Εδώ και λίγες μέρες ψάχνομαι για αγορά καφετιέρας, η αναζήτηση ξεκίνησε από μηχανή nespresso που αυτό το καιρό είναι σε προσφορά, ξεκίνησα την σύγκριση στις καψουλομηχανές προσπαθώντας να καταλάβω αν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους και αν αξίζει να διαθέσω λίγα χρήματα παραπάνω για κάποιο μοντέλο.
Όσο ανέβαινε το bugjet φυσικό επακόλουθο ήταν να φτάσω στις entry level μηχανές για espresso. Αυτό με την σειρά του με έβαλε σε μία διαδικασία σκέψης για το αν μπορεί να φτάσει ο σπιτικός καφές σε επίπεδο καφετέριας ... Για να μην τα πολυλογώ ψάχνω τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο για να πάρω δάνειο ...
Πέρα από το αστείο της υπόθεσης που πήγα και βρήκα καινούργιο ακριβό "άθλημα", τουλάχιστον είναι κάτι που κάνεις απόσβεση χρημάτων.
Γενικά δεν θα με χαρακτήριζα fan του καφέ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν απολαμβάνω έναν καλό καφέ. Παρόλαυτα δεν μπορώ να πω ότι απ'έξω βρίσκω παντα καφέ που να μου αρέσει αλλά ακόμα και αυτός που με ευχαριστεί φαντάζομαι δεν θα είναι και αξιόλογος για κάποιον γευσιγνώστη.
Προσωπικά από τις μάρκες μου αρεσουν ο hausbrandt και ο portioli σε freddo capuccino που πίνω τα τελευταία χρόνια, σαν κοινό μεταξύ τους έβρισκα την κρεμώδη υφή τους και επειδή κάποια φορά αυτό το κρεμώδες το πέτυχα και σε μία καφετέρια που είχε illy σκέφτομαι ότι έχει να κάνει με τον τρόπο παρασκευής, σωστά?
Επίσης έχω και τη σύζυγο που πίνει καφέ χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η κατανάλωση που κάνουμε είναι 1 - 2 καφέδες την ημέρα, βέβαια αν πάρουμε μηχανη θα ανέβουμε τουλάχιστον στους 3 - 4 την ημέρα, συνεπώς ναι μεν θα αργήσει η απόσβεση αλλά θα πίνουμε παραπάνω καφέδες συν ότι θα έχω και εγώ να ασχολούμε με κάτι καινούργιο
Στο δια ταύτα ενώ σκεφτόμουνα για ένα bugjet καπου γύρω στα 600 ευρώ για φοβερά αποτελέσματα, πλέον βλέπω ότι στην πραγματικότητα θα είμουν τέλεια στα 3000+ με μία μηχανή Db αλλά είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ακολουθήσω, συνεπώς κοιτάω για ποιο φθηνό εξοπλισμό.
Αυτή τη στιμγή κοιτάω μία ECM Classika PID και μύλο Zero niche, όμως πάλι το κόστος ανεβαίνει αρκετά και δεν ξέρω αν λόγο μύλου θα αξιοποιηθεί η μηχανή, μήπως θα ήταν καλύτερα για μία ποιο οικονομική μηχανή? Ας πούμε μία lelit PL41 PLUST PID ή Lelit PL91T Victoria PID ? Βέβαια έχουν σχεδόν το μισό boiler και φαντάζομαι αυτό επηρεάζει στην σταθερότητα της θερμοκρασίας όταν φτιάχνουμε κάποιους καφέδες στην σειρά σωστά? Σε τι άλλο υπερτερεί η Ecm? Ο Μύλος είναι οκ ή θα πρέπει να δώ κάτι άλλο μιας και δεν έχει πολύ καιρό στην αγορά ?
Θεωρητικά με ένα σετ lelit και μύλο κάπου στα 500 ευρω, θα μπορώ να έχω καλύτερο αποτέλεσμα από καφέ του στυλ γρηγόρης;
Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, δεν ξέρω αν ήταν καλύτερα να τις κάνω λίγες λίγες!