Χρήση βραστού νερού σε μηχανή με thermkblock

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
pigassos
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Kenwood ES021
2η Μηχανή:: Dolce Gusto
Μύλος:: Iberital Challenge A

Χρήση βραστού νερού σε μηχανή με thermkblock

Δημοσίευση από pigassos » Πέμ Δεκ 31, 2020 12:12 pm

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
Είναι γνωστό το πρόβλημα με την αστάθεια της θερμοκρασίας στις εσπρεσσιερες με thermkblock οπότε στα πλαίσια του πειράματος και της αξιοποίησης του εξοπλισμου μου, σκέφτηκα να ριξω στην κανάτα τροφοδοσίας βραστό νερό ώστε να πετύχω μεγαλύτερη σταθερότητα στη θερμοκρασία.
Πριν το κάνω αυτό είχα αφήσει τη μηχανή να ζεσταθεί καλά για ένα τέταρτο , συνδεσα το πολύμετρο πάνω στο γκρουπ , και τράβηξα ένα διπλό εσπρέσσο. Ενώ ξεκινάει σχετικά καλά , γύρω στους 94 στα 30" έχει πέσει στους 80 βαθμούς. Βέβαια όταν η μηχανή είναι κρύα δηλαδή στο 2 λεπτό που ανάβει το λαμπάκι ότι και καλά είναι έτοιμη ξεκινάει από 85 και πέφτει στους 70...

Με τη χρήση βραστού νερού λοιπόν έχω μια θερμοκρασία αρκετά σταθερη για τα δεδομένα της μηχανής που παίζει από 95 ως 90 στα 30"

Μετά έφτιαξα και ένα εσπρέσσο και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικο μπορώ να μπω. Χωρίς πολύ πικριλα ή ξινιλα που συνήθως δίνουν αυτές οι μηχανές..

Ποια είναι η άποψη σας?

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime

Re: Χρήση βραστού νερού σε μηχανή με thermkblock

Δημοσίευση από BasilTh » Πέμ Δεκ 31, 2020 12:32 pm

Αν υποθέσουμε ότι το βραστό νερό που ρίχνεις στο δοχείο είναι 90 βαθμοί, στην αντλία θα φτάνουν 70-80 βαθμοί. Πολύ πάνω από το όριο λειτουργίας της.
Αν συνεχίσεις έτσι, πολύ σύντομα θα καταστραφεί.
Επίσης το βραστό νερό στο πλαστικό δοχείο τροφοδοσίας, δεν είναι μια καλή ιδέα.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Χρήση βραστού νερού σε μηχανή με thermkblock

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιαν 04, 2021 11:12 am

Συμφωνώ με Βασίλη, βραστό νερό σε πλαστικό που δεν έχει προδιαγραφές μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Επίσης η προθέρμανση δεν έχει κανένα νόημα είτε την αφήσεις ένα λεπτό, είτε μισή ώρα. Το νερό που ρέει μέσα από το θερμομπλόκ- όταν εκκινήσει η αντλία- δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί όσο χρειάζεται.

Απάντηση