μην τα βλέπω καθόλου. Αν υποθέσουμε ότι είναι υπολλείμματα καφέ που έχουν περάσει στο σύστημα, ξέρει κανείς αν είναι δυνατόν να περάσουν στο steam wand?

Επίσης, ακόμα και αφού τα καθάρισα όλα, και ενώ έβγαινε κανονικά το νερό απο τις τέσσερις τρύπες του head, όταν έβαλα το screen είδα ότι η ροή δεν ήταν σαν....βροχή...αλλά μαζευόταν πολύ νερό απο κάτω του και έσταζε ανομοιόμορφα. Είναι φυσιολογικό αυτό (πχ λόγω χαμηλής πίεσης με το συστημα ανοιχτο);

Με άλλα λόγια, δεν ξέρω αν ο καθαρισμός ήταν επαρκής ή πρεπει να ξαναγίνει.

Απάντηση