Νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
nikatsip

Re: Νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση

Δημοσίευση από nikatsip » Τρί Οκτ 15, 2013 11:01 am

digibill έγραψε:Η πολτώδης επιφάνεια σημαίνει ότι το κόψιμο είναι πιο χοντρό ή πιο λεπτό απ' ότι πρέπει;
Σημαίνει οτι έχεις αλέσει πολύ ψιλά τον καφέ και συνδέεται με την ποσότητα του καφέ που έχεις τοποθετήσει. Οπότε είτε αλλάζεις την άλεση σε πιο χονδρή και διατηρείς τα γραμμάρια, είτε ελαττώνεις τα γραμμάρια και διατηρείς την άλεση. Το puck πρέπει να είναι στεγνό, αλλά να έχει αρκετή υγρασία ώστε να διατηρεί το σχήμα του, να μην διαλύεται. Δοκίμασε να το βγάλεις απο το Portafilter χτυπόντας το στον πάγκο, βγαίνει ακέραιο;

Συνεχείς δοκιμές, με διαδοχικές αλλαγές (αλλά σε μια παράμετρο κάθε φορά, ώστε να μην χάνεσαι), θα σε βοηθήσουν να βρείς τον δρόμο σου.

Διάβασε και κάποια θέματα ακόμα:
Πρόβλημα στο puck, στην εκχύλιση και γενικότερα.
Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

isnogood

Δημοσίευση από isnogood » Τρί Νοέμ 12, 2013 2:08 pm

nikp81 έγραψε:Οταν κοβεις πιο χοντρα ανεβαζεις γραμμαρια για να φερεις στα ισια τα γρ με τον χρονο εκχυλισης ..
Ειναι αυτονοητο αυτο , αλλιως αν κοβαμε πιο χοντρα χωρις αλλαγη στα γραμμαρια τοτε θα ειχαμε υποεκχυλιση ...
Πάνω σ'αυτό να ρωτήσω το εξής: με σταθερά τα γραμμάρια όσο πιο χοντρά κόβουμε δεν αυξάνεται ο όγκος στου κομμένου καφέ;
Επίσης αν κόψεις πιο χοντρά κι ανεβάσεις γραμμάρια δεν θα βρίσκει το puck στο shower screen;
Τέλος, επειδή βλέπω σε διάφορα posts "ανέβασα στα 20 gr" πως διαχειρίζεται κάποιος τα 20gr χωρίς να βρίσκει το puck στο shower screen;

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Νοέμ 12, 2013 2:15 pm

Και αυτο πιστευω ειναι αυτονοητο ..δηλαδη στο διπλο καλαθακι που χωράει 18γρ θα κοψεις τοσο ωστε να το χωραει χωρις προβλημα..δηλαδη εσυ θα αποφασισεις ποσο χοντρο/ψιλο κοψιμο θα κανεις και με τι βαρος ωστε να φερεις στα ισα την εκχυλιση σου στους χρονους..

isnogood

Δημοσίευση από isnogood » Τρί Νοέμ 12, 2013 2:32 pm

Άρα για να βάλω 20gr πρέπει να κόψω πιο ψιλά (ώστε να μειωθεί ο όγκος) και να πατήσω πιο μαλακά για να έχω ίδιο χρόνο εκχύλισης. Σωστά;

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Νοέμ 12, 2013 3:41 pm

To πάχος το ρυθμιζεις μόνο για να έχεις σωστες παραμέτρους εκχύλισης, φυσικά ανάλογα με το βάρος του καφέ που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις!
Το πάτημα θα σου συνιστουσα να το διατηρεις πάντα ίδιο!
Αν η ποσότητα καφε κρίνεις ότι είναι μικρότερη από αυτη που χρειάζεσαι (και το καλαθακι δεν χωραει άλλον), τότε χρησιμοποιεις ένα μεγαλύτερο.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Τρί Ιούλ 22, 2014 1:06 pm

Έχοντας ψαχτεί απίστευτα με κάθε παράμετρο, βρήκα τον τρόπο παρασκευής που μου ταιριάζει και με γευστικό αποτέλεσμα ικανοποιητικό.
Το μόνο πρόβλημα είναι το υγρό puck. Λίγο υγρό στην επιφάνεια, και λασπωμένο το υπόλοιπο. Αυτό που με εκνευρίζει είναι οτι όταν μεταφέρω το πορταφίλτερ για να το αδειάσω, στάζει 2-3 σταγόνες στον πάγκο.

Προσπαθώντας να πάρω πιο στεγνό Puck, αλέθω πιο χοντρά, το puck είναι πιο στεγνό, αλλα οι χρόνοι πέφτουν στο 20''
Προσπαθώντας να βάλω πιο πολύ ποσότητα για να το αντισταθμίσω, βρίσκει οριακά ο καφές στο shower screen.

Εφόσον δεν μπορώ να έχω τόσο χοντρή άλεση ή τόσο πολύ ποσότητα καφέ, υπάρχει άλλος τρόπος να πάρω πιο στεγνό puck? ή είναι καλύτερα να το αφήσω στην ησυχία του εφόσον το αποτέλεσμα με ικανοποιεί?

Ευχαριστώ

ΥΓ Στο διπλό καλαθάκι της gaggia classic, έχει μια γραμούλα που μπαίνει το ελατήριο για να κουμπώνει. Με το μάτι έχω μάθει να φέρνω τον καφέ αφού πατηθεί, σε αυτή τη γραμμή. Λίγο πάνω απ τη γραμμή και ο καφές "βρίσκει" στο shower screen. Λίγο κάτω και έχω πλυμμήρα.
Ακόμα και όταν είμαι στο τέλειο ύψος, έχω λίγο λασπωμένη επιφάνεια.
When life throws you curves, aim for the apex

panaeolus

Δημοσίευση από panaeolus » Τρί Σεπ 29, 2015 8:01 pm

θα ηθελα να ρωτησω επειδη αναφερθηκε στην αρχη
για το κεικ και την υγρασια του,και την θερμοκρασια της μηχανης
ειναι λαθος να κανουμε καφε στην μηχανη πχ μετα απο μιση ωρα ανοιγματος_
πρεπει να κατεβαζουμε τη θερμοκρασια να υποθεσω_
επισης το κεικ μου δεν ειναι τελιως λασπη αλα διαλυεται
το κοψιμο το χω βρει διοτι ειναι καλη η εκχυλιση
να ελατωσω γραμαρια η μπορει να ειναι και θεμα θερμοκρασιας

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Σεπ 29, 2015 9:48 pm

Διάβασε το νήμα από την αρχή και δώσε περισσότερες λεπτομέρειες για την παρασκευή που κάνεις (καφές, γραμμάρια, και χρόνοι). Το πιο πιθανό είναι ότι βάζεις λίγα γραμμάρια για την χωρητικότητα του καλαθιού σου και/ή κόβεις πολύ ψιλά. Ξεκίνα αυξάνοντας σταδιακά την δοσολογία (μια φτηνή ζυγαριά είναι πολύ χρήσιμη) και βλέπεις από εκεί.

Σχετικά με τον χρόνο που αφήνεις την μηχανή για ζέσταμα αρχικά (πχ μισή ώρα) δεν έχει να κάνει με την θερμοκρασία του νερού στο boiler. Έχει να κάνει με το καλό ζέσταμα του Portafilter που πρέπει να είναι τόσο καυτό που να μην μπορείς να το αγγίξεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Valia

Δημοσίευση από Valia » Δευ Οκτ 05, 2015 10:47 am

Kαλημερα!! Μηπως μπορει καποιος να μου πει και εμενα αυτο το τεστ με το κερμα πως γινετε :a014: ειναι λαθως κουμπωνοντας το pf να υπαρχουν τα ιχνη απο την ντουζιερα στον καφε? η μηχανη ειναι καινουργια και τα σχετικα αξεσουαρ ακομα αναμενονται οποτε δεν εχω ακριβεις παραμετρους να σας πω!

jimkopa
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Delonghi EC155
Μύλος:: Ascaso i-mini i2

Δημοσίευση από jimkopa » Δευ Οκτ 05, 2015 4:11 pm

Το κερμα το βαζεις για να βαλεις πιο πανω δοση απο αυτην που παιρνει(συνιστα) το καλαθακι ...και να φτασεις στο οριο της μεγιστης ποσοτητας καφε που χωραει στο καλαθακι χωρισ να ακουμπαει ο πατημενος καφες στην ντουζιερα

η οριακη αποσταση ντουζιερας με πατημενο καφε ειναι 2-3 χιλστ (οσο ειναι το κερμα που τοποθετεις στο ηδη πατημενο καφε του καλαθιου )

οποτε βαζοντασ το κερμα υπολογιζεισ αφου αφησει ιχνος το κερμα στον πατημενο καφε ποσο αποσταση εχει ο πατημενοσ καφες απο την ντουζιερα

(ισα ισα ιχνος να φαινεται να μην βυθιστει αλλα και ουτε να μην αφησει καθολου ιχνος )

Απάντηση