Nuova Simonelli Oscar - πρώτη επαφή

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Re: Nuova Simonelli Oscar - πρώτη επαφή

Δημοσίευση από Artisti » Πέμ Μαρ 03, 2016 6:20 pm

Mην βγάζουμε καφέδες οτι έχουν οξύτητα έτσι.
Οι single origin δεν ειναι ευκολοι και δεν ειναι για τον καθενα.
Βαρεθηκαμε να γράφουμε οτι καλο ειναι να ξεκινά κανεις με ένα φρέσκο Brazil blend και μετά να προχωρά σε δυσκολους καφεδες ανάλογα με την εμπειρία του.

Άβαταρ μέλους
gsisr
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Eureka Atom 75
2ος Μύλος:: Compak K10

Δημοσίευση από gsisr » Πέμ Μαρ 03, 2016 9:38 pm

Συμφωνώ!!! Άμεσα δοκιμή με πιο εύκολο καφέ! Επίσης αν δεν εχεις, πάρε naked pf!

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Πέμ Μαρ 03, 2016 10:03 pm

Και γω μαζι σας αλλα ο κονκοισταδορ τι ειναι δυσκολος :a014:
Δυο σακουλακια κιολας σοκολατιλα,
Φιλε μου ρομπουστα για να σωθεις :OOPS: :lol:
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Μαρ 03, 2016 11:46 pm

Παιδια ευχαριστω για το ενδιαφερον κ τις αποψεις.
Οδυσσειας συνεχεια, πριν λιγο επιχειρησα τα τελευταια γραμμαρια, μπουκωσα τη μηχανη ειχα ξεχασει κατι ωρες να αλλαξω τα απονερα κ μου τα επεστρεψε απο πισω, πλημμυρα ο παγκος, τα ντουλαπια ..εσε μεσα. Οχι τιποτα αλλο αλλα ουτε τις μπριζολες δεν ευχαριστηθηκα σημερα γιατι καιγομουνα να παω να κανω δοκιμες.
Φοβουμενος το channeling το εφτασα στο αλλο ακρο να κοψω πολυ ψιλα κ να παταω μαλλον πιο δυνατα.
Παμε για brazilian blend σακουλι αυριο κ ο Θεος βοηθος...

coolmind
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Δημοσίευση από coolmind » Παρ Μαρ 04, 2016 1:47 am

Υπομονη,πρεπει να συντονιστουν ολα σωστα για να βγει κατι αξιολογο. Θα γινει αλλα θελει υπομονη και δυστηχως αρκετο καφε που θα τον πεταξεις.
Αν μπορεις και εχεις την υπομονη παρε ενα τετραδιο και σημειωνε οτι ρυθμιζεις για να δεις τι κανεις και να μπορεις να βγαζεις συμπερασματα.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Σάβ Μαρ 05, 2016 8:16 pm

Νασο πολυ χρησιμη παρατηρηση, το ξεκινησα ηδη.
Χαρη επικοινωνησα με barista κ με διαβεβαίωσαν οτι η θερμοκρασια ειναι μια χαρα, οποτε ολα καλα.
Καφέ ξαναπηρα αραμπικα (ξεροκεφαλος γαρ) απο coffee lab. Δοκιμασα εκει ενα εσπρεσσακι διπλο για να εχω ενα μετρο συγκρισης κ πηρα τον ιδιο καφε σε κοκκους με rd 15/2.Πριν ξεκινησω δοκιμες ετυχε να δω μια σειρα απο βιντεακια του κ. Gwilym παγκοσμιου πρωταθλητη 2009. Οσο αντιπαθητικη φατσα εχει τοσο απλα, κατανοητα κ σημαντικα πραγματα λεει. Εδω λοιπον https://youtu.be/yF7e0cMGUfs μας μιλαει για την κατανομη του καφε. Πριν δω το βιντεο για να ελαττωσω το chanelling προσπαθουσα με την wdt αλλα το το ξινο αποτελεσμα ηταν εκει. Οδοντογλυφιδες ξυλακια κομμενα ποτηρακια..τζιφος. Ασε που σαν ρουτινα ειδικα 6 το πρωι για 2 καπουτσινο θα ειναι σκετο βασανιστηριο. Ετσι λοιπον εκανα το απλο που ελεγε το βιντεο. Σε ζυγισμενα 18γρ εβαλα το καλαθακι κατω απο τον μυλο και προσπαθησα με γρηγορες κινησεις να στελνω τον καφε που επεφτε οσο πιο κατανεμημενα μπορουσα. Μετα με ενα ελαφρυ καθετο χτυπημα στον παγκο εκανα ενα φυσιολογικο ταμπαρισμα (οχι σαν γοριλας οπως λεει το τσαμπιονι κ χωρις αλλα χτυπηματα). Δοσομετρικο ποτηρακι κ στα 58ml σε 22sec(απο την πρωτη σταγονα) επιτελους δεν πηρα ξινο καφε!! Να αναφερω επισης οτι ειχα κοψει τον καφε ενα κλικ πιο ψιλο συμφωνα με τις οδηγιες του Μιχαλη :oneup: .
Εκανα και καμια δεκαρια δοκιμες μετα με λιγα γραμμαρια παραπανω μεχρι τα 18,7γρ, καποιες εναλλακτικες με πιο δυνατα ταμπαρισματα κ σε ολες τις περιπτωσεις ο καφες δεν βγηκε ξινος, αλλα προς το πικρο με μια ελαφρια οξυτητα που δεν ενοχλει.
Γενικα τον καφε μου τον επινα παντα μετριο καπουτσινο οποτε ο σκετος εσπρεσσο που αναγκαζομαι να δοκιμαζω τωρα για να καταφερω να διωξω την ξινιλα μου φαινεται αρκετα πικρος. Οποτε δεν εχω ακομα τον εκπαιδευμενο ουρανισκο να καταλαβω αν οντως ειναι οσο πικρος πρεπει. Παντως σοκολατες γαλακτος κ ξηρους καρπους που λεει πανω το σακουλακι για επιγευση ουτε καν νοιωθω. Αφου ομως καναμε το πρωτο βημα, συνεχιζουμε τα πειραματα.
Μιχαλη μου τωρα ηρθε η ωρα να δωσεις τα φωτα σου κ γιαυτο το καταραμμενο αφρογαλο γιατι η μηχανη ειναι ενα τερας ατμου. Εχω γαλατιερα 360ml που αποδεικνυεται πολυ μικρη γιατι μεσα σε 10δευτ μου ανεβαζει 60 βαθμους κ δεν προλαβαινω να κανω τιποτα. Αν μπορεσεις να ανεβασεις καποιο βιντεακι σου με τη διαδικασια θα σου ημουν υποχρεος.
Αυτα προς το παρον!
Να 'στε καλα παιδια

Άβαταρ μέλους
ΜiKe
Όνομα: ΜΙΧΑΛΗΣ
Μηχανή:: NuovaSimonelli Oscar
2η Μηχανή:: Hario V60, Aeropress
2ος Μύλος:: Hario mini mill
Οι καφέδες μου:: όλοι. όλων. απο παντού.

Δημοσίευση από ΜiKe » Σάβ Μαρ 05, 2016 11:28 pm

όσα βίντεο και να δεις, η εξάσκηση θα σε παει εκει που θες.
Ανεβάσα δύο βίντεο για να συγκρίνεις τα δύο steam tips, της oscar και της musica (όπως καταλαβαίνεις της musica είναι σαφέστατα πιο ευκολο).

https://youtu.be/H7IjBBVfvmE

https://youtu.be/7riS1lEbecw

Εγω επίσης έβλεπα αυτό: και ελεγα στον εαυτό μου.. εδω το κάνει η gail, δεν θα το κάνω εγώ?!

Και εγώ μικρή κανάτα έχω πάντως, δεν χρειάζεται να πάρεις μεγαλύτερη αν δεν θες. Μπορεις όμως να βάζεις κανατα και γάλα στην κατάψυξη όση ώρα κάνεις τον καφέ για να σου δώσει λίγο περισσότερο χρόνο τώρα στην αρχή στην εξάσκηση.

coolmind

Δημοσίευση από coolmind » Σάβ Μαρ 05, 2016 11:45 pm

Αποστολε,οταν λες πικρα τι ενοεις; Υπαρχει η πικρα που βγαζει ο καφες ως γευση,και υπαρχει και το καψιμο. Μηπως εχεις ρυθμισει πολυ fine τον μυλο και σου βγαζει πικρα; δοκιμασε να πας προς το coarse και δες αν θα βελτιωθει αυτο.

Άβαταρ μέλους
ΜiKe
Όνομα: ΜΙΧΑΛΗΣ
Μηχανή:: NuovaSimonelli Oscar
2η Μηχανή:: Hario V60, Aeropress
2ος Μύλος:: Hario mini mill
Οι καφέδες μου:: όλοι. όλων. απο παντού.

Δημοσίευση από ΜiKe » Κυρ Μαρ 06, 2016 8:07 am

η πίκρα έρχεται επειδή αύξησες τη δόση. αν θες να αυξήσεις την δόση πρέπει να αλλάξεις και την άλεση πιο χοντρή αλλα γιατι να πειραματίζεσαι?
Αφού εμπλεξες με παγκόσμιους πρωταθλητες, άκου και τον perger που λέει:

Η δόση καλό είναι να μένει σταθερή για να μην χάνεσαι.

coolmind

Δημοσίευση από coolmind » Κυρ Μαρ 06, 2016 9:40 am

Οταν αγορασες τον καφε,δεν ρωτησες σε τι γραμμαρια παιζει;Απο την στιγμη που φτιαχνουν καφε εκει ειναι ευκολο να σου πουν οτι θα βαλεις απο 18 μεχρι 20(δυο νουμερα ειπα στην τυχη).Υπαρχουν καφεδες που δεν παιρνουν κατι καλο απο καποια γραμμαρια και πανω.

Απάντηση