Cooling flush σε μηχανή ΗΧ με Ε61

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Cooling flush σε μηχανή ΗΧ με Ε61

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Δεκ 19, 2010 8:33 pm

Εγώ δεν γνωρίζω για την θερμοκρασιακή σταθερότητα της ECM αλλά για να μπορέσω να παρακολουθήσω την συζήτηση θα ήθελα να ξέρω για τον όγκο του νερού που υπάρχει μέσα στον χαλκοσωλήνα που περνά μέσα από το καυτό νερό του boiler.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Κυρ Δεκ 19, 2010 8:41 pm

Η ECM δεν χρησιμοποιεί για το γκρουπ νερό απτό μπόιλερ αλλά κατευθείαν απτό δοχείο κ το ζεσταινει επιτόπου θερμοσιφωνικα. Ξεφευγουμε όμως απτό θέμα καλύτερα να δημιουργηθεί νέο

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Δεκ 19, 2010 8:48 pm

Dimitris_P έγραψε:Η ECM δεν χρησιμοποιεί για το γκρουπ νερό απτό μπόιλερ αλλά κατευθείαν απτό δοχείο κ το ζεσταινει επιτόπου θερμοσιφωνικα. Ξεφευγουμε όμως απτό θέμα καλύτερα να δημιουργηθεί νέο
Έλα παππού να σου δείξω ... :lol:
Γι αυτό ρωτάω για τον όγκο του σωλήνα που περνά μέσα από το νερό του boiler.

Επίσης να προσθέσω, και ας μου συγχωρέσετε τυχόν άγνοια μου, αλλά σε μια τέτοια μηχανή πληρώνεις τα επιπλέον χρήματα και για τα πλεονεκτήματα του E61group αλλά και της δυνατότητας για παραγωγή ατμού που έχει, ο οποίος είναι ανά πασα στιγμή διαθέσιμος, πράγμα που δεν υφίσταται στις single boiler μηχανές.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Κυρ Δεκ 19, 2010 8:54 pm

Καθε κατασκευαστής έχει διαφορετική φιλοσοφία υλοποίησης μιας ΗΧ.
Ομως επιμένω για την ποιότητα καφέ που μπορούν να δώσουν οι καλομελετημένες υλοποιήσεις.
Σιγουρα μία ΗΧ δεν κάνει για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται ποτε να μάθει.
Ομως αυτός που ενδιαφέρεται, μετα από λιγο καιρό θα μπορεί χωρίς καθόλου κόπο να εκχύλιζει καταπληκτικούς καφέδες (εκχυλίζοντας και σε ότι θερμοκρασία θέλει.)

Εγώ προσωπικά εαν δεν κατάφερνα να διαθέσω τα χρήματα της Duetto, θα προτιμούσα μια πολύ καλή ΗΧ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Δεκ 19, 2010 8:58 pm

Γιάννη, εάν δεν σε ενδιέφερε καθόλου ο cappuccino θα αγόραζες πάλι HX;

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Κυρ Δεκ 19, 2010 9:19 pm

Ναι Χρήστο, διότι σε αυτό το επίπεδο τιμών θα πρέπει να έχεις όλες τις δυνατότητες διότι θα τις χρειαστεις κάποια στιγμή και τετοιες μηχανές εγώ τουλάχιστον δεν τις αλλάζω τακτικά.
Ετσι κι αλλιώς μία μονού μπόϊλερ για να είναι ευχρηστη χρειάζεται απαραιτήτως PID. Αυτό την κάνει να κοστίζει περί τα 1000 ευρώ
Εκεί όμως παιζουν εντός έδρας οι ΗΧ, με περισσότερες δυνατότητες αλλα και καλύτερη ποιότητα κατασκευής εσωτερικά.
Για να μην μιλήσω τι ποιότητα και δυνατότητες παίρνεις στα περίπου 1300 με 1400 ευρώ.
Οπως καταλαβαίνεις είμαι θαυμαστής των καλών ΗΧ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Δεκ 19, 2010 9:48 pm

Γιάννη συγγνώμη αλλά δεν δίνεις χιλιάρικα έτσι εάν δεν σου περισσεύουν για να καλύψεις κάτι που μπορεί να σου χρειαστεί ελάχιστες φορές στο μέλλον. Έχω γράψει πολλές φορές ο καθένας μας θα πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες του αλλά και τις ανάγκες του για να καταλήξει σε μία επιλογή.

Εδώ το θέμα που έθεσε ο woodsman ας το εξετάσουμε από τεχνική άποψη και μόνο. Μια ΗΧ μηχανή έχει καλύτερη θερμοκρασιακή σταθερότητα και ακρίβεια για εκχύλιση espresso από μία μεγάλου boiler μηχανή με PID; για να μην πω από μία Gaggia με boiler των 120 ml με PID, γιατί όλο και κάτι τέτοιες συγκρίσεις διαβάζω από άτομα με πολύ μεγάλες τεχνικές γνώσεις στο Gaggia Group.

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Κυρ Δεκ 19, 2010 11:03 pm

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις Χρήστο με το "δεν δίνεις χιλιάρικα έτσι."
Σαφώς και είναι και θέμα απόψεων.
Εγώ όταν εχω δώσει ένα χιλιάρικο για εξαιρετικό εσπρέσσο, θέλω να μπορώ να προσφέρω στους φίλους μου καπουτσίνο, και όχι να εύχομαι από μέσα μου να μήν το ζητήσουν γιατι θα με κουράσει.
Θέλω επίσης να προσφέρω το πρωϊ στην σύζυγο, ευκολα χωρίς κόπο η χασιμο χρόνου, και όχι να την αποτρέπω όπως έκανα μεχρι τώρα.
Ασε που μετα από 20 χρόνια αρχισα να πίνω και εγώ το πρωί, γιατί κάνω 15 δευτερόλεπτα να τον φτιάξω

Οσο δε για το Gaggia group, παρ ότι έχω δηλώσει θαυμαστής της Gaggia, μην τρελαθούμε όμως, είναι σαν να ρωτας στο fun club του Ολυμπιακού ποιά είναι η καλύτερη ομάδα.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη του Δημήτρη.
Μια καλοσχεδιασμένη ΗΧ έχει την ίδια άριστη θερμική σταθερότητα με μία καλής σχεδίασης με μπόϊλερ, που το μπόϊλερ της εκχύλισής της, ελέγχεται με PID, ο χειρισμός μόνο είναι διαφορετικός και η πιό άνετη χρηση ειδικά στην αρχή της γνωριμίας με την μηχανή.
Κατα την γνώμη μου το PID δεν είναι πανάκεια. Ο κύριος ρόλος του είναι να κρατάει σωστη θερμοκρασία στο μπόϊλερ όταν το νερό είναι αδρανες.
Οταν αρχίσει να κινήται όμως, πολλά άλλα παίζουν ρόλο για την σταθερότητα της θερμοκρασίας καθ' όλη την διάρκεια της εκχύλισης, και εκει ξεχωρίζουν οι αμνοί από τα ερίφια.
Ενώ σε μία καλά μελετημένη ΗΧ, η απαιτούμενη θερμοκρασία καθ όλη την διάρκεια της εκχύλισης σχεδιάστηκε να προκύπτει, με το νερό να κινείται.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Δευ Δεκ 20, 2010 12:12 am

Off topic:
Χρήστο μπορείς να βάλεις τις σχετικές δημοσιεύσεις σ'ένα θέμα π.χ. θερμική σταθερότητα μηχανών ή HX vs dual boiler;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Δεκ 20, 2010 12:45 am

Τα πράγματα είναι πολύ απλά Γιάννη και απορώ πως δεν το καταλαβαίνεις. Ο κόσμος αγόραζε ΗΧ όταν οι DB ήταν απλησίαστες. Άλλωστε και εσύ αυτό έκανες.

Επίσης βλέπω ότι και ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ μηχανές όπως GS/3 και Speedster κάνουν χρήση του PID. Τυχαίο;

Είχες ποτέ HX; Αν μπορείς δώσε μας ένα παράδειγμα από μία καλά μελετημένη HX και την τιμή της.

Και καμιά γραφική παράσταση καλά θα ήταν
http://pidkits.com/thermofilter.html
όπως διάβασε και μερικά σχόλια όπως το παρακάτω
I believe that the PID / pressure controlled Silvia / Mazzer mini can go toe to toe with nearly any machine / grinder combo on the market.
http://coffeegeek.com/forums/espresso/m ... 8321#18321

Τέλος αυτό που γράφεις για τις οικογενειακές σου συνήθειες είναι ακριβώς αυτό που περιέγραψα με τον όρο "γνωρίζω τις ανάγκες μου" αλλά ΟΛΟΙ δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες γι αυτό ας μείνουμε μόνο στις προσεγγίσεις από τεχνικής άποψης. Ακόμα περιμένω απάντηση στο ερώτημα μου για τον όγκο του σωλήνα μέσα στο boiler.

Update:
Και ένα σχετικό video για την διαδικασία που περιγράφει ο Γιάννης. Χρήσιμο πιστεύω για τα παιδιά με τις "Γερμανίδες".
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4098073890#

Απάντηση