Graef CM 800 NEW
-
Rallakias
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
Re: Graef CM 800 NEW
Εκανα δοκιμή και ρύθμισα (με τη διαδικασία αυτή) το πάνω μαχαίρι 2 θέσεις προς το πιο χοντρο πιστέυοντας οτι απο το 27-28 που εκοβα θα μεταφερθώ π.χ.5 θέσεις πιο κάτω για να κόψω το ίδιο ψιλά.
Μεταφέροντας τη βιδα του μαχαιριου κατα 2 θέσεις δεν ειδα σημαντικη αλλαγή στο ύψος του μαχαιριου (ουσιαστικα αυτη η μεταφορα της βίδας ανεβοκατεβάζει επιπλέον το πάνω μαχαιρι για να κόβει λεπτότερα ή χοντρότερα) αλλα δεν εδωσα σημασια με βάση τα οσα λεει το μανιουαλ και το οσα αναφέρουν οι χρηστες στο παρόν τόπικ.
Τελικά ομως ανακάλυψα οτι αυτο που εκανα δεν μετεβαλε ουσιαστικα τη θέση του μύλου κατα 5 θέσεις αλλα ούτε καν κατα μια!Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρορύθμιση του μαχαιριού σε περιπτωση σαν και τη δικη μου που το επιθυμητο κόψιμο ειναι αναμεσα σε 2 νούμερα του εξωτερικου δαχτυλιδιου.Μικρορυθμίζοντας το μαχαιρι λίγο πάνω ή λιγο κατω (1-2 θέσεις η βίδα) πλησιαζεις προς το ενα νουμερο προς τα πάνω ή προς τα κάτω του μύλου !
Αρα λοιπόν δεν τιθεται θέμα ανικανότητας σε μικρορυθμίσεις του συγκεκριμενου μυλου έναντι ενος stepless ,απλά είναι λίγο πιο χρονοβόρο να κάνεις αυτη τη ρυθμιση ενω σε εναν stepless μυλο αυτό γίνεται σε μια στιγμή.
Αύριο θα δοκιμάσω να δώ πόσες τρύπες μεταφορας της βίδας του μαχαιριου αντιστοιχούν σε μια θέση του δαχτυλίου επιλογης του μύλου.Πιστεύω οτι θα ειναι καπου στις 4-5 θέσεις της βίδας για μια θέση του εξωτερικου δαχτυλίου.
Μεταφέροντας τη βιδα του μαχαιριου κατα 2 θέσεις δεν ειδα σημαντικη αλλαγή στο ύψος του μαχαιριου (ουσιαστικα αυτη η μεταφορα της βίδας ανεβοκατεβάζει επιπλέον το πάνω μαχαιρι για να κόβει λεπτότερα ή χοντρότερα) αλλα δεν εδωσα σημασια με βάση τα οσα λεει το μανιουαλ και το οσα αναφέρουν οι χρηστες στο παρόν τόπικ.
Τελικά ομως ανακάλυψα οτι αυτο που εκανα δεν μετεβαλε ουσιαστικα τη θέση του μύλου κατα 5 θέσεις αλλα ούτε καν κατα μια!Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρορύθμιση του μαχαιριού σε περιπτωση σαν και τη δικη μου που το επιθυμητο κόψιμο ειναι αναμεσα σε 2 νούμερα του εξωτερικου δαχτυλιδιου.Μικρορυθμίζοντας το μαχαιρι λίγο πάνω ή λιγο κατω (1-2 θέσεις η βίδα) πλησιαζεις προς το ενα νουμερο προς τα πάνω ή προς τα κάτω του μύλου !
Αρα λοιπόν δεν τιθεται θέμα ανικανότητας σε μικρορυθμίσεις του συγκεκριμενου μυλου έναντι ενος stepless ,απλά είναι λίγο πιο χρονοβόρο να κάνεις αυτη τη ρυθμιση ενω σε εναν stepless μυλο αυτό γίνεται σε μια στιγμή.
Αύριο θα δοκιμάσω να δώ πόσες τρύπες μεταφορας της βίδας του μαχαιριου αντιστοιχούν σε μια θέση του δαχτυλίου επιλογης του μύλου.Πιστεύω οτι θα ειναι καπου στις 4-5 θέσεις της βίδας για μια θέση του εξωτερικου δαχτυλίου.
- Gespresso
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Αν διαβάσεις τη δική μου προσπάθεια να κόψω ψιλοτερα σε μεγαλύτερη βαθμίδα του μυλου (και για να παίξω, το παραδέχομαι B) ) θα δεις ότι μετακινησα τη βίδα στο εσωτερικό μαχαίρι 8 θέσεις (αν θυμάμαι καλα).
Ο σκοπός της ρύθμισης δεν είναι να δημιουργεί επιπλέον σκάλες μεταξύ των βαθμιδων του δαχτυλιδιου, πχ να πας από το 4 στο 4,5 μετακινωντας χ θέσεις τη βίδα. Δεν ξέρω αν είναι side-effect.
Ο σκοπός της ρύθμισης δεν είναι να δημιουργεί επιπλέον σκάλες μεταξύ των βαθμιδων του δαχτυλιδιου, πχ να πας από το 4 στο 4,5 μετακινωντας χ θέσεις τη βίδα. Δεν ξέρω αν είναι side-effect.
-
Rallakias
Εκανα διαφορες δοκιμες αλλάζοντας τη μικρορυθμιση του πάνω Burr που η Graef αναφέρει σαν ''fine adjustment''.
Αφού μαρκάρισα το με ποια φορά κουμπώνει το μαχαίρι στη βάση του για να μην το βάζω αναποδα (γιατι μαλλον αυτό με οδηγησε σε λανθασένα συμπερασματα σε προηγούμενο ποστ) , γύρισα 10 θέσεις προς το χοντρότερο τη μικρορύθμιση .Ετσι ειδα οτι αυτό αντιστοιχούσε (στο δικο μου μυλο τουλάχιστον) σε 16-17 θέσεις προς το ψιλότερο της κεντρικής ρύθμισης για να αντισταθμίσω τη μεταβολή και να κόβω το ίδιο.Κάτι αντίστοιχο έγινε και όταν γύρισα τη μικρορύθμιση κατα 5 και κατα 15 θέσεις οπότε και εξάντλησα το διαθέσιμο εύρος στο δαχτύλιο μέτρησης του μύλου.
Δηλαδή είδα οτι μια θέση της μικρορύθμισης αντιστοιχεί σε 1,6-1,7 θέσεις της κεντρικής ρύθμισης!Προφανως δηλαδή δεν μιλάμε για ''fine adjustment'' όπως λέει η κατασκευαστρια .Παρόλα αυτά αν αλλάξεις κατα π.χ. 2 θέσεις τη μικρορύθμιση τοτε είναι σαν να αλλάζεις τη κεντρική ρυθμιση κατα 3,5 περίπου (χοντρικά) οπότε ειναι ενας τρόπος για να πετύχει κανεις κόψιμο σε ενδιάμεσα νούμερα ρύθμισης του μύλου.
Συνολικα θα έλεγα οτι ειναι μια επιλογη η μικρορύθμιση αλλα οχι τοσο γρήγορη αφού πρέπει να βγάλεις το πάνω μαχαίρι/να το καθαρίσεις/να ξεβιδώσεις-βιδώσεις 2 βιδάκια κτλ.Σαφώς καλύτερα που υπάρχει απο το να μην υπήρχε καθόλου.
Αφού μαρκάρισα το με ποια φορά κουμπώνει το μαχαίρι στη βάση του για να μην το βάζω αναποδα (γιατι μαλλον αυτό με οδηγησε σε λανθασένα συμπερασματα σε προηγούμενο ποστ) , γύρισα 10 θέσεις προς το χοντρότερο τη μικρορύθμιση .Ετσι ειδα οτι αυτό αντιστοιχούσε (στο δικο μου μυλο τουλάχιστον) σε 16-17 θέσεις προς το ψιλότερο της κεντρικής ρύθμισης για να αντισταθμίσω τη μεταβολή και να κόβω το ίδιο.Κάτι αντίστοιχο έγινε και όταν γύρισα τη μικρορύθμιση κατα 5 και κατα 15 θέσεις οπότε και εξάντλησα το διαθέσιμο εύρος στο δαχτύλιο μέτρησης του μύλου.
Δηλαδή είδα οτι μια θέση της μικρορύθμισης αντιστοιχεί σε 1,6-1,7 θέσεις της κεντρικής ρύθμισης!Προφανως δηλαδή δεν μιλάμε για ''fine adjustment'' όπως λέει η κατασκευαστρια .Παρόλα αυτά αν αλλάξεις κατα π.χ. 2 θέσεις τη μικρορύθμιση τοτε είναι σαν να αλλάζεις τη κεντρική ρυθμιση κατα 3,5 περίπου (χοντρικά) οπότε ειναι ενας τρόπος για να πετύχει κανεις κόψιμο σε ενδιάμεσα νούμερα ρύθμισης του μύλου.
Συνολικα θα έλεγα οτι ειναι μια επιλογη η μικρορύθμιση αλλα οχι τοσο γρήγορη αφού πρέπει να βγάλεις το πάνω μαχαίρι/να το καθαρίσεις/να ξεβιδώσεις-βιδώσεις 2 βιδάκια κτλ.Σαφώς καλύτερα που υπάρχει απο το να μην υπήρχε καθόλου.
- Gespresso
Αυτό με το μαρκάρισμα δεν κατάλαβα γιατί χρειάζεται. Το διάβασα και σε άλλα μέλη. Όπως και να το βάλεις το μαχαίρι το ίδιο είναι.(εκτός και αν μόνο σε μένα συμβαίνει αυτό.... ) Και το βίντεο της graef δεν καθορίζει φορά.Rallakias έγραψε: Αφού μαρκάρισα το με ποια φορά κουμπώνει το μαχαίρι στη βάση του για να μην το βάζω αναποδα (γιατι μαλλον αυτό με οδηγησε σε λανθασένα συμπερασματα σε προηγούμενο ποστ) ,
-
Rallakias
Εχεις δίκιο κανονικα ετσι είναι ή πρέπει να ειναι αλλά δεν μπορώ να αποδόσω αλλού το γεγονός οτι αρχικά γύρισα τη μικρορύθμιση κατα 2 θέσεις και δεν είδα διαφορά στο κόψιμο και μετά όταν την γύρισα κατα 10 θέσεις είδα διαφορά κατα 17 θέσεις της κεντρικής ρύθμισης.
Για καλό και για κακό σημάδεψα με ενα μαρκαδοράκι τον τρόπο που βάζω το πάνω μαχαίρι για να το βάζω πάντα ίδια-καλό μπορεί να κανει , κακό δεν κάνει.
Για καλό και για κακό σημάδεψα με ενα μαρκαδοράκι τον τρόπο που βάζω το πάνω μαχαίρι για να το βάζω πάντα ίδια-καλό μπορεί να κανει , κακό δεν κάνει.
- Gespresso
Ευχαριστώ για την απάντηση. Πώς εκτιμάς το βαθμό αλεσης; στη μηχανή ή με κοκκομετρηση;
-
Rallakias
Δοκιμάζω κάνοντας εκχύλιση κανονικά στη μηχανη και βλέποντας το χρόνο να πλησιαζει εστω στο περίπου.
-
Ba-t-istas
καλησπερα στην ομορφη παρεουλα σας....νεος στο forum αλλα και γενικα στα χωραφια του espresso !!!! χωρις να θελω να κουρασω μια γρηγορη αναδρομη της σχεσης μου με τον espresso , ετσι πιο πολυ να αυτοσυστηθω με καποιον τροπο !!!!μπορω να πω οτι συστηματικα αρχισα να πινω espresso απο την στιγμη που αποφασισα να αγορασω μια μηχανη για το σπιτι (ποιο πολυ για τους επισκεπτες) ... ετσι λοιπον φτιαχνοντας καφεδακια και οσο πλησιαζα στις γευσεις μου αρχισε να με γοητευει η διαδικασια της παρασκευης με αποτελεσμα να αρχισω να ψαχνω το θεμα λιγο πιο πολυ σε βαθος καθε φορα !!! Απο καποιες συζητησεις σας ειδα οτι πολυ σημαντικος παραγοντας για εναν ποιοτικο καφεδακι ειναι αρχικα ο φρεσκοκομμενος καφες...ετσι λοιπον και λαμβανοντας υποψη το οτι πλεον δεν μας περισσευουν , αποφασισα να να μην πληρώσω ακριβα εναν απλο μυλο αλλα με τα ιδια χρηματα να παω σε μεταχειρισμενο αλλα πολυ ανωτερο μοντελο....και καπου εκει βλεπω μια αγγελια για εναν graef cm800...εχω διαβασει καλα σχολια γενικα για τον μυλο, συμπαθητικοτατος ο κυριος Γιωργος με επεισε οτι προκειται για ενα καταπληκτικο μοντελο οσον αφορα την οικιακη χρηση και με τον συγκεκριμενο μυλο να μην εχει κοψει πανω απο 2 κιλα καφε και τελικα τον πηρα !!!! Ηρθε η μηχανη και διαπιστωνω οτι κατα την λειτουργια της στην πιο μικρη κλιμακα ακουγεται ενας θορυβος (μεταλικος) και γρηγορα διαπιστωνω οτι προερχεται απο τα μαχαιρια ... εδω θα ηθελα μια συμβουλη εαν και οι δικοι σας στην συγκεκριμενη ρυθμιση ο ηχος του μυλου αλλαζει σε κατι μεταλλικο σαν να βρισκει το ενα μαχαιρι στο αλλο !!!! Εμενα παντως δεν μου φανηκε φυσιολογικο και ετσι με την βοηθεια καποιων κατατοπιστικοτατων βιντεο του forum αρχισα την αποσυναρμολογηση της μηπως και εχει σκαλωσε κατι στα μαχαιρια και προκαλει αυτην την αλλαγη...τελικα αφου δεν εβγαζα ακρη και μου φαινοταν ολα καλα αρχισα να την συρναμολογω και παλι(διαπιστωσα βεβαια οτι το πανω μαχαιρι στην βαση του εχει κουρεμενη την γωνια απο τα μαχαιρια...δεν ξερω εαν ειναι απο την κατασκευη του ετσι, παντως για τοσο κουρεμενο γρεζια μεσα δεν ειδα) εκεινη την ωρα λοιπον που προσπαθουσα να βαλω το καλαθακι με το πανω μαχαιρι διαπιστωσα οτι το ενα αυτακι του ποτηριου ειναι σπασμενο...χωρις να μπορω να κανω κατι συναρμολογισα τον μυλο και προς μεγαλη μου εκπληξη ο θορυβος εξαφανιστηκε !!!! εβαλα να κοψω καφε , εκοψα περιπου 500 γραμ. κανοντας καποιες δοκιμες να δω ποσο λεπτο κοψιμο χρειαζομαι και ολα καλα...ο θορυβος πουθενα !!! καποια στιγμη αποφασισα να ξανανοιξω την μηχανη να δω απο περιεργεια ποσος καφες παραμενει μεσα στην μηχανη μετα το κοψιμο και για να μην μακρηγορω απο εκεινη την στιγμη ο μυλος (οσες φορες και εαν προσπαθησα να τον λυσω και να δεσω ) ο θορυβος στην ψιλη κοπη δεν λεει να σταματησει !!!! Ας με βοηθησει σας παρακαλω καποιος γιατι θα την πεταξω απο το μπαλκονι...υπαρχει περιπτωση να κανω κατι λαθος κατα το δεσιμο του μυλου ή τελικα ηταν τυχαιο γεγονος που σταματησε ο θορυβος στην πρωτη συναρμολογηση και τελικα αυτο το σπασμενο αυτακι προκαλει αυτο το προβλημα !!!! σας ευχαριστω προκαταβολικα
- Gespresso
Καλως ήρθες!
Θα χρειαστούμε μια φωτογραφία από το ποτήρι που αναφέρεις ότι έχει σπασμένο το ένα αυτακι.
Αν είναι αυτό που υποψιάζομαι, το μαχαίρι θα πατάει μονοπατα και ο μύλος δεν θα κόβει ομοιομορφα.
Θα χρειαστούμε μια φωτογραφία από το ποτήρι που αναφέρεις ότι έχει σπασμένο το ένα αυτακι.
Αν είναι αυτό που υποψιάζομαι, το μαχαίρι θα πατάει μονοπατα και ο μύλος δεν θα κόβει ομοιομορφα.
-
Ba-t-istas
ευχαριστω για την ανταποκριση φιλε Gespresso....προσπαθω ματαια τοση ωρα να μπορεσω να ριξω την ποιοτητα των φωτο αλλα δεν καταφερα τοσο οσο ζηταει το συστημα max....παντως λογικα καταλαβες σωστα...το πανω μαχαιρι που τραβας με το χερουλακι για να βγει και στο οποιο γινονται οι μικρορυθμισεις με τα 2 βιδακια και τις 16 θεσεις