Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Το μεγαλο (28,5)χωραει ανετα μεχρι 24-25 γραμμαρια
Τα 18-19 ειναι δυσκολο να τα διαχειριστεις σε αυτο χωρις σωστη τεχνικη!
τωρα στην αρχη αν θελεις να κινησαι εκει γυρω, θα σου προτεινα να ξεκινησεις με το (24,5)
Συμφωνω κι εγω με τα παιδια παραπανω!
Δεν πρεπει να εχει τιποτα βρε η αντλια...(αν και ακουγεται καπως σαν τρακτερ αλλα ισως να φταιει το βιντεο)
Δειχνει να εχεις πολυ λεπτο κοψιμο, μπουκωνει, ενω μετα καταρρεει βρισκοντας διεξοδο περιμμετρικα!
τωρα στην αρχη αν θελεις να κινησαι εκει γυρω, θα σου προτεινα να ξεκινησεις με το (24,5)
Συμφωνω κι εγω με τα παιδια παραπανω!
Δεν πρεπει να εχει τιποτα βρε η αντλια...(αν και ακουγεται καπως σαν τρακτερ αλλα ισως να φταιει το βιντεο)
Δειχνει να εχεις πολυ λεπτο κοψιμο, μπουκωνει, ενω μετα καταρρεει βρισκοντας διεξοδο περιμμετρικα!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Y.V την Κυρ Μάιος 18, 2014 1:15 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Edesso
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Πάντως φίλε η μηχανή σου είναι πολύ ωραία σε ζηλεύω.
espresso junkie...
- Θανάσης
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Ascaso Uno steel PID
- 2η Μηχανή:: GaggiaCarezzaDeluxe
- Μύλος:: Anfim best
- Οι καφέδες μου:: Conquistador, serta, tigratto
έχει εγγύηση αλλά είναι το ξενέρωμα και η ταλαιπωρία μετά από τόσα λεφτά να παρουσιαστεί τόσο σύντομα πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι ο κώνος με έναν άλλο καφέ και με το κανονικό διπλό δε γινόταν μεγάλος..μάλλον φυσιολογικός. Μόλις πήγα όμως σε Dernayia ειχα αυτό το πρόβλημα και στο κανονικό και στο ΙΜΣ. τεράστιος κώνος. πήρα σε κάτι άλλες εκχυλίσεις και ποιον μεγάλο. Πάντως θυμάμαι με όλους τους καφέδες που δοκίμασα και με το διπλό καλαθάκι ολες οι εκχυλίσεις ξεκίναγαν στα 10 sectriptsis έγραψε:Κάτσε ρε συ Θανάση μην αυτοκτονείς με μιαςμπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα στην αντλία. Εγγύηση θα έχει.
γαμώ είναιtriptsis έγραψε:Πάντως φίλε η μηχανή σου είναι πολύ ωραία σε ζηλεύω.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Η μηχανή σου κατά 99.999% δεν έχει κανένα πρόβλημα. Κράτα τα ίδια γραμμάρια αφού το καλαθάκι σου είναι 18άρι, κόψε μία θέση (ένα κλικ) πιο χοντρά και πες μας τι αποτελέσματα παίρνεις ή καλύτερα ανέβασε video αφού κάνεις μία-δύο εκχυλίσεις πριν με την νέα ρύθμιση του μύλου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Θανάσης
σε αυτό έχεις δίκιο, έβαλα σχεδόν 19 γραμμάρια και δε μπορούσα να τα στρώσω καλά καλά. Όταν γεμίζεις με αυτά το καλαθάκι κάθονται κάτω κάτω και δε μπορείς να κάνεις τις κινήσεις βορράς νοτος δυση ανατολή. Θα δοκιμάσω και άλλα κοψίματα πριν στείλω τη μηχανή στα σκουπίδια (πλάκα κάνω)Y.V έγραψε:Το μεγαλο (28,5)χωραει ανετα μεχρι 24-25 γραμμαρια
- Θανάσης
και κάτι ακόμα..μετά από αρκετή ώρα προθέρμανσης της μηχανής, και με συγκεκριμένη θερμοκρασία στο pid , μόλις κάνω εκχύλιση ή φλασάκι η θερμοκρασία πέφτει κατευθείας ακόμα και λίγο νερό να βγάλω. Μισή κούπα. Αυτό είναι φυσιολογικό?? το pid υποτείθεται δε κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία στο boiler κατά τη διάρκεια της εκχύλισης? να σημειώσω ότι δεν έχω πειράξει κάποιες από τις μαμα ρυθμίσεις στο pid
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Ενας ρυθμιστης PID, αφ ενος όσο η μηχανή είναι αδρανής προσπαθει να κραταει την θερμοκρασια σταθερη στην τιμή στοχο, αφ ετερου προσπαθει όταν αυτη η τιμή στοχος διαταραχθεί (στην δική μας περιπτωση μονο προς τα κάτω), να την επαναφερει το ταχύτερο δυνατον χωρις διακυμανσεις.
Το να βλεπεις πτωση και ποση στις τιμες, εξαρταται απ το μεγεθος του μπόιλερ, την σχεδίασή του και τις θεσεις του αισθητηρα, της εισοδου του νερού, της θεσης, του σχήματος και της ισχύος του θερμοστοιχείου, της εξόδου του νερού κλπ.
Παντως σε καποιες μηχανες με saturated γκρούπ, επειδη το νερο δεν οδηγειται στο γκρουπ μεσω σωληνωσεων ωστε να μην μπορει να ανακατευτει με το πιο ψυχρο εισερχόμενο, αυτες οι διαφορες μεταφραζονται στην θερμοκρασία εκχύλισης πολύ πιό άμεσα.
Φυσικα δεν μπορεις απο την ένδειξη να βγαλεις ασφαλες συμπέρασμα διότι η ένδειξη αυτη δεν λαμβανει υπ όψιν την αποθηκευμενη θερμοτητα της μαζας του γκρούπ η οποια συμμετεχει και αυτη στην εκχύλιση και εξαρταται από την μαζα του, την διαδρομη που διανύει το νερο μεσα του και τον χρονο που κανει εκει μεχρι να καταλήξει στον διασκορπιστη.
Επομενως καθε μηχανη έχει άλλη τελική συμπεριφορά ακόμα κι αν η πτωση που δειχνει ο αισθητήρας του PID είναι ίδια.
Σε ένα βιντεάκι πάντως που έτυχε να δω με την μηχανή σου (αν και ήταν το μοντελο χωρις PID), παρατηρησα μια δραματική πτωση της θερμοκρασιας μετα τα 18 δευτερόλεπτα, (μεχρι τα 20 είχε χάσει ήδη τρεις-τεσσερις βαθμούς), αλλα μετα, ό «αντικειμενικός» reviewer, απομακρινε τάχιστα απ την εικόνα το οργανο.
Ποιες όμως εκχυλισεις κρατανε 18 δευτερόλεπτα και τι θα συνεβαινε μέχρι τα 25 ή ακομα χειρότερα τα 30sec;
Υπάρχει βεβαια και η περιπτωση το όργανο να ήταν άλλα αντι άλλων, οπότε ότι συμπέρασμα και να βγάλεις είναι πλήρως εσφαλμένο.
Πχ αν δεν βγαζει ακριβως 75ml/30sec οταν η πίεση είναι 9bar αλλα βγαζει πχ περισσοτερα ml, τοτε δεν δινει χρονο συμμετοχής στον ρόλο του γκρούπ. (αιτιασεις όπως, έχω επιλεξει 250 ml/27sec γιατι εγω είμαι σκληρος reviewer και μ αρεσει να βαζω δυσκολα στην μηχανή που είδα σε άλλο βιντεάκι, απορρίπτονται ώς προιόντα απλοικής σκέψης) αφου τα αποτελεσματα δεν δινουν καμμια συγκρισιμη ενδειξη για το τι συμβαινει πραγματικά στο puck.
Ουτε φυσικα μπορεις να συγκρινεις μηχανες μεταξύ τους!
Το να βλεπεις πτωση και ποση στις τιμες, εξαρταται απ το μεγεθος του μπόιλερ, την σχεδίασή του και τις θεσεις του αισθητηρα, της εισοδου του νερού, της θεσης, του σχήματος και της ισχύος του θερμοστοιχείου, της εξόδου του νερού κλπ.
Παντως σε καποιες μηχανες με saturated γκρούπ, επειδη το νερο δεν οδηγειται στο γκρουπ μεσω σωληνωσεων ωστε να μην μπορει να ανακατευτει με το πιο ψυχρο εισερχόμενο, αυτες οι διαφορες μεταφραζονται στην θερμοκρασία εκχύλισης πολύ πιό άμεσα.
Φυσικα δεν μπορεις απο την ένδειξη να βγαλεις ασφαλες συμπέρασμα διότι η ένδειξη αυτη δεν λαμβανει υπ όψιν την αποθηκευμενη θερμοτητα της μαζας του γκρούπ η οποια συμμετεχει και αυτη στην εκχύλιση και εξαρταται από την μαζα του, την διαδρομη που διανύει το νερο μεσα του και τον χρονο που κανει εκει μεχρι να καταλήξει στον διασκορπιστη.
Επομενως καθε μηχανη έχει άλλη τελική συμπεριφορά ακόμα κι αν η πτωση που δειχνει ο αισθητήρας του PID είναι ίδια.
Σε ένα βιντεάκι πάντως που έτυχε να δω με την μηχανή σου (αν και ήταν το μοντελο χωρις PID), παρατηρησα μια δραματική πτωση της θερμοκρασιας μετα τα 18 δευτερόλεπτα, (μεχρι τα 20 είχε χάσει ήδη τρεις-τεσσερις βαθμούς), αλλα μετα, ό «αντικειμενικός» reviewer, απομακρινε τάχιστα απ την εικόνα το οργανο.
Ποιες όμως εκχυλισεις κρατανε 18 δευτερόλεπτα και τι θα συνεβαινε μέχρι τα 25 ή ακομα χειρότερα τα 30sec;
Υπάρχει βεβαια και η περιπτωση το όργανο να ήταν άλλα αντι άλλων, οπότε ότι συμπέρασμα και να βγάλεις είναι πλήρως εσφαλμένο.
Πχ αν δεν βγαζει ακριβως 75ml/30sec οταν η πίεση είναι 9bar αλλα βγαζει πχ περισσοτερα ml, τοτε δεν δινει χρονο συμμετοχής στον ρόλο του γκρούπ. (αιτιασεις όπως, έχω επιλεξει 250 ml/27sec γιατι εγω είμαι σκληρος reviewer και μ αρεσει να βαζω δυσκολα στην μηχανή που είδα σε άλλο βιντεάκι, απορρίπτονται ώς προιόντα απλοικής σκέψης) αφου τα αποτελεσματα δεν δινουν καμμια συγκρισιμη ενδειξη για το τι συμβαινει πραγματικά στο puck.
- glf
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Wega Mininova EPU
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
βλέποντας την κουβέντα, έκανα και γω ένα βιντεο από δική μου εκχύλιση στο κυλικείο.
καιρό είχα που έλεγα να το κάνω. αυτή είναι η πρώτη λήψη, δεν το παίδεψα γιατί καλή βγήκε.
πιστεύω ότι είναι καλά..
καιρό είχα που έλεγα να το κάνω. αυτή είναι η πρώτη λήψη, δεν το παίδεψα γιατί καλή βγήκε.
πιστεύω ότι είναι καλά..
-
gmathio
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia classic
Video δεν τράβηξα, νομίζω όμως πως η πρώτη μου εκχύλιση με naked portafilter στην Gaggia ήταν καταπληκτική!
Καφές sweet blue, στα 18,5 γραμμάρια, 50ml στα 23 δευτερόλεπτα. Ωραία, ομαλή ροή, με πλούσια κρέμα και ωραίο χρώμα.
Μπορούσα να το αφήσω λίγο ακόμα, αλλά και έτσι ήταν υπέροχος ο καφές...
Περιθώρια βελτίωσης βέβαια πάντα υπάρχουν!!
Καφές sweet blue, στα 18,5 γραμμάρια, 50ml στα 23 δευτερόλεπτα. Ωραία, ομαλή ροή, με πλούσια κρέμα και ωραίο χρώμα.
Μπορούσα να το αφήσω λίγο ακόμα, αλλά και έτσι ήταν υπέροχος ο καφές...
Περιθώρια βελτίωσης βέβαια πάντα υπάρχουν!!
- PaNoSS
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
εντελως φιλικα θα ηθελα να μου πεις αν το βιντεακι που αναφετεσαι ειναι το δικο μου..αυτο στο θεμα βελτιωσεις Gaggia Baby Twin..κ μην διστασεις..σκοπος μου δεν ειναι να λογομαχησουμε αλλα να μου εξηγησεις τον τροπο σκεψη σου κ να με οφελησεις με αυτον..Y.V έγραψε: Πχ αν βγαζει ακριβως 75ml/30sec οταν η πίεση είναι 9bar αλλα βγαζει πχ περισσοτερα ml, τοτε δεν δινει χρονο συμμετοχής στον ρόλο του γκρούπ. (αιτιασεις όπως, έχω επιλεξει 250 ml/27sec γιατι εγω είμαι σκληρος reviewer και μ αρεσει να βαζω δυσκολα στην μηχανή που είδα σε άλλο βιντεάκι, απορρίπτονται ώς προιόντα απλοικής σκέψης) αφου τα αποτελεσματα δεν δινουν καμμια συγκρισιμη ενδειξη για το τι συμβαινει πραγματικά στο puck.
Επισης γτ δεν γραφεις την αποψη σ αυτη π λες στο συγκεκριμενο βιντεακι ωστε καποιος να μπορει να ακουσει την αποψη σ κ να βελτιωθει..
φιλικα παντα ανελυσε αν μπορεις το εν λογο βιντεακι κ το αποτελεσμα που δειχνει..