Θερμόμετρο στην Silvia

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Θερμόμετρο στην Silvia

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 25, 2010 10:30 am

Τελικά έχουμε καταλήξει στους χρόνους; Alex ισχύουν ακόμα τα 22 s στην άνοδο της θερμοκρασίας;
Ενδιαφέρομαι πιο πολύ βέβαια για τoν έλεγχο της θερμοκρασίας στην κάθοδο. Σε πόσο χρόνο μετά από το σβήσιμο στο λαμπάκι πάμε σε ιδανική θερμοκρασία;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Σάβ Σεπ 25, 2010 12:19 pm

Χρήστο δεν ξέρω, αλλά το ότι έβαλα τον αισθητήρα στο grouphead μου έδωσε εντελώς άλλη προοπτική των πραγμάτων.
Αρχίζω να αμφισβητώ τα αρχικά μου ευρήματα όσον αφορά το reverse temp surfing όχι για τα νούμερα των ενδείξεων αλλά για το αν αυτή η θεωρητικώς σταθερή θερμοκρασία είναι ίδια και στο group.
Και αυτό το λέω γιατί όπως γράφω προηγουμένως, το group δεν είναι τόσο ευαίσθητο στο αναβόσβημα του θερμοστάτη. Θα έλεγα είναι αρκετά "αναίσθητο".
Αυτό που αλλάζει δραματικά την θερμοκρασία του group, και θέλω να πιστεύω και του τελικού νερού που πέφτει πάνω στον καφέ, είναι το ίδιο το νερό.

Όταν η μηχανή έχει αποκτήσει καλή θερμοκρασία (30' ανοιχτή) και κάνει έναν τελευταίο κύκλο και ΜΟΛΙΣ σβήσει το φωτάκι, τραβήξω περίπου 3/4 νερού από το σφηνακοπότηρο, το καφτό 110C νερό του boiler καταφέρνει να ανεβάσει το group στους 92-93 βαθμούς.
Κουμπώνω και τραβάω το shot και το ωραίο της υπόθεσης είναι πως με το pf κλειδωμένο, όσο δουλεύει η αντλία και τραβάω το shot, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 91-92 (ο θερμοστάτης σβηστός, θυμίζω ΔΕΝ κάνω πλέον reverse temp surfing).
Αν δεν είχα καφέ μέσα θα έπεφτε σταδιακά μέχρι και τους 82 αλλά προφανώς η πίεση του καφέ σε συνδυασμό με την καλή προθέρμανση, συντελούν στην σταθερή θερμοκρασία του group.

Αλλά όλα αυτά τα ωραία και θαυμαστά πράγματα θα μπορούσες να τα δεις και μόνος σου αν είχες και συ ένα θερμόμετρο....Και ΩΩΩΩ τι σύμπτωση, πουλάω ένα. Για δες.... :mrgreen:
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 25, 2010 12:28 pm

Μπα μπορώ να περιμένω και μέχρι δύο χρόνια μέχρι να βάλω PID. Είμαι σίγουρος ότι εσύ θα βάλεις πολύ συντομότερα οπότε αφού θα έχεις αποκτήσει το know-how θα σου την φέρω Θεσσαλονίκη. ;)
Αν και η αλήθεια είναι ότι από θέμα γοήτρου και μόνο πιστεύω ότι θα κάνω τις μετρήσεις με μόνη βοήθεια την γεύση στο φλυτζάνι. Εάν καταφέρω να αποκτήσω καφέ φυσικά, αφού τα ΕΛΤΑ έχασαν το πακετάκι μου από τις 16/09. :x
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

spyros
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Σάβ Σεπ 25, 2010 1:26 pm

Χρήστο ρίξε μια ματιά σε αυτό: http://coffeemachineman.com.au/2008/09/ ... e-surfing/
θυμάμαι το είχα δει πριν καιρό.Ουσιαστικά θα δεις πως ιδανική θερμοκρασία με single boiler δεν μπορείς να έχεις.Τσέκαρε τα δύο τελευταία βίντεο χρησιμοποιεί άλλη θερμοκρασία όταν φτιάχνει μόνο espresso και άλλη όταν χρησιμοποιεί και ατμό.Τελικά που καταλήξατε οτί είναι καλύτερα να τοποθετηθεί το θερμόμετρο στο group ή χαμηλά στο σώμα του boiler;έχω ένα και λέω να το τοποθετήσω από εβδομάδα.Ακόμα το pid ελέγχει καθόλου το θερμαντικό μέσο ή είναι απλά ένα θερμόμετρο;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 25, 2010 2:00 pm

To είχα διαβάσει παλιά Σπύρο και είναι από τα καλά links γιατί βλέπεις πως μεταβάλλεται η θερμοκρασία καθαρά στα videos.
Ιδανική θερμοκρασία μπορεί να μην έχεις αλλά μπορείς να είσαι πολύ κοντά σ΄αυτήν. Με δεδομένο (απ΄ ότι γράφεται) ότι η Silvia έχει πάρα πολύ καλή Intra-shot σταθερότητα αξίζει να βρεις το σημείο που θα ξεκινάς την εκχύλιση. Αν μην τι άλλο βελτιώνεις την σταθερότητα στο τελικό αποτέλεσμα.
Κανονικά το PID ελέγχει και τα θερμικά στοιχεία, απλά σε αυτήν την επίδειξη έχει απενεργοποιήσει την δυνατότητα αυτή για να τεστάρει την συμπεριφορά του original θερμοστάτη.

Off topic:
Alex άμα δεν βάλεις PID στην δικιά σου, θα δώσω την μηχανή για την εγκατάσταση του στον Οδυσσέα :lol:

spyros

Δημοσίευση από spyros » Σάβ Σεπ 25, 2010 2:15 pm

Χρήστο εννούσα ιδανική θερμοκρασία για να τραβήξεις το shot. Διάβασε την επόμενη πρόταση.Ξεκινά από "αλλού" το shot για εκχείληση espresso και αλλού για espresso+ατμό

Διόρθωση: τελικά στο τελευταίο είχε ενεργοποιημένο το pid. Επομένως δεν ισχύει αυτό που έλεγα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος spyros την Σάβ Σεπ 25, 2010 2:21 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 25, 2010 2:20 pm

Σπύρο δώσε μου την αρχή της παράγραφου που αναφέρεις στα αγγλικά.

spyros

Δημοσίευση από spyros » Σάβ Σεπ 25, 2010 2:24 pm

Έγραφα ταυτόχρονα και δημοσιεύσαμε μαζί.Τελικά στο τελευταίο βίντεο είχε ενεργοποιημένο το pid.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 25, 2010 2:36 pm

Πάντως μην συνεχίσουμε την συζήτηση για PID σε αυτό τον μίτο. Ας μείνουμε στους απλούς - πρακτικούς τρόπους ελέγχου. Πχ τόσα δεύτερα μετά το λαμπάκι κτλ.
Για PID στην Silvia θα ανοίξουμε άλλο θέμα, εάν δεν υπάρχει ήδη (μεγάλωσα και ξεχνώ :lol: )

Άβαταρ μέλους
fokion
Μηχανή:: Rancilio Silvia

Δημοσίευση από fokion » Δευ Νοέμ 08, 2010 10:03 am

Πήρα ένα θερμόμετρο και ψάχνοντας πώς θα το τοποθετήσω στη Silvia είδα αυτό το θέμα συζήτησης. Ο αισθητήρας του θερμομέτρου μοιάζει πολύ με αυτόν της φωτογραφίας του Alex στην αρχή αυτής της συζήτησης.
Εδώ έχω φωτογραφίσει τον δικό μου. Ήθελα να ρωτήσω:
α) Πώς να τον "κολλήσω"; τι υλικό είναι το αυτοκόλλητο που συγκρατεί τον αισθητήρα πάνω στο boiler;
β) Αν το μπλε πλαστικό πρέπει να βγει ή να παραμείνει
γ) Η σιλικόνη έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές;

Απάντηση