Diy Dual Boiler machine project 2 παρουσιαση

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Re: Diy Dual Boiler machine project 2 παρουσιαση

Δημοσίευση από psycho » Τετ Φεβ 16, 2011 11:20 am

Η πράξη λέει οτι στα χαρτιά είναι καλό αλλά δεν δουλεύει στην πράξη. Ακόμα και πολύ ακριβές μηχανές εχουν προβλήματα. Αλήθεια δοκίμασες να ετοιμάσεις 30 καφέδες σερί? Είναι διαφορές που δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε εμείς έτσι απλά. Πρέπει να δουλεύεις πάνω στην μηχανή αρκετό καιρό.
Εγώ πιστεύω σε αυτό που κάνεις γτ χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου στο μέγιστο και δεν βγάζεις χρήμα απο αυτό. Οπότε το αποτέλεσμα ίσως να υπερτερεί των εμπορικών μηχανών.
Για να γίνω πιό συγκεκριμένος: Π.χ. Μία μηχανή ίσως να έχει διαφορά στην θερμοκρασία σε κάθε group καθώς και στην πίεση ή και άλλα ελαττώματα μετά απο κάποια παραγωγή καφέδων.
Η πρόταση απο τις εταιρίες είναι η μετάβαση σε ακριβότερο μοντέλο (για ευνόητους λόγους). Έχουν την τεχνογνωσία (υποθέτω) αλλα δεν την εφαρμόζουν παντού.... (σταματάω δεν έχει νόημα :o :o )

Φίλε Δημήτρη μην μακρηγορούμε είναι μεγάλη κουβέντα. Δεν μπορώ να το αναλύσω σε ένα ποστ. Εσύ με λίγα λόγια δεν κοστολογείς την τεχνογνωσία σου, δηλ αν η διαφορά της hx με την db είναι 100$ στην marzocco (εντάξει το είπα τελικά :red: ) θα έκανε 1500$ και ίσως η διαφορά στην σταθερότητα της θερμοκρασίας να ήταν +/-0.2 βαθμούς Κελσίου. Σου βάζει και ένα pressure pr. + 2000 $ και είσαι έτοιμος (και βρες μου έναν που να ξέρει πως (ή αν) λειτουργεί).
Για εμένα αν λειτουργεί το HX τότε καλώς αλλιώς boiler ανά group.

Ήταν ένα ποστ απογοήτευσης προς το marketing:). Θαυμάζω την δουλεία σου απο την αρχή. Ετσι κι αλλιώς το έχεις και με τις δύο τεχνολογίες. Και στο κάτω κάτω δεν είπα κιόλας οτι οι ΗΧ είναι οι καλύτερη υλοποίηση. Απλά οτι το db δεν είναι απο μόνο του πανάκεια. ;)

P.S. Με 1λ brew boiler και 2λ steam άνετα την βάζεις σε μικρή καφετέρια
P.S.2. Δημήτρη δεν πήγα γτ ήμουν άρρωστος. Το είχα κανονίσει μία εβδομάδα πριν αλλά τελικά δεν έκατσε:(
Θα τα καταφέρουμε να συναντηθούμε! Τουλάχιστον στο ταφ με τον Γιάννη
P.S.3 Παω να χρησιμοποιήσω λίγο τεχνολογία μεσαίωνα... Γαλλική πρέσα για 2ο καφεδάκι δεν είναι κι άσχημα ε? :lol:

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Τετ Φεβ 16, 2011 12:58 pm

Μπράβο βρε Δημήτρη :oneup: Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια για την υλοποίηση και την επιλογή σου να μοιράζεσαι μαζί μας τις λεπτομέρειες των κατασκευών σου. Δε νομίζω μάλιστα ότι έχω συναντήσει σε οποιοδήποτε ξένο forum του χώρου κάποιον που να έχει επιχειρήσει καν κάτι αντίστοιχο με το δικό σου. :respekt:

Αλήθεια , με την ηλεκτρολογική-ηλεκτρονική διαχείριση της μηχανής τι χρησιμοποιείς ? Πλακέτα από υπάρχουσα μηχανή με δικές σου προσθήκες (διακόπτες, θερμοστάτες, pid κτλ) ?

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Φεβ 16, 2011 2:51 pm

Κοιτα οχι μονο δεν διαφωνω μαζι σου αλλα συμφωνω σχεδον σε ολα.Μονο διαφοροποιηση θα κανω και μονο για την δικια μου.Σκεψου πως ο ισχυρισμος μου οτι η μηχανη μου στεκεται σε μια μικρη καφετερια φανταζει τελειως παραλογος μιας και μιλαμε για 500 ml στο ενα μποιλερ(καφε)και μολις 850στο αλλο (ατμου).Ομως η δικια μου υλοποιηση απλα δεν εχει κατασκευαστει ακομα απο καποιον αναγνωρισμενο(τουλαχιστον απο οσο γνωριζω)για να αποδειξει τι μπορει να κανει.Και το λεω αυτο μιας και η τεχνικη του να μπαινει το κρυο νερο μεσα σε ενα σωληνακι καυτο ,να ταξιδευει μεσα του για 16 περιστροφες σε μια θερμοκρασια 90 βαθμων και μετα να συνεχιζει σε αλλες τοσες με θερμοκρασια 105 βαθμων,διανυωντας ετσι 10 μετρα απο καυτο περιβαλλον, για να μπει σε ενα περιβαλλον νερου 500ml με θρμοκρασια 108 βαθμων και να το σπρωξει προς το γκρουπ, καταλαβαινεις πως μπορω ανετα να ισχυριστω τα παραπανω.Και ειμαι τοσο σιγουρος γι αυτο που σου λεω που μπορω να πω πως ΝΑΙ ,ανετα αυτη η μηχανουλα υποστηριζει με τρομερη σταθεροτητα ενα μικρο μαγαζι αν και δεν ειναι το ζητουμενο.Τα ιδια ισχυουν και για τον ατμο μου ομως εκει μετα απο 3 συνεχεις μοτες των 500 ml μπορει να χρειαστει αναρρωση 3 λεπτων και αυτο επειδη μιλαμε για ενα μποιλερακι 850ml.Aυτο που δεν μπορει να κανει με τιποτα η μηχανη μου ειναι να βγαλει βραστο νερο απο την βρυση της.Με το ζορι ενα φλυτζανακι καπουτσινου μπορει να γεμισει και αυτο μονο και μονο λογω της μικρης χωρητικοτητας.Στο τελευταιο λιφτινγκ που θα της κανω θα καταργησω τελειως αυτην την βανα.
Και που εισαι.Αυτη ειναι για οικιακη χρηση.Φαντασου να φτιαξω μια για επαγγελματικη.......... :a013:
Και για το τελος να πω πως οι ΗΧ λειτουργουν μια χαρα απλως ο χρηστης της πρεπει να ειναι λιγο μαγκας για να μπορει να τις δουλεψει σωστα ενω σε μια db η ευκολια ειναι δεδομενη.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Φεβ 16, 2011 3:00 pm

focus έγραψε: Αλήθεια , με την ηλεκτρολογική-ηλεκτρονική διαχείριση της μηχανής τι χρησιμοποιείς ? Πλακέτα από υπάρχουσα μηχανή με δικές σου προσθήκες (διακόπτες, θερμοστάτες, pid κτλ) ?
Να σαι καλα φιλε μου για τα καλα σου λογια.Τα εκτιμω ιδιαιτερως.
Δεν υπαρχει καμμια πλακετα στην μηχανη μου εκτος απο το control box που ειναι για το autofill.Oλα τα υπολοιπα ειναι δικoi μου συνδυασμοι με ρελεδες κυριως.Ααα και το pid εννοειται πως ειναι ετοιμο.
Το control box ειναι απο την gicar και ειναι το ιδιο που δινει για την πλειοψηφια των μηχανων.

yiannis taloumis

Δημοσίευση από yiannis taloumis » Τετ Φεβ 16, 2011 3:18 pm

Δημήτρη , πολύ καλή προσπάθεια έχουμε la margarita με roast date 16/2 μπορείς να έρθεις στη taf στον Αγ Στέφανο αύριο ?
αν μπορείς να φέρεις και την μηχανή σου θα ήταν τέλεια για τα τέστ!

Άβαταρ μέλους
psycho

Δημοσίευση από psycho » Τετ Φεβ 16, 2011 3:22 pm

Ναι έχεις μικρό boiler γιαυτό δεν έχεις αρκετό νερό. Όντως το ζητούμενο δε είναι μία επαγγελματική μηχανή...
Τρία 500αρια pitchers είναι 3-4 cappuccino. Δεν είναι καθόλου άσχημα. :f010: (εγώ προσπαθώ για 1 το δεκάλεπτο απο μία μηχανή που κόστιζε 350 ευρώ :red: )
Απλά είναι γεγονός πως είναι άπειροι οι παράγοντες και όχι μόνο αν θα είναι db ή hx. Γι αυτό άνοιξα το θέμα. Και αυτό ενισχύεται με αυτό που λές οτι το υλοποίησες διαφορετικά απο τις εμπορικές εταιρίες. Οπότε μιλάμε για σχεδιασμό!
Υπάρχουν εταιρίες που έχουν ακόμα HX. Ακόμα και οι μηχανές aurelia copetizione του wbc.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Φεβ 16, 2011 3:30 pm

yiannis taloumis έγραψε:Δημήτρη , πολύ καλή προσπάθεια έχουμε la margarita με roast date 16/2 μπορείς να έρθεις στη taf στον Αγ Στέφανο αύριο ?
αν μπορείς να φέρεις και την μηχανή σου θα ήταν τέλεια για τα τέστ!
Γιαννη σε ευχαριστω πολυ.Ναι μπορω να ερθω εννοειται αλλα δυστηχως την μηχανη μου την εχω στον παγκο για να της κανω το τελικο λιφτινγκ και ειμαι σε φαση μη αναστρεψιμη.Ομως θα με ενδιεφερε πολυ ενα τετοιο τεστ απο τους καταλληλοτερους ανθρωπους για κατι τετοιο.Μπορω να επισπευσω την μετατροπη και να την φερω σε καμμια βδομαδα αν και εσυ εισαι συμφωνος με αυτο.Τι λες πανω σε αυτο?

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Τετ Φεβ 16, 2011 5:02 pm

Η πράξη φιλε psycho στο βιντεο με τις 2 επαναλαμβανόμενες ελευθερες ροές, δειχνει ότι το Woodsmanaki των 500cc στο brew δεν μασάει στο θέμα θερμοκρασίας και ουτε εχει ανάγκη ανάρωσης .
Αυτό απο μονο του την καθιστατα όχι μονο την συγκεκριμένη, αλλά προφανώς οποιαδήποτε υλοποιήση εργοστασιακή ή μη παράγει τετοιο αποτελεσμα, ικανη για παραγωγή με μονο ερώτημα πλεον την αντοχή των υλικών που χρησιμοποιούντε .

ΥΓ
Ο woodsman δεν εχει τιποτα πτυχία σε μηχανολογία ουτε εχει σπουδάσει κατι παρεμφερές για να κινηθει με βάση κάποιο θεωρητικό αξίωμα η μαθηματικό τύπο που πιθανόν θα τον βοηθούσε και θα τον έβγαζε απο περιτό κόπο.
Εχει όμως διαθεση για πειραματισμό ,ενα υπογειάκι με πάγκο 90χ40 με μια καρέκλα και αυτοδίδακτες γνωσεις ηλεκτρονικών στο πολύχρονο πέρασμά του απο το Hi End.
Δεν ειναι και λίγο για εναν άνθρωπο που πριν 2.5-3 χρόνια δεν ήξερε καν τι ειναι το πορταφίλτερ , don't you think?
Απλά βάζει το μυαλό του να δουλευει προσπαθωντας να δώσει λύση σε απλά θέματα με γνόμωνα να μπορεί να τα υλοποιήσει χωρις να κοστίζουν μια περιουσία (που ετσι κι αλλοιως δεν διαθέτει) και να μπορεί να τα φτιάξει home alone ή εστω να πάει κάποια κομάτια των μεγάλων μπόιλερ σε τορνο.
Στην προκειμένη περίπτωση προσπάθησε να βρει με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να βάζει στο μπόιλερ νερό χωρις να αλλοιώνει ουσιαστικά την θερμοκρασία και το πέτυχε με τις σπείρες απο χαλκοσωλήνα τοσο εξω όσο και μεσα στο μπόιλερ .
Σαφώς και μπορεί να φτιάξει κάτι αντίστοιχο μια εταιρεία με κάποιο ανάλογο κόστος ,το θέμα ειναι όμως ποιός θα το πληρωνε να το βάλει σπιτι του να φτιάχνει 4-5 καφέδες την ημερα και αν .
Βάζεις ενα μεγαλούτσικο μπόιλερ και ξεμπερδεύεις ,η μηπως θα καταλάβει κανεις αν το νερό του πήγε απο τους 93 στου 88 φτιάχνοντας ενα η δυο καφέδες;

Άβαταρ μέλους
psycho

Δημοσίευση από psycho » Τετ Φεβ 16, 2011 5:28 pm

1. Δεν είναι μόνο η αντοχή των υλικών το θέμα...
2. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα οτι αν αλλαχθεί το boiler μπορεί να χρειαστούν πάμπολλες αλλαγές στο set up
3. Το γνωρίζω οτι ο Δημήτρης δεν έχει τέτοιου είδους γνώσεις αλλα σε αυτά τα πράγματα μετρά το μεράκι και η αφοσίωση

Δεν ξέρω γτ έχω δώσει λανθασμένη εντύπωση αλλα απο την αρχή είπα αλλα και σε κάθε ένα απο τα πόστ
οτι θαυμάζω και πιστεύω την δουλειά του Δημήτρη και οτι μπορεί αν συνεχίσει να βάλει κάτω πολλές commercial υλοποιήσεις!! Θ ήθελα και να την δώ και απο κόντα κάποια στιγμή.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Πέμ Φεβ 17, 2011 12:09 am

Δεν υπαρχει θεμα φιλε μου κανενα.Δεν τιθετε θεμα λαθος εντυπωσεων.Καταλαβα τι λες και καλα κανεις και διατυπωνεις την αποψη σου.Εμενα με ευχαριστει αυτη η συζητηση γιατι μου δινεται η ευκαιρια να αναλυσω τεχνικα θεματα και να τα κατανοησω και καλυτερα ειδικα εαν υπαρχει και καποια αντιπαραθεση(οχι οτι αντιπαρατιθεσαι εσυ).Εξαλου εαν πιναμε καφε καπου λεγοντας τα αυτα θα περναγαμε μια χαρα και θα το φχαριστιομασταν κιολας.
Δεν ξερω εαν το εχω ξαναπει ,δεν θυμαμαι ,αλλα η σχεδιαση μου δεν ειναι καμμια εφευρεση απο επιφοιτηση.Μια τροποποιημενη εφαρμογη εναλλακτη θερμοτητας ειναι σε μικρο μεγεθος.
http://www.youtube.com/watch?v=DCBtBp-lA0s.(Δειτε προσεκτικα στο 1.14sec το εσωτερικο του μποιλερ.)
Απλως εγω το προχωρησα λιγο παραπερα το πραγμα και το προσαρμοσα στις δικες μας απαιτησεις.
Σιγουρα ειναι μια μεθοδος η οποια εχει εφαρμοστει με απολυτη επιτυχια σε αλλες εφαρμογες μεγαλυτερου μεγεθους.
Μονο που οταν την σχεδιαζα δεν γνωριζα πως υπηρχε ηδη υλοποιημενη και μαλιστα εξω απο την κουζινα μου και μεσα στο λεβητα του αεριου :lol: :lol:
Θα γλυτωνα πολλα προβληματα αν το ηξερα.Μπορουσα να ειχα συνδεσει ολο το λεβητα κατευθειαν στη μηχανη και να τα σκοτωνα ολα τα μηχανακια στην υφηλιο :lol: :lol: :lol:

Υ.Γ.Αληθεια μηχανη φυσικου αεριου εχει φτιαξει κανεις? :a014:

Απάντηση