Αγορά νέας μηχανής espresso και σκέψεις γι' αυτή την αγορά

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
mistakos
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Krups XP524
Μύλος:: Cilio Eldora LZ258

Αγορά νέας μηχανής espresso και σκέψεις γι' αυτή την αγορά

Δημοσίευση από mistakos » Δευ Μαρ 11, 2019 1:55 pm

Γεια σας παιδιά.

Είμαι πολύ νέος στο forum αλλά έχω διαβάσει πάρα πολλά threads.

Η Krups που έχω ήταν μια καλή μηχανή στην αρχή. Έκανε αρκετά ικανοποιητικό καφέ για τα δεδομένα μου τότε (πολλά χρόνια πριν) αλλά η αλήθεια είναι ότι η απόδοσή της έχει πέσει υπερβολικά! Πλέον δεν μου αρέσει ο καφές που κάνει (ακόμα και με το ίδιο χαρμάνι που χρησιμοποιούσα παλιά) και αποφάσισα να κάνω μια αναβάθμιση.

Αρχικά είπα να δω υπεραυτόματες. Έψαξα reviews, διάβασα άρθρα, κοίταξα και σε άλλα forums και τελικά κατάλαβα ότι η διαφορά του καφέ που κάνει η Krups μου (τουλ όταν ήταν στα καλά της) δε θα έχει καμία διαφορά ποιοτικά και γευστικά με μια υπεραυτόματη. Σωστό; Η λογική μου φυσικά (όπως πιστεύω και όλων που ψάχνουν υπεραυτόματη) είναι να ξοδέψεις τον λιγότερο πιθανό χρόνο στην προετοιμασία και παρασκευή. Η διαδικασία θέρμανσης μιας ημιαυτόματης για 10 λεπτά μέχρι να πιω καφέ μου φαινόταν βουνό! Παρόλα αυτά, είπα να ρίξω και μια ματιά στις ημιαυτόματες που τόσο εκτιμώνται από τους πιο "ψαγμένους".

Ξέρω ότι ο μύλος μου είναι φθηνός και προφανώς δεν κάνει για τη δουλειά που τον θέλω. Μου αρέσει ο καλός καφές και έχοντας κάτω ακριβώς από το σπίτι μου ένα πολύ καλό καφεκοπτείο με άπειρες ποικιλίες καφέ μπορώ να πειραματιστώ μέχρι αηδίας :f010: .

Δε θα κάνω ερωτήσεις λοιπόν τύπου "γιατί να μην πάρω υπεραυτόματη σε σχέση με μια ημιαυτόματη". Ξέρω από τώρα την απάντηση.. μη βαράτε! χαχαχαχα!

Πριν κάνω τις ερωτήσεις μου θα πω τα εξής για μένα:
- διπλό espresso και (τριπλό) freddo espresso είναι τα ποτά μου.
- Απολαμβάνω που και που κανένα διπλό καπουτσινάκι αλλά δεν είναι τόση η κάψα μου για DB ή HX.
- Δεν έχω πολύ εμπειρία με ρυθμίσεις, βαθμούς, δευτερόλεπτα, κοπές του κόκκου κλπ, αλλά προκειμένου να βγάζω ένα σταθερό αποτέλεσμα κάθε φορά είμαι διατεθειμένος να πειραματιστώ, κι ας ξοδέψω λίγο παραπάνω σε καφέδες.
- Δεν έχω καθόλου εμπειρία και γνώσεις για μύλους (ξέρω μόνο ότι προτιμούμε τους burr έναντι των μαχαιριών, για ευνόητους λόγους), οπότε οποιαδήποτε συμβουλή σε αυτό το κομμάτι θα είναι πολύτιμη. Δεν χρειάζεται να γράψετε πολλά εδώ. Ακόμα και ένα link σε κάποιο άλλο thread που μπορεί να έχασα ή άλλου site θα είναι αρκετό για να μάθω κάποια βασικά πράγματα. Ο μύλος που έχω τώρα είναι κάτω του μετρίου τώρα που το συνειδητοποιώ.
- το Budget μου είναι σχετικά καλό. Πιστεύω με 800€ μπορώ να βρω έναν καλό συνδυασμό. Να πω ότι αν χρειαστεί να δώσω και κάποια λεφτά παραπάνω προκειμένου να πάρω έναν π.χ. καλύτερο μύλο γίνεται οπότε δεν είναι ταβάνι ακριβώς το 800. απλά θεωρώ ότι μέχρι εκεί θα είναι ιδανικά.

Οι ερωτήσεις μου:
1. Βλέπω ότι όλοι προτείνετε αρχικά τις Lelit για αρχάριους. Ωραία μηχανήματα, όχι τόσο πολύ για την όψη τους που δεν με τρελαίνει αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Οι Lelit λοιπόν αντέχουν στον χρόνο; Δηλαδή, αν επενδύσω σε μια PL41 (οποιοδήποτε μοντέλο) θα μου κρατήσει για αρκετά χρόνια; ή μετά από 2-3 θα ζητάει αλλαγές εξαρτημάτων κλπ. Νομίζω καταλαβαίνετε που το πάω.
2. Δεδομένου ότι η απάντηση στην ερώτηση είναι ότι θα κρατήσει και δεδομένων των προτιμήσεων μου σε ροφήματα, ποιο μοντέλο της Lelit αξίζει να πάρω. Θα ήθελα να έχει PID (γιατί μου αρέσει να έχω και μια σταθερότητα στα ποτά μου και γιατί είναι σημαντικό από ότι έχω καταλάβει).
3. Αν η απάντηση μου στην ερώτηση 1 είναι όχι και τόσο, τότε τι άλλες μάρκες θα προτείνατε;
4. Μύλος καφέ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ! προτείνετε κάτι που να ταιριάζει με το budget και με έναν αρχάριο που δεν έχει πρόβλημα να δώσει λίγα παραπάνω λεφτά για κάτι ποιοτικό που θα κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει. Θα προτιμούσα όχι χειροκίνητο γιατί ο χειροκίνητος είναι τρελό αντικίνητρο για μένα.
5. Εξαρτήματα που θεωρείτε απαραίτητα ότι πρέπει να αγοραστούν με τον παραπάνω συνδυασμό. Ξέρω ότι μπορώ να ρωτήσω και το barista.gr π.χ. κατά τη διάρκεια της αγοράς απλά θα ήθελα μια συνολική εικόνα για τα έξοδα που είναι απαραίτητα.

Ζητών εκ των προτέρων για το μεγάλο post μου, απλά ήθελα να πάρετε μια ιδέα του τρόπου σκέψης μου και πως έφτασα να ψάχνω ημιαυτόματες (ίσως βοηθήσει μερικούς στις προτάσεις τους, ίσως όχι). Ξέρω ότι κάποια από αυτά ίσως έχουν απαντηθεί σε άλλα posts, αλλά επειδή ο καθένας μας είναι ξεχωριστός (όπως και οι προτιμήσεις στους καφέδες) είπα να κάνω ένα νέο thread για τις δικές μου ξεχωριστές ανάγκες.

Ευχαριστώ και συγγνώμη και πάλι για το μεγάλο post.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Re: Αγορά νέας μηχανής espresso και σκέψεις γι' αυτή την αγορά

Δημοσίευση από Artisti » Δευ Μαρ 11, 2019 2:45 pm

Στα λεφτά που διαθέτεις χώρα μια Lelit με pid και ένας ascaso i2 mini ή ένας μεταχειρισμένος mazzer.

Nimrodel
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ

Δημοσίευση από Nimrodel » Δευ Μαρ 11, 2019 3:27 pm

Ο,τι σου είπε ο Γιώργος πιο πάνω..
Καταρχήν οι μηχανές αυτές είναι για να αντέξουν. Αν κάνεις τακτικά τα μπακφλας και αφαλατώσεις σου δεν θα εχεις θέμα. Όταν χρειαστούν κάτι θα ναι μόνο καμια φλατζα που το κόστος της είναι αστείο.
Αν θα επαιρνες μεταχειρισμένο εξοπλισμό, στις αγγελίες έχει κάποιους πολύ αξιόλογους μύλους οι οποίοι, κανονικα, κοστίζουν πολύ περισσότερο και τα μέλη του φόρουμ προσέχουν πολύ τι έχουν (και κατ επέκταση και τι πουλάνε ) Στη θέση σου θα πήγαινα για τον mazzer major που έχει ο gtone ανεβάσει αφού σε παίρνει στο μπάτζετ. Με αυτόν δεν θ αλλάξεις ποτέ ξανά μύλο.

Για το pid πολύ σωστά τα λες. Ειναι πολύ σημαντικό. Τα δύο μοντέλα της λελιτ που είναι στο μπάτζετ σου είναι κ τα δυο πολύ καλά. Αν σε παίρνει για την plust...go for it. Έχουν διαφορουλες βεβαια. Αν όχι ομως..δεν έγινε κ τπτ. (Αν κ lelit plust pid + major ειναι ένα πάρα πολύ καλό σεταπ ..χιχιχι).

Δε θα αναλύσω καθόλου το υπεραυτοματη / ημιαυτόματη , θα πω μόνο ότι αααααντε πες...πίνεις εσπρεσακι στην υπεραυτοματη. Στο φρέντο θα ναι νερομπλουμ (εκτός κι ανέβεις πολύ σε χρήματα που εκεί δεν έχω δοκιμάσει να σου πω..ίσως πίνεται).

Για το χρόνο που θα χρειάζεσαι...το ζέσταμα της μηχανής το κανονίζεις με ένα timer στην πρίζα. Η υπόλοιπη διαδικασία λίγο μετά θα σου φαίνεται πολύ απλή κ σύντομη. Για να καταλάβεις, το πρωί κάνω 4 καφέδες (δύο καπουτσίνο, έναν εσπρεσο και ένα φρέντο καπουτσίνο). Με χρονομετρησα και κάνω για ολη τη διαδικασία λίγο πάνω από ένα τέταρτο. Δλδ άλεσμα καφέδων (καθένας ξεχωριστά), λεβελινγκ, ταμπινγκ, εκχυλιση, ένα ζεστό κ ένα κρύο αφρογαλο και καθάρισμα στο τέλος..μην αφήσω και ένα χάος πίσω μου.

Πάμε τώρα στα αξεσουάρ. Θες tamper (κι ένα ταμπερ ματ καλό θα ήταν). Θες πετσετουλες (πχ μικροινων σαν αυτές που καθαρίζουμε στο σπίτι). Θες μια ζυγαριά ακριβείας, να μετρά κ δεκαδικά δλδ, 0.1. θες καθαριστικα, cafiza καi ντεσκαλ. Θες μια γαλστιερα 0.35 ml (για το καπουτσινακι που θα κάνεις που κ που). Αν πας προς λελιτ με 58αρι pf, καλό θα ταν να πάρεις κ ένα καλαθάκι vst. Ένα τυφλό καλαθάκι για μπακφλας (αλλά ρωτα πρώτα γτ έχω την εντύπωση ότι η λελιτ το περιλαμβάνει). Επιβοηθητικο (όχι απαραίτητο) θα ταν και ένα γυμνό pf.
Ε..κι αν δεν έχεις ήδη, μια φραπιερα, αφού πίνεις φρέντο.

Άντε..καλές αγορές !

mistakos

Δημοσίευση από mistakos » Δευ Μαρ 11, 2019 10:44 pm

Αρχικά να σας ευχαριστήσω που μπήκατε στον κόπο πρώτα να διαβάσετε την έκθεση ιδεών μου και μετά που απαντήσατε.

Αρκετές άγνωστες λέξεις τις οποίες έπρεπε να googlαρω αλλά βρήκα τι είναι το κάθε τι οπότε οι απορίες μου θα είναι λίγο διαφορετικές.
Nimrodel έγραψε:
Δευ Μαρ 11, 2019 3:27 pm
Ο,τι σου είπε ο Γιώργος πιο πάνω..
Καταρχήν οι μηχανές αυτές είναι για να αντέξουν. Αν κάνεις τακτικά τα μπακφλας και αφαλατώσεις σου δεν θα εχεις θέμα. Όταν χρειαστούν κάτι θα ναι μόνο καμια φλατζα που το κόστος της είναι αστείο.
Νομίζω ότι η απάντηση σου με ευχαριστεί ιδιαιτέρως! :mrgreen:
Αν θα επαιρνες μεταχειρισμένο εξοπλισμό, στις αγγελίες έχει κάποιους πολύ αξιόλογους μύλους οι οποίοι, κανονικα, κοστίζουν πολύ περισσότερο και τα μέλη του φόρουμ προσέχουν πολύ τι έχουν (και κατ επέκταση και τι πουλάνε ) Στη θέση σου θα πήγαινα για τον mazzer major που έχει ο gtone ανεβάσει αφού σε παίρνει στο μπάτζετ. Με αυτόν δεν θ αλλάξεις ποτέ ξανά μύλο.
Αυτός ο μύλος που μου προτείνεις τον βλέπω λίγο πιο... επαγγελματικό. Μήπως είναι υπερβολικό για κάποιον που πίνει 2-4 καφέδες τη μέρα; Μήπως ο ascaso i2 mini να είναι πιο κοντά στα μέτρα μου; Θεωρείς ότι τον ascaso θα πρέπει να τον αλλάξω στο μέλλον;
Για το pid πολύ σωστά τα λες. Ειναι πολύ σημαντικό. Τα δύο μοντέλα της λελιτ που είναι στο μπάτζετ σου είναι κ τα δυο πολύ καλά. Αν σε παίρνει για την plust...go for it. Έχουν διαφορουλες βεβαια. Αν όχι ομως..δεν έγινε κ τπτ. (Αν κ lelit plust pid + major ειναι ένα πάρα πολύ καλό σεταπ ..χιχιχι).
Τα δύο μοντέλα που αναφέρεις είναι το PL41 temp και το άλλο το PL41 plus T; το μανόμετρο παίζει ρόλο σε κάτι (γιατί είναι μία από τις διαφορές);
Για το χρόνο που θα χρειάζεσαι...το ζέσταμα της μηχανής το κανονίζεις με ένα timer στην πρίζα. Η υπόλοιπη διαδικασία λίγο μετά θα σου φαίνεται πολύ απλή κ σύντομη. Για να καταλάβεις, το πρωί κάνω 4 καφέδες (δύο καπουτσίνο, έναν εσπρεσο και ένα φρέντο καπουτσίνο). Με χρονομετρησα και κάνω για ολη τη διαδικασία λίγο πάνω από ένα τέταρτο. Δλδ άλεσμα καφέδων (καθένας ξεχωριστά), λεβελινγκ, ταμπινγκ, εκχυλιση, ένα ζεστό κ ένα κρύο αφρογαλο και καθάρισμα στο τέλος..μην αφήσω και ένα χάος πίσω μου.

το timer στην πρίζα ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί καν.. χεχεχε.. ωραίο τρικ! :a013:
Πάμε τώρα στα αξεσουάρ. Θες tamper (κι ένα ταμπερ ματ καλό θα ήταν). Θες πετσετουλες (πχ μικροινων σαν αυτές που καθαρίζουμε στο σπίτι). Θες μια ζυγαριά ακριβείας, να μετρά κ δεκαδικά δλδ, 0.1. θες καθαριστικα, cafiza καi ντεσκαλ. Θες μια γαλστιερα 0.35 ml (για το καπουτσινακι που θα κάνεις που κ που).
Μέχρι εδώ όλα καλά τα βλέπω...
Αν πας προς λελιτ με 58αρι pf, καλό θα ταν να πάρεις κ ένα καλαθάκι vst.
Σε τι χρησιμεύει αυτό και γιατί είναι καλύτερο από το καλαθάκι που δίνει η εταιρία;
Επιβοηθητικο (όχι απαραίτητο) θα ταν και ένα γυμνό pf.
Ίδια ερώτηση: Σε τι χρησιμεύει το γυμνό και είναι απαραίτητο ή είναι κάτι που το παίρνω αφού αποκτήσω κάποια εμπειρία στο θέμα;
Άντε..καλές αγορές !
Για να δούμε :a080:

Nimrodel

Δημοσίευση από Nimrodel » Δευ Μαρ 11, 2019 11:23 pm

Μέ τη σειρά :
- ο καλός μύλος είναι πιο σημαντικός από την καλή μηχανή. Ο ascaso imini i2 είναι πολύ καλό μυλαρακι, το είχα, για entry level εισνι ο,τι πρέπει. Αν εχω να πω δυο αρνητικά ειναι η πλαστική κατασκευή και η κατακράτηση (θέλει πολλη φαπα). Α! Και το ότι δεν έχει αρίθμηση στην άλεση. Το πόσοι καφέδες κάνεις κάθε μέρα δεν εχει να κάνει τόσο με την ποιότητα του εξοπλισμού σου...ο καφές είναι χόμπι (χεχε). Σου είπα τη δική μου γνώμη καθότι παθουσα..ξεκίνησα με φτηνό μύλο και άλλαξα δύο τρεις κιόλας μέχρι να καταλήξω (όχι ότι κατέληξα κιόλας ...). Αν λοιπόν το μέγεθος δεν είναι πρόβλημα, ο μύλος είναι το νούμερο 1 που θα σου δείξει μεγάλη διαφορά.
- το μανόμετρο για τα bar της πίεσης είναι. Ο,τι παραπάνω έχει ειναι.
- το vst ειναι τρομερό καλαθάκι. Μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα (φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι απ' την αρχή, μην σκας). Ψαξτο λίγο στο φόρουμ , έχει συζητηθεί αρκετά;)
-το γυμνό (naked) pf ειναι περισσότερο σημαντικό όταν ξεκινάς παρά αργότερα (αλλά αν το έχεις δεν θα εκχυλιζεις με άλλο). Σου δείχνει πολλά για την εκχύλισή σου και μαθαίνεις πως να τη βελτιώσεις. (Έχει ένα ωραίο νήμα στο φόρουμ , "εκχυλιζοντας με γυμνό pf" ψαξτο.

-τελος, αν έχω μια συμβουλή να σου δώσω, τότε θα σου έλεγα ότι , προκειμένου να αποφύγεις άσκοπες αγορές και μετά, διαβάζοντας, να λες αχ αυτό μου αρέσει τλκ περισσότερο, να αφιερώσεις λίγο χρόνο να δεις τι σου αρέσει, ίσως να περάσεις μια βόλτα από κανένα μαγαζί η κανεναν που ξέρεις ότι έχει μηχανή κ μύλο, ίσως να φτιάξεις κ έναν καφέ μόνος σου στον εξοπλισμό του. Και μετά να καταλήξεις. Στο λέω αυτό γιατί διαθέτεις ένα σεβαστό ποσό για ξεκίνημα και είναι κρίμα να πάρεις κάτι και μετά να λιγουρευτεις κάτι αλλο.

skoudinio
Όνομα: δημητρης
Μηχανή:: gaggia baby
Μύλος:: Graef cm 702

Δημοσίευση από skoudinio » Τρί Μαρ 12, 2019 5:34 am

Σύμφωνα και γω σε όλα. Για μυλο μπορείς να κοιτάξεις και τον Graef. Τημιος για τα λεφτά του και έχει τα σκαλοπάτια. Ότι λένε τα παιδιά έχουν δίκαιο. Όλα θα τα χρειαστείς γιατί όταν θα μάθεις να βγάζεις ενα καλο εσπρεασακι μετα θα θες το κάτι παραπανω. Τα βασικά είναι είναι μυλος μηχανή και ταμπερ. Με τα υπόλοιπα τα παίρνεις στην πορεία.

mistakos

Δημοσίευση από mistakos » Τρί Μαρ 12, 2019 10:59 am

Αναστασία ευχαριστώ για την απάντηση και τις συμβουλές. Πάμε λοιπόν:
Nimrodel έγραψε:
Δευ Μαρ 11, 2019 11:23 pm
Μέ τη σειρά :
- ο καλός μύλος είναι πιο σημαντικός από την καλή μηχανή. Ο ascaso imini i2 είναι πολύ καλό μυλαρακι, το είχα, για entry level εισνι ο,τι πρέπει. Αν εχω να πω δυο αρνητικά ειναι η πλαστική κατασκευή και η κατακράτηση (θέλει πολλη φαπα). Α! Και το ότι δεν έχει αρίθμηση στην άλεση.
Η αρίθμηση που θα μου χρησιμεύσει ακριβώς; στο να ξέρω για το συγκεκριμένο χαρμάνι που ακριβώς το κόβω για να μπορώ να το ξανακάνω την επόμενη φορά;

- το μανόμετρο για τα bar της πίεσης είναι. Ο,τι παραπάνω έχει ειναι.
Το ότι το μανόμετρο δείχνει τα bar της πίεσης λογικό (εξάλλου γι αυτό είναι το συγκεκριμένο εργαλείο). Αλλά είναι σημαντικό; Θα με βοηθήσει στο να φτιάχνω καλύτερο καφέ; Είναι ένδειξη για το πότε είναι έτοιμη η μηχανή; Μπορώ να κάνω και χωρίς αυτό; Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να μπει μετά με κάποιο τρόπο αν είναι τόσο σημαντικό;
- το vst ειναι τρομερό καλαθάκι. Μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα (φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι απ' την αρχή, μην σκας). Ψαξτο λίγο στο φόρουμ , έχει συζητηθεί αρκετά;)
Θα το κοιτάξω εννοείται!!
-το γυμνό (naked) pf ειναι περισσότερο σημαντικό όταν ξεκινάς παρά αργότερα (αλλά αν το έχεις δεν θα εκχυλιζεις με άλλο). Σου δείχνει πολλά για την εκχύλισή σου και μαθαίνεις πως να τη βελτιώσεις. (Έχει ένα ωραίο νήμα στο φόρουμ , "εκχυλιζοντας με γυμνό pf" ψαξτο.
Α κατάλαβα τι κάνει! οκ.. το χω..
-τελος, αν έχω μια συμβουλή να σου δώσω, τότε θα σου έλεγα ότι , προκειμένου να αποφύγεις άσκοπες αγορές και μετά, διαβάζοντας, να λες αχ αυτό μου αρέσει τλκ περισσότερο, να αφιερώσεις λίγο χρόνο να δεις τι σου αρέσει, ίσως να περάσεις μια βόλτα από κανένα μαγαζί η κανεναν που ξέρεις ότι έχει μηχανή κ μύλο, ίσως να φτιάξεις κ έναν καφέ μόνος σου στον εξοπλισμό του. Και μετά να καταλήξεις. Στο λέω αυτό γιατί διαθέτεις ένα σεβαστό ποσό για ξεκίνημα και είναι κρίμα να πάρεις κάτι και μετά να λιγουρευτεις κάτι αλλο.
Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν ξέρω κανένα μαγαζί ούτε έχω κάποιο γνωστό που να έχει τέτοια μηχανή για να τη δοκιμάσω. Θα προσπαθήσω να βρω (δύσκολο) αλλά μάλλον πάω στα τυφλά λίγο εδώ. Επίσης, επειδή δεν γνωρίζω και πάρα πολλά για το άθλημα, δεν ξέρω κάτι παραπάνω για να το λιγουρευτώ! χαχαχαχαχα! Οπότε προς το παρόν είμαι ασφαλής και ανεβαίνω εξώστη :P

Δημήτρη σε ευχαριστώ κι εσένα.
skoudinio έγραψε:
Τρί Μαρ 12, 2019 5:34 am
Σύμφωνα και γω σε όλα. Για μυλο μπορείς να κοιτάξεις και τον Graef. Τημιος για τα λεφτά του και έχει τα σκαλοπάτια.
Αρχικά για ποιο μοντέλο Graef μιλάς (ή όλα είναι καλά και διαλέγεις ανάλογα τα λεφτά που διαθέτεις;). Τα σκαλοπάτια που λες εννοείς την αρίθμηση;

Συγγνώμη παιδιά που κάνω τόσες ερωτήσεις. Έχω διαβάσει διάφορα γενικά αυτές τις μέρες και προσπαθώ να τα ξεδιαλύνω λίγο στο κεφάλι μου..

Nimrodel

Δημοσίευση από Nimrodel » Τρί Μαρ 12, 2019 11:28 am

Άλλο αρίθμηση άλλο steps.
Ο graef έχει steps, γενικά προτιμάμε stepless μύλους για να μην μας περιορίζει ο μύλος στο να κόψουμε πχ ανάμεσα στο 25 και το 26. Η αρίθμηση βοηθάει ακριβώς σε αυτό που λες, σωστά. αν πχ κόψω τον τάδε καφέ στο 3,9 (στο δικό μου μύλο εννοώ) την επόμενη φορά δεν θα χάσω καφέ προσπαθώντας να δω πού θα τον κόψω, αλλά θα πάω κατευθείαν εκεί και μετά θα κάνω μικροαλλαγές ανάλογα με το πόσο φρέσκος είναι και πόσες μέρες έχουν περάσει από το rd. O graef είναι καλός όταν αλλάζεις από φίλτρου σε εσπρέσσο και πίνεις και τα δύο. Αυτό γιατί είναι πανεύκολο να γυρίσεις στην προηγούμενη άλεση. Στο ασκάσο απλώς δεν γίνεται. graef υπάρχουν διάφορα μοντέλα, έχω δοκιμάσει τον cm702 και τον cm800, με καλύτερο το δεύτερο. Αλλά γενικά εγώ θα προτιμούσα έναν καλό μεταχειρισμένο, αφενός για να έχουν στρώσει τα μαχαίρια του, αφετέρου γιατί- σε αντίθεση με τις μηχανές- οι μεταχειρισμένοι μύλοι πωλούνται πολύ πιο φτηνά και με λίγα χρήματα μπορείς να πάρεις εξαιρετικούς μύλους. Αρκεί να είναι καλοσυντηρημένοι φυσικά.

Για τα μοντέλα της λελίτ καλύτερα να σου μιλήσει κάποιος που έχει το καθένα από αυτά. Το μπαρόμετρο είναι καλό να υπάρχει γιατί είναι ένδειξη για τον καφέ σου. Πχ ανεβαίνει στα 9 μπαρ την ώρα της εκχύλισης? αν όχι πρέπει να κόψεις πιο ψιλά τον καφέ σου (υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις γι' αυτό βέβαια). Στη δική μου μηχανή πάντως (που δεν είχε), έβαλα.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Μαρ 12, 2019 11:55 am

Νίκο καλώς ήρθες.
Λογικό να έχεις τόσες απορίες, τα μυστικά είναι δύο: Α]να διαβάσεις όσα περισσότερα μπορείς (ξεκινώντας από εδώ και εδώ) και Β]να ιεραρχήσεις τις ανάγκες σου.
Στον εσπρέσο 2 είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να ελέγξεις: θερμοκρασία και πίεση. Για τη μεν θερμοκρασία φροντίζει να σε απαλλάξει το pid, ενώ την πίεση καθορίζουν αφενός η βαλβίδα που λέγεται opv και ο βαθμός άλεσης του καφέ μέσα στο καλάθι, ο οποίος όταν συμπιέζεται με το εργαλείο που λέγεται τάμπερ γίνεται ένα σώμα και λειτουργεί ως υδραυλική αντίσταση. Γι'αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να έχουμε τον μύλο μας και να μην χρησιμοποιούμε προ-αλεσμένο καφέ.
Το εάν η πίεση κινείται στα σωστά πλαίσια κατά τη διάρκεια της εκχύλισης το βλέπεις στο μανόμετρο. Φυσικά μπορείς να το βάλεις και εκ των υστέρων με μια απλή παρεμβολή στο κύκλωμα και μια τρύπα στο σασί της μηχανής.
Τα "σκαλοπάτια" που αναφέρει ο Δημήτρης είναι τα βήματα του μύλου (steps), όσα περισσότερα έχει τόσο το καλύτερο και φυσικά αν έχει άπειρα (stepless) είναι το ιδανικό.
Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που κοιτάς συγκρίνοντας δύο ή παραπάνω μηχανές (εν προκειμένω τις lelit) είναι μέγεθος boiler, μέγεθος group, και παρουσία pid.

Άσχετο, το πρόσεξα πριν λίγο...Αναστασία πολύχρονη, γερή, δυνατή και με πολλά God shots! :a013:

mistakos

Δημοσίευση από mistakos » Τετ Μαρ 13, 2019 12:40 pm

Nimrodel έγραψε:
Τρί Μαρ 12, 2019 11:28 am
Άλλο αρίθμηση άλλο steps.
Ο graef έχει steps, γενικά προτιμάμε stepless μύλους για να μην μας περιορίζει ο μύλος στο να κόψουμε πχ ανάμεσα στο 25 και το 26. Η αρίθμηση βοηθάει ακριβώς σε αυτό που λες, σωστά. αν πχ κόψω τον τάδε καφέ στο 3,9 (στο δικό μου μύλο εννοώ) την επόμενη φορά δεν θα χάσω καφέ προσπαθώντας να δω πού θα τον κόψω, αλλά θα πάω κατευθείαν εκεί και μετά θα κάνω μικροαλλαγές ανάλογα με το πόσο φρέσκος είναι και πόσες μέρες έχουν περάσει από το rd.
Χμμ.. κατάλαβα. Βέβαια όταν το διάβασα σκέφτηκα ότι μπορεί κάποιος να κάνει μια δική του αυθαίρετη αρίθμηση πάνω στον μύλο (δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι ηλεκτρονική η ρύθμιση ή αναλογική, αλλά σε αναλογική γίνεται θεωρώ), οπότε μπορεί να μην είναι το σωστό νούμερο αλλά έχεις έναν μπούσουλα τουλ για να μη χάνεις αυτό ακριβώς που είπες.. (εκτός αν είπα μεγάλη κοτσάνα!!! χααχαχχα)
O graef είναι καλός όταν αλλάζεις από φίλτρου σε εσπρέσσο και πίνεις και τα δύο.
Μου αρέσει πολύ ο γαλλικός αλλά δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από αυτόν. Τον θεωρώ υπερβολικά ελαφρύ καφέ (σαν αίσθηση εννοώ) και είναι απλά κάτι για να περνάει η ώρα μου!
Για τα μοντέλα της λελίτ καλύτερα να σου μιλήσει κάποιος που έχει το καθένα από αυτά. Το μπαρόμετρο είναι καλό να υπάρχει γιατί είναι ένδειξη για τον καφέ σου. Πχ ανεβαίνει στα 9 μπαρ την ώρα της εκχύλισης? αν όχι πρέπει να κόψεις πιο ψιλά τον καφέ σου (υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις γι' αυτό βέβαια). Στη δική μου μηχανή πάντως (που δεν είχε), έβαλα.
Αφού μπαίνει και εκ των υστέρων είμαστε καλά! Να φανταστώ μπορώ στο barista.gr π.χ. να τους πω να το βάλουν με κάποιο έξτρα κόστος εννοείται.
Luckees έγραψε:
Τρί Μαρ 12, 2019 11:55 am
Νίκο καλώς ήρθες.
Λογικό να έχεις τόσες απορίες, τα μυστικά είναι δύο: Α]να διαβάσεις όσα περισσότερα μπορείς (ξεκινώντας από εδώ και εδώ) και Β]να ιεραρχήσεις τις ανάγκες σου.
Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για τις συμβουλές!! Από διάβασμα έχω καταλάβει ότι πρέπει να κάνω μπόλικο, όπως και δοκιμές αν και εφόσον επιλέξω να ξεκινήσω κάτι τέτοιο. Έχω διαβάσει μεγάλο μέρος των posts αυτών που ανέβασες, έχω διαβάσει και μερικά από ξένα sites... Αρχικά μου φαίνεται βουνό η επιλογή, αλλά πιστεύω ότι έχω ξεδιαλύνει λίγο το τοπίο.
Στον εσπρέσο 2 είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να ελέγξεις: θερμοκρασία και πίεση. Για τη μεν θερμοκρασία φροντίζει να σε απαλλάξει το pid, ενώ την πίεση καθορίζουν αφενός η βαλβίδα που λέγεται opv και ο βαθμός άλεσης του καφέ μέσα στο καλάθι, ο οποίος όταν συμπιέζεται με το εργαλείο που λέγεται τάμπερ γίνεται ένα σώμα και λειτουργεί ως υδραυλική αντίσταση. Γι'αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να έχουμε τον μύλο μας και να μην χρησιμοποιούμε προ-αλεσμένο καφέ.
Το εάν η πίεση κινείται στα σωστά πλαίσια κατά τη διάρκεια της εκχύλισης το βλέπεις στο μανόμετρο. Φυσικά μπορείς να το βάλεις και εκ των υστέρων με μια απλή παρεμβολή στο κύκλωμα και μια τρύπα στο σασί της μηχανής.
Τα "σκαλοπάτια" που αναφέρει ο Δημήτρης είναι τα βήματα του μύλου (steps), όσα περισσότερα έχει τόσο το καλύτερο και φυσικά αν έχει άπειρα (stepless) είναι το ιδανικό.
Μετά από ένα γρήγορο διάβασμα για τις opv, η ερώτηση που έχω είναι: Οι μηχανές σε τέτοιο εύρος τιμής (Lelit, Gaccia κλπ) είναι εξοπλισμένες με τέτοιες βαλβίδες καλής ποιότητας και λειτουργούν σωστά, ε;
Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που κοιτάς συγκρίνοντας δύο ή παραπάνω μηχανές (εν προκειμένω τις lelit) είναι μέγεθος boiler, μέγεθος group, και παρουσία pid.
Γιατί μας ενδιαφέρει να έχουμε μεγάλο μέγεθος και στο boiler και στο group;

Απάντηση