Αν αυτός που αγοράζεις τώρα είναι κομμένος, τότε η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα. Για τον MM δεν ξέρω, αλλά και από ένα φτηνό μύλο με burrs σίγουρα ναι.ichalos έγραψε:Εννοείς ότι ακόμα και με τον Gaggia MM θα έχω καλύτερα αποτελέσματα από το να αγοράζω φρέσκο καφέ κάθε εβδομάδα;
Πιτσίλισμα με naked portafilter
- dalas
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Ascaso i-mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
Re: Πιτσίλισμα με naked portafilter
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.
- psycho
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
Άνετα...ichalos έγραψε: Εννοείς ότι ακόμα και με τον Gaggia MM θα έχω καλύτερα αποτελέσματα από το να αγοράζω φρέσκο καφέ κάθε εβδομάδα;
Θα αγοράζεις καφέ φρέσκο κάθε εβδομάδα απλά θα το κάβεις δόση δόση (on demand)
- ichalos
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby
- Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Sweet Blue @ taf
Για να μην βγαίνουμε off topic, έχω κάνει χθες άλλες δύο εκχύσεις, η μία με το μονό portafilter, που σε κάθε περίπτωση το μυστικό για σωστούς χρόνους είναι η πίεση. Χρειάζεται μεγάλη πίεση και λεπτοκομμένο καφέ! Πριν από κανέναν μήνα, ένας ιταλός που συνεργάζεται με κάποιους συναδέλφους είδε πως έκαναν καφέ και γελώντας τους είπε ότι δεν χρειάζεται μεγάλη πίεση.
(Βέβαια εκείνοι δούλευαν σε μια εσπρεσσιέρα απο Carrefour των 50 Ευρώ και μάλλον είχε pressurized pf.)
Σε κάθε περίπωση το αποτέλεσμα του μονού με το διπλό basket απλά δεν συγκρίνονται! Αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί οι παλαιοί αποκλείουν το μονό basket... Μεγάλη διαφορά...
Σε κάθε περίπωση το αποτέλεσμα του μονού με το διπλό basket απλά δεν συγκρίνονται! Αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί οι παλαιοί αποκλείουν το μονό basket... Μεγάλη διαφορά...
Drinking the java beans...
- ichalos
Μη νομίζετε ότι έχω εγκαταλείψει...
Δυστυχώς δεν έχω περαιτέρω βελτίωση... Το πιτσίλισμα μειώθηκε σε σχέση με τις πρώτες προσπάθειές μου, αλλά να εξαληφθεί... με τίποτα.
Οι σταθερές είναι οι εξής...
1. Τουλάχιστον διπλό basket
2. Μεγάλη πίεση
3. Ποσότητα καφέ 16 - 17 gr
4. Ποτέ καφέ supermarket (και με αυτόν έχεις αποτέλεσμα, αλλά αρκετά κατώτερο)
Εξετάζω πως επηρρεάζει το κοίλο tamper τη διαδικασία. Αν δεν τελειώσω ένα κιλό καφέ δεν πρόκειται να ηρεμήσω.
Δυστυχώς δεν έχω περαιτέρω βελτίωση... Το πιτσίλισμα μειώθηκε σε σχέση με τις πρώτες προσπάθειές μου, αλλά να εξαληφθεί... με τίποτα.
Οι σταθερές είναι οι εξής...
1. Τουλάχιστον διπλό basket
2. Μεγάλη πίεση
3. Ποσότητα καφέ 16 - 17 gr
4. Ποτέ καφέ supermarket (και με αυτόν έχεις αποτέλεσμα, αλλά αρκετά κατώτερο)
Εξετάζω πως επηρρεάζει το κοίλο tamper τη διαδικασία. Αν δεν τελειώσω ένα κιλό καφέ δεν πρόκειται να ηρεμήσω.
-
Dimitris_P
το διπλό καλαθάκι σου έχει ridge ? αν ναι τότε βάζε μέχρι εκεί. προσοχή, ο πατημένος καφές να είναι μέχρι εκεί, όχι ο μη. με ~18g θα είσαι ok. η πίεση να είναι πάντα σταθερή και το tamping ομοιόμορφο, να μην γέρνει
- ichalos
Αν ridge εννοείς την εγκοπή, ναι έχει και προσέχω πιεσμένος να μην προεξέχει.
Σε ό,τι αφορά το να μην γέρνει όπως έχω ξαναγράψει έχω κοίλο tamper και μου δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο είναι σωστό...
Σε ό,τι αφορά το να μην γέρνει όπως έχω ξαναγράψει έχω κοίλο tamper και μου δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο είναι σωστό...
- ichalos
Προσπάθεια τρίτη...
Τα πράγματα σε σύγκριση με το πρώτο βίντεο που έχω ανεβάσει έχουν βελτιωθεί πολύ.
Η εξαγωγή είναι καλή, το splatter σχεδόν ανύπαρκτο και η γεύση εξαιρετική!
Ξέρω ότι το βίντεο δεν έχει καλή εστίαση, ο φωτισμός είναι μέτριος και ο καφές είναι λίγο overextracted...
Η βελτίωση όμως μεγάλη!
Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές...
Τα πράγματα σε σύγκριση με το πρώτο βίντεο που έχω ανεβάσει έχουν βελτιωθεί πολύ.
Η εξαγωγή είναι καλή, το splatter σχεδόν ανύπαρκτο και η γεύση εξαιρετική!
Ξέρω ότι το βίντεο δεν έχει καλή εστίαση, ο φωτισμός είναι μέτριος και ο καφές είναι λίγο overextracted...
Η βελτίωση όμως μεγάλη!
Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές...
-
Dimitris_P
καλό αλλά χρειάζεται κι άλλη δουλειά αφού έχεις channeling, αργεί πολύ να κλείσει ο κλώνος και είναι για πολύ ώρα από δύο διαφορετικά σημεία. τι άλλαξες στην τακτική σου;
- ichalos
Έχεις δίκιο, αλλά όπως είπα ακόμα προσπαθώ...
Σημαντικές αλλαγές που έκανα,
1. Ομοιόμροφη κατανομή του καφέ
2. Πολύ καλό πάτημα (τουλάχιστον 20kg)
3. Φρέσκος καφές, ΛΕΠΤΟΚΟΜΜΕΝΟΣ οπωσδήποτε
4. Ποτέ καφές από super market και άνω της εβδομάδας
5. Ποσότητα τουλάχιστον 16 gr
Σημαντικές αλλαγές που έκανα,
1. Ομοιόμροφη κατανομή του καφέ
2. Πολύ καλό πάτημα (τουλάχιστον 20kg)
3. Φρέσκος καφές, ΛΕΠΤΟΚΟΜΜΕΝΟΣ οπωσδήποτε
4. Ποτέ καφές από super market και άνω της εβδομάδας
5. Ποσότητα τουλάχιστον 16 gr
-
Dimitris_P
το τουλάχιστον 20 κιλά δε θεωρείται καλό.
10-15 κιλά με πρακτική στη ζυγαριά μπάνιου. ακούμπα το portafilter πάνω με το tamper και πάτα εκεί. μετά βάλτο σ'ένα μεγάλο ποτήρι ή μπολ με καυτό νερό και cafiza να απολυμανθεί, ή βάλε ένα χαρτί εκεί που το ακουμπάς στη ζυγαριά.
για να σου βγει έτσι όμως σημαίνει ότι είναι χοντροκομμένος, αλλιώς αν ήταν ψιλός με τόσο πάτημα δε θα έβγαζε σταγόνα, εκτός αν βάζεις μικρότερη ποσότητα και μπορεί και σπάει το puck. το μαμά διπλό φίλτρο χωράει και 17g άνετα
10-15 κιλά με πρακτική στη ζυγαριά μπάνιου. ακούμπα το portafilter πάνω με το tamper και πάτα εκεί. μετά βάλτο σ'ένα μεγάλο ποτήρι ή μπολ με καυτό νερό και cafiza να απολυμανθεί, ή βάλε ένα χαρτί εκεί που το ακουμπάς στη ζυγαριά.
για να σου βγει έτσι όμως σημαίνει ότι είναι χοντροκομμένος, αλλιώς αν ήταν ψιλός με τόσο πάτημα δε θα έβγαζε σταγόνα, εκτός αν βάζεις μικρότερη ποσότητα και μπορεί και σπάει το puck. το μαμά διπλό φίλτρο χωράει και 17g άνετα