Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από buddy » Παρ Σεπ 16, 2016 11:07 pm

harryv έγραψε:https://www.youtube.com/watch?v=WMSISAyqxyI

Μετά από μια ώρα θα είσαι καθηγητής στη ρύθμιση του pid σου.

Μονο που αυτες οι ρυθμισεις ειναι για αλλο μοντελο της lelit με μικροτερo boiler και αλλη ισχυ σε watt...

buddy

Δημοσίευση από buddy » Παρ Σεπ 16, 2016 11:28 pm

bpel86 έγραψε:Περιμένω κι εγώ τη δικιά μου PL41 Plust PID από τα Bonne Affeires του maxicoffee από μέρα σε μέρα. Ποιες ρυθμίσει προτείνετε να χρησιμοποιήσω για αρχή στο PID? Αυτές με τους 101 βαθμούς που έχουν αναφερθεί πιο πάνω ή κάποιες άλλες?
Πρεπει να πειραματιστεις με το pid και στο τελος εσυ θα αποφασισεις ποιες ειναι οι καταληλες για τα δικα σου γευστικα γουστα...
Δοκιμασε με τις εργοστασιακες...δοκιμασε τις πιο πανω...βαλε δικες σου...παιξε μαζι του και οπου σε οδηγησει η γλωσσα σου...

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Σάβ Σεπ 17, 2016 5:14 pm

Παιδιά ΒΟΗΘΕΙΑ!

Σήμερα έκανα τις πρώτες μου δοκιμές με τη μηχανή και ενώ όλα πήγαιναν καλά ... νομίζω έχω πρόβλημα!!!

Ας τα πάρω από την αρχή: Οι πρώτες 3 απόπειρες έγιναν με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του pid. Ενώ η εκχύλιση ήταν οπτικά καλή (βρήκα σχετικά εύκολα το σωστό κόψιμο στο μύλο), δεν ικανοποιήθηκα γευστικά, και αποφάσισα να δοκιμάσω τις ρυθμίσεις που έχει προτείνει εδώ ο Χρήστος: στους 101, με p: 0.4, i: o.o, d: 13.9, F4: 0 και F5: 108 (και F3: C) . Οι επόμενες δύο προσπάθειες ήταν πολύ πολύ καλύτερες, και αφού πήρα τη χαρά, είπα να δοκιμάσω να φουσκώσω αφρόγαλα για καπουτσίνο. Ακολούθησα τις οδηγίες του manual, και άρχισα να φουσκώνω... Και μόλις τελείωσα, κοιτάω το pid και τι να δώ?? 145! Πάω να κάνω εκτόνωση στο ακροφύσιο και με το διακόπτη στο ζεστό νερό όπως λένε οι οδηγίες, με Pump στο ON, και η μηχανή άρχισε να "τρίζει"!! Σαν να σκορτσάρει ένα πράγμα! Αμέσως την έκλεισα, αφού πλέον όμως έχω κατατρομάξει!!!!! ΤΙ ΕΚΑΝΑ? Τη χάλασα??? Έκανε πολύ περίεργο θόρυβο, και το pid αναβόσβηνε, κατεβαίνοντας αργά αλλά σταθερά την ένδειξη της θερμοκρασίας....

Τι έγινε?... :f010:

buddy

Δημοσίευση από buddy » Σάβ Σεπ 17, 2016 5:41 pm

Κατ' αρχην χαλαρωσε...δεν νομιζω να επαθε τιποτα η μηχανη...
Το pid δειχνει τη θερμοκρασια του μεταλλου μεσα στο boiler και αυτο υπερθερμανθηκε για το αφρογαλο και εδειξε 145..
Το μονο περιεργο ειναι που ετριζε λες η μηχανη...μηπως τελειωσε το νερο στη δεξαμενη?μηπως εχεις φλυτζανακια απο πανω και τριζουν αυτα?
Ξανανοιξε τη μηχανη να δεις πως ειναι...νομιζω θα ειναι οκ

Άβαταρ μέλους
barista.gr
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: La Marzocco GS3
2η Μηχανή:: Flair Pro
Μύλος:: Ceado E37S
2ος Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Taresso Artisan Coffee Roasters
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από barista.gr » Σάβ Σεπ 17, 2016 6:37 pm

Σταυριανα καλησπερα

Καλοριζικος ο εξοπλισμος και καλα καφεδακια, δωσε λιγο χρονο στον μυλο για να στρωσει κ θα το αποτελεσμα θα σε δικαιωσει.

Για οποιαδηποτε απορια η βοηθεια χρειαστεις επικοινωνεις μεσω facebook μεσα απο την σελιδα του barista.gr και απανταμε ακομη και ωρες που η εταιρεια ειναι κλειστη.

Καλο θα ηταν ενα μικρο βιντεακι με οτιδηποτε θες να δουμε.

Με εκτιμηση

Βασιλης Ταρταρης

Άβαταρ μέλους
tasosonic
Όνομα: Τάσος
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
Μύλος:: Mazzer SJ

Δημοσίευση από tasosonic » Σάβ Σεπ 17, 2016 8:23 pm

Καλησπέρα λοιπον μετα από λίγο καιρό αδράνειας ήρθε η στιγμή για κάποιες τροποποιήσεις -αναβαθμίσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τη υπέροχη μηχανή μας.

1) Naked Portafilter
Εχω ένα ‘’γυμνό’’ που το χρησιμοποιούσα στην gaggia μου το οποίο κουμπώνει με πολύ μεγάλη δυσκολία και φοβάμαι μη κάνω καμία ζημιά οπότε σκέφτομαι για αγορά νέου που να είναι συμβατό!

To αυθεντικό λογικά είναι αυτό..
http://www.barista.gr/el/lelit-58mm-bot ... tafilter-2
ή
http://www.maxicoffee.com/portefiltre-b ... 7_137.html
Σε κάποιο μη αυθεντικό που να ταιριάζει;; Αυτο ή καποιο άλλο σε καλή τιμή;;
http://www.barista.gr/el/58mm-bottomless-portafilter

2) Καλαθάκι; :a014:
Ims ή vst? Το ‘’μαμα΄΄ δεν θέλω να το αναφέρω καν!
Μέχρι στιγμής χρησιμοποιώ ένα IMS b702t h26.5 m lotto 068 καλούτσικο είναι απλα νομιζω ότι είναι λιγάκι μεγάλο.. δλδ παιρνει ανετα και 21gr..
To vst είναι καλύτερο να υποθέσω και αν ναι ποιο μοντέλο και από που το βρισκω πιο οικονομικά; Αυτό μας κανει;;
http://www.maxicoffee.com/filtre-simple ... 7_137.html

3) Από 15bar -> 9bar.
Λοιπόν για καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να πάμε τη μηχανή μας γύρω στο 9 . Ο Βασίλης αν θυμάμαι καλά είχε πει μια ιδέα να προσαρμόσουμε στο portafilter ένα μπαρομετρο κλπ κλπ Λοιπόν η σκέψη μου είναι να το κάνει κάποιος που πιάνει το χέρι του, να αναλάβουμε ολοι τα έξοδα και να το μοιραστούμε έτσι ώστε να ρυθμίσουμε τις μηχανές μας. Ή να μας το δανείσει κάποιος που το έχει ήδη, πάλι με το αζημίωτο έτσι ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας ε φανταστικέ Βασίλη;;; :worthy: Έτσι και αλλιώς αυτό μια φορά χρειάζεται να γίνει!

buddy

Δημοσίευση από buddy » Σάβ Σεπ 17, 2016 8:58 pm

Απο που εβγαλες το συμπερασμα οτι η μηχανη ειναι ρυθμιζμενη στα 15bar?αφου δεν εχεις μπαρομετρο...
Δεν νομιζω να ειναι τοσο τρελοι αυτοι απο το εργοστασιο ή απο το maxicoffee που την πηρες και να την εχουν ρυθμισει στα 15?Για ποιο λογο?ειναι υπερβολικα πολυ...

Για καλαθακι vst για καλυτερη γευση θελει 58,35mm tamper ομως...
Παντως και το μαμα καλαθι μια χαρα ειναι και χωραει ανετα 22gr

Για το naked καλυτερα να παρεις το original της lelit να εχεις το κεφαλι σου ησυχο...δεν ειναι και ιδιαιτερα ακριβο σε σχεση με τα αλλα...για 10 ευρω διαφορα δεν αξιζει να παρεις καποιο "μαϊμου"

Με το pid τι εκανες?σε ποια θερμοκρασια το εχεις με offset 0?Πες τις ρυθμισεις σου να τις εχουμε κατα νου...

Άβαταρ μέλους
tasosonic
Όνομα: Τάσος
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
Μύλος:: Mazzer SJ

Δημοσίευση από tasosonic » Κυρ Σεπ 18, 2016 12:37 am

Δεν ειμαι σιγουρος για την πίεση υπεθεσα οτι θα ειναι 15 γιατι και σε αλλες μηχανες ειναι τοσο μεγαλη. Αλλα απ οτι διαβασα και καταλαβα μάλλον ειναι μεγαλυτερη απο 9 οπότε εμεις δεν πρεπει να τη διορθώσουμε με κάποιο τρόπο;;

Με το IMS καλαθακι που εχω παιρνω καλυτερη γευση σε σχεση με το ''μαμα'' και θελω να δοκιμασω και το vst!
Ηθελα να ρωτησω ειναι προτιμότερο το vst να ειναι Ridgeless ?

Για tamper, αν παρω vst σκεφτομαι αυτο 58.4 http://www.maxicoffee.com/tamper-pressi ... 20127.html μήπως ειναι μεγαλο;; εκτος αν βρω καπου ενα σχετικα φθηνο 58,35... Βεβαια απο την αλλη σκεφτομαι μηπως το 58αρι που εχω ειναι πιο ιδανικό για να κανω nutation..

Για το PID δεν εκανα τιποτα χρησιμοποιω τις ρυθμίσεις που προτεινες εσυ Χρηστο μεχρι στιγμης και θα αρχισω να κανω πειραματισμους σιγα σιγα..

buddy

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Σεπ 18, 2016 10:59 am

Tα 15 bar ειναι το ανωτατο που μπορει να φτασει η μηχανη οπως και σχεδον ολες οι μηχανες...
Οπου διαβαζεις σε χαρακτηριστικα μηχανης 15 bar...δεν σημαινει οτι ειναι ρυθμιζμενη στα 15 αλλα μεχρι εκει μπορει να φτασει...κανεις ομως δεν τη βαζει εκει...προφανως ειναι ρυθμιζμενη στα 9
Τα 9 ειναι το σωστο και σε μερικους καφεδες μπορεις να τη χαμηλωσεις στα 7 - 8 για καλυτερο αποτελεσμα...
Αφου ξεβιδωδεις το καπακι της μηχανης και φανουν τα σωθικα της καπου ειναι η opv οπου με ενα κατσαβιδι μπορεις να την ρυθμισεις....αλλα χρειαζεται οπωσδηποτε μπαρομετρο...υπαρχουν κατι κλειστρα με μπαρομετρο τα οποια ειναι ακριβα (100+ ευρω) ή μπορεις να ξεβιδωσεις τα spauts και να πας σε εναν υδραυλικο να σου βαλει μπαρομετρο...
Αν το κανεις και τη μετρησεις πες και σε μας να ξερουμε...
Το 58αρι tamper δεν ταιριαζει στο vst...δεν καλυπτει ολην την επιφανεια...εχει κενο...πηρα και γω vst και την πατησα ετσι...θελει tamper 58,35mm

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Δημοσίευση από Gespresso » Κυρ Σεπ 18, 2016 1:09 pm

Τεχνικά μιλώντας, 15 bar είναι η πίεση στην οποία ανοίγει η διάταξη ασφάλειας της αντλιας, ή opv (over-pressure valve). Βέβαια 15 bar είναι η ονομαστική τιμή, καθώς η αντλία είναι παλμική (δεν πιστεύω να είναι περιστροφικη στη lelit που συζητάτε) και η πίεση δεν είναι σταθερή αλλά κυμαινομενη (έστω και ελαφρά) γύρω από μια μέση τιμή. Η opv εξασφαλίζει, πάντα τεχνικά μιλώντας, ότι η αντλία δεν θα ξεπεράσει το όριο αντοχής λειτουργίας της. Αν έχει προβλεφθει και συντελεστής ασφαλείας, τότε η αντλία δεν θα πλησιάσει καν το όριο αντοχής της.

Απάντηση