Αφαλάτωση σε Vibiemme Domobar Super 2B

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
nikos_v80
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: VBM Domobar Super 2b
Μύλος:: Mahlkönig Vario

Αφαλάτωση σε Vibiemme Domobar Super 2B

Δημοσίευση από nikos_v80 » Κυρ Φεβ 23, 2014 7:37 pm

Είχε έρθει προ πολλού ο καιρός για την αφαλάτωση της μηχανής, οπότε χθές έφαγα σχεδόν ένα 6ωρο ασχολούμενος με αυτό. Να σημειώσω ότι κατα μέσο όρο φτιάχνω 3 καφέδες και για την αποσκλήρυνση του νερού χρησιμοποιώ μόνο το σακουλάκι με κόκκους ρητίνης της Rocket Espresso. Πρίν από 3 βδομάδες είχα λύσει το "μανιτάρι" για να δώ σε τι κατάσταση είναι. Τα αποτελέσματα:
mushroom before descale 1.jpg
mushroom before descale 2.jpg
mushroom before descale - exploded view.jpg
Σίγουρα δεν ήταν και αμελητέα τα ευρήματα, αλλά θεώρησα ότι ήταν σε αποδεκτά επίπεδα για το στοιχειώδη τρόπο αποσκλήρυνσης που εφαρμόζω. Οπότε τότε έκανα το μηνιαίο καθαρισμό με Cafiza ώστε να περάσει και λίγος καιρός ώσπου να κάνω αφαλάτωση, αφού έτσι συστήνεται κιόλας.
Αφού έφτιαξα τα πρωινά καφεδάκια, έσβησα τη μηχανή και άδειασα εντελώς το boiler του ατμου από το ακροφύσιο του νερού, αφού προηγουμένως είχα σβήσει την αντίσταση του boiler του νερού από το PID. Αφαίρεσα τις άκρες από τα wands, driptray, περίβλημα και το πάνω καπάκι και σκέπασα ότι γινόταν με μια πετσέτα για να αποφύγω τα πιτσιλίσματα στο σασί. Διάλυσα 2 σακουλάκια 28gr Dezcal σε 1 λίτρο ζεστού νερού και αραίωσα με 1,5 λίτρο κρύου νερού για να μην καταστρέψω την αντλία. Βάσει αυτού του οδηγού: http://www.espressocare.com/PDF-Files/V ... -30-10.pdf, απομόνωσα το κόκκινο καλώδιο από την κλέμα που συνδέεται με τον αισθητήρα της στάθμης του νερού στο boiler του ατμού, αφού για κάποιο λόγο δε μπορούσα να αποσυνδέσω την κλέμα από τη ράβδο.
autofill sensor.jpg
Για να μη μπλέκω με βαλβίδες κενού είχα αφήσει ανοιχτό το διακόπτη του steam wand ώστε ανάβοντας τη μηχανή να γεμίσει το boiler ολοκληρωτικά και ο υπάρχων ατμός να διαφύγει από το ακροφύσιο, ώσπου να τρέξει νερό από εκεί. Τράβηξα νερό από το άλλο ακροφύσιο, από το grouphead κι έκανα και ένα backflush. Ξανασυνέδεσα τον αισθητήρα νερού, αφαίρεσα τη σίτα του grouphead και άφησα τη μηχανή στο χειρουργικό κρεβάτι για 1,5 ώρα. Το πρώτο νερό που βγήκε δεν έδειχνε καθόλου καλό, ήταν σαν...στρουμφόζουμο!
descale 1.jpg
Επιστρέφοντας, έτρεξα και το υπόλοιπο νερό.
από το ακροφύσιο του νερού:
hot water wand.jpg
σπό το grouphead:
grouphead.jpg
και από το ακροφύσιο του ατμού:
steam wand.jpg
Τα 2 πρώτα συνέχιζαν να είναι στο χρώμα του φωτιστικού οινοπνεύματος, ενώ το ακροφύσιο του ατμού έμοιαζε με εξάτμιση νιγηριάνικου λεωφορείου!
Μάζεψα όλο το νερό σε ένα μπώλ
descale 2.jpg
descale 3 - blue lagoon.jpg
(μετά από κάμποση ώρα)
και άφησα τη μηχανή να κρυώσει για να ξαναλύσω το μανιτάρι:
mushroom descale 4.jpg
και ο ασορτί θάλαμος της βαλβίδας εκχύλισης:
brew valve descale 5.jpg
Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να προτιμήσω το πρασινο-τυρκουάζ που είχε αρχικά ή το κόκκινο-κεραμιδί που απέκτησε τώρα. Προσπάθησα να τρίψω με μια οδοντόβουρτσα ότι γινόταν, αλλά ελάχιστα φύγανε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι οξείδωση, πάντως πριν την αφαλάτωση είχε το μεταλλικό χρώμα με τις πράσινες φόλες των αλάτων. Πιστεύετε ότι πρέπει να ανησυχήσω με αυτήν την κατάσταση?
Προφανώς θα πηγαίναμε και σε δεύτερο γύρο, πάλι καλά που είχα πάρει 4 φακελάκια Dezcal.
Για να μην τα πολυλογώ ξαναέκανα όλα τα παραπάνω, εκτός από τον αισθητήρα του νερού. Αυτή τη φορά το νερό έδειχνε σαφώς καλύτερα.
Στο τέλος ξέπλυνα με 3 ρεζερβουάρ με καθαρό νερό, ώσπου να μην έχει όξινη γεύση το νερό και κέρασα και το πρώτο καφεδάκι το νεροχύτη για αυτά που είχε περάσει όλη τη μέρα.
Θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση της μηχανής πια είναι βελτιωμένη και οι σημερινοί καφέδες σε αυτό συνηγορούν.
Το ξέρω ότι 1 καλό σύστημα φιλτραρίσματος/αποσκλήρυνσης, όπως αυτό του Γιάννη (Y.V), θα ήταν σωτήριο, μιάς που δε θέλω να μπλέξω με κανάτες και τα συναφή, αλλά ακόμα δεν το έχω πάρει απόφαση να κάνω τέτοιο χαμό και μερεμέτι κάτω από τον πάγκο. Ήδη η σύζυγος έχει παραχωρήσει πολύτιμο χώρο στα κτηματομεσιτικά της κουζίνας και το πληρώνω αδρά με περιποιημένα καφεδάκια! ;)

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Αφαλάτωση σε Vibiemme Domobar Super 2B

Δημοσίευση από Y.V » Κυρ Φεβ 23, 2014 9:05 pm

Καλησπερα Νικο!
Οταν γινεται αφαλατωση, μαζι με τα άλατα διαλύεται κι μια ελαχιστη ποσότητα του χαλκου και του ψευδαργυρου από τα χάλκινα και τα μπρουτζινα μερη της διαδρομής του νερού.
Το πρασινο χρώμα που βλέπεις είναι οξειδιο του χαλκού!
Ενα μερος του χαλκου επανατοποθετειται ομως στις επιφάνειες και γι αυτο βλέπεις αυτο το λαμπερο κεραμιδι χρώμα του καθαρού χαλκού!
Μην ανησυχεις λοιπόν, ολα ειναι φυσιολογικά! :lol:

Απλώς εγώ δεν βρισκω σκόπιμο να γινεται όλη αυτη η διαδικασία αφαλάτωσης του μπόιλερ του ατμού,(όταν πρόκειται για μια αφαλάτωση ρουτίνας), με το άνοιγμα του κελύφους, την απομόνωση του αισθητηρα σταθμης και το κλείσιμο της βαλβιδας υποπίεσης!
Και το λεω αυτό, διότι εφ όσον το μπόιλερ είναι γεματο περίπου μεχρι την μεση με νερό, ενώ στο πανω μερος του έχει ατμό, δεν είναι δυνατον να έχεις άλατα στο πάνω μερος, αφου ό ατμος δεν περιέχει ούτε φυσικα αποθέτει άλατα.
Για ποιό λογο λοιπόν να γεμισεις μεχρι πάνω το μπόιλερ με διαλυμα αφαλάτωσης όταν ψηλά δεν υπάρχουν άλατα;
Αν έκανες κανονική αφαλάτωση χωρις αυτήν την διαδικασία, στην χειρότερη περίπτωση το μόνο που δεν θα καθαριζες θα ήταν μια λεπτη γραμούλα 1-2 χιλιοστων αλάτων περιμετρικά του μπόιλερ ακριβώς εκει που τελειώνει το νερό κι αρχίζει ό ατμός!
Αλλα αυτο ακόμα κι αν υπάρξει, (διότι δεν είναι σιγουρο, ότι το διαλυμα αφαλάτωσης θα τυχει και δεν θα φτασει μεχρι το ανώτατο σημειο που υπάρχουν άλατα) δεν δημιουργει καμμία δυσλειτουργία στην μηχανή.

Άβαταρ μέλους
nikos_v80

Δημοσίευση από nikos_v80 » Κυρ Φεβ 23, 2014 10:22 pm

Γιάννη τα επιχειρήματά σου είναι απολύτως λογικά και ουσιαστικά δε διαφωνώ μαζί σου, ωστόσο εαν 1 φορά το χρόνο στη διαδικασία της αφαλάτωσης, πληρώνοντας κάθε δυνατή δίοδο νερού/ατμού με το καθαριστικό, με την απλή διαδικασία της απενεργοποίησης του αισθητήρα στάθμης του νερού, σου εξασφαλίζει ότι διώχνεις τα άλατα και από τα πιο "κουλά" σημεία, δε με πειράζει να κάνω κι αυτο το επιπλέον (και ίσως περιττό) βήμα. Πάντως αν ξαναδείς τη φωτογραφία με το νερό που "έφτυσε" το ακροφύσιο του ατμού, δε μετανιώνω καθόλου που επέβαλα στο διάλυμα να τρέξει και από αυτή τη διαδρομή και να παρασύρει ό,τι "θησαυρούς" βρήκε μπροστά του. Κατά πάσα πιθανότητα έδιωξε και υπολείμματα γάλακτος - παρόλο που κάνω ευλαβικά εκτόνωση στο ακροφύσιο πριν και μετά την παρασκευή αφρόγαλου, ωστόσο στον τελικό γκρίζο βούρκο κυκλοφορούσαν διαφόρων διαμέτρων κατακάθια και σωματίδια.
Σίγουρη βελτίωση έχω δεί στο ρυθμό ροής από το grouphead καθώς και κατά το preinfusion, όπως επίσης νομίζω ότι ο ατμός έχει παραπάνω δύναμη τώρα, χωρίς όμως να είμαι απόλυτος για το τελευταίο.
@Strax, θα μπορούσες να μου πείς τι ρυθμό ροής έχεις στο δικό σου gh, για να το συγκρίνω μετά την αφαλάτωση που έκανα?

Strax
Όνομα: Στράτος
Μηχανή:: Vibiemme Dom. 2B PID
Μύλος:: Sette 270 Wi

Δημοσίευση από Strax » Κυρ Φεβ 23, 2014 10:45 pm

Μας έβαλες σε μπελάδες! Χρειάζομαι και εγώ αφαλάτωση.

Πως μετράς τη ροή για να σου πω.

Άβαταρ μέλους
nikos_v80

Δημοσίευση από nikos_v80 » Δευ Φεβ 24, 2014 12:55 am

:lol:
Σκεφτόμουν το εξής απλό: να μετρήσω αύριο το πρωί 3 ή 4 φορές το χρόνο που απαιτείται για να τρέξουν 250ml νερού από το gh, χωρίς το portafilter, με τη μηχανή ζεσταμένη κανονικά και με τα απαιτούμενα διαλείμματα για την αντλία, φυσικά.

Άβαταρ μέλους
nikos_v80

Δημοσίευση από nikos_v80 » Δευ Φεβ 24, 2014 8:54 am

Χρονομετρώντας σήμερα τη ροή, βρήκα ότι και τις 5 φορές ήταν 21" και κάτι ψιλά. Πριν την αφαλάτωση δυστυχώς δε μου είχε κόψει να κάνω τη δοκιμή με το ίδιο δοχείο, αλλά είχα χρησιμοποιήσει το δοσομετρικό ποτηράκι και τα 60ml μου τα έδινε σε 5"+. Κάνοντας την αναγωγή πάλι στα 21" ερχόμαστε, οπότε μάλλον ψευδαίσθηση είναι το ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός ροής μετά τον καθαρισμό. Προφανώς δεν είναι και η πιο αξιόπιστη μέθοδος η συγκεκριμένη, άλλα θα ψάξω να βρω την απόδοση της αντλίας να δω αν είμαστε κοντά στα νούμερα. Ο Βασίλης από το barista.gr μου είχε πει ότι μπορώ να πάω τη μηχανή από το μαγαζί και να την τσεκάρουμε με το ειδικό όργανο που έχουν εκεί, αλλά αυτόν τον καιρό δεν έχω καθόλου χρόνο για κάτι τέτοιο. Όταν μπορέσεις ανέβασε και τις δικές σου μετρήσεις γιανα δούμε που βρισκόμαστε.

Απάντηση