Βοήθεια στον ανιδεο.

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Coliombos74

Re: Βοήθεια στον ανιδεο.

Δημοσίευση από Coliombos74 » Παρ Μαρ 25, 2016 4:58 pm

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας...Λεω να κάνω λοιπόν το πρώτο βήμα για ακαψούλωτη μηχανή και να πάω για την Delonghi ec680.
Αν κολλήσω μετά απο καιρό παω και σε κάτι καλύτερο αλλά σαν τεμπελχανάκος που είμαι με βλέπω ως τότε για...ESE..
Ο Delonghi Kg79 για budget την παλεύει??

lazarefa

Δημοσίευση από lazarefa » Δευ Μαρ 28, 2016 6:22 pm

Καλησπέρα κι από μένα. Επειδή ο τίτλος του θέματος κολλάει γάντι με την περίπτωσή μου και για να μην ανοίγουμε θέμα με ανάλογο περιεχόμενο, ας μου επιτραπεί να θέσω εδώ τους δικούς μου προβληματισμούς - προτεραιότητες, ως νέος κι εν δυνάμει ανίδεος στο χώρο της οικιακής παρασκευής εσπρέσσο. Καταρχάς να πω ότι για πολλά χρόνια (κάπου 20) ο βασικός καφές μου ήταν ο νεσκαφέ φραπέ (μη βαράτε)...Την τελευταία 5ετία άρχισα να στρέφομαι και προς τους καφέδες με βάση το χαρμάνι του εσπρέσσο (καπουτσίνο ζεστός, κρύος, και φυσικά εσπρέσσο και φρέντο εσπρέσσο). Ειδικά δε ο φρέντο εσπρέσσο έχει γίνει εδώ και 3-4 χρόνια ο βασικός καφές που πίνω σε καφετέρια τα καλοκαίρια. Ποια είναι λοιπόν τα ζητούμενά μου.
Θέλω μια μηχανή για να μπορώ να πίνω έναν στοιχειωδώς αξιοπρεπή εσπρέσσο, 3-4 φορές την εβδομάδα το χειμώνα, και ανάλογα φρέντο εσπρέσσο τα καλοκαίρια. Η ιδέα της παρασκευής καπουτσίνο (άρα και αφρόγαλου) δε μου είναι εντελώς αδιάφορη αλλά σαφώς και δεν αποτελεί προτεραιότητα για μένα. Με βάση αυτά που έχω διαβάσει εδώ τις τελευταίες εβδομάδες (αλλά και πριν 1,5 χρόνο, όπου πέρασε προς στιγμήν από το μυαλό μου η ιδέα της αγοράς μηχανής νεσπρέσσο, που ευτυχώς από ότι φάνηκε, δεν έγινε) αγορά ημιαυτόματης μηχανής έχει νόημα αν μιλάμε από ένα μπάτζετ άνω των 300 ευρώ (συν πλην) προσθέτοντας και το κόστος ενός στοιχειωδώς αξιοπρεπούς μύλου, της τάξης των 100-150 ευρώ αν μιλάμε για ηλεκτρικό ή των 50-60 ευρώ αν μιλάμε για απλό χειροκίνητο (τύπου porlex). Δυστυχώς αφενός το μπάτζετ αυτό (μίνιμουμ 350-450 ευρώ) είναι εκτός των τρεχουσών δυνατοτήτων μου, κι αφετέρου, θα ήθελα πρώτα να εθιστώ/εντρυφήσω κατά κάποιο τρόπο στη λογική του φτιάχνω εσπρέσσο (και τις παραλλαγές του) σπίτι μου, έναντι ενός σημαντικά χαμηλότερου τιμήματος κτήσης του αναγκαίου εξοπλισμού, κι εν συνεχεία, αναλόγως και των τότε οικονομικών δυνατοτήτων μου, να προχωρήσω σε πιθανή αγορά μιας σχετικά αξιοπρεπούς μηχανής και μύλου (ας πούμε κάτι σαν συνδυασμός μιας entry level Lelit κι ενός Graaf 702 ή Ascaso mini I2, με συνολικό κόστος αυτών περί τα 500-600 ευρώ).

Με αυτά και μ' αυτά κι έχοντας ήδη διαβάσει αρκετά καλές κριτικές ως προς το συνδυασμό ποιότητας καφέ κι ευκολίας χρήσης, τείνω προς τη λύση της Illy Francis Francis X7.1 με την προσφορά των 126 καψουλών, έχοντας βέβαια κατά νου το σημαντικό κόστος της κάψουλας που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη μηχανή (περί τα 55 σεντ του ευρώ/κάψουλα). Στην περίπτωσή μου υπολογίζω μια κατανάλωση περί τις 250 κάψουλες το χρόνο (λαμβανομένων υπόψη και κάποιων διπλών δόσεων που θα απαιτούνται για τους φρέντο εσπρέσσο), οπότε μιλάμε για μια ετήσια δαπάνη της τάξης των 135-140 ευρώ, με "δώρο" τους 6 πρώτους μήνες χρήσης. Σε βάθος χρόνου 2ετίας η συνολική δαπάνη με αυτό το ρυθμό κατανάλωσης θα είναι 112+70+140=322 ευρώ. Ο μόνος ενδοιασμός που έχω είναι κατά πόσο η λύση της μηχανής που ανέφερα, μπορεί κι έχει νόημα να συγκριθεί σαν ποιότητα καφέ πρωτίστως αλλά και κόστος χρήσης με μια από τις φθηνές συμβατικές μηχανές που κυκλοφορούν, τύπου Saeco ή Delonghi, με κόστος κτήσης της τάξης των 100 ευρώ, στο οποίο μοιραία προστίθεται και το κόστος ενός μύλου (50 έως 150 ευρώ) και φυσικά το κόστος καφέ (περί τα 30 λεπτά η δόση αν δεν κάνω λάθος).
Βρίσκετε λογικούς τους πιο πάνω συλλογισμούς κι αν ναι, θεωρείτε το σενάριο αγοράς της Χ7.1 εύλογο στην περίπτωσή μου;
Ευχαριστώ πολύ.
Λάζαρος

Σπύρος
Όνομα: Σπύρος
Μηχανή:: Lelit plust pid
Μύλος:: Eureka Zenith e
Οι καφέδες μου:: Cup10, Taf, kudu

Δημοσίευση από Σπύρος » Δευ Μαρ 28, 2016 7:01 pm

Καλησπέρα Λάζαρε,

Αντί για καψουλομηχανή, θα μπορούσες να πάρεις μία μεταχειρισμένη gaggia classic και ένα χειροκίνητο μύλο.
Υπάρχει αγγελία για τη συγκεκριμένη μηχανή σε γνωστό site με αγγελίες για αυτοκίνητα (δεν ξέρω αν πρέπει να το αναφέρω).
Με 250 ευρώ θα μπορείς να πιεις ένα αξιοπρεπέστατο espresso :coffee:
Σε περίπτωση που δε βολεύεσαι με τη μηχανή και το μύλο, τα πουλάς χωρίς να χάσεις μεγάλο ποσοστό των χρημάτων σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα,
Σπύρος

lazarefa

Δημοσίευση από lazarefa » Δευ Μαρ 28, 2016 8:48 pm

Φίλε Σπύρο καλησπέρα κι ευχαριστώ για τη συμβουλή. Η πρότασή σου σίγουρα αξίζει προσοχής, πλην όμως προβληματίζομαι για το θέμα μεταχειρισμένου, εφόσον, πρώτον είμαι άσχετος ως προς το τεχνικό σκέλος και τα σημεία που γενικά πονάνε αυτά τα μηχανάκια (οπότε το να ελέγξω ο ίδιος σχολαστικά μια μηχανή προς αγορά είναι λίγο ανέκδοτο) και δεύτερον θα προτιμούσα γενικότερα αν αγόραζα μεταχειρισμένη μηχανή να γινόταν αγορά από κάποιο φίλο εδώ μέσα κι όχι γενικά από κάποιον άγνωστο πωλητή έξω, για τον απλό λόγο, αν κάτι στραβώσει να έχω το θάρρος (και το μοχλό πίεσης αν θέλεις) να ζητήσω βοήθεια και μέσω του φόρουμ μας.
Επιπρόσθετα, είναι και αυτό που ανέφερα στην αρχική μου δημοσίευση. Ναι μεν με τέρπει η καλή γεύση του καφέ και θα ήθελα πολύ να έχω αυτή τη γευστική εμπειρία διαθέσιμη σπίτι μου, πλην όμως, επειδή δεν έχω ξαναασχοληθεί στην πράξη με το σπορ/χόμπυ (όπως θες πες το) θα προτιμούσα να ξεκινήσω πρώτα από μια σχετικά απλή εκδοχή, όπως είναι μια μηχανή κάψουλας, που να κάνει βέβαια αξιοπρεπή καφέ κι όχι νεροζούμι (όπως είναι η Χ7.1 καθώς φαίνεται), εφόσον βέβαια το οικονομικό κομμάτι στη μια περίπτωση σε σχέση με την άλλη, στο ξεκίνημα (πχ 6 μήνες) είναι σημαντικά μικρότερο (112 ευρώ έναντι τουλάχιστον 300-320 ευρώ (μηχανή συν πρώτη ύλη για 6 μήνες). Εκτός βέβαια κι αν λογαριάζω κάτι στραβά στους συλλογισμούς που ανέφερα, οπότε θα ήθελα τη βοήθεια των φίλων εδώ μέσα.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Τρί Μαρ 29, 2016 12:47 am

lazarefa έγραψε:Καταρχάς να πω ότι για πολλά χρόνια (κάπου 20) ο βασικός καφές μου ήταν ο νεσκαφέ φραπέ (μη βαράτε)...Την τελευταία 5ετία άρχισα να στρέφομαι και προς τους καφέδες με βάση το χαρμάνι του εσπρέσσο (καπουτσίνο ζεστός, κρύος, και φυσικά εσπρέσσο και φρέντο εσπρέσσο). Ειδικά δε ο φρέντο εσπρέσσο έχει γίνει εδώ και 3-4 χρόνια ο βασικός καφές που πίνω σε καφετέρια τα καλοκαίρια.
γιατι να βαρέσουμε φίλε μου; το να πίνεις 20 χρόνια φραπέ και τα 5 τελευταία χρόνια, φρέντο σε καφετέρια, αντιπροσωπεύει το 99% των Ελλήνων. Δεν εισαι ο μόνος

κατα τα άλλα μια χαρα τα λες στο πρώτο σου ποστ. ξερεις τι πρεπει να αγοράσεις, ξέρεις πόσο είναι το budget, δεν το έκανες το βήμα όταν πρωτομπήκες, σκέφτεσαι να το κανεις τώρα. και καταλήγεις στο συμπέρασμα οτι σου ταιριάζει η καψουλομηχανή. το οποιο δεν το περίμενα.

ειναι λάθος το να μετράς την τιμή κάψουλας με βάση τις μερίδες.
σύντομα θα αρχίσεις να φτιάχνεις καφέ με τρεις ή τέσσερις κάψουλες.

όσο καθαρά για την τιμή, 5-6 γραμμάρια που έχει μια κάψουλα για 55σεντς, αντιστοιχεί σε μια τιμή περίπου στα 90 ευρώ το κιλό.

για τον "χυμα" ξεκινάς απο 14-15 ευρώ το κιλό για μέτριας ποιότητας καφέδες, γύρω στα 28 με 32 το κιλό παίρνεις πολύ καλό καφέ, τόσο έχουν οι περισσότεροι και φτάνεις μέχρι και 40-50 για τους πολύ ακριβούς που ισως βρεις μπροστά σου.
άρα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης τιμής.

ούτε μια χορταστική μερίδα 18 γραμμαρίων φρέσκου καφέ, μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο με 6 γραμμάρια καφέ σε κάψουλα

την γλίτωσες προπερσυ με την nespresso, ελπίζω να την γλιτώσεις και φέτος με το να μην παρεις την illy. και ή να βαλεις το χερι λιγο πιο βαθεια στη τσέπη ή να μας ξαναεπισκεφτείς του χρόνου που θα το εχεις σκεφτεί λίγο καλύτερα
When life throws you curves, aim for the apex

lazarefa

Δημοσίευση από lazarefa » Τρί Μαρ 29, 2016 8:28 am

Καλημέρα. Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Χωρίς φυσικά να θέλω να προβοκάρω, να βάλω κι ένα τρίτο σενάριο στη συζήτηση... Προκειμένου να μην πετάξω (υπό μια έννοια) χρήματα τώρα για μηχανή με κάψουλα, αλλά και να μη στερηθώ τελείως τα καφεδάκια για το διάστημα μέχρι να μαζέψω τα απαιτούμενα χρήματα για αγορά αξιοπρεπούς μηχανής, θα μπορούσαν στοχιειωδώς έστω, γευστικά, να σταθούν καφέδες φτιαγμένοι στο μπρικάκι Brikka της Bialetti που από όσο έχω διαβάσει δίνει λόγω της αρχής λειτουργίας του ένα ψευτοαφρό στον καφέ που παράγει; Το υπόψη μπρικάκι συγκρινόμενο με μια φτηνιάρα εσπρεσσομηχανή (από επιπέδου Lidl -50 ευρώ, μέχρι τις φτηνές Delonghi/Saeco του 100ρικου) μπορεί κάπως να σταθεί γευστικά, ιδίως αν ο καφές που χρησιμοποιείται είναι φρέσκος που αλέθεται σε μύλο τύπου Porlex;
Επαναλαμβάνω, μιλάμε για λύση μπάλωμα μέχρι να μαζέψω χρήματα για αξιοπρεπή μηχανή.
Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
ΜiKe
Όνομα: ΜΙΧΑΛΗΣ
Μηχανή:: NuovaSimonelli Oscar
2η Μηχανή:: Hario V60, Aeropress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Hario mini mill
Οι καφέδες μου:: όλοι. όλων. απο παντού.

Δημοσίευση από ΜiKe » Τρί Μαρ 29, 2016 9:08 am

.. θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω με παράδειγμα το φαγητό.
Θες να φάς πίτσα. Αλλα είναι πολύ ακριβή. Και ρωτάς, μπορώ να πάρω τις έτοιμες πίτσες του σουπερ μαρκετ και να τις φάω? Kαι σου λέμε όχι. Dεν είναι το ίδιο. Και τωρα ρωτας, μπορώ να φτιάξω μια παρα πολύ ωραία κόκκινη μακαρονάδα μέχρι να βρώ λεφτά να παρω πίτσα?
Η brikka μπορεί να βγάλει πολύ νόστιμο καφέ. Όπως μπορέι να βγάλει και το aeropress. και το V60. Αλλά δεν είναι εσπρεσσο. Όλα εκχυλίζουν καφέ, όμως με διαφορετικό τρόπο εξού και οι διαφορετικές υφές και γεύσεις. ;Oλα είναι ωραία όμως.
Εγω προτείνω να πάρεις την brikka. γιατι είναι φορητή.

lazarefa

Δημοσίευση από lazarefa » Τετ Μαρ 30, 2016 1:01 pm

Τελικά έκανα στροφή 180 μοιρών και παρήγγειλα την ταπεινή Brikka όπου και σκοπεύω να παραμείνω μέχρι να βρεθούν τα χρήματα για μηχανή επιπέδου Lelit και άνω (έχω καταλήξει ότι αν αξιωθώ να αγοράσω σοβαρή μηχανή, θα προσπεράσω τις Gaggia και θα πάω κατευθείαν σε καλύτερη λύση). Έχω παραγγείλει κι ένα χειροκίνητο μύλο, αντίγραφο του γνωστού Porlex (με κεραμικά κοπτικά και παρόμοια κατασκευή) και αναμένω για να πειραματιστώ.
Ερώτηση (κατόπιν εορτής) προς τους επαΐοντες του φόρουμ: Ακόμα και στην Brikka η παρασκευή φρεσκοαλεσμένου καφέ θα δώσει πολύ καλύτερα γευστικά αποτελέσματα από τη χρήση του τυπικού αλεσμένου καφέ των σούπερ μάρκετ;

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Τετ Μαρ 30, 2016 1:43 pm

lazarefa έγραψε: για μηχανή επιπέδου Lelit και άνω (έχω καταλήξει ότι αν αξιωθώ να αγοράσω σοβαρή μηχανή, θα προσπεράσω τις Gaggia και θα πάω κατευθείαν σε καλύτερη λύση).
:a013:
lazarefa έγραψε: Ακόμα και στην Brikka η παρασκευή φρεσκοαλεσμένου καφέ θα δώσει πολύ καλύτερα γευστικά αποτελέσματα από τη χρήση του τυπικού αλεσμένου καφέ των σούπερ μάρκετ;

Σ οποιαδηποτε παρασκευη καφε, παντα καλο φρεσκοαλεσμενο κοκκο, ευαγγελιο :a013:
espresso junkie...

Coliombos74

Δημοσίευση από Coliombos74 » Τετ Μαρ 30, 2016 3:38 pm

Καλορίζικη η μηχανή και σου εύχομαι εύγευστες καφεδάρες.
Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω το φόρουμ για τη βοήθεια και το χρόνο που μου διαιθεσε..Παράγγειλα λοιπον και γω με τη σειρά μου την Delonghi ec680 Dedica.
Μια ταπεινή μηχανή για το budget μου και κατάλληλη για μενα να μπω στο μαγικό αυτο χώρο χωρίς πολλές γνώσεις..
Όσον αφορά τον μύλο θα καταλάβω διαφορα και σε αυτήν την κάπως απλή μηχανή?
Ποιόν μύλο μου προτείνετε που να είναι κατάλληλος για τη μηχανή αυτή και εύκολος στον χειρισμό?
Ευχαριστώ προκαταβολικά..

Απάντηση