Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
-
jimkopa
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Delonghi EC155
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Πρεπει να φταιει πιο πολυ το καλαθακι ...
-
jimkopa
Μήπως τα καλαθάκια μικρότερης διαμέτρου έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σωστού πατήματος?>
δηλαδή για να πετύχεις σωστό Tamping στα μικρα (51-53) θελει περισσότερη επιμέλεια ενω τα μεγάλα (57-58)mm έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανοχής σωστού Tamping
δηλαδή για να πετύχεις σωστό Tamping στα μικρα (51-53) θελει περισσότερη επιμέλεια ενω τα μεγάλα (57-58)mm έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανοχής σωστού Tamping
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Το ανάποδο θα έπρεπε να συμβαίνει! Το tamping το κάνουμε με το φίλτρο μέσα στο pf, και όχι εκτός. Για παράδειγμα, αφού κάνεις tamping, όταν κουμπώνεις το φίλτρο μπορεί εύκολα να μετακινεί τον καφέ αν θέλει πίεση για να μπει, και να δημιουργεί ρωγμές.
-
jimkopa
δεν ξερω αν με καταλαβες εγω δεν καταλαβα παντως τι εννοοεις
αν υποθεσουμε οτι τα μικρα pf εχουν 1 εκατοστου παχος kafe στα ιδια γραμμαρια καφε
https://www.dropbox.com/s/f6ptufdbqmj77 ... y.jpg?dl=0
εννοοουσα αν αυτη η διαφορα του 1 χιλιοστου εχει απαίτηση για πιο λεπτομερέστατο tamping ..γιατι αν υποθεσουμε οτι το 1 εκατοστο ηταν 1,5 δεν θα ηταν πιο μεγαλη η διαδρομή του νερου και να απαιτούμε ακομη πιο τελειο tamping (ενοοω στην πραξη αυτο που πετυχαίνουμε με το χερι μας και με το καθε ταμπερ )
αν υποθεσουμε οτι τα μικρα pf εχουν 1 εκατοστου παχος kafe στα ιδια γραμμαρια καφε
https://www.dropbox.com/s/f6ptufdbqmj77 ... y.jpg?dl=0
εννοοουσα αν αυτη η διαφορα του 1 χιλιοστου εχει απαίτηση για πιο λεπτομερέστατο tamping ..γιατι αν υποθεσουμε οτι το 1 εκατοστο ηταν 1,5 δεν θα ηταν πιο μεγαλη η διαδρομή του νερου και να απαιτούμε ακομη πιο τελειο tamping (ενοοω στην πραξη αυτο που πετυχαίνουμε με το χερι μας και με το καθε ταμπερ )
-
jimkopa
Βιντεο εκχύλισεων με γυμνό pf
Λοιπον δεν ξερω αν ειχε αλλο ανοιγω αυτο το θεμα να παρουσιαζουμε εδω τις προσπάθειες μας και να παίρνουμε γνωμες και ιδεες απο πιο ειδικους και έμπειρους
παραθετω το παρακατω βιντεο και περιμενω κριτικη αναλογικη του εξοπλισμου που εχω
καφες:Blend Barista shop(πολύ τέλειος
) , 15 gr , 26sec , 57 ml , πατημα πανω απο 15 κιλα
παραθετω το παρακατω βιντεο και περιμενω κριτικη αναλογικη του εξοπλισμου που εχω
καφες:Blend Barista shop(πολύ τέλειος
) , 15 gr , 26sec , 57 ml , πατημα πανω απο 15 κιλα - UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Λοιπόν. να σας πω και εγώ την εμπειρία μου για το γυμνό καλάθι.
Αφού "έπαιξα" με ακριβούς και φρέσκους καφέδες, εφόσον είδα οτι δεν είμαι ιδιαίτερα γευσιγνώστης, κατέληξα σε έναν φθηνό και πολύ γευστικό lavazza σπυρί. Μου άρεσε πολύ. Και εκεί άρχισα να παλεύω με leveling και tamping και γραμμάρια καφέ. Και πάντα στη κουζίνα ένας πανικός.
Χτυπούσα το Portafilter, σκάλιζα τον καφέ με συρματάκια, έκανα leveling με το δάχτυλο, το πατούσα με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλα το αποτέλεσμα μέτριο στην καλύτερη περίπτωση.
Όταν ξαναγύρισα σε φρέσκο καφέ taf, ψιλοκομμένο, όπως ο καφές έπεφτε στο portafilter κατευθείαν απο το doserless, ο πατούσα με μια κίνηση. ούτε leveling ούτε τίποτα. Και το channeling εξαφανίστηκε!
Τόσο απλά. Ένα απλό πάτημα, και η εκχύλιση είναι τέλεια.
Άρα η ποιότητα καφέ, προφανώς και παραδόξως παίζει το μεγαλύτερο ρόλο και σε αυτό το τομέα.
Αφού "έπαιξα" με ακριβούς και φρέσκους καφέδες, εφόσον είδα οτι δεν είμαι ιδιαίτερα γευσιγνώστης, κατέληξα σε έναν φθηνό και πολύ γευστικό lavazza σπυρί. Μου άρεσε πολύ. Και εκεί άρχισα να παλεύω με leveling και tamping και γραμμάρια καφέ. Και πάντα στη κουζίνα ένας πανικός.
Χτυπούσα το Portafilter, σκάλιζα τον καφέ με συρματάκια, έκανα leveling με το δάχτυλο, το πατούσα με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλα το αποτέλεσμα μέτριο στην καλύτερη περίπτωση.
Όταν ξαναγύρισα σε φρέσκο καφέ taf, ψιλοκομμένο, όπως ο καφές έπεφτε στο portafilter κατευθείαν απο το doserless, ο πατούσα με μια κίνηση. ούτε leveling ούτε τίποτα. Και το channeling εξαφανίστηκε!
Τόσο απλά. Ένα απλό πάτημα, και η εκχύλιση είναι τέλεια.
Άρα η ποιότητα καφέ, προφανώς και παραδόξως παίζει το μεγαλύτερο ρόλο και σε αυτό το τομέα.
When life throws you curves, aim for the apex
να κάνω και εγώ μια ερώτηση τι διαφορά έχει το γυμνό pf με το κανονικό ?
-
fantomXxXx
- Όνομα: Μανόλης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
- Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
- 2ος Μύλος:: Breville BCG800
- Οι καφέδες μου:: Round Cup
Παίδες τα φώτα σας παρακαλώ!!!Είπα να μην ανοίξω καινούριο thread μιας και η ερώτησή μου είναι σχετική με τον τίτλο.
Λοιπόοοοον.....
Με συγκεκριμένο κόψιμο πέτυχα στο 2πλό καλαθάκι να πάρω 60ml σε 26'' στο κανονικό pf (18gr καφέ). Mε την ίδια ποσότητα και καλό πάτημα στο γυμνό παίρνω 60 ml σε 10'' και πιτσιλάει τον τόπο!!!!
Υπάρχει περίπτωση να θέλει πιο λεπτό κόψιμο πηγαίνοντας από κανονικό σε γυμνό??
Έχετε καμιά άλλη πρόταση για να πετύχω απόσταξη της προκοπής από το γυμνό???
Λοιπόοοοον.....
Με συγκεκριμένο κόψιμο πέτυχα στο 2πλό καλαθάκι να πάρω 60ml σε 26'' στο κανονικό pf (18gr καφέ). Mε την ίδια ποσότητα και καλό πάτημα στο γυμνό παίρνω 60 ml σε 10'' και πιτσιλάει τον τόπο!!!!
Υπάρχει περίπτωση να θέλει πιο λεπτό κόψιμο πηγαίνοντας από κανονικό σε γυμνό??
Έχετε καμιά άλλη πρόταση για να πετύχω απόσταξη της προκοπής από το γυμνό???
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
H ταχύτητα της εκχύλισης δεν θα έπρεπε να έχει διαφορά σε γυμνό / κανονικό pf. Δηλαδή θα έπρεπε να πάρεις 60ml σε 26secs και στα 2. Εσύ τώρα, ή άλλαξες καφέ ή δεν τον ζύγισες σωστά ή έχεις αλλάξει άλεση, ίσως καταλάθος καθώς από ότι βλέπω δεν έχεις κάποιο μύλο της προκοπής.
Αυτά για την εκχύλιση σαν ροή. Τώρα το πιτσίλισμα είναι πιο πολύπλοκο θέμα, έχει να κάνει και με τον καφέ (πόσο φρέσκος είναι), το πάτημα, την ποιότητα της άλεσης και πολλά άλλα. Για αυτό άλλωστε υπάρχει και το γυμνό pf, για να μπορείς να βλέπεις προβλήματα όπως channeling, που με το κανονικό τα αγνοείς.
Αυτά για την εκχύλιση σαν ροή. Τώρα το πιτσίλισμα είναι πιο πολύπλοκο θέμα, έχει να κάνει και με τον καφέ (πόσο φρέσκος είναι), το πάτημα, την ποιότητα της άλεσης και πολλά άλλα. Για αυτό άλλωστε υπάρχει και το γυμνό pf, για να μπορείς να βλέπεις προβλήματα όπως channeling, που με το κανονικό τα αγνοείς.
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
χρησιμοποιείς το ίδιο καλαθάκι και στα δυο portafilter?
το καλαθάκι είναι unpressurized?
το καλαθάκι είναι unpressurized?
When life throws you curves, aim for the apex