Wega vs Gaggia ?

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Re: Wega vs Gaggia ?

Δημοσίευση από afonic » Παρ Οκτ 17, 2014 5:33 pm

Σαν μάρκα θεωρείται από τις καλές. Προσωπική άποψη δεν έχω. Για πες λεπτομέρειες (πόσο την βρήκες κτλ).

Αν ξέρεις καλά Αγγλικά έχει αναλυτικότατο (και θετικό) review εδώ: http://www.home-barista.com/junior-buyers-guide.html

RainSpir

Δημοσίευση από RainSpir » Παρ Οκτ 17, 2014 8:36 pm

Έχοντας μια μικρή επαφή με εστίαση + καφέ μπορώ να πω ότι για ένα εστιατόριο που θα σερβίρει βαριά 5-10 εσπρέσο την ημέρα ακόμη και μια οικιακή μηχανή με έναν μέτριο μύλο θα σου κάνουν μια χαρά δουλειά... στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει τί καφέ πίνει στην καφετέρια, πόσο μάλλον σε ένα τραπέζι φαγητού μετά από γεύμα που το πιθανότερο είναι να κερνάς κιόλας τον καφέ δίνοντας επιλογή γλυκό-κέρασμα ή καφές (κάνω λάθος?).

Και στο λέω αυτό γιατί για 5-10 καφέδες την ημέρα ότι καλό θα έβλεπε μια καφετέρια με μια μονή επαγγελματική μηχανή θα το χάσεις ανοίγοντας την συσκευασία του καφέ πχ του κιλού και που θα κρατήσει 1-2 εβδομάδες! Σαν επαγγελματίας, οφείλεις να είσαι όσο μπορείς cost effective και να μπορείς να εξασφαλίσεις κέρδος παρέχοντας παράλληλα σωστή υπηρεσία και ποιοτικό προϊόν... όλα αυτά όμως είναι και σε συνάρτηση με τους πελάτες που απευθύνεσαι που είναι και καθοριστικός παράγοντας.

Αν πάμε σε πιο μεγάλη κατανάλωση 10-20-40 την ημέρα, θα σου πρότεινα με 1000 ευρώ να πάρεις κάτι σαν την Jura IMPRESSA XF50 Classic ή αν θέλεις πιο παραδοσιακή κατάσταση κοίτα για Rancilio Silvia V3 με έναν καλό μύλο, μπορεί να πας 100-200 ευρώ παραπάνω ίσως αλλά αξίζει πιστεύω....

Άν βρείς μεταχειρισμένη μηχανή μετά από σέρβις ή από κάποιο κατάστημα που την αλλάζει ή κλείνει (δυστυχώς) μέχρι 600-700 ευρώ για μονό γκρουπ σε επαγγελματική εφόσον είναι σε καλή κατάσταση και πλήρης κλπ κλπ κλπ είναι μια εναλλακτική για να μείνουν και 300-400 ευρώ για έναν αντίστοιχο μύλο....

Γνώμη μου, μέχρι 20 καφέδες άντε λίγο παραπάνω θα κοίταγα και μια Graef ES95 με τα ρέστα σε όσο καλύτερο μύλο μπορούσα να βρώ....

Άβαταρ μέλους
afonic
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Παρ Οκτ 17, 2014 8:57 pm

Χρήστο με όλο το σεβασμό θα διαφωνήσω σε όσα γράφεις. Λες για 6-10 καφέδες, για σκέψου όμως ότι μπορεί να είναι μαζεμένοι. Αν του ζητήσουν 6 ταυτόχρονα πως θα ανταπεξέλθει μια οικιακή μηχανή; Αν ζητήσουν 2 εσπρέσσο και 3 latte; Καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται, εκτός αν πάμε σε λύση στυλ thermoblock, όπου όμως και αρκετά λεφτά θα δώσει και δεν θα του μείνει σαν εξοπλισμός αν θέλει κάτι καλύτερο.

Και για τα σακουλάκι του καφέ έχεις άδικο. Υπάρχουν εταιρίες που δίνουν και συσκευασίες 250γρ για επαγγελματική χρήση. Δεν υπάρχει λόγος να ανοίγει 1kg, αν και πιστεύω ακόμα και το 1kg, 3-4 τραπέζια να ζητήσουν την μέρα, μαζί με τους καφέδες του προσωπικού θα φεύγει τσακ μπαμ.

RainSpir

Δημοσίευση από RainSpir » Σάβ Οκτ 18, 2014 12:49 am

afonic έγραψε:Χρήστο με όλο το σεβασμό θα διαφωνήσω σε όσα γράφεις. Λες για 6-10 καφέδες, για σκέψου όμως ότι μπορεί να είναι μαζεμένοι. Αν του ζητήσουν 6 ταυτόχρονα πως θα ανταπεξέλθει μια οικιακή μηχανή; Αν ζητήσουν 2 εσπρέσσο και 3 latte; Καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται, εκτός αν πάμε σε λύση στυλ thermoblock, όπου όμως και αρκετά λεφτά θα δώσει και δεν θα του μείνει σαν εξοπλισμός αν θέλει κάτι καλύτερο.

Και για τα σακουλάκι του καφέ έχεις άδικο. Υπάρχουν εταιρίες που δίνουν και συσκευασίες 250γρ για επαγγελματική χρήση. Δεν υπάρχει λόγος να ανοίγει 1kg, αν και πιστεύω ακόμα και το 1kg, 3-4 τραπέζια να ζητήσουν την μέρα, μαζί με τους καφέδες του προσωπικού θα φεύγει τσακ μπαμ.
Η εμπειρία μου λέει οτι σε ένα εστιατόριο δεν παίζει να σκασουν μαζεμένοι καφέδες, ακόμη κι έτσι, ο πελάτης δεν βιάζετε να πάρει το ποτήρι στο χέρι και να φύγει και λαττε δεν παίζουν αφού το μαγαζί καθορίζει τον καφέ που σερβίρει σαν κέρασμα συνήθως (το ρώτησα ομως καλου κακου) και δεν δέχετε παραγγελίες ένα φρέντο 2 καπουτσίνο και έναν ριστρέτο... ο σερβιτόρος ρωτάει "να σας φέρουμε γλυκό ή εσπρέσο?" και ο χορτάτος δισκήνητος και κατ'ελπίδαν ικανοποιημένος πελάτης περιμένει την ολοκλήρωση του γεύματός του.... στην Ελλάδα δε, οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει να πίνουν καφέ μετά το φαγητό στο εστιατόριο έτσι κι αλλιώς, τον καφέ θα τον πιούν σε άλλο μέρος και θα τον πληρώσουν εκει.... προτιμούν το γλυκό που θεωρούν και πιο "σοβαρό" κέρασμα!

Για 10 καφεδάκια μια καλή οικιακή μηχανή κάνει άψογη δουλειά γιατί απλά, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ΜΠΑΡ αλλά εστιατόριο... αν θέλεις να βάλεις εσπρέσο μπαρ σε έναν τέτοιο χώρο, τότε δεν το κάνεις με συμβιβασμούς στο 1000αρικο φίλε μου ακόμη και 1 καφέ να δίνεις την ημέρα... οι περιορισμοί που βάζουμε μας οδηγούν σε οικονομίες επιλογών...

Το ότι υπάρχουν εταιρίες με συσκευασία 250γρ και 500γρ σε κάποιες εταιρίες δεν σημαίνει οτι αυτό θα πάρεις ή οτι δεν έχει κόστος και το σκεπτικό μου σε αυτή την κουβέντα είναι το πιο συνήθες και το χειρότερο σενάριο γιατί απλά δεν γνωρίζουμε τί έχει επιλέξει ή θα επιλέξει ο φίλος μας, ξέρουμε όμως οτι το πιθανότερο δεν είναι να βρεί 250γρ αλλά κιλό σε 90 από τις 100 επιλογές, διαφωνείς?

Άβαταρ μέλους
tristanos
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Baby
Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Taf και ότι φρέσκο πέσει στα χέρια μου!

Δημοσίευση από tristanos » Σάβ Οκτ 18, 2014 9:16 am

Να μου επιτρέψεις Χρήστο να σου πω ότι με οικιακή μηχανή τύπου Gaggia σε εστιατόριο το μόνο που θα καταφέρεις εάν πέσουν μαζεμένοι καφέδες είναι να χαλάσεις την γεύση του πελάτη και να δεις γκριμάτσες απογοήτευσης!
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τεράστιο ποσό τα 1000-1500 ευρώ για ένα καλό εστιατόριο που σέβεται αυτόν που είναι στο μαγαζί του, και στο φινάλε εάν δεν αντέχει το κόστος ας μην βάλει καθόλου καφέ και ας μείνει στο γλυκό!
Όσο αφορά τις συσκευασίες του καφέ με κάλυψε ο Ιωσήφ.

RainSpir

Δημοσίευση από RainSpir » Σάβ Οκτ 18, 2014 11:25 am

tristanos έγραψε:Να μου επιτρέψεις Χρήστο να σου πω ότι με οικιακή μηχανή τύπου Gaggia σε εστιατόριο το μόνο που θα καταφέρεις εάν πέσουν μαζεμένοι καφέδες είναι να χαλάσεις την γεύση του πελάτη και να δεις γκριμάτσες απογοήτευσης!
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τεράστιο ποσό τα 1000-1500 ευρώ για ένα καλό εστιατόριο που σέβεται αυτόν που είναι στο μαγαζί του, και στο φινάλε εάν δεν αντέχει το κόστος ας μην βάλει καθόλου καφέ και ας μείνει στο γλυκό!
Όσο αφορά τις συσκευασίες του καφέ με κάλυψε ο Ιωσήφ.
Καλέ μου φίλε, αλλιώς βλέπεις την επιλογή σαν coffee aficionado και αλλιώς σαν επαγγελματίας και εντελώς διαφορετικά σαν ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Κατ'αρχάς, δεν γνωρίζουμε άν θα χρεώνει τον καφέ ή όχι... κατά δεύτερον δεν έχουμε ιδέα αν πρόκειται για ένα καθημερινά γεμάτο και πιθανόν επικερδές εστιατόριο ή για μια μικρή τοπική επιχείρηση εστίασης που παλεύει να τα βγάλει πέρα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί στα σημεία με τον καφέ για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό της ή απλά έχει ιδιοκτήτη έναν παθιασμένο "εσπρεσάκια" που δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από μια Simoneli + Mazzer και αυτό για να απολαμβάνει ο ίδιος τον τέλειο καφέ μετρώντας τα άδεια τραπέζια της επιχείρησής του μπροστά από τα ειδοποιητήρια της εφορίας και του ΟΑΕΕ....

Πάμε λοιπόν πάλι..... αν θέλει να σερβίρει ένα κέρασμα καφέ στους πελάτες του ΔΩΡΕΑΝ και δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 5-10 καφεδάκια την ημέρα...... θα εγκληματήσει αν δώσει πάνω από 500 ευρώ για μηχανή και μύλο αφού με ένα κιλό καφέ την εβδομάδα δεν θα κάνει ΠΟΤΕ απόσβεση... αν είναι ένα ακριβό εστιατόριο και όχι μια επιχείρηση με φυσιολογικές τιμές σε μια λαική περιοχή, τότε κακώς περιορίζει την επένδυση στο 1000άρικο...... Όσο το να "χαλασει την γεύση του πελάτη" απλά σκέψου πως το 80% των ελλήνων δεν ξέρει καν τι είναι ο καφές που του σερβίρουνε......... το να περιμένει λοιπόν ο πελάτης μετά από ένα γεύμα το καφεδάκι του προκειμένου να βγεί ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα από μια μικρότερη μηχανή δεν είναι πρόβλημα...... το να επενδύσει ένα εστιατόριο που παλεύει να βγάλει τα έξοδα 1000-1500 ευρώ για οτιδήποτε εκτός από την κουζίνα και τις πρώτες ύλες του είναι παράλογο και δικαιολογείτε μόνο άν ο ιδιοκτήτης του το κάνει από δικό του γούστο.... αν πάλι μιλάμε για μια επικερδή και πιθανόν ακριβή επιχείρηση τότε οφείλει να δώσει και 1500 και 2000 για μια μονή επαγγελματική με έναν νορμάλ μύλο....

Σε αυτό το θέμα, δεν κρίνω τον καφέ αλλά την επένδυση..... και για να το κάνεις σωστά αυτό πρέπει να μας δώσει ο άνθρωπος ένα σωρό στοιχεία που δεν λέγονται σε ένα φόρουμ....

RainSpir

Δημοσίευση από RainSpir » Σάβ Οκτ 18, 2014 11:40 am

Και κάτι ακόμα....
Ποιός θα παρασκευάζει τον καφέ..?
Προηγουμένως έγινε αναφορά σε λάττε κλπ κλπ ... θα κάνει επένδυση 1000+ ευρω και θα αφήσει τον "upscale" εξοπλισμό του στα χέρια του σερβιτόρου, του μαίτρ, του σεφ ή τα δικά του? Θα προσλάβει μπαρίστα για 10 καφεδάκια? Πόσο εύκολο είναι να πάρεις εξοπλισμό 2000-3000 + ευρω και με έναν κακό μπαρίστα να κόψεις και να εκχυλίσεις τον πιο μάπα καφέ EVER? Και τί καφέ θα πάρει? Στην 1000 επένδυσή του θα πάρει καφέ προσφορά των 7 ευρώ το κιλό?

Άβαταρ μέλους
afonic
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Σάβ Οκτ 18, 2014 11:53 am

Χρήστο στο πρώτο post ο φίλος περιγράφει περίπτωση που έρχονται 5+ άτομα. Η Gaggia Classic ΔΕΝ μπορεί να σερβίρει 5 καφέδες συνεχόμενα. Δεν θα κάνει άψογα καφεδάκια όπως λες, είναι απολύτως ακατάλληλη, και το μόνο που θα καταφέρει είναι να δώσει 250 ευρώ για κάτι που θα το αλλάξει πολύ σύντομα. Και το λέω με πλήρη επίγνωση, καθώς είμαι κάτοχος αρκετά χρόνια και ξέρω την μηχανή μέσα έξω τέλεια.

Δηλαδή εσύ ως επαγγελματίας πλέον του χώρου σε πελάτη σου που έχει εστιατόριο θα του πρότεινες Gaggia Classic;

Επίσης αρχίζεις και λες, για επιχείρηση του παλεύει να βγάλει τα έξοδα της, για ΟΑΕΕ, για άδεια τραπεζάκια... Μην τον ματιάσουμε τον φίλο αναφέρει πως η επιχείρηση του πάει καλά! Περιγράφεις την κατάσταση λες και με 1000 ή και 2000 ευρώ για μηχανή & μύλο θα καταστραφεί!

Επίσης όπως καταλαβαίνεις σε ένα φόρουμ όπως αυτό, προτείνουμε την βέλτιστη λύση για ΚΑΛΟ espresso. Δεν πάμε με την λογική "το 80% των Ελλήνων δεν ξέρει όποτε ας σερβίρω απλά κάτι αξιοπρεπές". Οπότε ξεκινάμε από τον εξοπλισμό, και μετά σε θέμα προσωπικού και καφέ, λύσεις υπάρχουν.

Για να το κλείσουμε, ο φίλος θα πάρει την απόφαση του με βάση τις ανάγκες του και αυτά που διάβασε εδώ μέσα, δεν έχει νομίζω νόημα έχει να διαφωνούμε σε υποθετικά σενάρια.

RainSpir

Δημοσίευση από RainSpir » Σάβ Οκτ 18, 2014 12:05 pm

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, το να προσθέσει εσπρέσο ένα εστιατόριο στο μενού του με χρόνο σέρβις μια ώρα την ημέρα, κατανάλωση 1 κιλό καφέ των 15 ευρώ το κιλό την εβδομάδα και παρέχοντάς τον σαν κέρασμα στους πελάτες του με αρχική επένδυση 1000 ευρώ για εξοπλισμό συνεπάγεται συνολικό κόστος σχεδόν 3600-4000 ευρώ το χρόνο, 300-350 ευρώ το μήνα...... χωρίς απόσβεση παγίων και κόστος χρήματος κλπ κλπ λογιστικά που και εγώ δεν τα καταλαβαίνω πολύ καλά........

Αυτό σημαίνει κόστος ανά καφέ 1 ευρώ min
afonic έγραψε:Χρήστο στο πρώτο post ο φίλος περιγράφει περίπτωση που έρχονται 5+ άτομα. .........................
Σαν επαγγελματίας λοιπόν θα του πρότεινα εφόσον είναι επικερδής και θέλει να ανεβάσει την επιχείρησή του να πάει σε μια λύση των 1500-1800 ευρώ +φπα διαφορετικά να μην επενδύσει καθόλου..........

kiwi1983

Δημοσίευση από kiwi1983 » Σάβ Οκτ 18, 2014 3:26 pm

καλησπέρα παιδιά μόλις γύρισα απο δουλειά και μου φαίνετε οτι πρέπει να εσας πώ περί τι μαγαζί πρόκειτε, το μαγαζί λοιπόν είναι μπουγατσατζιδικο η επιχειρηση δεν είναι καινουργια λειτουργεί απο το 1997 παράσκευάζει χειροποίητη παραδοσιακή μπουγάτσα και εχει εξασφαλισμενη πελατία , πρόσφατα όμως πέρασε στα δικά μου χέρια λόγο συνταξιοδότησης του πατέρα μου οπότε σαν νέος επιχειρηματίας :a013: θέλω να πάω το μαγαζί ενα βήμα παραπέρα απο εδώ που βρίσκετε τώρα δηλαδή μέχρι τώρα απο καφέδες σέρβιρα μεχρι τώρα κυρίως take away μονο φραπεδάκι - Νες , επίσεις στο μαγαζί εχουν γίνει αρκετές ανακαινίσεις - λόγοτυπο + ετοιμαζεται ιστοσελίδα /facebook - καινούργειες γεύσεις κ.α ,σύντομα λοιπόν θα προσλάβω και ενα πιτσιρικά δοκιμαστικα για κανενα 6μηνο να αναλάβει το delivery οποτε πιστευω οτι 10 15 φρέντο κυρίως θα τα χτυπάω για πλάκα μαζι με τις μερίδες απο εκει και πέρα και μέσα στο μαγαζί αν ο πελάτης δεί μια καλή μηχανή και ενα μύλο και είναι λίγο εσπρεσάκιας πιστευω θα περάσει απο το μυαλό του να πιεί και ενα εσπρεσάκι στα γρήγορα μαζί με το πρωινό του, αν εγώ προσωπικά που εχω μια ιδέα απο μηχανες μυλους κτλ έβλεπα μια φθηνή οικιακή δεν θα εμπενα στο κόπο να πιώ ούτε καν..
Και κάτι ακόμα....
Ποιός θα παρασκευάζει τον καφέ..?
Προηγουμένως έγινε αναφορά σε λάττε κλπ κλπ ... θα κάνει επένδυση 1000+ ευρω και θα αφήσει τον "upscale" εξοπλισμό του στα χέρια του σερβιτόρου, του μαίτρ, του σεφ ή τα δικά του?
Αυτό φυσικά και έχει περάσει απο το μυαλό μου , το θέμα που τόσο καιρό δεν είχα βάλει καφεδες είναι οτι στο μαγαζί μπορεί να πιάσει και ουρά 10 πελατων και παραπάνω οπώτε αν πεταχτεί ενας και μου πει κανε εναν ελληνικό η εναν εσπρεσσο φάνταζεσαι τι θα γίνει... δεν μπορώ με τίποτα να αφήσω την κύρια δουλειά μου και να ασχοληθώ με ενα καφέ στο μπρίκι η ενα εσπρεσσο , πλεον ομως εχω ακόμα εναν υπάλληλο και θα έρθει ακομα ενας o οποίος θα αναλάβει και το delivery και τους καφέδες γιαυτο το λόγο σκεφτομαι και για τύπου αυτόματη επαγγελματική μονή πχ wega δηλαδή να πατάς ενα κουμπι και να κάνει μονη της εκχυληση γιατί στοχος μου είναι η σταθερή ποιότητα σε όλα τα πράγματα, δεν μπορεί την μια να πινεις καλο καφέ και την αλλη μάπα το ίδιο ισχύει και για τις πίτες.
Σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στο θεμα του καφέ ομως για μένα δεν είναι η κύρια πηγή εσόδων μου οπότε δεν με ενδιαφέρει και τόσο πολυ το καθαρό κόστος που θα βγάλω αρα μπορώ στο θεμα του καφέ να είμαι ποιο ποιοτικός απο άλλες επιχειρίσεις η οποίες η μόνη πηγή εσόδων είναι ο καφές και εκεί ο ιδιοκτήτης κοιτάει να βγάλει όσο το περισσότερο κόστος, με αυτό τον τρόπο μπορώ να ισοσκελίσω την ποιότητα με καλό ποιοτικά καφέ και μια καλή καφετιέρα απέναντι σε ενα μαγαζί ο οποιος μπορεί να εχει μια καλύτερη καφετιέρα αλλα δεν θα μπορεί να δουλευει τόσο ποιοτικό καφέ γιατί εχει πολυ περισσότερη πελατία απο μένα στο θεμα του καφέ, έτσι το σκέφτομαι εγώ κάθε πρόταση δεκτή.
Λατε και μιλκ σεικ δεν τίθετε θεμα μόνο εσπρεσσο , φρέντο , φραπα αντε και κανενα καπουτσίνο βαριά.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kiwi1983 την Σάβ Οκτ 18, 2014 3:38 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Απάντηση