Βασιλης Α. έγραψε:Διαφωνώ στο να μην θεωρούμε τη γεύση ως κριτήριο, τι είναι ο καφές, έργο τέχνης για να τον κρίνουμε αν είναι όμορφος, κίτρινος ή μπλέ? [/color]
Ίσως δεν κατάλαβες αυτό που ήθελα να πω και για να ολοκληρώσω την σκέψη μου εάν κάποιος αγοράσει πχ. τον Monolith που προτείνεις και αλέθετε τον ίδιο καφέ στις ίδιες ρυθμίσεις όμως αυτός εκχυλίζει από ένα μπρίκι bialetti θα πάρει την ίδια γεύση επειδή έχει τον μύλο ???
Το κριτήριο ως γεύση αντλείται από το σύνολο εξοπλισμού που διαθέτει κάποιος που περιλαμβάνει τα 4 Μ και όχι μόνο από έναν μύλο, οπότε εδώ θα κρίνουμε την λειτουργικότητα ως προς την χρήση του κάθε μύλου.
Αυτά λοιπόν που ζητάς από ένα μύλο όπως άλεση
χωρίς clumping, χωρίς κατακράτηση καφέ , και επαναληψιμότητα στο αποτέλεσμα τα έχει πολύ εύκολα και ο sette 270w που χρησιμοποιώ (εδώ να προσθέσω ακόμη το μέγεθος του , το αυτόματο ζύγισμα , το service που παρέχει ο εδώ αντιπρόσωπος , την χαμηλή τιμή των μαχαιριών του , την γρήγορη αφράτη άλεση καθώς και την υποστήριξη που παρέχει η BARAZA αναβαθμίζοντας τον μύλο από την αρχική του έκδοση στη σημερινή με νέο μοτέρ και νέο λειτουργικό ) όπως επίσης και ο Κ10 που επίσης χρησιμοποιούσα με μόνο μείον για εμένα το μέγεθος του, και αυτά στο 1/ 4 και στο ½ της τιμής ενός Μonolith.
Εάν όμως κάποιος είναι σαν Sommelier του καφέ (οπότε έχει τον εκπαιδευμένο ουρανίσκο καταρχήν) αυτό ίσως να δικαιολογούσε την αγορά σε ότι πιο high-end υπάρχει στον χώρο και να κοιτάξει σε επιλογές που ξεφεύγουν πολύ σε τιμές τόσο σε μύλους όσο και σε μηχανές και στα υπόλοιπα παρελκόμενα, , χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα πάρει πιο γευστικά αποτελέσματα .
Εν κατακλείδι και για να ολοκληρώσω την προσωπική μου άποψη είναι να μην επιλέγουμε ενα μύλο από την τιμή του (η οποία δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την πραγματική αξία του κάθε μύλου ) αλλά από την λειτουργικότητα του σαν κομμάτι ενός συνόλου.
Μπορεί αύριο πχ. ο οικιακός μύλος Niche Zero που θα κυκλοφορήσει με τα 63αρια κωνικά και αξία γύρω στα 400 ευρώ να πατάει εύκολα μύλους των 3000 ευρώ οπότε υπομονή και επιλογή μετά από σκέψη και αντιστάθμιση διαφόρων παραγόντων με κύριο την
οικιακή χρήση.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση