Graef CM 800 NEW

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
Gespresso
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Graef CM 800 NEW

Δημοσίευση από Gespresso » Τρί Ιουν 21, 2016 11:35 pm

Ένα μικρό update. Πήγα άλλη μια θέση προς το ψιλοτερο το μαχαίρι (στην 5η τρύπα δηλαδή).
Ο προβληματισμός είναι ότι δεν άλλαξε σημαντικά η κοπή σε σχέση με την προηγούμενη θέση. Επίσης, διαβάζω σε αναρτήσεις άλλων κατόχων ότι χρησιμοποιούν διαφορετικές θέσεις για κόψιμο. Στο δικό μυλο κόβω μέχρι το 5 (σε οποιαδήποτε θέση και να ήταν το μαχαίρι που ρυθμίζεται). Γιατί όμως; Μήπως οι ροδέλες να κάνουν τη σημαντική διαφορά;

Ξαναδιαβαζοντας όλο το thread υποψιάζομαι ότι μπορεί να φταίει η τοποθέτηση του μαχαιριου. Ίσως να είναι στριφνός ο μύλος ως προς τον προσανατολισμό του μαχαιριου...

Άβαταρ μέλους
Gespresso

Δημοσίευση από Gespresso » Πέμ Ιουν 23, 2016 10:16 pm

Σήμερα είπα να παίξω με τον μύλο.... 8-)

Οι διαπιστώσεις από το παιχνίδι έχουν ως εξής:

Το ρυθμιζόμενο-αφαιρούμενο μαχαίρι έχει συνολικά 16 θέσεις (τρύπες) ρύθμισης. Ο κατασκευαστής προτείνει περιστροφή κατά 2 ή 3 το πολύ τρύπες (δεξιόστροφα (finer) ή αριστερόστροφα (coarser)). Όπως, ίσως, διαβάσατε, ήμουν στην 5η τρύπα προς το fine. Το μετακίνησα μια ολόκληρη στροφή (16 θέσεις) και τα μαχαίρια ακουμπάνε στην 5η σκάλα του μύλου. (τα άκουσα και πιάνοντάς τα διαπίστωσα ψιλορινίσματα (κάτω από φως γυαλίζουν)). Τελικά το άφησα στην 10 τρύπα προς το fine. Ο μύλος κόβει πολύ ψιλά από την 10 σκάλα και κάτω, σχεδόν πούδρα του ελληνικού στη σκάλα 6 - 5.

Συμπέρασμα 1: ο μύλος σηκώνει πολύ περισσότερη ρύθμιση αλλά με ευθύνη του ιδιοκτήτη του ΠΑΝΤΑ.
Συμπέρασμα 2: Η φορά που θα τοποθετηθεί το αφαιρούμενο μαχαίρι δεν έχει σημασία. Έχει σημασία να τοποθετηθεί καλά, όπως δείχνει το βιντεάκι της graef που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί από άλλα μέλη (viewtopic.php?f=6&t=2819&start=30#p61183)
Συμπέρασμα 3: Οι διαφορετικές σκάλες που κόβουν τα μέλη που έχουν τον μύλο, οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, σε διαφορετική ποιότητα - φρεσκάδα - καβούρδισμα του καφέ και σε διαφορετικό σετάρισμα από το εργοστάσιο του ρυθμιζόμενου μαχαιριού. Ειδικά το τελευταίο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, καθώς εγείρει ερωτήματα ως προς την τυποποίηση του προϊόντος, άρα και τον ποιοτικό του έλεγχο.
Συμπέρασμα 4: Στα πολύ ψιλά κοψίματα παρουσιάζεται έντονη συσσωμάτωση των κόκκων του καφέ, που δεν διαλύονται με χτύπημα του κλείστρου (εννοείται πριν το tamping). Απαιτείται ανάδευση του καφέ με συρματάκι - οδοντογλυφίδα (είναι μια τεχνική αυτή αλλά δεν θυμάμαι το όνομά της) προκειμένου να σπάσουν οι μάζες.

Άβαταρ μέλους
Gespresso

Δημοσίευση από Gespresso » Δευ Ιουν 27, 2016 10:55 pm

Τελικά με την ρύθμιση που έκανα οι εκχυλίσεις μου είναι ποκυ καλύτερες. Δοκίμασα και εκχυλίσεις πάνω από τα 30 δευτερόλεπτα με πολύ ωραία αποτελέσματα.
Επίσης, αν κόψω πολύ ψιλά, μπουκωνει η classic και δεν ρέει ούτε σταγόνα...
Τελικά και ο μύλος θέλει χεράκι ;)

Άβαταρ μέλους
Gespresso

Δημοσίευση από Gespresso » Κυρ Ιούλ 31, 2016 6:02 pm

Καλησπέρα.
Μια ερώτηση στους κατόχους του μυλου.
Το λαστιχενιο αφαιρούμενο κομμάτι που βρίσκεται κάτω από το στομιο που βγαίνει ο αλεσμενος καφές απέκτησε ένα ασπρουλιαρικο χρώμα, σαν να το πασαλειψες πρόχειρα με άσπρο χρώμα. Αν το σκουπισω με βρεγμένο πανί αποκτά ξανά το αρχικό του χρώμα. Μετά από λίγο όμως επιστρέφει η ασπριλα.
Συμβαίνει και σε άλλους;
Καμία ιδέα που οφείλεται;
Ευχαριστώ!

Rallakias
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s

Δημοσίευση από Rallakias » Κυρ Αύγ 28, 2016 12:22 am

Εχει κοψει κανεις γαλλικο καφέ να μας πει πόσα νουμερα χοντροτερο (σε σχέση με το εσπρεσσο) τον κοβει?
Μήπως υπάρχει κάποια άλλη τεχνικη για να βρούμε το σωστό εύρος κοψιματος για γαλλικό μιας και ο όρος ''χοντρό κόψιμο'' είναι παρα πολύ σχετικός ?

Rallakias

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Σεπ 28, 2016 9:12 pm

Εχω ενα πρόβλημα με το συγκεκριμενο μύλο.
Γενικα χρησιμοποιώ 2 νουμερα κοπής (ενδεικτικα το 27-28) .Προσφατα με εναν συγκεκριμενο καφέ στα 16γρ το 28 ειναι πολύ χοντρο και το 27 πολύ ψιλό το κόψιμο!Χρειαζομαι καπου ενδιαμεσα.
Δοκιμασα και με διαφορετικης εντασης πάτημα αλλα πρέπει στο ψιλο κόψιμο να μην πατησω σχεδον καθόλου για να πετύχω το χρονο εκχύλισης που θέλω.Προς το παρόν η λύση που χρησιμοποιώ ειναι να κόβω στο χοντρό 28 και αντι για 16 γραμμάρια να βάζω 19 στο πορταφίλτερ αλλα μετά η γεύση μου βγαίνει βαριά!
Αν αλλάξω τη ρυθμιση του πάνω μαχαιριού 1-2 θέσεις ,πάλι το ιδιο εύρος θα εχουν τα διαφορα νουμερα μεταξύ τους απλά αντι να χρησιμοποιώ τα 27-28 θα χρησιμοποιώ τα π.χ.14-15 ή ισχύει κατι αλλο με τη ρυθμιση του μαχαιριού?

Άβαταρ μέλους
Gespresso

Δημοσίευση από Gespresso » Τετ Σεπ 28, 2016 11:06 pm

Νομίζω ότι δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα. Μόνο η δοκιμή θα σε πείσει.
Ερώτηση : έχεις αλλάξει την αρχική ρύθμιση στο εσωτερικό μαχαίρι και κόβεις εσπρεσσο σε τόσο μεγάλο νούμερο;

Rallakias

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Σεπ 29, 2016 8:31 am

Τον μύλο τον αγορασα μεταχειρισμενο οποτε δεν ξερω αν ειχε αλλαχτει η εργοστασιακη ρύθμιση.Δεν πιστεύω ομως οτι εχει καμια σημασια αν κόβεις στο 25 , στο 15 ή στο 5 εφόσον τα νούμερα που χρησιμοποιείς είναι μονο 2.Δεν ξέρω μονο εγω χρησιμοποιώ 2 νούμερα μονο?Κάποιοι λένε οτι κοβουν π.χ. απο το 1 μεχρι το 5.Εκτός αν απο κάποιο νουμερο και κάτω οι αποστάσεις των μαχαιριών απο νούμερο σε νούμερο μικραίνουν για να δίνουν μεγαλύτερη ακριβεια.
Gespresso έγραψε:Καλησπέρα.
Μια ερώτηση στους κατόχους του μυλου.
Το λαστιχενιο αφαιρούμενο κομμάτι που βρίσκεται κάτω από το στομιο που βγαίνει ο αλεσμενος καφές απέκτησε ένα ασπρουλιαρικο χρώμα, σαν να το πασαλειψες πρόχειρα με άσπρο χρώμα. Αν το σκουπισω με βρεγμένο πανί αποκτά ξανά το αρχικό του χρώμα. Μετά από λίγο όμως επιστρέφει η ασπριλα.
Συμβαίνει και σε άλλους;
Καμία ιδέα που οφείλεται;
Ευχαριστώ!
Το λάστιχο και σε εμενα εχει το ιδιο ασπρουλιαρικο χρώμα, ειναι θέμα κακής ποιότητας ελαστικού που ξεθωριάζει όσο ξεραίνεται....

harryv
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: DIY Mod G Classic
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Newbie roaster

Δημοσίευση από harryv » Πέμ Σεπ 29, 2016 8:55 am

Rallakias έγραψε:Εχω ενα πρόβλημα με το συγκεκριμενο μύλο.
Γενικα χρησιμοποιώ 2 νουμερα κοπής (ενδεικτικα το 27-28) .Προσφατα με εναν συγκεκριμενο καφέ στα 16γρ το 28 ειναι πολύ χοντρο και το 27 πολύ ψιλό το κόψιμο!Χρειαζομαι καπου ενδιαμεσα.
Δοκιμασα και με διαφορετικης εντασης πάτημα αλλα πρέπει στο ψιλο κόψιμο να μην πατησω σχεδον καθόλου για να πετύχω το χρονο εκχύλισης που θέλω.Προς το παρόν η λύση που χρησιμοποιώ ειναι να κόβω στο χοντρό 28 και αντι για 16 γραμμάρια να βάζω 19 στο πορταφίλτερ αλλα μετά η γεύση μου βγαίνει βαριά!
Αν αλλάξω τη ρυθμιση του πάνω μαχαιριού 1-2 θέσεις ,πάλι το ιδιο εύρος θα εχουν τα διαφορα νουμερα μεταξύ τους απλά αντι να χρησιμοποιώ τα 27-28 θα χρησιμοποιώ τα π.χ.14-15 ή ισχύει κατι αλλο με τη ρυθμιση του μαχαιριού?
Το πρόβλημά σου είναι εκ των περιορισμών που βάζει κάθε stepped μύλος. Γι' αυτό και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε stepless. Πρακτικά, έχεις δοκιμάσει ότι γίνεται. Αλλαγή δηλαδή στα gr είτε στο tamping. Προσωπικά είμαι οπαδός της ψιλής άλεσης και του ελάχιστου tamping. Σαφέστατα έχει να κάνει και με τον καφέ. Πόσο φρέσκος είναι ?

Άβαταρ μέλους
Gespresso

Δημοσίευση από Gespresso » Πέμ Σεπ 29, 2016 2:23 pm

Rallakias έγραψε:Εκτός αν απο κάποιο νουμερο και κάτω οι αποστάσεις των μαχαιριών απο νούμερο σε νούμερο μικραίνουν για να δίνουν μεγαλύτερη ακριβεια..
Νομίζω δεν ισχύει αυτό.

Απάντηση