Σύνεργα για tamping

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
PavlosK

Re: Σύνεργα για tamping

Δημοσίευση από PavlosK » Τετ Απρ 22, 2015 8:30 pm

simi έγραψε:Παυλο δυστυχως το site που μου εδωσες δεν εχει σε 58,35mm, ψαχνω σε 58.35 γιατι τα καλαθακια την oscar που εχω ειναι στα 58,7 και 58,9mm και μηπως αργοτερα παρω και VST καλαθακια.
Δεν είναι ότι δεν έχει το σαίτ! Δεν παράγει η espro. Όταν λέει 58mm το εννοεί! Είναι 58mm μετρημένα με παχύμετρο. Για τα υπόλοιπα πάχη δεν ξέρω αν π.χ. όταν λέει 53mm είναι ακριβώς 53mm αλλά για το 58 αρι το επιβεβαιώνω ότι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ 58.
Εδώ μία λίστα με τα τάμπερ που προτείνει για καθε μηχανη. Πρόσεξε τι γραφει σαν υποσημείωση στις μηχανες που έχει μαρκάρει με το χαρακτήρα (*)
https://bruce-constantine.squarespace.c ... chine.html

simi
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Nouva Sim Oscar
2η Μηχανή:: Francis X1, Y5,
Μύλος:: tAlΩs
2ος Μύλος:: Mazzer super jolly
Οι καφέδες μου:: Ακόμα τους ψάχνω.
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από simi » Τετ Απρ 22, 2015 11:08 pm

Η Espro βγαζει 58.35mm και το εχει και στο site της http://espro.ca/shop-master/espro-calibrated-tamper.
Γιαυτο που γραφει στην υποσημειωση με το αστερακι που λες αναφερεται σε 52mm και για αλλες μηχανες, εγω ειπα οτι το θελω για την oscar Nouva Simonelli που εχει μετρημενα με παχυμετρο καλαθακια 58,7 και 58.9mm.
Αν εχω διαβασει σωστα στο forum θα πρεπει το tamper να ειναι μικροτερο απο το καλαθακι το πολυ 3 με 5 δεκατα, το ταμπερ που εχω ειναι 57, 7mm.

tsobanista

Δημοσίευση από tsobanista » Πέμ Απρ 23, 2015 2:34 pm

Theoprofil έγραψε:καλή η διάθεση και η γνώση αλλά τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα
Μην ανάγετε το πάτημα σε επιστήμη... ΔΕΝ είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζεις, ούτε θα πιείς καλύτερο καφέ αν πατήσεις με 15 κιλά και όχι με 12 ή με 8.
Το να πατήσεις ίσια είναι πολύ σημαντικό, το να πατήσεις με συγκεκριμένη δύναμη έχει πολύ μικρή σημασία.

Και δεν είναι και κανένα υπερtamper το espro...τα Pullman και RegBarber είναι πολύ καλύτερα!

PavlosK

Δημοσίευση από PavlosK » Πέμ Απρ 23, 2015 9:17 pm

Δε συμφωνώ. Είναι απλά το καλύτερο στον κόσμο με την καλύτερη σταθερότητα και βοηθά σε επαναληψιμότητα σε κάθε καφέ. Άλλο να πατάς μια 8 κιλά και μια 12 και άλλο να πάντας πάντα τα ίδια κιλά. Έχεις την ίδια κοπή το ίδιο πάτημα αρα και τους ίδιους χρόνους. Σου κάνει τη ζωή ευκολότερη.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Παρ Απρ 24, 2015 1:09 am

Θα διαφωνήσω με... όρους εδώ.

Για έναν αρχάριο το δυναμομετρικό tamper είναι μεγάλη υπόθεση, έχεις σίγουρα σταθερό πάτημα σε δύναμη.

Όμως, πρώτον σε αποτρέπει από το να μάθεις να πατάς σωστά, με την έννοια ότι βασίζεσαι στο κλικ. Σαν να κάνεις ποδήλατο με ροδάκια, αν δεν ξέρεις χωρίς ροδάκια και στα αφαιρέσουν, θα πέσεις.

Δεύτερον, η τιμή του είναι πάρα πολύ υψηλή, για ένα gadget που ο καθένας όταν αποκτήσει εμπειρία θα γελάσει που το αγόρασε.

Τρίτον, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να θες να πατήσεις λίγο πιο δυνατά ή λίγο πιο σιγά. Εδώ δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή αν θα πρέπει να ρυθμίζεις το tamper ξανά και ξανά με με ζυγιαρια.

tsobanista

Δημοσίευση από tsobanista » Παρ Απρ 24, 2015 12:17 pm

Theoprofil έγραψε:Είναι απλά το καλύτερο στον κόσμο
Έχεις δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα και έβγαλες αυτό το συμπέρασμα? Έχεις ΤΟΣΟ μεγάλη εμπειρία με όλα τα υπόλοιπα tamper? Έχεις κάνει κάποιες δοκιμές που το στηρίζουν αυτό ή απλά διάβασες στα φόρα?

Η δύναμη του πατήματος είναι η πιο υπερεκτιμημένη παράμετρος στην όλη διαδικασία της παρασκευής του espresso. Από μια γενική κατεύθυνση που λέει πάτα περίπου με τόσα κιλά έχει γίνει επιστήμη. Εαν βλέπετε διαφορά στους χρόνους εκχύλισης και στη γεύση λόγο του πατήματος sorry αλλά κάτι άλλο δεν κάνετε καλά. Εφόσον πατάτε ίσια και σωστά δεν αλλάζει τίποτα.

Πρωτού πέσετε να με φάτε κάντε μια δοκιμή με διαφορά μόνο στη δύναμη του πατήματος και μετά να κράξετε. Πατήστε μια με 10 κιλά και μετά με 15 να δούμε αν θα δείτε αλλαγές.

Είναι απλό ρε παιδιά το πάτημα σκοπό έχει να καταρεύσει ο καφές μέσα στο καλαθάκι και να απομακρύνεις τον αέρα αφήνοντας ένα επίπεδο στρώμα καφέ έτοιμο για το νερό, αν γίνει αυτό σε ικανοποιήτικό βαθμό δεν αλλάζει κάτι. Όσο και να έχεις πατήσει με το που βραχεί ο καφές θα φουσκώσει οπότε δεν έχει καμία σημασία αν πάτησες με 8, 10 ή 15 κιλά και φυσικά μετά θα πρεσαριστεί με 9 bar που είναι τόσο περισσότερο από τα 15 κιλά πάτημα που το καθιστά ασήμαντο!

Διαφωνώ και για τα περί αρχάριου 100+ ευρώ για ένα tamper που είναι για αρχάριους είναι κρίμα, ας τα δώσεις να πάρεις ένα pullman ή ένα regbarber και δε θα τα κλάψεις ποτέ τα λεφτά ούτε θα χρειαστεί να πάρεις ποτέ άλλο...

Άβαταρ μέλους
Alex D.
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted

Δημοσίευση από Alex D. » Παρ Απρ 24, 2015 2:54 pm

Συμφωνώ και γω σ'αυτό. Από τις παραμέτρους του καφέ νομίζω το tamping είναι το πιο απλό και καταλαβαίνεις αρκετά εύκολα που πρέπει να σταματήσεις να πατάς, γιατί από ένα σημείο και μετά δεν πατιέται άλλο. Από κει και πέρα το δυναμομετρικό tamper μπορεί να σε προστατέψει από το να πατήσεις υπερβολικά πολύ όπου μπορεί να γίνουν ρωγμές στο puck, αλλά αν πατάς με normal δύναμη και ίσια και γω δε νομίζω ότι βλέπεις κάποια διαφορά μετρώντας ακριβώς τη δύναμη που βάζεις.

PavlosK

Δημοσίευση από PavlosK » Παρ Απρ 24, 2015 4:50 pm

Το regbarber και το Pullman δεν είναι πιο φθηνά αν υπολογίσεις και τα μεταφορικά. Και είναι και αυτά ακριβά ταμπερ γιατί τα καλά ταμπερ είναι και ακριβά ταμπερ. Όλα τα καλά αγαθά είναι ακριβά. Το espro απλά είναι το καλύτερο σε αίσθηση από ότι έχω δοκιμάσει. Και επειδή δεν είναι πιο ακριβό από τα προαναφερθεντα είναι μονόδρομος η αγορά του. από εκεί και ύστερα εγώ το λέω δεν το λέει ο Θεός. Αγοράστε ότι σας αρέσε. Το Espro κάνει τα άλλα ταμπερ να δείχνουν ταμπερ του τζαμπό. Και τα κιλά παίζουν ρόλο στη ροπή και αντίστοιχα και στη γεύση. Η ροή αλλάζει όταν πατάς με 6 κιλά και όταν με 14... Δεν είναι επιστήμη.

Άβαταρ μέλους
Alex D.
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted

Δημοσίευση από Alex D. » Παρ Απρ 24, 2015 5:25 pm

Όντως δεν είναι επιστήμη... αυτό που λες, γιατί η επιστήμη λέει ότι τα στερεά είναι σχεδόν ασυμπίεστα. Από τη στιγμή που πιέζεις μέχρι τέλους, από κει και πέρα δεν καταφέρνεις να συμπιέσεις παραπάνω το puck ακόμη και 30 κιλά δύναμη να του βάλεις. Το μόνο που καταφέρνεις με την πολλή πίεση είναι να κάνεις ρωγμές. Όσο δε αφορά το πόση δύναμη πρέπει να βάλεις όλοι καταλαβαίνουν πότε δε μπορείς να συμπιέσεις παραπάνω το puck. Αυτό λέμε, πέρα απο ειρωνείες...

Άβαταρ μέλους
stelios
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro

Δημοσίευση από stelios » Παρ Απρ 24, 2015 6:38 pm

Έχω κι εγώ αγοράσει Espro tamper.
Μαζί με ένα thermopen ήταν τα πιο πεταμένα λεφτά για τον espresso. Τον πρώτο μήνα ενθουσιάστηκα. Στη συνέχεια έμεινε στο ράφι. Επίσης δεν κάνει πια click. Επικοινώνησα μαζί τους αν μπορώ να το φτιάξω μόνος μου.
Ευγενέστατα μου απάντησαν ότι μπορώ να το στείλω με ταχυδρομείο και θα μου στείλουν άλλο.
Δεν μπήκα καν στο κόπο να το στείλω στον Καναδά.
Το ταπεινό tamper των 12 Ευρώ ταίριαξε καλύτερα στο καλαθάκι της Europiccola.

Απάντηση