Ascaso i1 ή Compak K3

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
panosp
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Arielli km-150bs PID
Μύλος:: Quamar M80e
2ος Μύλος:: Porlex JP-30
Οι καφέδες μου:: Κατ´εξαίρεση μπαγιάτικοι

Ascaso i1 ή Compak K3

Δημοσίευση από panosp » Τρί Μάιος 19, 2015 10:57 pm

Καλησπέρα σε όλους.

Λοιπόν δυόμιση περίπου χρόνια συμβίωσης με τον χειροκίνητο Porlex και δεν μπορώ να πω ότι τον συνήθισα... Καθόλου :a026: μέχρι που πιστεύω ότι πίνω λιγότερους καφέδες την ημέρα.

Η ποσότητα καφέ που πίνω (μαζί με την γυναίκα) είναι περίπου 55-60 γρ την ημέρα και νομίζω ότι ήρθε πια η ώρα για την αγορά ενός πραγματικού ηλεκτρικού μύλου.

Τα χαρακτηριστικά που με ενδιαφέρουν: να είναι σίγουρα stepless και να μην έχει dozer

Μετά από αρκετή μελέτη στο forum κατέληξα σε 2 μύλους Ascaso i1 και Compak K3 με Flat μαχαιριά, λόγο Budget,γιατί πιστεύω θα καλύπτουν τις ανάγκες μου. Τώρα ο Ascaso μου φαίνεται φθηνός και ο Κ3 όχι και τόσο stepless. Εσείς ποιον θα διαλέγατε? Είμαι ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις.

Υ.Γ. Θέλω να πάρω ένα ΚΑΛΟ μύλο που να μην είναι ο μύλος που θα τον αλλάξω αργότερα (ή πριν αλλάξω μηχανή :e014: )

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Re: Ascaso i1 ή Compak K3

Δημοσίευση από Edesso » Τρί Μάιος 19, 2015 10:59 pm

αναμεσα στους δυο Κ3 για μενα χωρις δευτερη σκεψη :)
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Μάιος 19, 2015 11:21 pm

Για Krups μιλαμε ;
Ascaso και την διαφορά την κρατάμε για μια καλύτερη καφετιέρα.
Το κακό με τον Compak είναι στα λεφτά αυτά βρίσκεις μτχ mazzer που είναι καλύτερος σε όλα.
Μαζί με την μετατροπή του σε doserless φυσικά.

Άβαταρ μέλους
panosp

Δημοσίευση από panosp » Τετ Μάιος 20, 2015 12:37 am

ναι για την Krups αν και βλέπω ότι τα έχει φάει τα ψωμιά της. Δεν λέω για το ζόρισμα που της έχω κάνει δεν έχει καταλάβει τίποτα εκτός από το λάστιχο στεγανοποιησης.

Τι να πω και αυτό το έχω σκεφτεί Ascaco και λεφτά για μηχανή άλλα μετά πάλι για μύλο μου φαίνεται θα λέω.

Ναι και για ΜΤΧ κοιτάω αρκεί να το δω από κοντά

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Τετ Μάιος 20, 2015 1:23 am

Το βήμα απο porlex σε ascaso είναι χαοτικό. απο ascaso σε K3 οχι και τόσο

έχω τον K3 και έχω κρατήσει και τον ascaso i2 για τα decaf μου.
τους χρησιμοποιώ παράλληλα και τους δυο

Ο K3 ειναι stepless. αυτό που εννοείς ειναι οτι δεν ειναι μικρομετρικό

η αλήθεια ειναι οτι με χάλασε η αλλαγή απο ascaso σε K3 και ακόμα δεν το έχω συνηθίσει. Το να ρυθμίσεις τον K3 θέλει χειρουργική ακρίβεια. Κουνάς το δαχτυλίδι ελάχιστα, και το πρώτο "τακ" που θα κανει, σταματας. μικρότερο κουνημα δεν μπορείς να κανεις γιατι το δαχτυλίδι ειναι σφιχτό. Ενω με τον ascaso κάνεις μιση η και μια χορταστική στροφή, και το φερνεις ακριβώς εκει που θέλεις

Επίσης με χάλασε πολύ το κουμπάκι. ο ascaso έχει το κουμπί που πατιέται απ το πορταφίλτερ. όσο το πατάς, αλέθει. όταν το αφήσεις, σταματάει.
Στον K3 έχει το χρονόμετρο, το οποίο ειναι αδύνατον να το ρυθμίσεις ωστε να σου αλέσει τα γραμμάρια που θέλεις. ακόμα και αν το πετύχεις, αλλάζοντας τη ρύθμιση άλεσης, αλλάζει ο χρόνος άλεσης, και η ρύθμιση στο χρονόμετρο πρέπει να γίνει απ την αρχή. Άρα μονόδρομος, να ανοιγοκλείνεις το διακοπτάκι απο το πλάι καθώς ζυγίζεις

Τώρα διαφορά στη γεύση μεταξύ τους, δε ξερω αν θα μπορούσα να καταλάβω με κλειστά τα μάτια. μάλλον πιο πολύ placebo είναι. Και η μαγκιά οτι βλέπεις και λειτουργείς κάτι πιο επαγγελματικό εμφανιασιακα καθε πρωί.

Αν το τελευταίο δε σε απασχολεί, ή αντιθετως αν σε ενοχλεί το έξτρα μέγεθος, μείνε με τον ascaso. είναι φανταστικός απο κάθε άποψη

ελπίζω να βοήθησα
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τετ Μάιος 20, 2015 1:02 pm

Ο Compak έχει λίγο μεγαλύτερα μαχαίρια (54mm vs 58mm) και θεωρητικά ανώτερη ποιότητα άλεσης. (δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιον από τους 2). Επίσης μου φαίνεται πιο ποιοτικός σαν κατασκευή.

Οπότε αν δεν μπορείς να βρεις κάποιον μεταχειρισμένο Mazzer, που είναι ίσως η καλύτερη λύση, καλύτερα κατά την γνώμη μου να πας προς K3.

Άβαταρ μέλους
panosp

Δημοσίευση από panosp » Τετ Μάιος 20, 2015 3:07 pm

Στο θέμα λειτουργίας on off, είμαι πιο πολύ Κ3, αλλά στο θέμα ρύθμιση κοψίματος είμαι καθαρά ascaso. Τώρα οσο αφορά τα μαχαίρια απ´ όσο έχω καταλάβει τα μεγαλύτερα μαχαίρια έχουν και καλυτερη απόδοση γεύσης ε;

Αν τελικά είναι έτσι, ναι θέλω να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μάλλον ο Μazzer SJ να είναι μονόδρομος.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Μάιος 20, 2015 7:09 pm

Ο mazzer super Joly εχει 64mm μαχαίρια και 350 watt μοτέρ.
Αλλά πάνω από όλα.αλεξίσφαιρη ποιότητα κατασκευής.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Πέμ Μάιος 21, 2015 1:09 am

panosp έγραψε:απ´ όσο έχω καταλάβει τα μεγαλύτερα μαχαίρια έχουν και καλυτερη απόδοση γεύσης ε;
Μεγαλύτερα μαχαίρια σημαίνει οτι μπορεί να αλέσει πιο πολύ, συνεχόμενα χωρίς να ζεσταθουν τα μαχαίρια άρα και ο καφές. και στην ταχύτητα της κοπής. όσο μεγαλύτερη η διάμετρος, τόσο πιο γρήγορα κινείτε η περίμετρος σε σχέση με τον άξονα. (βλέπε γωνιακή ταχύτητα)

και επειδή η ταχύτητα και η θερμότητα δεν μας απασχολεί όταν αλέθουμε 15-30 γραμμάρια τη μέρα, ούτε η αλεξίσφαιρη κατασκευή
(Εμεις θα το χειριζόμαστε και πιθανόν ούτε η γυναίκα μας δε θα τον ακουμπήσει. Δεν ειναι κατάστημα να το ακουμπάνε μεσα σε ένα χρόνο 10 υπάλληλοι και να τρίβουμε 8 ώρες τη μέρα)
Άρα κατα την γνώμη μου η αγορά ακριβού μύλου είναι 5% για την γεύση και 95% γιατι είμαστε γκατζετάκηδες και χομπίστες και γουστάρουμε να τα σκάμε για το γούστο μας και να βλέπουμε ένα θηρίο στη κουζίνα μας.

Εκτός και αν είσαι ο σούπερ γευσιγνώστης που μπορείς να διακρίνεις απο μια γουλιά, απο τι μάρκα μύλο έχει αλεστεί, που δε νομίζω να μπορεί να το κάνει αυτό κανεις στο κόσμο
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
panosp

Δημοσίευση από panosp » Πέμ Μάιος 21, 2015 4:28 pm

Για χομπίστας και γκαντζετακιας είμαι μέσα 100%, άρα θέλω καλή ποιότητα μύλου για γουστάρουμε και λίγο. Το ότι τα μεγάλα επίπεδα μαχαίρια ζεσταίνουν τον καφέ λιγότερο από τα κωνικά είναι και ο λόγος που θέλω τα επίπεδα.
Τώρα για το μέγεθος του μύλου και τον χώρο που θα καταλάβει πάνω στον πάγκο της κουζίνας καλύτερα να ρωτήσουμε το άλλο φύλο :waf: .
Ως γευσιγνώστης μάλλον είμαι σε αρχικό επιπεδο αλλά θεωρώ ότι έχω καλές βάσεις. 1ον πίνω τον καφέ σκέτο και 2ον σπάνια θα ευχαριστηθώ καφέ από έξω και ας κάνει 3,5 ευρώ ο μόνος
Άρα με την αγορά καλού μύλου (και μηχανής) και ψάξιμο :cfstd: θα μπορώ να ανακαλύπτω πιο ποιοτικά τις γεύσεις του καφέ

Απάντηση