Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
- PaNoSS
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
17 γρ καφές μέτριο πάτημα μάλλον όχι όσο προβλέπεται..
Θερμοκρασία εκχύλισης 93 κ πίεση 9 bar..
Τις παρατηρήσεις σας παρακαλώ..Θέλω συμβουλές
http://youtu.be/Smjn5QHM68w
Θερμοκρασία εκχύλισης 93 κ πίεση 9 bar..
Τις παρατηρήσεις σας παρακαλώ..Θέλω συμβουλές
http://youtu.be/Smjn5QHM68w
- Edesso
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Να ξεκινήσω από το τέλος, σου έκανε blonding για αυτο και η άσπρη κηλίδα θα έπρεπε να σταματήσεις στα 25 max sec, το καλαθάκι θέλει 18+ ,19 περίπου για αυτο και το channeling, καλύτερο στρώσιμο και προσπάθησε να πάρεις 50 με 55 μλ στα 30 σεκ , δεν ξέρω αν ο λίγο μεγάλος κώνος οφείλεται στη θερμοκρασία η στην γρήγορη εκχύλιση.
Αν είδα καλά sidamo 2 από taf? Απο γεύση πως ήταν? περγαμόντο και spicy σοκολάτα έβγαλε?
Αν είδα καλά sidamo 2 από taf? Απο γεύση πως ήταν? περγαμόντο και spicy σοκολάτα έβγαλε?
espresso junkie...
- Edesso
triptsis έγραψε:...θέλει 18+ ,19 περίπου ...
...προσπάθησε όταν κουμπώνει το κλείστρο, ο καφές ισα ισα να ακουμπάει στη βίδα της ντουζιέρας έτσι ώστε μην μπορεί να φουσκώσει ο καφές για να μην έχεις channeling
espresso junkie...
- PaNoSS
Επειδή είμαι άπειρος..Θα πω ότι από γεύση εμένα μ άρεσε,κ Ναι έβγαλε γεύση περγαμόντο και σοκολάτα..
Τώρα..το θέμα με το blonding point το αντελήφθη.. Για να το αποφεύγω πρέπει να σταματώ νωρίτερα αλλά εκτός αυτού χρειάζομαι κ πιο πολλά γραμμάρια.?
Να πω Επίσης ότι χρησιμοποιώ καλαθάκι της rancilio και ο καφές με 17 γρ έφτασε μέχρι το αυλακι που έχει μέσα το καλαθάκι..
Τέλος να πω ότι το puck βγήκε στεγνό σφιχτό,κ έφυγε ολόκληρο..
Το θέμα με το μεγάλο κώνο που είπες με προβλημάτισε..Νομίζω πως είναι από την γρήγορη ροή Γιατί από θερμοκρασία νομίζω είναι
καλά..έκανα μέτρηση με αυτοσχέδιο μετρικο..
Αν είναι πάντως θέμα θερμοκρασίας μιλάμε για μεγαλύτερη η μικρότερη θερμοκρασία..?
Τώρα..το θέμα με το blonding point το αντελήφθη.. Για να το αποφεύγω πρέπει να σταματώ νωρίτερα αλλά εκτός αυτού χρειάζομαι κ πιο πολλά γραμμάρια.?
Να πω Επίσης ότι χρησιμοποιώ καλαθάκι της rancilio και ο καφές με 17 γρ έφτασε μέχρι το αυλακι που έχει μέσα το καλαθάκι..
Τέλος να πω ότι το puck βγήκε στεγνό σφιχτό,κ έφυγε ολόκληρο..
Το θέμα με το μεγάλο κώνο που είπες με προβλημάτισε..Νομίζω πως είναι από την γρήγορη ροή Γιατί από θερμοκρασία νομίζω είναι
καλά..έκανα μέτρηση με αυτοσχέδιο μετρικο..
Αν είναι πάντως θέμα θερμοκρασίας μιλάμε για μεγαλύτερη η μικρότερη θερμοκρασία..?
- Edesso
Ανέβα στα 18 με 18,5 γρ με το ίδιο κόψιμο(δες το πάλι ίσως να χρειαστει να κόψεις πιο χόντρα), να ανέβεις σε χρόνους πάνε μέχρι 30-35 sec και σταμάτα γύρω στα 50-55ml. Αν είναι θερμοκρασιακό το θέμα, μεγάλος κώνος=μεγάλη θερμοκρασία αν δεν κάνω λάθος.
Πάντως όλα είναι θέμα γευσης δες που θα πάρεις καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Στα γρ πρέπει να ανεβεις για να αποφυγεις channeling και παιξε με το κόψιμο σου.
Κατά τα άλλα απόλαυσε την περγαμόντια καφεδάρα σου
Πάντως όλα είναι θέμα γευσης δες που θα πάρεις καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Στα γρ πρέπει να ανεβεις για να αποφυγεις channeling και παιξε με το κόψιμο σου.
Κατά τα άλλα απόλαυσε την περγαμόντια καφεδάρα σου
espresso junkie...
- PaNoSS
Χωρίς να πειράξω για αρχή τη θερμοκρασία θα πάω. σε πιο πολλά γραμμάρια και θα δω..
Αλλά φαντάζομαι 2γραμμαρια καφέ ακόμα κ με καλό πάτημα δεν θα στάζει καθόλου..ισως χρειαστεί να κόψω πιο χοντρά..
Τελος ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τους χρόνους..?
Ήξερα ότι πρέπει να κόβω στα 25 με 27 μάξιμουμ αλλά λες τώρα για 30-35 δευτερα.. τι αλλάζει?
Αλλά φαντάζομαι 2γραμμαρια καφέ ακόμα κ με καλό πάτημα δεν θα στάζει καθόλου..ισως χρειαστεί να κόψω πιο χοντρά..
Τελος ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τους χρόνους..?
Ήξερα ότι πρέπει να κόβω στα 25 με 27 μάξιμουμ αλλά λες τώρα για 30-35 δευτερα.. τι αλλάζει?
- Edesso
Κοίταξε οι χρόνοι είναι μια παράμετρος η οποία εξαρτάται εκ του γευστικού αποτελέσματος που θα δώσει ο κάθε καφές και τα γούστα του καθενός, διάρκεια 25-30 sec, προσωπικά καλύτερα αποτελέσματα για τα γούστα μου στα 30sec με 50 ml παίρνω, αν δεν εμφανιστεί blonding μπορείς να ανεβάσεις τους χρόνους σου για να πάρεις τα επιθυμητά ml.
Οι κανόνες 25-30sec 60ml είναι ένας οδηγός όχι νόμοι για να μην του παραβούμε.
Στα γρ πρέπει να ανέβεις για να αντιμετωπίσεις πιθανό channeling από το φούσκωμα του puck και οι speciality αποδίδουν γενικά καλύτερα σε πολλά γρ. Αν θες να κρατήσεις χαμηλούς χρόνους κόβεις πιο χοντρά.
Ένα κριτήριο καλής εκχύλισης για μένα είναι να πέσουν οι πρώτες σταγόνες μετά τα 5-6 sec.
Επίσης πιστεύω ότι οδηγός μας για το τέλος της εκχύλισης πρέπει να είναι το blonding (σε καλή κατανομή πάτημα ο καφές ότι είχε να δώσει το δώσε) , ούτε τα ml ούτε τα sec.
Επαναλαμβάνω όμως ότι η γεύση θα σε οδηγήσει και κάθε καφές είναι διαφορετικός(κάπου είχα διαβάσει αν θυμάμαι καλά ότι σκούρα καβουρδίσματα θέλουν πιο γρήγορη ροή).
Ένα εξαιρετικό άρθρο
είναι το παρακάτω
http://kostasbaristasideris.blogspot.gr ... anced.html
ΥΓ όπως λέει και ο Κώστας στο άρθρο του
"...τέλεια εκχύλιση, ιδανική δηλαδή δεν υπάρχει. Ανάμεσα σε ένα μικρό φάσμα "σωστών" ρυθμίσεων για τον κάθε καφέ ξεχωριστά, οι απόψεις διαφέρουν. Αλλά ο καθένας γεύεται διαφορετικά."
Οι κανόνες 25-30sec 60ml είναι ένας οδηγός όχι νόμοι για να μην του παραβούμε.
Στα γρ πρέπει να ανέβεις για να αντιμετωπίσεις πιθανό channeling από το φούσκωμα του puck και οι speciality αποδίδουν γενικά καλύτερα σε πολλά γρ. Αν θες να κρατήσεις χαμηλούς χρόνους κόβεις πιο χοντρά.
Ένα κριτήριο καλής εκχύλισης για μένα είναι να πέσουν οι πρώτες σταγόνες μετά τα 5-6 sec.
Επίσης πιστεύω ότι οδηγός μας για το τέλος της εκχύλισης πρέπει να είναι το blonding (σε καλή κατανομή πάτημα ο καφές ότι είχε να δώσει το δώσε) , ούτε τα ml ούτε τα sec.
Επαναλαμβάνω όμως ότι η γεύση θα σε οδηγήσει και κάθε καφές είναι διαφορετικός(κάπου είχα διαβάσει αν θυμάμαι καλά ότι σκούρα καβουρδίσματα θέλουν πιο γρήγορη ροή).
Ένα εξαιρετικό άρθρο
http://kostasbaristasideris.blogspot.gr ... anced.html
ΥΓ όπως λέει και ο Κώστας στο άρθρο του
"...τέλεια εκχύλιση, ιδανική δηλαδή δεν υπάρχει. Ανάμεσα σε ένα μικρό φάσμα "σωστών" ρυθμίσεων για τον κάθε καφέ ξεχωριστά, οι απόψεις διαφέρουν. Αλλά ο καθένας γεύεται διαφορετικά."
espresso junkie...
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Επειδή σε αυτό το νήμα η συζήτηση είναι πιο εξειδικευμένη, για τα γενικά περί υπό- και υπερ-εκχύλισης ας ανατρέξει κάποιος και στο παρακάτω νήμα:
viewtopic.php?f=4&t=581#p5098
viewtopic.php?f=4&t=581#p5098
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Θανάσης
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Ascaso Uno steel PID
- 2η Μηχανή:: GaggiaCarezzaDeluxe
- Μύλος:: Anfim best
- Οι καφέδες μου:: Conquistador, serta, tigratto
ορίστε και το δικό μου βιντεάκι. Λοιπόν...
μηχανή: Ascaso uno steel prof with pid
καφές: Dernayia Ethiopia tailor madε
καλαθάκι: ims
ποσότητα: 18.9γρ
κόψιμο anfim: 3
πάτημα: μέτριο
χρόνος: 26/60ml
pid: 95
rd: 5\5
θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας. Έχω να πω ότι το naked δεν έχω πολλές μέρες που το χρησιμοποιώ και με δυσκολεύει. Χρησιμοποιώ το Ims καλαθάκι και καθότι ποιο βαθύ είναι δύσκολο να κάνεις καλο Leveling ακόμα και με πολλά γραμμάρια. Προσπάθησα να κάνω wdt αλλά πήγε μέτρια νομίζω. Όπως βλέπετε στο βιντεάκι κάποια στιγμή πιτσιλάει λίγο άγαρμπα και νομίζω ότι η εκχύλιση γίνεται πολύ γρήγορα. Η ποσότητα της κρέμας είναι μεγάλη αλλά πέφτει γρήγορα. Νομίζω ότι το blonding έρχεται γρήγορα. Θέλω να μου πείτε τις παρατηρήσεις σας, Στον ουρανίσκο μου τώρα η γεύση δεν ήταν άσχημη αν και δεν έχω εμπειρία από τον συγκεκριμένο καφέ και για αυτό φαντάζομαι ότι μπορώ να χω καλύτερο αποτέλεσμα.
Σας ευχαριστώ πολύ...
μηχανή: Ascaso uno steel prof with pid
καφές: Dernayia Ethiopia tailor madε
καλαθάκι: ims
ποσότητα: 18.9γρ
κόψιμο anfim: 3
πάτημα: μέτριο
χρόνος: 26/60ml
pid: 95
rd: 5\5
θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας. Έχω να πω ότι το naked δεν έχω πολλές μέρες που το χρησιμοποιώ και με δυσκολεύει. Χρησιμοποιώ το Ims καλαθάκι και καθότι ποιο βαθύ είναι δύσκολο να κάνεις καλο Leveling ακόμα και με πολλά γραμμάρια. Προσπάθησα να κάνω wdt αλλά πήγε μέτρια νομίζω. Όπως βλέπετε στο βιντεάκι κάποια στιγμή πιτσιλάει λίγο άγαρμπα και νομίζω ότι η εκχύλιση γίνεται πολύ γρήγορα. Η ποσότητα της κρέμας είναι μεγάλη αλλά πέφτει γρήγορα. Νομίζω ότι το blonding έρχεται γρήγορα. Θέλω να μου πείτε τις παρατηρήσεις σας, Στον ουρανίσκο μου τώρα η γεύση δεν ήταν άσχημη αν και δεν έχω εμπειρία από τον συγκεκριμένο καφέ και για αυτό φαντάζομαι ότι μπορώ να χω καλύτερο αποτέλεσμα.
Σας ευχαριστώ πολύ...
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Η εκχύλιση σου δείχνει πολύ περίεργη Θανάση. Είναι σαν να παρατηρείς δύο διαφορετικές εκχυλίσεις που ενώθηκαν με video-editing.
Δεν ξέρω τι συμπεριφορά έχει το πανάκριβο ims καλαθάκι σου αλλά η πρώτη εντύπωση που δίνει το video είναι ότι έκοψες πολύ ψιλά (η πρώτη σταγόνα βγαίνει μετά από 12s!) και έτσι το νερό βρίσκει διέξοδο και τρέχει από τα πλαϊνά τοιχώματα του καλαθιού και όχι ομοιόμορφα από τον συνολικό όγκο του καφέ στο καλαθάκι. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο καφές εμφανίζεται να τρέχει αρχικά από την περιφέρεια της βάσης του καλαθιού αλλά και από τον μεγάλο κώνο που σχηματίζει ο καφές ο οποίος όντως ρέει πολύ γρήγορα αν λάβεις υπόψιν το πόσο αργά εμφανίστηκαν οι πρώτες σταγόνες του.
Σε τι πίεση δουλεύεις την μηχανή; εάν μπορείς έλεγξε μήπως χρειάζεται να την κατεβάσεις λίγο.
Επίσης διάβασε και το παρακάτω νήμα:
viewtopic.php?f=4&t=831#p9344
Δεν ξέρω τι συμπεριφορά έχει το πανάκριβο ims καλαθάκι σου αλλά η πρώτη εντύπωση που δίνει το video είναι ότι έκοψες πολύ ψιλά (η πρώτη σταγόνα βγαίνει μετά από 12s!) και έτσι το νερό βρίσκει διέξοδο και τρέχει από τα πλαϊνά τοιχώματα του καλαθιού και όχι ομοιόμορφα από τον συνολικό όγκο του καφέ στο καλαθάκι. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο καφές εμφανίζεται να τρέχει αρχικά από την περιφέρεια της βάσης του καλαθιού αλλά και από τον μεγάλο κώνο που σχηματίζει ο καφές ο οποίος όντως ρέει πολύ γρήγορα αν λάβεις υπόψιν το πόσο αργά εμφανίστηκαν οι πρώτες σταγόνες του.
Σε τι πίεση δουλεύεις την μηχανή; εάν μπορείς έλεγξε μήπως χρειάζεται να την κατεβάσεις λίγο.
Επίσης διάβασε και το παρακάτω νήμα:
viewtopic.php?f=4&t=831#p9344
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.