Cooling flush σε μηχανή ΗΧ με Ε61

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Cooling flush σε μηχανή ΗΧ με Ε61

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Δεκ 14, 2010 2:40 am

Βεβαια αν με αυτό που διατύπωσες Χρήστο, εννοούσες την ευχρησία και την άνεση και εγώ δεν κατάλαβα, τότε ναι έχεις δίκιο, σαφώς οι διπλού μπόϊλερ τις έχουν ξεπεράσει.
Ομως αν θελήσουμε διπλού μπόιλερ με την ίδια ποιότητα κατασκευής, χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα, διότι είναι πολύ πιό πολύπλοκες κατασκευές.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 14, 2010 10:30 am

Ακριβώς Γιάννη. Δεν το ήξερα αυτό για το μέτρημα που μας παρουσίασες παραπάνω που για εμένα δεν δικαιολογείται σε μηχανές των 1000+ ευρώ να μην ξέρεις σε τι θερμοκρασία κάνεις το τράβηγμα του shot και να πρέπει να μετράς χρόνους για cooling flush. Να ήταν ένα one-off flushing να πω ΟΚ αλλά όχι να κάθομαι να μετράω. Σωστά το ονομάζω temperature surfing (αλλά αυτό έχει λίγη σημασία το πως θα το ονομάσεις) γιατί γι αυτόν το λόγο το κάνεις, για να προσδιορίσεις πότε θα ξεκινήσεις το shot και δεν έχει σχέση με την ακρίβεια ή την θερμοκρασιακή σταθερότητα, που έχουν να κάνουν με την σχεδίαση της μηχανής.
Ξέρω πως λειτουργεί μια HX, όπως και ξέρω ότι και οι PStats έχουν και αυτοί τα θεματάκια τους, όπως και οι Tstats, και το πόσο καλά κάνουν την δουλειά τους, αλλά ένα είναι το γεγονός: υπολείπονται των PID υλοποιήσεων. Επίσης, η διαφορά τιμής των HX δεν είναι μεγάλη από dual boiler μηχανές, όταν πχ η Expobar Brewtus III με PID κοστίζει 1200 ευρώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Δεκ 14, 2010 11:53 am

Παρ ότι συμφωνώ μαζί σου, γι αυτό κι όλας αγορασα διπλού μπόϊλερ, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο περίπλοκο το cooling flush.
Συνήθως το νερό που βγαζεις αφού σταθεροποιηθούν οι ροές είναι περίπου από 2-8 δευτερόλεπτα ανάλογα με την μηχανή, το στύλ μας, αλλα και τον καφέ.
Οσο για την σύγκριση με την Εχpobar θα έλεγα ότι δεν είναι δίκαιη γιατί θα έπρεπε να γνωρίζουμε πόσο θα είχε μία ΕCM διπλού μπόϊλερ αν υπήρχε.
Από την άλλη ο υποψήφιος αγοραστης θα πρέπει να τα λάβει όλα υπ όψη του και να κάνει πολύπλοκους υπολογισμούς για να προτιμήσει την μία ή την άλλη ανάλογα με τις απαιτήσεις του και το μάξιμουμ των χρημάτων που μπορεί να διαθέσει την δεδομένη στιγμή.
Εγώ παρ ότι είχα σχεδόν αποφασίσει για διπλού μπόϊλερ, μελετούσα και για πάνω από δύο χρόνια, ανέλυα τα υπερ και τα κατα (συμφωνα με τα ποσοστά πού είχα θέσει στα δικά μου κριτήρια), μεταξυ Vibiemme, Dalla Corte, La Spaziale, Ιzzo, Reneka αλλα ακόμα και La Marzocco, κάπου μέσα στο μυαλό μου είχα και την πιθανότητα αγορας κάποιας καλής ΗΧ, εάν έβλεπα ότι δεν θα κατάφερνα να συγκεντρώσω ή να διαθέσω τα χρήματα, για την διπλού μπόϊλερ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 14, 2010 1:04 pm

Μία διευκρίνηση. Την Expobar την ανάφερα μόνο για την τιμή της και επ΄ουδενί δεν την έκανα σύγκριση με κάποια ECM. Γενικά οι συγκρίσεις μεταξύ μηχανών αλλά και μύλων επί χάρτου είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Μιλώντας όμως γενικά οι DB και ιδιαίτερα με PID στο boiler για το νερό είναι σαφέστατα πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Επειδή είμαι όμως εκτός θεματος τίτλου, που είναι συγκεκριμένος, θα επανέλθω όταν και άμα έρθει η στιγμή και για εμένα να είμαι κάτοχος μιας HX μηχανής. Εν τω μεταξύ θα περιμένω από τα παιδιά με τέτοιες μηχανές μετά από λίγο καιρό να μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.

ΥΓ Όλη η αλήθεια είναι σε αυτό που γράφεις, ο υπόψηφιος αγοραστής πρέπει να ξέρει τις οικονομικές δυνατότητες και τις ανάγκες του.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Τρί Δεκ 14, 2010 1:09 pm

περίπου Off topic:
Γιάννη, η δικιά σου απ'όσο έχω δει στο site έχει και ενσωματωμένο PID

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τρί Δεκ 14, 2010 1:21 pm

Δυστυχώς με απλά λόγια στις ΗΧ ,ο παράγοντας θερμοκρασία κατά την εκχύλιση είναι στα κουτουρού! :cry:
Αναλόγως πως την έχει ρυθμίσει το εργοστάσιο.
Αυτό πιστεύω θέλει να πεί και ο Χρήστος.
Το cooling flush είναι απαραίτητο για να περάσει το νερό που καθόταν στο ΗΧ σωλήνα για αρκετή ώρα μέχρι να δουλέψει και έχει πιάσει σχεδόν ίδια θερμοκρασία με το υπόλοιπο μπόιλερ,η οποία στο τελευταίο,είναι πολύ υψηλότερη απο την επιθυμητή για την εκχύλιση.Έτσι άλλωστε πετυχαίνεται και η σταθερότητα της θερμοκρασίας (όποια είναι αυτή) στους ΗΧ.Να περάσει το τρεχούμενο νερό απο τον σωλήνα του ΗΧ και να πάρει ένα μέρος της θερμοκρασίας του μπόιλερ.
Και αν είμαστε τυχεροί,..να είναι επιθυμητή (92-96.. :?:) :lol: :mrgreen: !
Γι'αυτό και πιστεύω είναι απαραίτητο το θερμόμετρο.Ειδικά πάνω στην κεφαλή του Ε-61 ,όπως τόνισε και ο Δημήτρης.
Εκεί ήθελα να καταλήξω.Ελπίζω να μην κούρασα..

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τρί Δεκ 14, 2010 1:29 pm

Γιάννη και εγώ μία ερώτηση για την δική σου.Εντός topic όμως.
Είναι διπλού μπόιλερ.Το μπόιλερ του εσπρέσο,είναι με ΗΧ ή απλό;..
Γιατί νομίζω πως οι καινούριες έτσι έχουν το μπόιλερ του καφέ.
Δηλαδή DB και ΗΧ.Αυτές πιστεύω είναι ότι ανώτερο πρός το παρόν για την σταθερότητα της εκχύλισης,με τα πλεονεκτήματα του ΗΧ.Και προς Θεού δεν πάω να συγκρίνω ΗΧ vs DB.Επιστημονική η ερώτηση :lol: .

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Δεκ 14, 2010 1:52 pm

Dimitris_P έγραψε:περίπου Off topic:
Γιάννη, η δικιά σου απ'όσο έχω δει στο site έχει και ενσωματωμένο PID
Nαι Δημήτρη, η δικιά μου έχει PID το οποίο ελέγχει ξεχωριστά ΚΑΙ τα δύο μπόϊλερ (δεν έχει δηλαδή πιεσοστάτη στον ατμό, ούτε θερμοστάτη στο μπόϊλερ εκχύλισης).

Και παρ ότι συμφωνώ σε όλα τα υπόλοιπα με τον άλλο Δημήτρη, διαφωνώ στο ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας χωρίς θερμομετρο στις ΗΧ γίνεται στα κουτουρού.
Απλώς δεν εχουμε όργανο να βλέπουμε ένδειξη ώστε να νοιώθουμε ψυχολογικά σίγουροι στην αρχή της "σχέσης" μας μαζί της.
Αλλα αν την μάθουμε, έχουμε ακρίβεια και χωρίς το θερμόμετρο, το οποίο είναι σαν το naked portafilter, το χρειαζόμαστε πολύ στην αρχή μέχρι να κατανοήσουμε την εκχύλιση και μετά μόνο σπανίως, αν έχουμε αμφιβολία για κάτι.

Εγώ προσωπικα ακόμα και στο PID της μηχανής μου, θα προτιμούσα να μην είχε έδειξη θερμοκρασίας αλλά ενδείξεις του τύπου Α, B, C, D, E, F, G, κλπ ώστε να μην επιδρά στο μυαλό μου, η θερμοκρασία εκχύλισης που βρίσκω ότι χρειάζεται για κάποιον συγκεκριμμένο καφέ και έχω αμφιβολίες σκεπτόμενος γιατί να είναι 89 ή 95 βαθμούς και όχι 93, ενώ ο απόλυτος κριτής που είναι η γεύση, μου λέει ότι όλα είναι εντάξει.
Αλλά βέβαια αυτή είναι μόνο ή δική μου άποψη.

Και ναι Βαγγέλη, στην δική μου το νερο πριν περάσει στο δεύτερο μπόϊλερ της εκχύλισης προθερμαίνεται με HX, στο μπόϊλερ του ατμού

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 14, 2010 2:02 pm

y.v έγραψε:...
Και ναι Βαγγέλη, στην δική μου το νερο πριν περάσει στο δεύτερο μπόϊλερ της εκχύλισης προθερμαίνεται με HX, στο μπόϊλερ του ατμού
Ε τώρα, τι να πούμε γι αυτήν την μηχανή; Προθέρμανση του νερού πριν μπει στο boiler + PID. :respekt:
Αλλά αυτή δεν είναι η σύνηθης σχεδίαση, είναι; Το έχουν και φτηνότερα μοντέλα, όπως πχ πάλι η expobar brewtus III;
.

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Δεκ 14, 2010 2:12 pm

Christos έγραψε:
y.v έγραψε:...
Ε τώρα, τι να πούμε γι αυτήν την μηχανή; Προθέρμανση του νερού πριν μπει στο boiler + PID. :respekt:
Αλλά αυτή δεν είναι η σύνηθης σχεδίαση, είναι; Το έχουν και φτηνότερα μοντέλα, όπως πχ πάλι η expobar brewtus III;
Ναι το έχει και η Expobar, δεν το έχουν όμως οι Dalla Corte και La Spaziale, αλλά δεν νομίζω ότι υστερουν σε ποιότητα.
Τις περισσότερες φορές η σταθερότητα στην θερμοκρασία είναι θέμα προσεκτικών επιλογών και επιτυχούς υλοποίησης μίας σχεδίασης και όχι απλώς της υιοθέτησης ενος συγκεκριμένου συστήματος-σχεδίου.

Απάντηση