Αναζήτηση αγοράς μύλου και μηχανής

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas

Re: Αναζήτηση αγοράς μύλου και μηχανής

Δημοσίευση από PublicDomain » Παρ Ιούλ 31, 2020 8:59 pm

Spacof έγραψε:
Παρ Ιούλ 31, 2020 5:10 pm
Καλησπέρα,

για την oscar δεν ξέρω, έχω την κλασική φοβία του ότι θα έχω αλλη μία παράμετρο,λόγω απώλειας του pid, την οποία θα πρέπει να προσέχω, βέβαια δεν πρόλαβα να μελετήσω ολόκληρα τα παραπάνω άρθρα ( θα προσπαθήσω πάλι να τα δω), ούτε είδα αναλυτικά κάποιο video για να κατάλάβω κατα πόσο είναι δύσκολο, αλλα και πάλι σκέφτομαι ότι επειδή θα πρέπει να την δουλεύει και η σύζυγος  μήπως δυσκολευτεί, έχετε κάποιο βίντεο σαν οδηγό που θεωρείτε ότι είναι σωστό ως προς αυτά που δείχνει, για να έχουμε μια εικόνα;

Ποιά θα ήταν μία πρόταση για μύλο με +300€ από την τιμή του Niche Zero?
μετά τον NIche πας σε χειροκίνητο:
https://weberworkshops.com/products/hg-1

δεν μπορείς απλά με 300€ να αλλάξεις κατηγορία, θες πολλά περισσότερα:
https://www.kafatek.com/index.php/monolith-flat-max/
https://www.kafatek.com/index.php/monolith/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

Spacof
Όνομα: Άκης
Μηχανή:: Classika pid

Δημοσίευση από Spacof » Σάβ Αύγ 01, 2020 12:33 am

georgevag έγραψε:
Παρ Ιούλ 31, 2020 7:04 pm
....... Μιλώντας για τις δικές μου ανάγκες και έχοντας σαν πρωταρχική παράμετρο την θερμοκρασιακή σταθερότητα κατέληξα στην oscar2! Τι να το κάνω εάν σε μία εκχύλιση 35-40 sec ένα μικρό boiler έχει χάσει 4-5 βαθμούς! ......
Φαντάζομαι ότι τους 5 βαθμους τους χάνουν οι μηχανές που είναι σε ποιο χαμηλή κατηγορία  και από τις entry level και όχι κάποια απο τις ecm classika, lelit PL41 PLUST PID και την bezzera unica pid, σωστα;

Edit : Καλό μήνα!
georgevag έγραψε:
...... Οι HX μηχανές θέλουν πριν κουμπώσεις το portafilter να κάνεις ένα flushακι μέχρι να σταματήσεις να ακούς το φιςςςς του ατμού σε περίπτωση που την έχεις ανοιχτή πάνω από μισή ώρα! Κουμπώνεις, περιμένεις 5-10 sec για recovery, και κουμπί! Τόσο απλό!!  :D Μετά αφήνεις τη μηχανή να κάνει τα μαγικά της!  :priest: ......
Έτσι όπως τα λες ναι ακούγεται εύκολο!!!
PublicDomain έγραψε:
Παρ Ιούλ 31, 2020 8:59 pm
..... μετά τον NIche πας σε χειροκίνητο:
https://weberworkshops.com/products/hg-1 ....
Ωραία περίπτωση, θα μπορούσε αλλά νομίζω, έρχεται μόνο από usa με ότι συνεπάγεται αυτό, βέβαια κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει και από Ευρώπη, αν και προβληματίζει η τιμή του επειδή είναι χειροκίνητος, από την άλλη όμως θα έχει ποιο λίγες στροφές συνεπώς μικρότερη θερμοκρασία και θεωρητικά δεν χαλάει ποτέ !

Στο φλυτζάνι η διαφορά αυτή είναι μεγάλη σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί να δώσεις τόσα χρήματα για ένα χειροκίνητο ή είναι η λεπτομέρια που κάνει τη διαφορά ?

Άβαταρ μέλους
georgevag
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: DF83

Δημοσίευση από georgevag » Σάβ Αύγ 01, 2020 2:22 am

Spacof έγραψε:
Σάβ Αύγ 01, 2020 12:33 am
Φαντάζομαι ότι τους 5 βαθμους τους χάνουν οι μηχανές που είναι σε ποιο χαμηλή κατηγορία  και από τις entry level και όχι κάποια απο τις ecm classika, lelit PL41 PLUST PID και την bezzera unica pid, σωστα;
Καλό μήνα σε όλα τα παιδιά!!
Σωστά, αν και για την λελιτ κάποια στιγμή στο παρελθόν είχα διαβάσει ότι λόγω πολύ μικρού boiler είχε μεγάλη διακύμανση στη θερμοκρασία μετρημένο με scace. Αν υπολογίσεις και το χώρο που καταλαμβάνει το θερμαντικό στοιχείο δεν μένει και πολύ! Μήπως για αυτό το λόγο στα καινούρια της μοντέλα δεν μπορείς πλέον να βλέπεις από το pid την διακύμανση αλλά μόνο την αρχική θερμοκρασία που του δήλωσες? :down: Μεγάλο φάουλ!
Όσο αναφορά την ecm classika pid, με την τιμή που έχει, αρχίζεις και μπαίνεις σε άλλα χωράφια... είναι 50% πιο ακριβή από μία oscar! Εκπληκτική μηχανή, πολύ μεγάλο boiler,.... όμως 1200 για SB!!? Is up to you που λένε!
Η bezzera είναι σε παρόμοια τιμή με μία oscar και ίσως ο πιο μεγάλος της "αντίπαλος". Η κάθε μία με τα υπέρ και τα κατά της! Το boiler όμως είναι ικανοποιητικό για εσπρέσο. Αυτό μπορούν να το επαληθεύσουν οι κάτοχοι της, αφού δεν είμαι ένας από αυτούς.

Άβαταρ μέλους
panos0121
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Δημοσίευση από panos0121 » Σάβ Αύγ 01, 2020 11:11 am

Η lelit τους χάνει σιγουρα(4-5 βαθμούς).. Ίσως και παραπάνω..oscar/unica είναι δύσκολη απόφαση.. Αντίθετα θα σου έλεγα για το μύλο, μην το κάνεις δυσκολο.. Παράγγειλε τον γτ θ αργήσει να έρθει..

Άβαταρ μέλους
PublicDomain

Δημοσίευση από PublicDomain » Σάβ Αύγ 01, 2020 12:19 pm

Spacof έγραψε:
Σάβ Αύγ 01, 2020 12:33 am
georgevag έγραψε:
....... Μιλώντας για τις δικές μου ανάγκες και έχοντας σαν πρωταρχική παράμετρο την θερμοκρασιακή σταθερότητα κατέληξα στην oscar2! Τι να το κάνω εάν σε μία εκχύλιση 35-40 sec ένα μικρό boiler έχει χάσει 4-5 βαθμούς! ......

Edit : Καλό μήνα!
georgevag έγραψε:
...... Οι HX μηχανές θέλουν πριν κουμπώσεις το portafilter να κάνεις ένα flushακι μέχρι να σταματήσεις να ακούς το φιςςςς του ατμού σε περίπτωση που την έχεις ανοιχτή πάνω από μισή ώρα! Κουμπώνεις, περιμένεις 5-10 sec για recovery, και κουμπί! Τόσο απλό!!  :D Μετά αφήνεις τη μηχανή να κάνει τα μαγικά της!  :priest: ......
Έτσι όπως τα λες ναι ακούγεται εύκολο!!!
PublicDomain έγραψε:
Παρ Ιούλ 31, 2020 8:59 pm
..... μετά τον NIche πας σε χειροκίνητο:
https://weberworkshops.com/products/hg-1 ....
Ωραία περίπτωση, θα μπορούσε αλλά νομίζω, έρχεται μόνο από usa με ότι συνεπάγεται αυτό, βέβαια κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει και από Ευρώπη, αν και προβληματίζει η τιμή του επειδή είναι χειροκίνητος, από την άλλη όμως θα έχει ποιο λίγες στροφές συνεπώς μικρότερη θερμοκρασία και θεωρητικά δεν χαλάει ποτέ !

Στο φλυτζάνι η διαφορά αυτή είναι μεγάλη σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί να δώσεις τόσα χρήματα για ένα χειροκίνητο ή είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά ?
δεν είναι μόνο το boiler που είναι 500ρι σε σχέση με τα 250-300 των εισαγωγικών lelit είναι και το Ε61 που κάνει τη διαφορά.

αν πας σε HX Κοιτάς και την MaraX, ναι έχει όντως πολλά κινέζικα ηλεκτρονικά αλλά η Lelit το παλεύει!
σχετικά με το χειροκίνητο μύλο δεν τον έχω δοκιμάσει προσωπικά καθώς ο Niche Zero είναι η χρυσή τομή σε χρήματα, ευκολία χρήσης και απόδοση αλέσματος αλλά σύμφωνα με αναφορές μπορείς να πάρεις ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα αν και για μένα η τιμή το χειροκίνητο κλπ είναι μια έξτρα φασαρία...

άλλη μία καλή πρόταση είναι ο Mahlkonig Ek43
viewtopic.php?f=6&t=6287&hilit=rallakias+ek43
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

Spacof

Δημοσίευση από Spacof » Σάβ Αύγ 01, 2020 4:13 pm

Καλησπέρα,

οπότε την lelit την αφήνω εκτός, όχι γιατί δεν θα πιω καλύτερο καφέ από ότι έξω, αλλά πιθανών να ψάχνομαι μετά για αναβάθμιση και θα μου είναι πιο δύσκολο να κάνω την αλλαγή.

Για το μύλο βλέπω να μένω στον Niche , γιατί ανεβαίνει αρκετά η τιμή για κάτι πραγματικά καλό, αν μελλοντικά φτάσω σε αυτό το bugjet προφανώς δεν θα έχω πρόβλημα που θα έχω δώσει κάποια χρήματα για τον NZ.

Μέχρι στιγμής,

Ecm classika pid
Bezzera unica pid
Lelit Mara X
Oscar II
Την Lelit PL91T Victoria PID δεν την σχολίασε κανείς και σύμφωνα με αυτά που μου γράφετε, σε αυτά τα χρήματα καλύτερα να μην την προτιμήσω, επειδή έχει 300ml boiler.

Προφανώς θα ήθελα να πάω και σε ακόμα καλύτερη μηχανή ή μύλο ... , απλά κοιτάω στην ίδια κατηγορία budget (+ -) το καλύτερο δυνατό συνδυασμό που να αξιοποιείται ο μύλος από τη μηχανή και αντίστροφα.

Δεν παρακολούθησα και πέρισυ τι γίνετε σε περίοδο εκπτώσεων π.χ blackfriday, δηλαδή σε τι ποσοστά παίζουν οι εκπτώσεις. Γιατί αν παραγγείλω τον NZ το site λέει καλό Οκτώβριο και B.F. είναι Νοέμβριο, συνεπώς μπορώ να περιμένω μιας και χρήση της μηχανής δεν θα κάνω χωρίς τον μύλο εκτός και πάρω ένα φθηνό χειροκίνητο....

Βέβαια και στις μηχανές δεν βλέπω διαθεσιμότητα στα εγχώρια καταστήματα, οπότε και εκεί θα υπάρξει καθυστέρηση, ωστόσο δεν είναι ότι βιάζομαι, αλλιώς θα είχα πάρει πρώτα και θα ρώταγα μετά :p ... παράληλα διαβάζω και άλλα πράγματα σχετικά με τον καφέ μέσα από το forum για να έχω μία σχετική εικόνα για το τι με "περιμένει"...

Άβαταρ μέλους
georgevag
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: DF83

Δημοσίευση από georgevag » Σάβ Αύγ 01, 2020 9:40 pm

Spacof έγραψε:
Σάβ Αύγ 01, 2020 4:13 pm
Μέχρι στιγμής,

Ecm classika pid
Bezzera unica pid
Lelit Mara X
Oscar II
Την Lelit PL91T Victoria PID δεν την σχολίασε κανείς και σύμφωνα με αυτά που μου γράφετε, σε αυτά τα χρήματα καλύτερα να μην την προτιμήσω, επειδή έχει 300ml boiler.
Όποια και να προτιμήσεις από αυτές τις επιλογές θα είσαι ευχαριστημένος. Ίσως η ECM για την κατηγορία της δεν είναι value for money αλλά εκεί πληρώνεις ποιότητα κατασκευής, μεγάλο boiler, ομορφιά κτλ.
Η Bezzera είναι μια καλή all around μηχανή με ικανοποιητικό boiler για εσπρέσο που όμως στα γάλατα πρέπει να συμβιβαστείς. Για κάποιον που έχει καλομαθει σε hx ή double boiler μηχανές του κακοφαινεται η αναμονή για steam και αντίστροφα. Επίσης, έχει manual πλήρωση νερού που με άλλες μηχανές απλά δεν ασχολεισαι! Φοβάμαι πως αν έχεις κολλήσει το μικρόβιο σε δύο τρία χρόνια να ψάχνεις για hx και πάνω! Στα συν το Ε61 και pid.
Η Oscar είναι κτήνος όσο αναφορά τον ατμό κ τη θερμοκρασιακή σταθερότητα. Στα μείον έχει κάποια πλαστικά μερη, δεν έχει pid άρα δεν γνωρίζεις επακριβώς την αρχική θερμοκρασία νερού και τα προγράμματα μόνου κ διπλού εσπρέσσο δεν είναι ακριβείας! Αν θες volumetric πρόγραμμα και όχι με δευτερολεπτα κοίταξε την μεγάλη της αδερφή την musica! Απλά πανέμορφη! Η Oscar είναι η πιο φτηνή κατασκευή hx και για τα λεφτά της είναι τρελό value.
Για την MaraX δεν έχω γνώμη. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό το μηχάνημα.
Η Lelit με τα καινούργια μοντέλα παίζει με τη νοημοσύνη μας πιστεύω.. καμία ουσιαστική αναβάθμιση και το pid δεν δείχνει την "live" θερμοκρασια παρά μόνο την αρχική που έχεις δηλώσει!

Spacof

Δημοσίευση από Spacof » Δευ Αύγ 03, 2020 12:12 am

Καλησπέρα,

προφανώς οι επιλογές που κάνω από τις προτάσεις σας έχει να κάνει με τα δικά μου κριτήρια και το λέω αυτό γιατί ότι απορρίπτω μία μηχανή δεν σημαίνει ότι δεν κανει καλή δουλειά ή ότι δεν συμφέρει η αγορά της, σίγουρα κάποιοι που τις έχουν είναι πολύ ευχαριστημένοι, όπως και εγώ αν είχα κάποια από αυτές θα είμουν χαρούμενος, αλλά ψάχνω να δω ποια θα πλησιάζει ποιο κοντά στο "απόλυτο" (σύμφωνα και με τα χρήματα) για εμένα.

Οπότε, βγαίνει εκτός η Oscar ii , λόγω πλαστικών και μη ακρίβεια στα προγράμματα.
Επίσης θα απλοκλείσω τις Lelit.
Edit : την Lelit Mara x την κρατάω ακόμα στην άκρη.

Άρχισα να κοιτάω για hx ποιο σθεναρά, μιας και θα μπορούσα να βάλω ένα θερμόμετρο σαν και αυτό https://coffee-sensor.com/product/tempe ... ermometer/ ώστε να με βοηθήσει στην αρχή.
Οκ, ειναι πολλά τα λεφτά για το μέγεθος αυτού που παίρνεις αλλά θα το δω σαν πρόσθετο essential, ούτως η άλλως υπολογίζω ότι θα φύγουν χρήματα και εκεί.

Είδα την Rocket Appartamento, που είναι κοντά τα λεφτά της Ecm αλλά με προβλημάτισε που δεν έχει δεύτερο μανόμετρο για την πίεση της εκχύλισης.

Η επόμενη είναι η Rocket mitica που έχει τα δύο μανόμετρα αλλα πρέπει να γίνει παραγγελία από Γαλλία και η τιμή σκαρφαλώνει στα 1462, και άραγε πόσο θα είναι και τα μεταφορικά ... κάλη επιλογή αλλά ξεφεύγει ... βέβαια την θα την έχω κατα νου μήπως την πετύχω πουθενά ένα τακ πιο κάτω

Για τις δύο παραπάνω αλλά και τις δύο παρακάτω έχει κάποιος άποψη;

Bezzera BZ13 DE με PID
Vibiemme Domobar Junior HX του 2011

Spacof

Δημοσίευση από Spacof » Τετ Αύγ 05, 2020 11:58 am

Καλημέρα,

η παραγγελία του μύλου έγινε!

Τώρα έχει μείνει η μηχανή, όπου αμφιταλαντεύομαι μεταξύ των παρακάτω:

Bezzera unica pid
+++ τιμή
- μη αυτόματη πλήρωση boiler
- δεν μου αρέσει τόσο εξωτερικά
- μέγεθος boiler

Ecm classika pid
+ 750ml boiler
+ εξωτερική εμφάνιση
-- Τιμή

Rocket Appartamento
+ εξωτερική εμφάνιση
+ ταυτοχρονή παρασκευή καφέ και αφρόγαλα
-  δεν έχει ένδειξη για τα bar εκχύλισης
- τιμή

Ecm mechanika
+ 2.2 boiler
+ ταυτοχρονή παρασκευή καφέ και αφρόγαλα
+ ομορφιά
--- τιμή

Τις άλλες τις έχω αφήσει στην αναμονή σαν εναλακτικές, φυσικά και όποια extra πρόταση έχετε.

Bezzera mitika
Bezzera BZ13 DE με PID
Vibiemme Domobar Junior HX του 2011
Lelit Mara x

Τώρα θα μπορούσε καποιος να μου δώσει μία "λακωνική" απάντηση  σχετικά με τη συντήρηση, τι να περιμένω, γιατί δεν γνωρίζω καθόλου πόσο στοιχίζει και αν είναι το ίδιο κόστος σε όλες, θα προτιμούσα να το κάνω μόνος μου αν δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο, να αναφέρω ότι το νερό που θα μπαίνει θα είναι μαλακό χωρίς άλατα. Επίσης ούτε με τα ανταλακτικά γνωρίζω τι γίνετε, αν και οι Ecm και οι rocket έχουν ανταλακτικά από site του banner, φαντάζομαι σε ότι εξάρτημα χρειαστώ, σωστά; η Bezzera? 
Ίσως και αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό στην επιλογή,
δεν ξέρω βέβαια να μπορεί να αλλάξει κάποιο αποτέλεσμα, γιατί ακόμα το ψάχνω...

Ευχαριστώ!

Άβαταρ μέλους
PublicDomain

Δημοσίευση από PublicDomain » Τετ Αύγ 05, 2020 12:08 pm

τα μπερδεύεις όλα HX Μηχανές με Single Boiler μηχανές...

το PID σε ενδιαφέρει;

τα 500 μια χαρά είναι για boiler

και η classica δουλεύει όπως η Unica

η MaraX που είναι και HX και έχει έλγχο θερμοκρασίας είναι εκτός;

η bezzera duo;
www.e-spresso.gr

Απάντηση