Τι νερό να τοποθετήσω;
-
Trade52
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: Lelit plust pid
- 2η Μηχανή:: Krups
- Μύλος:: mazzer s. jolly
- 2ος Μύλος:: Df64
Re: Τι νερό να τοποθετήσω;
Το ζήτημα δεν είναι το κόστος μιας κανάτας. Το ερώτημα είναι αν θα χρησιμοποιείς μαζί με τη κανάτα και φίλτρο ρητίνης. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανέφεραν τα φίλτρα της brita σαν φίλτρα άνθρακα που συγκρατούν το χλώριο, τις δυσάρεστες οσμες κλπ. Τώρα διαβάζω στο site της ότι τα φίλτρα είναι συνδυασμός ενεργού άνθρακα και ρητίνης με αποτέλεσμα να δίνουν μαλακό νερό. Αν λοιπόν βασιστούμε σ' αυτό και στις μετρήσεις σου με το tds μας αρκεί η κανάτα τουλάχιστον όσον αφορά το νερό της Αθήνας.
Το φίλτρο που χρησιμοποιείς στη brita Marella τελικά είναι το maxtra+ ή κάποιο άλλο;
Το φίλτρο που χρησιμοποιείς στη brita Marella τελικά είναι το maxtra+ ή κάποιο άλλο;
- dasimo
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Bezzera BZ10
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
- Μύλος:: Eurika Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MDF
- Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
maxtra + αλλα θα δοκιμάσω και τα limescale που έχουν ακόμη πιο δυνατα limescale αποτελεσματα (που δεν εχρειάζονται βεβαια....)
- After
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Εννοείς αυτό με το πορτοκαλί Logo?
Αυτό πάντως το δίνει για σκληρό νερό
Μέσα στην εβδομάδα θα προσπαθήσω να μετρήσω το νερό από την βρύση και μετά από Britta
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- AlexFocus
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
Γιωργη σε παρακαλω ενημερωσε μας για τα αποτελεσματα των μετρησεων σου γιατι μονο το θεμα "νερο" μου εχει μεινει για να ξεκινησω καποια στιγμη τις πρωτες μου εκχυλισεις. Ο φιλος dasimo μας τα εγραψε πολυ ωραια με τις κανατες Brita τις οποιες τις ειχα ξεγραψει. Αλλα οπως παντα η γνωμη των συμφορουμιτων μερικες φορες ειναι πιο εγκυρη απο τους εκει "εξω" που δεν τους εχει προβληματισει ποτε σοβαρα το θεμα σκληροτητας νερου. Εγω μαλλον θα αγοραω και αυτο το μετρητη της XIAOMI για να μετραω σκληροτητες.
Ford Focus MkII f/l 2008
- After
Ως γνήσιος ψυχακιας αγοράστηκε όργανο μέτρησης tds που μας ενδιαφέρει και πιο πολύ, και όχι σταγόνες μέτρησης ολικής σκληρότητας
Οι τιμές που βλέπετε είναι βρύση, κανάτα Britta και μπόρεσα να μετρήσω και το νερό που είχε κρατήσει μέσα το φίλτρο ρητίνης
Το κατάστημα που το πήρα έχει μεγάλη εμπειρία και μου πρότεινε τη χρήση φίλτρων, τριών, ρητίνη άνθρακα και αλκαλικό, όλα σε σειρά, με κόστος αρκετά κάτω από 100€ ετησίως, δηλαδή περίπου όσο μου έρχεται και με τις Britta, το σκέφτομαι στα σοβαρά
Μάλλον για την ώρα θα καταργήσω το ρητίνης
Οι τιμές που βλέπετε είναι βρύση, κανάτα Britta και μπόρεσα να μετρήσω και το νερό που είχε κρατήσει μέσα το φίλτρο ρητίνης
Το κατάστημα που το πήρα έχει μεγάλη εμπειρία και μου πρότεινε τη χρήση φίλτρων, τριών, ρητίνη άνθρακα και αλκαλικό, όλα σε σειρά, με κόστος αρκετά κάτω από 100€ ετησίως, δηλαδή περίπου όσο μου έρχεται και με τις Britta, το σκέφτομαι στα σοβαρά
Μάλλον για την ώρα θα καταργήσω το ρητίνης
- laonikos78
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Και από την βρύση δηλαδή υπάρχει άριστο TDS στα 143.
(Ευχαριστούμε Γιώργο)!
Όμως η ολικη σκληροτητα είναι το ζητούμενο και διφορούμενο της υπόθεσης.
Παραθέτω και μια κάποια ανάλογη αρθρογραφία στην αγγλική:
https://www.sevenmiles.com.au/editorial ... or-coffee/
(Ευχαριστούμε Γιώργο)!
..Για πάντα και μια μέρα.
- After
Για την ολική σκληρότητα που πρέπει να είναι γύρω στο 70ppm υπάρχει τεστ με σταγόνες που θα γίνει και αυτό, είναι σχετικά φτηνά, γύρω στα 10-20€laonikos78 έγραψε: ↑Τρί Ιουν 07, 2022 12:41 pmΚαι από την βρύση δηλαδή υπάρχει άριστο TDS στα 143.
(Ευχαριστούμε Γιώργο)!
Τώρα έβγαλα το φίλτρο ρητίνης να δω αν θα δω διαφορά στη γεύση, βέβαια υπάρχουν 100 παράγοντες, αλλά θα δείξει
Ξέχασα να γράψω πως η λήψη έγινε στο Μαρούσι
- laonikos78
Υπάρχει όριο αποδοχής για σκληροτητα στα 150ppm με ιδανική τιμή κοντά στα 70ppm.After έγραψε: ↑Τρί Ιουν 07, 2022 1:41 pmΓια την ολική σκληρότητα που πρέπει να είναι γύρω στο 70ppm υπάρχει τεστ με σταγόνες που θα γίνει και αυτό, είναι σχετικά φτηνά, γύρω στα 10-20€laonikos78 έγραψε: ↑Τρί Ιουν 07, 2022 12:41 pmΚαι από την βρύση δηλαδή υπάρχει άριστο TDS στα 143.
(Ευχαριστούμε Γιώργο)!
Τώρα έβγαλα το φίλτρο ρητίνης να δω αν θα δω διαφορά στη γεύση, βέβαια υπάρχουν 100 παράγοντες, αλλά θα δείξει
Ξέχασα να γράψω πως η λήψη έγινε στο Μαρούσι
Αν καταφέρεις με τρόπο (οχι μπουκάλια νερού) να φέρεις την σκληροτητα ως το 90ppm πες μου τον μαγικό τρόπο να τρέξω να τον εφαρμόσω.
Ίσως να μπορεί η Brita εσύ έχεις το μαχαίρι και το πεπόνι και εγώ το χέρι στην τσέπη.
- laonikos78
Με το πείραμα σου σε tds έχουμε 143 βρύση και 70 φίλτρο ρητίνης άρα περίπου τα μισά.
Το φίλτρο ρητίνης έχει καθαρή εφαρμογή για ολικη σκληροτητα.
Με την λογική ότι ρίχνει στα μισά το tds δεν θα ισχύει ότι ρίχνει στα μισά και την ολική σκληροτητα στο νερό;
Στην περίπτωση της Αθήνας από 145 ολικη σκληροτητα σε 72;
Με την λογική ότι ρίχνει στα μισά το tds δεν θα ισχύει ότι ρίχνει στα μισά και την ολική σκληροτητα στο νερό;
- After
Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα και ψάχνω μήπως βρω κανένα άρθροlaonikos78 έγραψε: ↑Τρί Ιουν 07, 2022 2:07 pmΜε το πείραμα σου σε tds έχουμε 143 βρύση και 70 φίλτρο ρητίνης άρα περίπου τα μισά.
Πάντως για να έχουμε πλήρη εικόνα θα πρέπει να μετρήσουμε και pH
O άνθρωπος στο κατάστημα πάντως μου είπε πως για την περίπτωση μας και για αρχή, το όργανο tds θα βοηθήσει για το που βρισκόμαστε, και ανάλογα το αποτέλεσμα ίσως δεν χρειαστούν και τα τρία φίλτρα που μου πρότεινε, αλλά μόνο τα δύο
Έκανα μια εκχυλιση χωρίς το φίλτρο ρητίνης αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να γράψω κάτι γιατί το placebo πάει και έρχεται εδώ μέσα
Δεν ξέρω, εφόσον είμαι μέσα στα όρια, αν αξίζει να κάνω και τεστ ολικής σκληρότητας