Αγορά μηχανής - budget ως €2k

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
re4male
Όνομα: κωστας
Μηχανή:: bezzera unica pid
Μύλος:: Eureka Zenith E 65

Re: Αγορά μηχανής - budget ως €2k

Δημοσίευση από re4male » Σάβ Φεβ 20, 2016 10:33 am

συγνωμη ρε φιλε ( με το συμπαθειο που λενε ) αλλα εσυ δεν θες να παρης καφετιερα και μυλο ,σπιτι θες να παρεις . σκεψου τι θες πρωτα και μετα ρωτα να σου πουμε μοντελο προτεινομενο.τωρα υποθετικα ποιος ζει ποιος πεθαινει !!

NavalArchitect
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Francis Francis X7.1

Δημοσίευση από NavalArchitect » Σάβ Φεβ 20, 2016 11:08 am

Νάσο και Χάρη ευχαριστώ. Χρήσιμα τα σχόλια, και θα δω τώρα την Quick Mill Silvano - καλή πρόταση λίγο κάτω από το χιλιάρικο.

Κώστα, νομίζω όλοι περνάμε μία φάση (όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι) κατά την οποία είμαστε σε κάποιο σημείο αμφιταλαντευόμενοι, να δώσω τόσα, να μη δώσω, κλπ.
Ο καθένας βέβαια την περνά αυτή τη φάση πιό αργά ή γρήγορα από άλλους. Σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα επικοδομητικά σχόλια εδώ, εγώ προσωπικά ωφελούμαι γιατί ανοίγει ο ορίζοντάς μου αλλά και εστιάζω καλύτερα στο τί είναι πιό αρμόζων για την περίπτωσή μου.

Απ'ό,τι βλέπω θα κινηθώ στα €1,500 - €2,500 για το σύνολο (μηχανή και μύλος). Προχωράμε και βλέπουμε.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Σάβ Φεβ 20, 2016 4:39 pm

Aν μιλαμε για 2~4 espresso την ημέρα και που και που κανένα καπουτσίνο ή σοκολάτα τοτε σου κανει και η bezzera unica με κέρδος στη κατανάλωση ρευματος και στο χρόνο προθερμανσης σε σχέση με τις DB.
Σε DB εκτος απο την φτηνιάρικη expobar υπάρχει και η high Quick Mill Vetrano

https://m.youtube.com/watch?v=48Og6AbbiMQ

gmathio
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Anfim best

Δημοσίευση από gmathio » Δευ Φεβ 22, 2016 1:00 pm

Η αλήθεια είναι πως την καινούργια Oscar την περιμένω κι εγώ να βγει για να δω πως είναι, καθώς σκέφτομαι να αναβαθμίσω από την gaggia classic, που έχω...

NavalArchitect

Δημοσίευση από NavalArchitect » Δευ Φεβ 22, 2016 1:47 pm

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το αρχικό μοντέλο με το κόκκινο / λευκό / μαύρο πλαστικό είναι πολύ καλή σε αυτό που κάνει, σταθερή αξία, αλλά φαίνεται πως η καινούργια είναι και πολύ πιό όμορφη σχεδιαστικά, και (στον όποιο βαθμό) βελτιωμένη σε κάποια σημεία. Η τιμή της ΙΙ δεν φαίνεται να είναι συγκλονιστικά υψηλότερη, οπότε πιθανότατα θα εξακολουθήσει να είναι πολύ καλή επιλογή σε αυτά τα χρήματα.

Η Rocket έχει ανεβάσει πολύ το παιχνίδι της στα ακόμη άπειρα μάτια μου, εκεί που η R58 V2 φαίνεται να είναι εξαιρετική (και να χτυπά την Izzo Alex Duetto IV στα ίδια ακριβώς χρήματα) πας και βλέπεις την R60V με τη δυνατότητα για pressure profiling... Όχι βέβαια ότι με την R58 V2 δεν μπορεί κανείς να βγάλει πάρα πολύ καλό καφέ. Η δυνατότητα για πρόσβαση στα νούμερα από Android ή Apple tablet device είναι κι αυτή καλή, αν και υποθέτω σε κάποια χρόνια από τώρα θα την έχουν πιθανώς εξελίξει κάποιες εταιρίες.

Στα €3.4k αγοράς της R60V όμως βάζεις άλλη τόση διαφορά (€1k, δηλ. ήτοι κάτι λιγότερο απ'αυτά που δύναται να βάλεις για να πας από R58 V2 σε R60V) και πας σε La Marzocco Linea Mini...

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?

Δημοσίευση από manyjobs23 » Δευ Φεβ 22, 2016 2:21 pm

Κωνσταντίνε όλο για μηχανη βλέπω να συζητάς αλλα για μένα η πρώτη σου σκέψη θα πρέπει να ειναι ο μυλος!Ξεκινησα χωρίς μύλο πήγα σε compak k3 , MAZZER super jolly, MAZZER major και τώρα σε compak k10, αν θες να πάρεις το μέγιστο απο την μηχανη σου ,οποία και να ειναι αυτή δώσε ~1000€ και πάρε έναν πολυ καλό μύλο, παίζει τεραςτιο ρόλο.Αν θες ευκολία και "σιγουριά" (βλέπε pid και DB) πας σε DB expobar brewtus (1300€) η αν θες ποιότητα κατασκευής και λούσα σε rocket η ecm HX. (1300-1600€)
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

NavalArchitect

Δημοσίευση από NavalArchitect » Δευ Φεβ 22, 2016 10:37 pm

Μάνο, έχεις δίκιο.

Όμως ο λόγος που δεν αναφέρω το θέμα μύλος είναι ότι εκεί:

(α) αφ'ενός μεν δεν έχω εστιάσει ακόμη και ομολογώ πως κοιτώ να το περάσω 'στα γρήγορα', κι επίσης
(β) αφ'ετέρου βλέπω πως δυστυχώς ο μύλος είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας, που ό,τι κι αν κάνεις, τα €500-€700 δεν τα γλιτώνεις για κάτι καλό.

Κατά συνέπεια, κι όσο κι αν μου φαίνεται υπερβολικό το ποσό αυτό για μύλο, επειδή δεν θέλω να αναβαθμίζω αργότερα, αποφάσισα να πάω πιθανότατα στη λύση Mazzer Mini Electronic A. Η αρχική συμβουλή που έχω από φίλο που είναι χρόνια στο άθλημα είναι αυτός ο μύλος συν έξτρα τα μαχαίρια του Super Jolly (ή κάτι τέτοιο, έχω σημειώσεις αλλά δεν τις βρίσκω τώρα). Θα βάλω και το μύλο αργότερα στην εξίσωση για συζήτηση, δηλαδή εδώ στο νήμα, αλλά προς το παρόν κοιτώ μηχανές και γι'αυτό το έχω αφήσει προσωρινά το θέμα μύλος.

Βέβαια ο ίδιος φίλος που πρότεινε αυτό το μύλο, πρότεινε τις εξής δύο επιλογές για μηχανή: Nuova Simonelli Oscar I ή Izzo Alex Duetto IV (λογικότατα πολύ καλές επιλογές στα €700 και €2,100 περίπου αντίστοιχα). Ταυτόχρονα, βλέπω πολλά βιντεάκια στο YouTube με παρουσίαση διαφόρων μηχανών. Ξεκίνησα με το να παρατηρώ σε αυτά τα βιντεάκια τα πολύ βασικά (εξωτερική εμφάνιση, κλπ.) και τώρα παρατηρώ πιό ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Αναλώνομαι λοιπόν όλες αυτές τις μέρες στο να βλέπω μηχανές, τα χαρακτηρηστικά των, τί μου αρέσει, με τί είμαι διατεθημένος να συμβιβαστώ ή όχι (single boiler, P.I.D., HX), κλπ. Με όλο το διάβασμα και παρακολούθηση videos ως τώρα, δεν νομίζω πλέον πως θα αφήσω το ψάξιμό μου να παραμείνει σε αυτές τις δύο μηχανές μόνο (Oscar και Alex).

Το φόρουμ εδώ έχει πολλά resources, και κοιτώ παράλληλα λεπτομέρειες ή σημεία τα οποία έχουν σημασία για μία καλή εκχύλιση κλπ. (δηλαδή πράγματα με τα οποία καταπιάνεται κανείς αφ'ότου αγοράσει μηχανή). Αυτό παίρνει χρόνο. Θα πει κανείς τώρα, άστο αυτό για αργότερα. Όχι, όλα έχουν σημασία. Από τα πιό ενδιαφέροντα ως τώρα (από το διάβασμα) στο φόρουμ, είναι για παράδειγμα η σποραδική κι όχι συχνή αναφορά μερικών (λίγων) μηχανών όπως η La Spaziale Vivaldi II, μηχανές που μου κίνησαν πολύ το ενδιαφέρον.

Η φιλοσοφία μου είναι η εξής: Δεν βιάζομαι να πάρω μηχανή σε 1,2 ή 3 βδομάδες. Επίσης, είμαι ακόμη πολύ λίγο εξοικειωμένος με το χώρο και το άθλημα, οπότε πριν προβώ σε αγορά θέλω να πάρω μία πολύ καλή και συνολική εικόνα του τί υπάρχει διαθέσιμο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έτσι δουλέυω παντού, σε όλα τα hobbies μου. Είναι κομμάτι της διαδικασίας και της ευχαρίστησης. Οικονομική δυνατότητα υπάρχει για ό,τι επιθυμήσω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πάω σε κάτι επειδή είναι 'όνομα', πολύ ακριβό ή επειδή το πρότεινε κάποιος άλλος. Οι όποιες προτάσεις είναι μία βάση για να ξεκινήσει κανείς.

Θέλω ακριβώς αυτό που θα μου επιτρέψει να κάνω και το κέφι αλλά και τη δουλειά μου με ομορφιά και άνεση, και φυσικά θέλω να έχω (σε βάθος χρόνου, μετά από προσπάθειες) καλό έλεγχο του καφέ που φτιάχνω.

Επίτηδες δεν κουράζω το νήμα με πολλές ερωτήσεις, διότι τρέχω πρώτα μόνος μου και ψάχνω τις απαντήσεις - είτε εδω στο φόρουμ, είτε αλλού. Επίσης, στη διάρκεια όλων των βίντεο που βέπω στο YouTube, μου γεννούνται συνεχώς νέες ερωτήσεις.

Η La Marzocco Linea Mini, για παράδειγμα, έχει fixed (προεπιλεμένα σταθερό) pre-infusion στο 1" αν δεν κάνω λάθος. Τί σημαίνει αυτό; Κατ'αρχάς και πριν πάμε εκεί, τί διαφορά κάνει το pre-infusion, που λ.χ. η GS3 (αλλά κι άλλες μηχανές) έχει κι είναι μεταβλητό ως 9"; Στην Linea Mini λοιπόν το έβαλαν πάλι αλλά το έκαναν fixed στο 1". Όλοι λένε ότι το pre-infusion κάνει πολύ μεγάλη διαφορά. Έχει το ίδιο νόημα στην Linea Mini που το έβαλαν μεν αλλά δεν μπορείς δε να το πειράξεις; Τί λέει αυτός ο vendor πάνω 'κει στην Ολλανδία (CasaBarista); Είδα δυό-τρεις από εδώ που ψώνισαν από 'κει. Είναι εντάξει, γιατί ψιλο-εστιάζω στην Rocket σιγά-σιγά, και φέρνει και τους Mazzer ο τύπος; κ.ο.κ. .....

Κρατώ τον τελευταίο μύλο που ανέφερες, θα τον ψάξω/κοιτάξω με τη γνωστή διαδικασία (πρώτα ψάχνοντας παλαιότερες πληροφορίες και σχόλια εδώ στο φόρουμ και μετά στο YouTube). Για μηχανή λοιπόν προς το παρόν πάμε είτε σε Rocket R58 V2 / R60V / Alex Duetto IV / La Marzocco Linea Mini, και για μύλο στα €700-€800.

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?

Δημοσίευση από manyjobs23 » Δευ Φεβ 22, 2016 11:11 pm

Απο οτι καταλαβαίνω το 2χιλιαρο εχει πάει περίπατο!Ο MAZZER mini ειναι κατα την γνώμη μου μια κακή επιλογή για τα λεφτά που μπορείς να διαθέσεις.Για να σου δώσω να καταλάβεις αν πχ έχεις δυο σετακια , το ένα να ειναι μια πολυ καλή dual boiler μηχανη με έναν MAZZER mini και το άλλο η Oscar HX με τον K10 η κάποιο αντίστοιχο μύλο και επινες 10 καφέδες απο το κάθε σετ θα έβλεπες πως με το δεύτερο σετ θα είχες αρκετά καλύτερα φλυτζανια κατα μέσο όρο.Πρωτη σου προτεραιότητα λοιπόν για μένα λοιπόν ειναι να πάρεις έναν μύλο που δεν θα τον αλλάξεις ποτε και απο μηχανη οποία και να πάρεις απο αυτές που είπες θα είσαι σίγουρα καλυμμένος.
Όσο για το preinfusion, πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο κομμάτι της εκχύλισης στο οποίο ανάλογα το τροπο λειτουργίας της μηχανής, το νερό σε χαμηλή πίεση (πχ 2-3 bar) βρέχει το puck του καφέ με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε μια πιο στρωτή εκχύλιση και να συγχώρεση και κάποια μικρολαθάκια που μπορει να έχουν γίνει στην κατανομή, πάτημα του καφέ κτλ.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

NavalArchitect

Δημοσίευση από NavalArchitect » Δευ Φεβ 22, 2016 11:52 pm

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Συμφωνώ για τη σημασία του καλού μύλου και θα κοιτάξω τον Κ10. Μετά θα γράψω κι εδώ, θα ρωτήσω κλπ.

Το budget στα €2,100-2,200 είναι κάπου εκεί που το βάλαμε αρχικά (για μηχανή). Όπως και να το κάνουμε η Alex είναι μηχανάρα, την βελτίωσαν κι άλλο μετά την έκδοση ΙΙ. Απλά η R58 V2 είναι (στα ακόμη απαίδευτα μάτια μου) σχεδόν κάτι παρόμοιο λειτουργικά και μάλιστα πιό όμορφο. Τώρα μπορεί βέβαια να βγει κάποιος (όχι εδώ, γενικά μιλάω) και να πει "...Όχι, η Alex είναι καλύτερη γιατί (α), (β), (γ)..." αλλά σε τόσες λεπτομέρειες δεν θα μπω. Θα τις δω μεν συνοπτικά αλλά άμεσα θα αποφασίσω. Η αρχική πιθανή σκέψη για αγορά μηχανής στα €500-600 και μύλο στα €150-200 έχει αποκλειστεί, θα πάμε σε δυνατή μηχανή και μύλο - αυτό είναι που έχει σημασία.

Πάντα υπάρχουν παράγοντες για τον καθένα μας που μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση. Εμένα τώρα με το λίγο ψάξιμο που έχω ρίξει μ'αρέσουν πιό πολύ οι Rocket, αλλά φερ'ειπείν με την Alex έχω δίπλα μου άμεση βοήθεια (έχω το φίλο y.v. που όλοι ξέρετε πολύ καλά, ο οποίος την έχει). Με την παραλαβή, σύνδεση στο δίκτυο, σετάρισμα ή τέλος πάντων ό,τι άλλη δυσκολία βγει, κάνω ένα τηλέφωνο κι έχω έναν έμπειρο άνθρωπο να μου πει πέντε πράγματα... Το ίδιο και με το μύλο - ο φίλτατος Γιάννης έχει τον Type B κάποια χρόνια. Έχω λοιπόν πρόσβαση σε βοήθεια και εμπειρία λίγο πιό εύκολα από όσο μπορώ να έχω με κάποιον ή κάποιους από το φόρουμ τους οποίους δυστυχώς δεν γνωρίζω προσωπικά και οι οποίοι δύναται να έχουν έναν άλλο εξ'ίσου καλό μύλο.

Θέλω να πω δηλαδή, είναι πολλά που επηρεάζουν μία απόφαση... Μου λες τώρα για τον Κ10. Είχα δει κάπου ένα παλαιότερο post του μοδεράτορα Χρήστου που ζητούσε από κάποιον με τον Κ5 ή Κ10 να γράψει κάτι γιατί "...αυτοί οι μύλοι δεν υπάρχουν στα μέρη μας..." Ακόμη δεν πρόλαβα να πάω έστω να δω πώς μοιάζουν αυτοί οι μύλοι... Άρα λοιπόν ναι, να τον δω, βεβαίως, αλλά ίσως τώρα καταλαβαίνεις πιό πολύ γιατί κάποια μηχανήματα τα κοιτώ περισσότερο ή λιγότερο σε αυτό το αρχικό στάδιο.

Η R60V που είδα μόλις χθες βάζει φυτιλιές να πάει κανείς στα €3,400 αλλά εντάξει, η βαλίτσα άμα την πας θα πάει, δεν θα πει όχι. Όπως βέβαια τί να πω και για τις χειροποίητες από τη Φλωρεντία. Τί μηχανάρα αυτή η GS3 με walnut επένδυση σε πλαινά, group head και pf handle...

harryv
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: DIY Mod G Classic
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Newbie roaster

Δημοσίευση από harryv » Τρί Φεβ 23, 2016 10:11 am

Κώστα να σου πω μια διαφορετική άποψη. Αξίζει να δώσεις τα λεφτά σου μόνο για όσα σου δίνουν ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ για ΣΕΝΑ και ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΜΗ διαφορά στο φλυτζάνι. Ξέχνα τι γράφει ο ένας κι ο άλλος ή το τι προωθεί το marketing κάθε εταιρείας. Ως μηχανικός φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Απάντηση