pressurized basket και tamping

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
amythos

pressurized basket και tamping

Δημοσίευση από amythos » Τρί Απρ 13, 2010 11:24 pm

Καλησπέρα,
μου έκαναν δώρο μια rowenta es3200 η οποία μάλλον έχει pressurized basket.
Πρέπει να χρησιμοποιώ tamper γιατί το manual αναφέρει απλώς να βάζω τον κάφε.
Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: pressurized basket και tamping

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 14, 2010 12:10 am

Η μηχανή δεν ήρθε με το δικό της πλαστικό tamper; Εάν ναι, χρησιμοποίησε το για να κάνεις μια απλή επιπεδοποίηση της επιφάνειας του καφέ, ασκώντας ελάχιστη πίεση. Φυσικά μπορείς πάντα να πειραματιστείς και λίγο. ;)
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

amythos

Δημοσίευση από amythos » Τετ Απρ 14, 2010 11:08 pm

Christos έγραψε:Η μηχανή δεν ήρθε με το δικό της πλαστικό tamper; Εάν ναι, χρησιμοποίησε το για να κάνεις μια απλή επιπεδοποίηση της επιφάνειας του καφέ, ασκώντας ελάχιστη πίεση. Φυσικά μπορείς πάντα να πειραματιστείς και λίγο. ;)
Ήρθε με δυο καλαθάκια (ένα για μονό και ένα για διπλό) και ένα κουταλάκι-δοσομετρητή. Tamper δεν είχε η συσκευασία και αναρωτήθηκα αν πρέπει να αγοράσω.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 14, 2010 11:20 pm

Δεν χρειαζεται να αγοράσεις tamper σ΄αυτήν την φάση. Για τα pressurised καλαθάκια λένε ότι το tamping δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο. Πέτα σε ένα συρτάρι το μονό καλαθάκι και ασχολήσου μόνο με το διπλό. Εγώ θα δοκίμαζα να γεμίσω μέχρι πάνω το καλάθάκι και να κάνω επιπεδοποίηση (levelling) μόνο με τα δάκτυλα. Δες σχετικά posts στο forum.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

amythos

Δημοσίευση από amythos » Πέμ Απρ 15, 2010 8:32 pm

Christos έγραψε:Δεν χρειαζεται να αγοράσεις tamper σ΄αυτήν την φάση. Για τα pressurised καλαθάκια λένε ότι το tamping δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο. Πέτα σε ένα συρτάρι το μονό καλαθάκι και ασχολήσου μόνο με το διπλό. Εγώ θα δοκίμαζα να γεμίσω μέχρι πάνω το καλάθάκι και να κάνω επιπεδοποίηση (levelling) μόνο με τα δάκτυλα. Δες σχετικά posts στο forum.
Σε ευχαριστώ θα το κοιτάξω.

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Σάβ Οκτ 23, 2010 8:22 pm

Λοιπόν για να μην ανοίγω άλλο παρόμοιο θέμα θα βγάλω στον αφρό ένα παρόμοιο.Η Delonhgi μου έχει pressurized pf και έχω διαβάσει εδώ μέσα ότι δε παίζει μεγάλο ρόλο το tamping που γίνεται.Εγώ θα πω τις δικές μου εντυπώσεις που νομίζω ότι είναι αντίθετες.Καταρχήν οι δοκιμές μου έγιναν με τον ίδιο καφέ, ίδιο αλεσμένο, ίδιο κόψιμο κατα τη γέμιση.Το απολέσματα που πήρα ήταν να έχω με το πανάλφρο tamping μου 10 τουλάχιστον sec λιγότερο απο το όταν έκανα ενα γερό tamping.Με το ανάλαφρο tamping έπαιρνα σαφώς πιο ελαφριά γεύση σε σχέση με τη πικρή του καλού tamping.Το μόνο κακό με το ανάλαφρο tamping καποιες φορές δεν είχα καλό leveling (αν το λέω σωστά) με απότελεσμα να ακουμπάει στο εξάρτημα που πετάει το νερό.(δε θυμάμαι πως το λένε :? )
Δε ξέρω αλλά όλα αυτά που ανέφερα μου φαίνονται και φυσιολογικά μιας και όσο πατάς το καφέ μεγαλώνεις τη πυκνότητά του και με τη σειρά του μεταβάλει ανάλογα τη ροή του νερού.Γιατί διαβάζω ότι δε παίζει ρόλο το tamping?Κάνω η λέω κάτι λάθος?
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Οκτ 23, 2010 10:33 pm

Γενικά και για να μην μπαίνω σε λεπτομέρειες (που και εγώ δεν έχω την απαιτούμενη γνώση) αυτό για το tamping ισχύει κυρίως για τον καφέ που αγοράζει κάποιος έτοιμο σε σκόνη που είναι κατά κοινή ομολογία πολύ χοντροκομένος ώστε να παρουσιάζει καλή αντίσταση στο νερό και άρα να ανεβάζει την πίεση στο group.* Έαν κάποιος με μύλο πάει σε πιο ψιλά κοψίματα πολύ πιθανό το tamping να αρχίζει να παίζει ρόλο στον χρόνο εκχύλισης. Το θέμα είναι ότι πάντα θα επηρεάζει και θα κρύβει το ιδανικό κόψιμο του καφέ. Για παράδειγμα από γρήγορο χρόνο εκχύλισης να πηγαίνεις σε πλήρες μπούκωμα της μηχανής.

Επίσης υπαρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα pressurised που ενδεχομένως να έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Υπάρχει αναφορά στο forum από κάποιο μέλος ότι σε κάποια συστήματα ο στερεός καφές πχ αιωρείται μέσα στο group! έως ότου να να αναπτυχθεί η κατάλληλη πίεση στο group και να αρχίσει η ροή του καφέ. Εάν όντως συμβαίνει αυτό καταλαβαίνεις ότι πχ leveling και tamping θα είναι ανούσια.

Η ουσία είναι μία. Τα pressurised συστήματα δεν κάνουν τόσο καλό φλυτζάνι όσο τα αντίστοιχα κλασικά όπου η ανάπτυξη της πίεσης οφείλεται αποκλειστικά στον καφέ.

*Που αυτό έχει να κάνει επίσης και με την γεωμετρία όλων των στοιχείων που αποτελούν το group. Πχ διάμετρος του καλαθιού.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Οκτ 23, 2010 10:48 pm

Το Pressurized φιλτρο καταστρεφει το καλο φλυτζανι !Μπορω να το πω με βεβαιοτητα αυτο τωρα που ειδα δυο διαφορετικες μηχανες!!Στο Pressurized οσο και αν αλλαζα γρ. στον καφε , οσο και να εκοβα ψιλοτερα με τον μυλο και οσο και αν παταγα λιγοτερο η περισσοτερο οι διαφορες ηταν μηδαμινες!!
Και για να πω την αληθεια , ο λογος που ετσι ξαφνικα πηγα και πηρα την Baby Dose ειναι επειδη πηγα στον Taf να αγορασω καφε και ηπια ενα espresso (τον ιδιο που αγορασα) και καταλαβα οτι αυτο που πινω σπιτι μου δεν ειναι espresso αλλα ενα καφε υγρο !Γιατι δεν ξεχωριζες γευσεις και χαρακτηριστικα , παρα μονο μια ξινιλα γιατι ο καφες εκχυλιζοτανε σε 15 δευτερολεπτα ισως και λιγοτερο!!
Για να καταλαβεις τις διαφορες ομως ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμασεις το αριστο ωστε να προσπαθησεις να το φτασεις!!
Βεβαια γιαυτο χρειαζεται κοπος , χρονος και πανω απο ολα να σου αρεσει ολη αυτη η διαδικασια!!

Άβαταρ μέλους
vounataka

Δημοσίευση από vounataka » Σάβ Οκτ 23, 2010 11:48 pm

@ nikp81
Το πρωι θα σου αφιερωσω δυο φωτογραφιες με τα δυο διαφορετικα φιλτρα. Ο καφες που θα παρεις απο το Pressurized δεν ειναι αισχος, εαν εχει κοπει σε μυλο και ειναι φρεσκος. Απλα το καιμακι του ειναι σαπουναδέ :mrgreen:
Με το αλλο φιλτρο τα πραγματα ειναι '' εκει που επινα δυο καφεδες τωρα πινω πεντε μεσα στο σπιτι'' :oneup:

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Κυρ Οκτ 24, 2010 12:15 am

Οχι εγω μιλαω για την Morris ...Παντως o καφες της ηταν αισχος!!!Γιατι οπως προανεφερε ο χρηστος υπαρχουν πολλα συστηματα pressurized!!

Απάντηση