Τι νερό να τοποθετήσω;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
turbakias!!!
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
Μύλος:: LaSanMarco sm90t
2ος Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσίευση από turbakias!!! » Κυρ Φεβ 23, 2014 12:45 am

Εγω δεν θα εμπλεκα τοσο πολυ με φιλτρα.. Θα προτιμουσα να αγοραζω εμφιαλομενο νερο οπως αυτο που αναφερθηκε με 1.55/9λιτρα που σημαινει οτι αν υπολογιζουμε 100μλ για καθε καφε αντιστοιχει στην παρασκευη 90 διπλων εσπρεσσο το οποιο μεταφραζεται 0.017€/εσπρεσσο. Για μενα ειναι ασημαντο αν σκεφτουμε τι πληρωνουμε για τους καφεδες που αγοραζουμε και για εξοπλισμο και γλυτωνεις απο οποιαδηποτε διαδικασια ανοιγεις μπουκαλι και γεμιζεις..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Φεβ 23, 2014 9:22 am

Τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά είναι ακατάλληλα και ειδικά αυτά που αναφέρονται ως μεταλλικά (πολύ σκληρά). Σε άλλο νήμα παλιά μου φαίνεται είχαμε βρει μόνο μία μάρκα σχετικά κατάλληλη, το Σαμαρίνα με ολική σκληρότητα γύρω στα 100 mg/L CaCO3 (αν και για την προστασία της μηχανής θέλεις γύρω στα 50-60 mg/L).

Επίσης Δημήτρη στους υπολογισμούς σου στην κατανάλωση νερού δεν ξέρω αλλά θα μου φαίνονταν πιο σωστό να συμπεριελάμβανες και το νερό που δαπανάται για τον καθαρισμό του group head μετά από κάθε καφέ, το ζέσταμα των φλιτζανιών, για πιθανά cooling flushes, το νερό που αδειάζεις από το boiler στην αρχή της ημέρας κτλ, τα οποία για δύο καφέδες εκτιμώ μπορεί να σε φέρουν άνετα σε μια κατανάλωση 500ml νερού την ημέρα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
lafistios
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Brazil Monte Alegre Single Origin

Δημοσίευση από lafistios » Κυρ Φεβ 23, 2014 11:04 am

Το μοναδικό κατάλληλο είναι το SPA με 33 mg/L και αυτή την εποχή είναι σε προσφορά στα ΑΒ Βασιλόπουλος, από 6,84 η εξάδα που είναι η τιμή του, έχει 45% έκπτωση, και βγαίνει στα 3,76 η εξάδα.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Κυρ Φεβ 23, 2014 2:15 pm

Πιστεύω για τις απλές μηχανές μας η σωστή λύση είναι φίλτρο ρητίνης και εμφιαλωμένο χαμηλής σκληρότητας ή κανάτα Brita / Laica και από την βρύση. Το κόστος του φίλτρου είναι πολύ χαμηλό και το θεωρώ must.

Τώρα σχετικά με κανάτα ή εμφιαλωμένο, το νερό ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι άθλιο και μέσα στο χλώριο, χωρίς επεξεργασία καταστρέφει τη γεύση του καφε. Σκέτο το φίλτρο ρητίνης δεν κάνει δουλειά για την γεύση του νερού, οπότε κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνει με έναν από τους 2 τρόπους, με την κανάτα Brita να υπερισχύει λόγω της περαιτέρω μείωσης των αλάτων.

Άβαταρ μέλους
nmix
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: ISOMAC Zaffiro PID
2η Μηχανή:: RANCILIO Silvia PID
Μύλος:: QUAMAR Q13 Coni E
2ος Μύλος:: COMPAK E8 OD
Οι καφέδες μου:: Home roasted

Δημοσίευση από nmix » Κυρ Φεβ 23, 2014 11:21 pm

Όπως προανέφερα έφερε συνάδελφος κανάτα Brita me maxtra φίλτρο και το νερό συνέχιζε να μύριζε σχεδόν όπως πριν .
Είναι ξεκάθαρο, ότι γευστικά επηρεάζει το αποτέλεσμα . Για την αποτελεσματικότητα στα άλατα δεν μπορώ να μιλήσω. Πάντως εγώ συνεχίζω να πίνω εμφιαλωμένο γιατί δεν το μπορώ.

Τώρα σχετικά με το εμφιαλωμένο νερό, έχω να πω ότι στο γραφείο κάνουμε χρήση εμφιαλωμένες μεγάλες φιάλες και το χρησιμοποιώ στην Rancilio-classic (όπως την χαρακτήρισαν) και άλλες φορές βάζω εμφιαλωμένο βίκος.
Όταν μετά από ένα χρόνο περίπου χρήσης της έκανα διπλή αφαλάτωση (η δεύτερη υπερενισχυμένη), την άνοιξα και είχε ένα δάχτυλο πάχος ασβεστόγυψος στον πυθμένα που δεν είχε διαλυθεί. Στο δε ρεζερβουάρ είχε επίσης πολλά άλατα. Γι’ αυτό όσοι κάνουν χρήση εμφιαλωμένου νερού κάθε δυο χρόνια πιστεύω χρειάζεται λύσιμο το boiler.
Mόνο με το MATRIKZ είδα διαφορά μεγάλη .Ίσως να μην χρειάζεται καθόλου ρητινούχο φιλτράκι.

Άβαταρ μέλους
nikos_v80
Μηχανή:: VBM Domobar Super 2b
Μύλος:: Mahlkönig Vario

Δημοσίευση από nikos_v80 » Δευ Φεβ 24, 2014 2:17 am

Κάποια στιγμή παλιότερα είχα αναφερθεί στο εμφιαλωμένο νερό Isbre, εισαγόμενο από Νορβηγία. Η εταιρεία που το διαθέτει υποστηρίζει ότι προέρχεται από έναν από τους παγετώνες που έχουν εκεί. Στην εδώ αγορά δεν το συναντάς και πολύ συχνά. Το είχα βρεί στο ΑΒ Mega στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας κι έτυχε να το έχει και ένα μαγαζί στο Κολωνάκι. Η ετικέτα του αναγράφει τις εξής περιεκτικότητες: Ασβέστιο 0,8mg/l, Μαγνήσιο 0,1mg/l και συνολικά διαλυμένα στερεά (TDS) λιγότερο από 4mg/l. Αν υπολογίζω σωστά η παροδική σκληρότητα είναι περίπου 2,4mg/l.
ISBRE.jpg
Αν όντως ισχυούν αυτά, τότε πρέπει να είναι από τα μαλακότερα νερά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όταν οι αντίστοιχες τιμές για το Spa Reine που κουβεντιάζουμε είναι Ασβέστιο 4,5mg/l, Μαγνήσιο 1,3mg/l και TDS 33mg/l από εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Spa_(mineral_water).
Φυσικά όμως υπάρχουν 2 μειονεκτήματα που χαλάνε τη σούπα, αν αγνοήσουμε το γεγονός ότι είναι δυσεύρετο. Το βασικότερο είναι η τιμή του, με 1,99ευρώ το λίτρο παρακαλώ :shock: , θα μπορούσες να στήσεις πρότυπη μονάδα αντίστροφης ώσμωσης και να έχεις και εξειδικευμένο Μικροβιολόγο-Χημικό που θα σου παρέχει μηνιαία ανάλυση του νερού που "ταϊζεις" τη μηχανή ή πιο ρεαλιστικά να εγκαταστήσεις ένα ολοκληρωμένο οικιακό σύστημα φιλτραρίσματος-αποσκλήρυνσης. Το δεύτερο που με προβλημάτισε είναι ότι ψάχνοντας στο internet για τα επίπεδα ph του συγκεκριμένου νερού, βρήκα (όχι στο επίσημο πλήν παιδικό site τους) ότι κυμαίνονται στο 5,6 το οποίο, από όσο θυμάμαι από τη σχολική Χημεία, είναι στη όξινη ζώνη. Η αντίστοιχη τιμή για το Spa είναι 6, λίγο πιο κοντά στο ουδέτερο 7 και με αρκετή διαφορά από το 5,6 δεδομένου ότι είναι λογαριθμική η κλίμακα. Το γεγονός αυτό θεωρώ ότι δε βοηθάει ούτε στη γεύση του καφέ, αλλά επιπλέον συντελεί και στη διάβρωση του boiler, λόγω της μηδενικής του αλκαλικότητας (Διττανθρακικά=0 mg/l).
Οι πραγματικοί ειδήμονες στην παρέα, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν στα παραπάνω και φυσικά να με διορθώσουν όπου είμαι λάθος.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Φεβ 24, 2014 1:25 pm

123456.jpg
123456.jpg (20.27 KiB) Προβλήθηκε 5383 φορές
Αυτή είναι η δική μου εγκατασταση κάτω απ τον πάγκο.
Από δεξια προς τα αριστερά:
Διακόπτης παροχής προς το φίλτρο(δεν φαίνεται στην φωτογραφία γιατι η παροχή του κρυου νερού είναι δεξιότερα)
Σωλήνας εισόδου του νερού.
Προφιλτρο σιτας (για την προστασία του ρυθμιστη πίεσης από βρωμιές του δικτύου).
Ρυθμιστης πίεσης με μανόμετρο,
Κεφαλή και φιλτρο Bestmax της Water & More, με ρυθμισμένο το by pass της κεφαλής ανάλογα με το ΚΗ (carbonate hardnes) του νερού του δικτύου
Βρυση για λήψη νερού προς άλλες χρήσεις (βραστηρας, καφετιερα φιλτρου, σιδερο ρούχων κλπ)
Σωλήνας συνδεσης της μηχανής!

Θα μπορούσε κάποιος που για διαφορους λόγους, δεν θέλει ή δεν μπορει να συνδέσει την μηχανή του στο δικτυο, να χρησιμοποιήσει τη εξής διαταξη:
Διακόπτης παροχής προς το φίλτρο(δεν φαίνεται στην φωτογραφία)
Σωλήνας εισόδου του νερού.
Κεφαλή και φίλτρο Bestmax της Water & More, με ρυθμισμένο το by pass της κεφαλής ανάλογα με το ΚΗ του νερού του δικτύου.
Βρυση για λήψη νερού για Μηχανή εσπρέσσο, βραστηρα, καφετιερα φιλτρου, σιδερο ρούχων κλπ

Άβαταρ μέλους
Fazerman
Όνομα: Λαμπης
Μηχανή:: lelit plust pid
Μύλος:: Mazzer mini E
Οι καφέδες μου:: lavazza tiera
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Fazerman » Δευ Φεβ 24, 2014 2:59 pm

Το ιδιο φιλτρο matrikz εχω και εγω,αλλα τα αλατα δεν τα φιλτραρει.βλεπω αλατα στο δο,ειο νερου.
Το φιλτρο ειναι 0,5 micron.το pb που παιρνεις εσυ ποσα micron ειναι;

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Φεβ 24, 2014 3:53 pm

Tωρα ειδα ότι κυκλοφορεί πλέον το νεο φιλτρο bestmax PREMIUM σε όλα τα μεγεθη! (Αρχικα είχε βγει μόνο για μεγαλες καταναλώσεις)
http://www.bwt-wam.com/en/Products/Page ... WTGROUP%29

Οταν αλλάξω φύσιγγα, θα κοιτάξω να πάρω αυτήν, αντι της απλής bestmax που χρησιμοποιώ μεχρι τώρα!

Παρουσίασαν κι αυτό:http://www.bwt-wam.com/en/Products/Page ... WTGROUP%29
Αλλα ακόμα δεν βλεπω περισσότερες πληροφορίες... :a014: Οψόμεθα!

Άβαταρ μέλους
nmix
Μηχανή:: ISOMAC Zaffiro PID
2η Μηχανή:: RANCILIO Silvia PID
Μύλος:: QUAMAR Q13 Coni E
2ος Μύλος:: COMPAK E8 OD
Οι καφέδες μου:: Home roasted

Δημοσίευση από nmix » Δευ Φεβ 24, 2014 4:23 pm

Fazerman έγραψε:Το ιδιο φιλτρο matrikz εχω και εγω,αλλα τα αλατα δεν τα φιλτραρει.βλεπω αλατα στο δο,ειο νερου.
Το φιλτρο ειναι 0,5 micron.το pb που παιρνεις εσυ ποσα micron ειναι;
0,5μ.(micron)
Ποιο μοντελο έχεις ???

Απάντηση