Gaggia Baby Extraction.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Gaggia Baby Extraction.

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Οκτ 23, 2010 2:06 am

Άμα δεν σου κάνει κόπο κάνε το πείραμα που προτείνω παραπάνω. Έτσι από περιέργεια. Λογικά άμα μετράει όγκο την δεύτερη φορά (με το καλαθάκι άδειο) η αντλία θα σταματήσει σε περίπου 8-10 δευτερόλεπτα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Οκτ 23, 2010 10:28 am

Η δοκιμη εγινε ...
Την πρωτη φορα (με καφε μεσα στο καλαθακι) το ρυθμισα στα 25 δευτερολεπτα και 60ml , την δευτερη φορα με το καλαθακι αδειο οταν την εβαλα σε λειτουργεια πηγε 60ml και σταματησε στα 9 δευτερολεπτα!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Οκτ 23, 2010 11:03 am

Ευχαριστώ Νίκο για την προσπάθεια. :oneup: Άρα σίγουρα η μηχανή μετράει όγκο. Μπράβο δεν το περίμενα σε αυτήν την κατηγορία τιμής.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Dimitris_P

Re: Gaggia Baby Dose Extraction!!

Δημοσίευση από Dimitris_P » Σάβ Οκτ 23, 2010 2:53 pm

Christos έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:έχει το διπλό φίλτρο της baby κάποιο σημάδι για να ξέρεις μέχρι πού θα βάλεις καφέ για εμάς που δεν έχουμε ζυγαριά? δεν βλέπω να έχει κάτι και σε ένα καφέ που δοκιμάζω έχω ρίξει πολύ τη στάθμη, ανεβάζω κ το κόψιμο αλλά δε λέει να εκχυλιστεί
Όχι δεν έχει. Δοκίμασε να γεμίζεις όλο το διπλό φίλτρο λίγο παραπάνω απ΄ότι χωράει και με το δάκτυλο διώξε την περίσσεια.
Δες και παρακάτω (θέλει κάποιες μικρο-αλλαγές αλλά τα περισσότερα ισχύουν).
viewtopic.php?f=4&t=25&start=0#p42

@Φάνης
Έχω την εντύπωση ότι απλά η δόση καθορίζεται με τον χρόνο. Είναι ένας απλός χρονοδιακόπτης δηλαδή. Δεν νομίζω να έχει σύστημα που να μετράει ροές και όγκους.
Χρήστο το αντίθετο λέω. όταν κάνω αυτό που μου λες, το οποίο δούλευε με portioli, με αυτόν που δοκιμάζω δεν εκχυλίζεται. ρίχνω τη στάθμη πιο κάτω για να μπορεί να τρέξει

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Οκτ 23, 2010 3:51 pm

Dimitris_P έγραψε: Χρήστο το αντίθετο λέω. όταν κάνω αυτό που μου λες, το οποίο δούλευε με portioli, με αυτόν που δοκιμάζω δεν εκχυλίζεται. ρίχνω τη στάθμη πιο κάτω για να μπορεί να τρέξει
Μην πειράζεις την στάθμη. Πήγαινε ένα κλικ πιο χοντρό κόψιμο. Πχ από 4 πήγαινε στο 5. Σε κάθε αλλαγή κόψε λίγο καφέ για 2 s αλλά μην τον χρησιμοποιήσεις στο γέμισμα του καλαθιού.

Κάνε το γέμισμα όπως σου λέω και κάντο πάντα το ίδιο. Το πάτημα σου να είναι ελαφρύ, ίσα-ίσα για να φτιάξεις μια καλή επίπεδη επιφάνεια. Θα κοντρολάρεις αρχικά από τον μύλο την εκχύλιση. Άμα η μηχανή μπουκώνει κόβεις ένα βήμα πιο χοντρά κόκ. Άμα φτάσεις σε μια κατάσταση που το ένα βήμα είναι πολύ γρήγορο και το άλλο πολύ αργό τότε παίζεις με την ποσότητα.
Στόχος σου 50-60 ml σε 22-30 s.
Εάν τώρα σε διαδοχικά βήματα το ένα σου μπουκώνει την μηχάνη και το άλλο σου κάνει τον καφέ να τρέχει στα 15 s, άρχισε να διαβάζεις το παρακάτω. Δεν θα έπρεπε όμως να έχει τέτοια συμπεριφορά πάντως.
viewtopic.php?f=6&t=66#p299

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Σάβ Οκτ 23, 2010 4:15 pm

Christos έγραψε:Το πάτημα σου να είναι ελαφρύ, ίσα-ίσα για να φτιάξεις μια καλή επίπεδη επιφάνεια.
Χρήστο γιατί ελαφρύ πάτημα; Έχει pressurised pf η baby;
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Οκτ 23, 2010 4:33 pm

Αντώνη όχι, απλά το hard tamp θέλει πιο καλή τεχνική. Επίσης ήθελα να τον απαλλάξω από το να πατάει σε ζυγαριά.

Update.
Τώρα που το λες θυμήθηκα ότι κάποιο μέλος που αγόρασε την Baby πρόσφατα του ήρθε με το system crema σαν standard.
Οπότε, Δημήτρη τι διπλό φίλτρο έχεις; Το κλασικό ή μήπως μοιάζει με αυτό του link;
viewtopic.php?f=2&t=118&start=10#p2710

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Σάβ Οκτ 23, 2010 6:17 pm

Χρήστο ναι, αυτό έχω :shock:

pressurized είναι ?? γι'αυτό δεν έχω πετύχει μια σωστή εκχύλιση ??

τι να κάνω τώρα ? θα πρέπει ν'αγοράσω κανονικό διπλό φίλτρο ή να χρησιμοποιήσω το ίδιο χωρίς το πλαστικό π@π@ρ@κι ?

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Σάβ Οκτ 23, 2010 6:19 pm

Christos έγραψε:Αντώνη όχι, απλά το hard tamp θέλει πιο καλή τεχνική. Επίσης ήθελα να τον απαλλάξω από το να πατάει σε ζυγαριά.
Ναι, έχεις δίκιο σ' αυτό. Στη ζυγαριά απλά θα το κάνει 2-3 φορές για να έχει στο μυαλό του πόση είναι η δύναμη περίπου 15 κιλών.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος που τώρα ξεκινάει με το όλο θέμα παρασκευής εσπρέσο, είναι να δημιουργήσει μια ρουτίνα με συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα είναι πάντα οι ίδιες. Οι Αμερικάνοι το λένε consistency.

Για μένα:
Distribution: Γεμίζουμε το καλαθάκι (basket) πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αν ο μύλος μας δεν έχει δοσομετρητή, τότε τις περισσότερες φορές θα χρειάζεται να κάνουμε και WDT.
Levelling: Ακολουθούμε την ίδια πάντα τεχνική για να διανείμουμε την ποσότητα του καφέ ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του basket. Έδωσε ο Χρήστος σε προηγούμενο ποστ ένα λινκ όπου περιγράφονται κάποιες τεχνικές. Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας, μαχαίρια, ξυλάκια για αμυγδαλές κτλ. :lol: Επίσης αυτή η τεχνική, μας βοηθάει να ελέγχουμε πάνω-κάτω την ποσότητα του καφέ που βάζουμε, αν δεν έχουμε ζυγαριά.
Tamping: Πατάμε πάντα με την ίδια δύναμη και με τον ίδιο τρόπο.

Κάθε φορά που φτιάχνουμε εσπρέσο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και μέχρι να τελειοποιήσουμε την τεχνική μας στα παραπάνω βήματα, "πειράζουμε" μόνο την βαθμίδα άλεσης του μύλου. Κάθε ένα βήμα από τα παραπάνω είναι και μία μεταβλητή που επηρεάζει το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι μας. Δεν είναι οι μόνες βέβαια. Προσπαθούμε να πειράζουμε όσο το δυνατόν λιγότερες κάθε φορά μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφού έχουμε τελειοποιήσει όμως την τεχνική μας, τότε είναι πιο εύκολο να "παίξουμε" με ποσότητες, ταμπινγκ, θερμοκρασία και πάει λέγοντας...
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
vounataka

Δημοσίευση από vounataka » Σάβ Οκτ 23, 2010 7:11 pm

Dimitris_P έγραψε:Χρήστο ναι, αυτό έχω :shock:

pressurized είναι ?? γι'αυτό δεν έχω πετύχει μια σωστή εκχύλιση ??

τι να κάνω τώρα ? θα πρέπει ν'αγοράσω κανονικό διπλό φίλτρο ή να χρησιμοποιήσω το ίδιο χωρίς το πλαστικό π@π@ρ@κι ?

Να μην το βγαλεις το πλαστικο γιατι θα σου τα πεταξει απο πανω!!! Αν δεν παρεις κανονικο δεν θα πετυχεις 25'' οποτε μην χαλας αδικα το χρονο σου γιατι το μονο που θα πετυχεις με το ψιλο κοψιμο και το δυνατο ταμπαρισμα, ειναι να μπουκωσεις εντελως το φιλτρο σου.
Με τον εξοπλισμο που εχεις τωρα αρκει ενα ελαφρυ ισιωμα του καφε με το ταμπερ που εχει η μηχανη σου (αλλα μην μετρας αδικα χρονους).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος vounataka την Σάβ Οκτ 23, 2010 7:18 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Απάντηση