Ήρθε το μωρό μου. Gaggia New Baby 06

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Ήρθε το μωρό μου. Gaggia New Baby 06

Δημοσίευση από Christos » Τετ Ιαν 27, 2010 5:34 pm

Θα κλαψω από την συγκίνηση. Μετά από 2.5 μήνες από την αγορά της, έκανα τον πρώτο μου καφέ. Πρώτη προσπάθεια με τον καφε που αγόρασα 31/12/2009 από το καφεκοπτείο ΚΟΥΚΟΣΟΥΛΑΣ στο Αγρίνιο (ο οποίος εμπορεύεται τις Gaggia εκεί). Το καφεκοπτείο κάνει το δικό του roasting, άλεσμα και την αεροστεγή συσκευασία.
Κάνω τον πρώτο μου καφέ και ιδού το αποτέλεσμα. Σε 25 sec περίπου 60 ml. Spot on.
Θα γράψω πιο αναλυτικά αργότερα γιατί τώρα τα δάκρυα μου κυλάνε από την συγκίνηση στο laptop και φοβάμαι να μην το βραχυκυκλώσω.
Ένα είναι σίγουρο. Η baby μόνο baby δεν είναι στις δυνατότητες.
Δύο φωτογραφίες τώρα και έπεται συνέχεια.

09/02/2010 Update
Gaggia New Baby
H συνέχεια που σας υποσχέθηκα και αφού καταστάλαξε ο ενθουσιασμός. :)
gaggia_new_baby.jpg
Τιμή: € 298 Ελλάδα, € 259 Internet + μεταφορικά.
Η πρώτη εντύπωση που σου έρχεται στο μυαλό πρωτοαντικρίζοντας την Baby, είναι ότι το μωρό είναι αρκετά «αναπτυγμένο» και ιδιαίτερα στο ύψος του. Οι διαστάσεις της είναι 24,5 x 40 x 26,5 cm (Π x Υ x Β) και το βάρος της στα 6 kg. Από αισθητικής άποψης δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, κυριαρχεί το πλαστικό, και το μόνο που ίσως χρήζει κάποιας μνείας , είναι η φλούδα από γυαλισμένο ατσάλι, που εκτελεί και χρέη καθρέπτη! Ίσως για τους βιαστικούς το πρωί να συνδιαστεί και με ξύρισμα. :lol:

Τα θετικά της είναι:

Έχει boiler νερού άρα κρατάει σταθερά την θερμοκρασία κατά την διάρκεια εκχύλισης του καφέ.

58 mm portafilter επαγγελματικού τύπου που συνοδεύεται από 3 καλαθάκια για μονό (7 g), διπλό (14 g) και για ESE.

Έχει σωληνοειδή βαλβίδα (τα φτηνότερα από την Baby μοντέλα της Gaggia δεν έχουν) που εκτονώνει την πίεση μετά το τέλος της παρασκευής του καφέ, και χρησιμεύει στον εύκολο καθαρισμό του φίλτρου, αφού δημιουργείται ένα στεγνό κέικ καφέ. Βέβαια το πόσο στεγνό βγαίνει, σηκώνει συζήτηση γιατί μάλλον εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Έχει τύχει ειδικά με χονδροκομμένους καφέδες, να παρατηρείται αρκετά μεγάλη συγκράτηση νερού στο portafilter που σε κάνει να αμφιβάλλεις για το εάν λειτουργεί σωστά η βαλβίδα, η οποία κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο εκτόνωσης.

Δυνατή αντλία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με πολύ ψιλοκομμένο καφέ (άρα απαραίτητη η αγορά μύλου) η μηχανή μπορεί να παρασκευάσει πολύ ποιοτικό καφέ . Η χρήση αλεσμένων καφέδων από το super market δεν ενδείκνυται καθόλου και μόνο ο illy δίνει κάπως αποδεκτά αποτελέσματα. Αν είστε κάπως τυχεροί και βρείτε καφεκοπτείο πού αλέθει κατάλληλα για Gaggia, όπως αυτό που βρήκα στο Αγρίνιο, τότε με την πρώτη θα πετύχετε ένα αρκετά καλό espresso, με πλούσια κρέμα.

Σχετικά σύντομο χρόνο ετοιμότητας της μηχανής από σβηστή κατάσταση(6 min). Βοηθάνε και τα όχι ευκαταφρόνητα 1300W της σ’ αυτό. Εδώ το περίεργο είναι ότι η σχετική λυχνία που υποδεικνύει ότι η μηχανή έπιασε την σωστή θερμοκρασία ανάβει σε λιγότερο από 6 min. Πάντως καλό είναι να ακολουθείται ο προτεινόμενος χρόνος του κατασκευαστή.

Έχει αποσπώμενο δοχείο νερού, αλλά και με το δοχείο τοποθετημένο, το γέμισμα πραγματοποιείται πολύ εύκολα από το πάνω μέρος του, ανοίγοντας απλά το καπάκι.

Κάποιο σημαντικό μειονέκτημα δεν υπάρχει εκτός από την έντονη χρήση πλαστικού στο εξωτερικό της, που δεν δείχνει και ιδιαίτερης ποιότητας, και τα κουμπάκια-χειριστήρια της μηχανής που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Επίσης τα led που υπάρχουν στα κουμπιά με τα βίας και διακρίνονται εάν ανάβουν ή είναι σβηστά σε συνθήκες κανονικής φωτεινότητας περιβάλλοντος χώρου. Απ’ότι φαίνεται στην Gaggia Baby (όπως ίσως και σε όλα τα οικιακά μοντέλα εκτός των Class), έχει δοθεί περισσότερο έμφαση στο εσωτερικό της μηχανής (χρήση ποιοτικών εξαρτημάτων) και έχει γίνει οικονομία σε θέματα εμφάνισης.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια πραγματική μηχανή espresso, που σε συνδυασμό με ένα καλό μύλο θα παρασκευάσει πολύ καλό καφέ. Αν πρόκειται να αγοράζετε μόνο καφέ σε σκόνη από το Super Market δεν αξίζει να δώσετε τόσα λεφτά. Συγκριτικά με τα άλλα μοντέλα της εταιρείας (με εξαίρεση ίσως την Viva) θα στοιχημάτιζα ότι κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και εάν την περίοδο που την αγόρασα είχε κάποια προσφορά , όπως πρόσφατα την Pure 99 ευρώ, θα αγόραζα σίγουρα την Pure και τα λεφτά που θα εξοικονομούσα θα τα επένδυα σε ένα καλό μύλο. Το μόνο στοίχημα που μένει τώρα είναι η αντοχή της στον χρόνο.
Συνημμένα
gaggia_first_2.jpg
gaggia_first.jpg
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

mx1001

Re: Ήρθε το μωρό μου. Gaggia New Baby 06

Δημοσίευση από mx1001 » Πέμ Ιαν 28, 2010 12:45 am

Μεγιά και σιδερένια .

1. Γιατί το '06' στον τίτλο ?
2. Τι συμβαίνει εάν τα 60ml γεμίζουν γρηγορότερα από 25sec ?.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Ιαν 28, 2010 9:17 am

mx1001 έγραψε:Μεγιά και σιδερένια .

1. Γιατί το '06' στον τίτλο ?
2. Τι συμβαίνει εάν τα 60ml γεμίζουν γρηγορότερα από 25sec ?.
1. Έτσι την περιγράφει το αυτοκόλλητο στην συσκευασία της.
2. Τα 60 ml σε 25 sec για 14 g καφέ (διπλός espresso) είναι απλά ένα σημείο αναφοράς. Ένας μπούσουλας δηλαδή. Οι χρόνοι μπορούν να κυμαίνονται στην πραγματικότητα από 20-32 sec. Εάν είσαι πολυ εκτός, για παράδειγμα 15 s, τότε θα έχεις υπο-εκχύλιση με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην γεύση.

Φυσικά ποτέ δεν ξεχνάμε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το τι μας ικανοποιεί γευστικά (εμάς και ΜΟΝΟ), άσχετα από αριθμούς και ποσότητες.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
George_Prix
Μηχανή:: Gaggia Evolution

Δημοσίευση από George_Prix » Πέμ Ιαν 28, 2010 7:40 pm

Αντε καλοριζικη φιλε. 8-)
Σιγα σιγα περιμενουμε και εκτενες review της μηχανης.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Ιαν 28, 2010 7:48 pm

George_Prix έγραψε:Αντε καλοριζικη φιλε. 8-)
Σιγα σιγα περιμενουμε και εκτενες review της μηχανης.
Ευχαριστώ George,

Με την πρώτη ευκαιρία θα γράψω. Περιμένω να μου έρθουν και τα tamper και η ζυγαριά τσέπης ώστε να μιλάμε επιστημονικά. :) :) :)
Πάντως η Baby με το σωστό κόψιμο καφέ rocks. Μόλίς ήπια έναν διπλό, αφού είχα πατήσει καλά τον καφέ, ποίημα. Και η κρέμα ήταν τόσο ωραία αλλά δεν έβγαινε καλά η φωτό με φλάς, οπότε και δεν την αποθανάτησα.

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Πέμ Ιαν 28, 2010 9:19 pm

satcur έγραψε:Περιμένω να μου έρθουν και τα tamper
Εγώ έχω καλό tamper (καμένη ειναι μη τη λυπάσαι):
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Ιαν 28, 2010 10:04 pm

mx1001 έγραψε:
satcur έγραψε:Περιμένω να μου έρθουν και τα tamper
Εγώ έχω καλό tamper (καμένη ειναι μη τη λυπάσαι):
Εικόνα
Θα το βάλω στο topic με τις advanced τεχνικές :D

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 09, 2010 1:33 pm

Σήμερα έκανα μια πρώτη παρουσίαση της μηχανής μου.
viewtopic.php?f=5&t=31#p59
Δεκτή κάθε παρατήρηση-απορία.

Άβαταρ μέλους
vounataka

Δημοσίευση από vounataka » Παρ Αύγ 27, 2010 2:35 pm

Χρηστο θα ειχε καλη συμβιωση ο μυλος μου με αυτη τη μηχανη;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Παρ Αύγ 27, 2010 3:34 pm

Η εκτίμηση μου είναι πως ναι. Δεν μπορώ να δω για πιο λόγο να μην είναι καλός συνδιασμός. Όπως και με την Pure. Άμα τις βρεις σε προσφορά, την πρώτη κάτω από 200 ευρώ (συνήθως από Media Markt) και την δεύτερη κάτω από 100 (electroworld), πήγαινε αβλεπεί.

Απάντηση