Πρόβλημα στο αποτέλεσμα του καφέ

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
nmetal

Πρόβλημα στο αποτέλεσμα του καφέ

Δημοσίευση από nmetal » Τρί Ιαν 12, 2021 6:50 pm

Καλησπέρα σας,

έχω αγοράσει σχετικά πρόσφατα μια Gaggia Classic. Δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ μηχανή. Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα στο forum όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής και καθαρισμού της καφετιέρας ωστώσο έχω κάποια θέματα.
Αρχικά διαβάζω για εκχυλίσεις 15-16'', δεν νομίζω να φτάνει τόσο. Ανοίγω την μηχανή να ζεσταθεί για λίγο χρόνο, μόλις μου ανοίγει το φωτάκι του boiler γεμίζω το φλιτζάνι για να το ζεστάνω παράλληλα, και αφού το κλείσω περιμένω να ξανανοίξω για να βάλω τον καφέ. Ο καφές τρέχει και το αφήνω μέχρι να αρχίσει να βγαίνει καφέ ανοιχτό χρώμα υγρού όπου και το σταματάω γιατί μετά βγαίνει νερομένο αν το αφήσω. Αποτέλεσμα; Τις περισσότερες φορές είναι πολύ καλός αλλά κάποιες φορές σαν να ξινίζει. Και δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι. Συντήρηση κάνω σχετικά συχνά, κάποιυς καφέδες lavazza που βγαζα δεν μου άρεσαν και πλέον χρησιμοποιώ hausbrandt σχεδόν αποκλειστικά.

Υπάρχει κάτι που κάνω λάθος; (αν όχι όλα )

Άβαταρ μέλους
johnsin
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso

Re: Πρόβλημα στο αποτέλεσμα του καφέ

Δημοσίευση από johnsin » Τρί Ιαν 12, 2021 7:06 pm

Δεν μας λες τι μύλο εχεις η χρησιμοποιείς κομμένο καφέ; Αν εχεις μύλο κόψε τον καφέ ποιο fine για να σου πάει η εκχύλιση στα 25-30'' και τα γραμμάρια να είναι 1:2 π.χ. αν βάλεις 18γρ πάρε 36-38γρ εκχύλιση. Αν δεν εχεις μύλο δεν θα κάνεις δουλειά δυστυχώς.

nmetal

Δημοσίευση από nmetal » Τρί Ιαν 12, 2021 7:39 pm

έχω πάρει έναν μύλο graef (https://www.skroutz.gr/s/4664810/Graef-CM-702.html). To είχα τέρμα στο fine για να μου βγει όσο πιο δυνατός γίνεται αλλά κάποιες φορές μου βγάζει νερό απο το πλάι . Την διάρκεια εκχύλισης την ακολουθώ κατά γράμμα; πχ 16-17sec και ότι βγει; ή πρέπει να κοιτάω πότε αρχίζει να βγαίνει νερό για να το σταματάω;

Άβαταρ μέλους
johnsin
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso

Δημοσίευση από johnsin » Τρί Ιαν 12, 2021 8:05 pm

Βάλε τις ροδέλες που σου έχουν δώσει με τον μύλο για να κόψει ποιο fine και να πας στο 25 - 30"

nmetal

Δημοσίευση από nmetal » Τρί Ιαν 12, 2021 8:17 pm

το 25-30 είναι standard? υπάρχει περίπτωση η μηχανή να μην μπορεί να διατηρήσει τόση ώρα υψηλή τη θερμοκρασία και να βγαίνει το αποτέλεσμα νερουλό τελείως; ή δεν έχει να κάνει;

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Δημοσίευση από Zen308 » Τετ Ιαν 13, 2021 11:58 am

nmetal έγραψε:
Τρί Ιαν 12, 2021 8:17 pm
το 25-30 είναι standard? υπάρχει περίπτωση η μηχανή να μην μπορεί να διατηρήσει τόση ώρα υψηλή τη θερμοκρασία και να βγαίνει το αποτέλεσμα νερουλό τελείως; ή δεν έχει να κάνει;
Δεν έχει να κάνει.
Πρέπει να αλεσεις ψιλοτερα και προσάρμοσε το tamping ώστε να πάρεις χρόνο εκχύλισης γύρω στα 30" με 1:2 έως 1:2,5 το πολύ.

nmetal

Δημοσίευση από nmetal » Τετ Ιαν 13, 2021 12:03 pm

Μπορώ να αλέσω ψιλότερα, απλά όπως ανέφερα και πάνω μου πετάει νερό απο το πλάι. δεν έχω αυτά τα ροδελάκια που λέει ο johnsin. Το ταμπινγκ πως να το προσαμόσω; λιγότερη δύναμη ή περισσότερη;

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Δημοσίευση από Zen308 » Τετ Ιαν 13, 2021 1:21 pm

Περισσότερη δύναμη για να καθυστερήσει η εκχύλιση.
Τι εννοείς πετάει νερά από το πλάι? Κουμπώνεις καλά το κλείστρο?
Η μηχανή είναι αγορασμένη καινούρια? Αλλιώς μπορεί να θέλει αλλαγή ή φλάντζα του γκρουπ.

Edstah
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Gaggia New Baby
Μύλος:: Fiorenzato F4 Eco
2ος Μύλος:: Ascaso i2
Οι καφέδες μου:: Roasters Kolektiva,Cup10,Round Cup,Zebu

Δημοσίευση από Edstah » Σάβ Ιαν 16, 2021 1:23 am

Το μαμα πορταφιλτερ της Gaggia κι εμενα μου πεταει νερακια καμια φορα, ακομα και με αρκετα φρεσκια φλατζα. Το bottomless ομως δεν κανει κιχ! Δοκιμασε και καποια καλυτερη φλατζα σιλικονης αν σου δημιουργει τοσο μεγαλο θεμα.

Τα 15-16'' που αναφερεις ειναι αρκετα λιγα, εχεις under extraction σε αυτους τους χρονους με τους περισσοτερους καφεδες, που υποθετω μπορει να δικαιολογει και τις ξινιλες.

Το workflow σου με την Gaggia ακουγεται σωστο για να ειμαι ειλικρινης. Το μποιλερ ειναι μικρο και η θερμοκρασια πεφτει αρκετα, αλλά θεωρητικα αν παραμενει ανοιχτο το λαμπακι κατα τη διαρκεια της εκχυλισης, εισαι σε οκ επιπεδα. Καποιοι αναβουν για 5'' τον ατμο αμεσως μολις αναψει το λαμπακι του brew και πριν ξεκινησει η εκχυλιση, ωστε να αρχισει απο λιγο υψηλοτερη θερμοκρασια και να αντισταθμιστει η πτωση κατα τη διαρκεια της κατα καποιο τροπο.

Ολα αυτα ειναι μικρολεπτομερειες που δεν εχουν και πολλη σημασια αν δεν εχεις ενα καλο και σταθερο base line με το ratio και τους χρονους σου. Φιξαρε 1:2 ratio και κοψε τον καφε με στοχο να βγαλεις 2πλασια γρ. απ'οσα εβαλες σε 25'' και το βλεπεις απο'κει και περα! :oneup:

Απάντηση