melomeni έγραψε:
Όπως είπα, στη φάση αυτή δε μετράω τελικό χρόνο/ml ή γρ. ροφήματος, καθώς μ' ενδιαφέρουν οι παράμετροι πιέση-θερμοκρασία-χρόνος μέχρι την έναρξη της εκχύλησης, δε μ' ενδιαφέρει δηλαδή τόσο η τελική ποιότητα και γεύση ,όσο το να δω αν είναι όλα εντάξει με τη μηχανη.
[...]
Και αυτό που με προβληματίζει, είναι οτι μετά τη ρύθμιση της opv,δε δούλεψε ποτέ στα 9 -9,5.
Κι επίσης ενώ ρύθμισα το pid, έχω θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα χθες και σήμερα, όπως προείπα στο προηγούμενο post.
Εδώ κάνεις το μεγάλο λάθος! Ξέχνα την πίεση, μην ασχοληθείς ξανά. Μια χαρά είναι η μηχανή σου. Πιθανότατα όπως είπε ήδη ο Βασίλης, κόβεις πολύ ψιλά. Μην ψάχνεις την ρύθμιση, επίσης όπως σωστά είπε ο Βασίλης, μπορεί το 2.5 το δικό σου να είναι πχ 2 στου Παύλου. Και διαφορετικοί καφέδες, θέλουν ΠΟΛΥ διαφορετικό κόψιμο. Εγώ στον δικό μου μύλο κόβω από 4 έως 7 για παράδειγμα, με την διαφορά να είναι τεράστια (πχ καφές που θέλει κόψιμο στο 5, στα ίδια γραμμάρια στο 4 δεν τρέχει). Οπότε τα νούμερα τις μέτρησης κράτα τα για διευκόλυνση σου, δεν έχουν καμία σημασία. Ακόμα και τον ίδιο καφέ να πάρεις, 2-3 μήνες μετά, μπορεί να θέλει άλλο κόψιμο!
Επίσης η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή κάθε φορά, αφού έχεις το PID, εκτός αν πείραξες τις ρυθμίσεις. Να προσθέσω εδώ πως δεν καταλαβαίνω γιατί αλλάζετε τις ρυθμίσεις P,I,d, οι οποίες είναι ρυθμισμένες από το εργοστάσιο, δεν νομίζω η Lelit να τις είχε βάλει στην τύχη. Σου προτείνω αν τις έχεις πειράξει, να επαναφέρεις τις αρχικές.
Για το tamping, μπορείς με μια ζυγαριά μπάνιου να δεις πόση δύναμη βάζεις. Και πάλι όμως, η δύναμη δεν παίζει τόσο ρόλο στη φάση που είσαι, όσο το να κάνεις σωστή κατανομή του καφέ στο καλαθάκι, και να πατήσεις ίσια (να είναι παράλληλη η επιφάνεια του καφέ με το καλαθάκι). Δυναμομετρικό tamper δεν χρειάζεται. Δες και τα σχετικά thread για τεχνικές tamping.
Ακολούθησε λοιπόν τον μπούσουλα με τον οποίο ξεκινήσαμε όλοι και βγάλε συμπεράσματα με βάση την ΓΕΥΣΗ.
Καλή τύχη!