New Gaggia baby - Δεν μπορω να φτιαξω καφε που να πινεται..

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: New Gaggia baby - Δεν μπορω να φτιαξω καφε που να πινετ

Δημοσίευση από Christos » Δευ Σεπ 13, 2010 8:18 pm

Πρώτον για το καλαθάκι που έχεις τα 14 g είναι λίγα και θα παίρνεις wet puck στο τέλος, αλλά ακόμα και εάν έχεις λανθασμένα λίγο καφέ μέσα (πολύ πιο κάτω από το χείλος ή έχεις κωνικό σχήμα),το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένα ανακάτεμα του καφε με ένα λεπτό συρματάκι σαν να κάνεις την WDT πριν το πάτημα.
Στην πράξη πάλι κοψίματα κάνεις αλλά με την ζύγιση ξέρεις πόσο έχεις πραγματικά και έτσι καθορίζεις εάν θα χρειαστεί να χτυπήσεις το καλαθάκι για να πακτωθεί ο καφές περισσότερο (να μειώσεις τον κενό όγκο δηλαδή) στην περίπτωση που θέλεις να προσθέσεις παραπάνω γραμμάρια.
psycho έγραψε: Σε έπιασα! Δεν με κατάλαβες (για πρώτη φορά) :lol: ! Θα μετρήσει μία φορά μονο τα γρ με την ζυγαριά του και μέτα θα μετρα μόνο δευτερόλεπτα άλεσης! Επίσης είπα αν γνωρίζει το καφέ του (με ότι συνεπάγεται αυτο).
Μα επειδή σε κατάλαβα απάντησα τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα. Άμα γνωρίζεις τον καφέ σου, ακόμα και με κοψίματα, άμα ο μύλος σου είναι καλός, μπορείς άνετα να έχεις ακρίβεια στα 0.5 g στην χειρότερη. Τεσπά ο λόγος που απροσανατολίζεις την κουβέντα είναι ότι παίρνεις την υποπερίπτωση (ότι χρησιμοποιεί έναν καφέ) και όχι το βασικότερο και γενικότερο που είναι ότι πρέπει να ξέρεις πόσο βάζεις καφέ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

akostop

Δημοσίευση από akostop » Δευ Σεπ 13, 2010 8:22 pm

Δοκίμασα να ζυγίσω πχ σε ενα πιατάκι πριν βάλω τον καφέ στο pf. Χαμος! Η ζυγαριά να τρελαίνεται απο τους κραδασμούς του μοχλού του doser του μύλου (δεν έχω και πολυ σταθερό τραπέζι), καφές να πέφτει απέξω κλπ. Πολύ ταλαιπωρία.

Εκανα επίσης και αυτό που λέει ο stefanos4 απο το λινκ που έδωσε ο christos. Ζύγισα το pf μετά το κόψιμο. Μου έδειξε περίπου 17 με 18 γρ (και χωρίς χτύπημα του pf στο πηρούνι του μύλου για updosing). Εντυπωσιακό νούμερο. Θα περίμενα κάτι λιγοτερο (14-16 γρ)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Σεπ 13, 2010 8:29 pm

akostop έγραψε:.. Εντυπωσιακό νούμερο. Θα περίμενα κάτι λιγοτερο (14-16 γρ)
Κάτι ξέρει ο διαχειριστής και ειδικά με τις Baby. :geek:
Αλλά άμα αλλάξεις καφέ και κόψιμο το νούμερο δεν θα ισχύει απαραίτητα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

akostop

Δημοσίευση από akostop » Δευ Σεπ 13, 2010 8:32 pm

Συνεπως πιστεύτεις είναι καλή ποσότητα αυτή; Εγω έχω την εντύπωση ότι όταν κάνω updosing μου βγαίνει καλύτερος ο καφές (θα τον ζυγίσω πάλι να δώ πόσος είναι σε αυτήν την περίπτωση).

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Σεπ 13, 2010 8:40 pm

Η ποσότητα που θα βάλεις καθορίζεται από το φλυτζάνι. Εσύ καθορίζεις τι σ΄αρέσει. Εγώ γενικά είμαι στα 17 και πάνω. Μπορείς να δεις και το section με τους καφέδες.
Μια σημείωση: Εμένα με βολεύει να ζυγίζω τον καφέ μόνο με το καλαθάκι.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Δευ Σεπ 13, 2010 8:42 pm

@Chirstos
Εγώ το είπα σε περίπτωση που δεν θέλει να ζυγίζει καθε φορά. Ένα-δύο καφέδες. Ε δεν μπορείς να έχεις 10 καφέδες και να μην ζυγίζεις.

Απάντηση