New Gaggia baby - Δεν μπορω να φτιαξω καφε που να πινεται..

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
akostop

New Gaggia baby - Δεν μπορω να φτιαξω καφε που να πινεται..

Δημοσίευση από akostop » Κυρ Αύγ 29, 2010 3:25 pm

...βέβαια, δεν νομιζω οτι φταίει η Gaggia. Αλλα ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη:

Αγορασα προσφατα μια Gaggia Baby dose για το σπιτι. Μεχρι τωρα (εδω και 15 περιπου μερες που την εχω), δεν εχω καταφερει να κανω καφε που να πινεται.

Στη δουλεια εχουμε ενα σετακι Silvia + Rocky. Εκει τα καταφέρνω αρκετά καλα και έχω μια κάποια εμπειρια, οποτε δεν είναι ότι είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα. Καταφέρνω συχνα πολυ καλό extraction σε αυτο το σετ.

Στο σπίτι τώρα, δεν έχω παρει δυστυχως ακομα grinder (σκεφτομαι το MDF, που ειναι και σκεφτηκα φθηνο) οποτε δοκιμασα λίγο με ground Lavazza, και τωρα με ground Illy. Ξερω οτι δεν συγκρινεται ο φρεσκοτριμμένος καφες με τον preground, αλλα και ο τελευταιος θα έπρεπε τουλαχιστον να πίνεται.

Επίσης, έχω θέμα και με το tamper. Επειδη, ως γνωστον, το tamper που δινει η Gaggia ειναι πολυ μικρο, πηρα ενα 58αρι rancilio που πουλανε τα παιδια στο ταφ. Δυστυχως και αυτο δεν χωραει τελεια στο basket, αφήνει κενό (Απο όσο μπορεσα να το μετρήσω, στην πραγματικοτητα ειναι 57 και κατι το tamper).

Levelling κανω με τη μέθοδο NSEW. Δοκίμασα να κανω και tamping με την ίδια μέθοδο, αλλα δεν το πετυχαίνω ποτέ σωστά, πάντα βγαίνει στραβο το level του puck (αντε να πετύχεις τώρα ακριβώς την ίδια πίεση, και μάλιστα χωρις να σου περιστραφεί το tamper, 4 φορες).

Στο αποτέλεσμα τώρα: O Καφές βγαίνει ΠΑΝΤΑ χάλια. Πολλές φορές ειναι και ξινόπικρος! Αυτο ίσως έχει να κάνει και με το donut effect, επειδή το tamper ειναι πιο μικρο και αφήνει εναν απάτητο δακτύλιο γύρω- γύρω (αν δεν κάνω το NSEW tamp). Πάντως, σιγουρα πρεπει να εχω channelling, οπως φαίνεται και απο το πολύ γρήγορο blonding tou καφέ που παρατηρώ (σχεδον αμέσως).

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω τι να κανω. Αν πάρω grinder και tamper, θα βελτιωθεί η κατάσταση; υπαρχει περίπτωση να φταίει και η μηχανη;

Επισης, αν ειναι να πάρω tamper, που θα βρώ ενα που να ταιριάζει ακριβώς; Απο ότι έχω καταλαβει, και τα basket δεν ειναι ολα τα ιδια ακριβως, και όταν λενε, πχ 58mm tamper, μπορει να εννοουν οτι κανουν σε 58αρι portafilter, αλλα να ειναι λίγο μικρότερα. Ο καλυτερος τρόπος είναι να πας με το basket σου σε ενα μαγαζι και να δοκιμασεις. Αλλά...που; Το ταφ έχει μονο το rancilio που πηρα και ενα 57αρι. Δεν ξέρω αν εχει και Reg B αλλα σιγουρα θα ειναι πανακριβα.

καμια ιδέα κανείς; έχω απογοητευτεί τρελά, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατι στο γραφείο τα καταφέρνω αξιοπρεπώς, ενώ στο σπίτι αποτυγχάνω παταγωδώς.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: New Gaggia baby - Δεν μπορω να φτιαξω καφε που να πινετ

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 3:38 pm

Αφού ξέρεις τι φταίει σχετικά με τις χάλια εκχυλίσεις που παίρνεις.
Σχετικά με τα tamper σχεδόν όλα αφήνουν κενό αλλά επηρεάζει ελάχιστα το αποτέλεσμα, μην ξοδέψεις λεφτά για καινούριο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Αύγ 29, 2010 4:12 pm

akostop έγραψε:Στη δουλεια εχουμε ενα σετακι Silvia + Rocky.
:o :oneup:

Κόβε καφέ στο γραφείο για το σπίτι... ;)
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

bentol

Δημοσίευση από bentol » Κυρ Αύγ 29, 2010 5:16 pm

τα grinds απο super market ειναι υπερβολικα χοντρα για την μηχανη σου, οσο καλο tamping και να κανεις αυτο δεν διορθωνετε με τιποτα, ειδικα το channeling, με τον χοντροτερο κοκκο καφε που εχεις στο portafilter σου ειναι δυσκολο εως αδυνατο να διορθωθει.

Δοκιμασε να αγορασεις μια μικροποσοτητα καφε απο καποιο ειδικο καταστημα το οποιο να στον κανει grind επι τοπου, ειμαι βεβαιος οτι θα δεις διαφορα. Η κανε grind λιγο καφε στο γραφειο και παρτον σπιτι να δοκιμασεις.

akostop

Δημοσίευση από akostop » Δευ Σεπ 13, 2010 11:16 am

Ειπα να κάνω ενα follow-up στο θεμα, ετσι απλα για πληροφορηση. Δανειστηκα τελικα εναν MDF απο εναν συναδελφο και φίλο, για να τον κανω test drive. Επισης, μου έφεραν και κάτι φίλοι φρέσκους κόκκους απο το tazza d'oro (!) στη Ρωμη. Το αποτέλεσμα; μέρα με τη νύχτα (όπως ήταν αναμενόμενο). Με τον MDF στο 3 (το 4-5 που παίζει ο φίλος μου μου φάνηκε κάπως χοντρό), ο καφές βγαίνει σταθερά πολύ καλός (όχι τελειος ακόμα βέβαια). Το extraction πάει πολύ καλά, βλέπω μέχρι και tiger-striping συνήθως, και το βασικότερο, η κρέμα είναι φανταστική, με ένα απίστευτο καφέ χρώμα (μάλλον, πολλά χρώματα). Επειδή βεβαια το tamper μου είναι λιγο μικρότερο, χρησιμοποιώ το staub tamp ( ή μια παραλλαγή αυτού, δεν ξέρω), δηλαδή ένα καλό κεντρικό πάτημα με πλήρη περιστροφή, και μετά απο ενα στα 4 σημεία του ορίζοντα με μικρή περιστροφή για γυάλισμα του puck. Περιέργως, παρότι κόβω τον καφέ αρκετά ψιλό, πατάω σχετικά αρκετά.

Τεσπα, το ηθικό δίδαγμα είναι ένα: ποτέ ξανά με αλεσμένο καφέ απο το super, και όσον το δυνατον γρηγορότερα, με ένα grinder για να αλέθω μόνος μου τους κόκκους μου.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Δευ Σεπ 13, 2010 12:10 pm

Πόσα γρ βάζεις φίλε?

akostop

Δημοσίευση από akostop » Δευ Σεπ 13, 2010 1:02 pm

Δεν εχω ιδέα! Το κάνω ογκομετρικά. Δηλαδη γεμίζω το portafilter, κανω distribution και κόβω (levelling) στην ευθεία του χείλους του portafilter. Κάνω βέβαια και updosing (σορρυ για τους αγγλικους ορους, δεν ξέρω τους αντιστοιχους ελληνικους :)) χτυπώντας το portafilter στο πηρουνι του μύλου, αλλιώς μου βγαίνει κάπως νερουλό (και διευκολύνει κιόλας νομίζω το distribution αυτο).

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Δευ Σεπ 13, 2010 4:06 pm

Όντως αμα δεν έχεις ζυγαριά το "κόψιμο" είναι μονόδρομος..

akostop

Δημοσίευση από akostop » Δευ Σεπ 13, 2010 5:40 pm

Να σου πω την αλήθεια, έχω στην κουζίνα μια ζυγαριά ακριβείας. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μπώ σε αυτήν την διαδικασία, να κάθομαι να ζυγίζω τον καφέ. Ήδη, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα όπως είναι. Εξάλλου, απο όσο γνωρίζω και οι περισσότεροι baristas με κόψιμο το κάνουν. Είναι πιο απλό και έχει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Σεπ 13, 2010 5:47 pm

Λάθος μέγα. Μην συγκρίνεις επαγγελματίες baristi με κάποιον που τώρα μαθαίνει. Η ψηφιακή ζυγαριά είναι απαραίτητη και είναι και ιδιαίτερα φτηνή για να μην την έχει κάποιος.

Mod: Μην χρησιμοποιείται παραθέσεις άμα απαντάτε στο αμέσως προηγούμενο μήνυμα. Κάνει δύσκολη την ανάγνωση αλλά και την αναζήτηση των δημοσιεύσεων (πολλαπλά hits του ιδίου θέματος).
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση