Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
-
afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από afonic » Κυρ Ιαν 12, 2014 3:24 pm
alkis έγραψε:Στέλιο, όντως είναι γρήγορη, αλλά αυτό με την θερμοκρασία δεν το καταλαβαίνω. Για παράδειγμα στην classic ανεβάζεις τη θερμοκρασία στους ~140 για να κάνεις ατμό. Στην Europiccola η θερμοκρασία δεν αλλάζει όταν παίρνεις ατμό, είναι ίδια με της εκχύλισης (τουλάχιστο στις πιο καινούριες με το μονό διακόπτη). Οπότε μήπως είναι (και) θέμα ποσότητας;
Από ότι έχω καταλάβει βλέποντας και γραφήματα (πχ
http://www.home-barista.com/levers/la-p ... 19482.html ) το νέρο μέσα στο boiler είναι περίπου στους 110 βαθμούς, κάτι το οποίο βέβαια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα οι νεότερες Europiccola έχουν pressure stat (ανοιγοκλείνει την αντίσταση με βάση την πίεση) για να διατηρούν την θερμοκρασία εκεί. Σε αυτή την θερμοκρασία όπως καταλαβαίνεις έχουμε ατμό στο boiler, ειδικά αν το αφήσεις να ζεσταθεί μέχρι τους 120 βαθμούς.
Μετά το grouphead αναλαμβάνει τον ρόλο "ψύκτρας", κατεβάζοντας την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της εκχύλισης. Βέβαια όσο μένει ανοικτή η μηχανή τόσο η θερμοκρασία του ίδιου του grouphead ανεβαίνει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψύξει το νερό. Για αυτό υπάρχει και ο περιορισμός των 2 ή 3 καφέδων πριν αρχίσει να βγαίνει ο καφές καμμένος. Εδώ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, κυρίως από έχω δει κλείνουν την μηχανή άμεσα μετά το shot (μερικοί και κατά την διάρκεια, πριν κατεβάσουν τον μοχλό;) ή ακουμπούν στο group μια βρεγμένη πετσέτα.
-
stelios
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
Δημοσίευση
από stelios » Δευ Ιαν 13, 2014 10:45 pm
Ιωσήφ μια χαρά τα γράφεις.
Τι θα κάνεις τελικά με τη μηχανή; Η γνώμη μου είναι να μην την πάρεις αν έχει τη μαύρη βάση, ειδικά αν σκοπεύεις να τη βάλεις στον πάγκο της κουζίνας σου.
-
afonic
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από afonic » Τρί Ιαν 14, 2014 1:57 pm
Περιμένω να γυρίσει ο φίλος. Του πρότεινα να μου την δώσει για 1-2 μέρες να την δοκιμάσω. Η μαύρη βάση τι αρνητικό έχει σε σχέση με την inox; Σε κουζίνα θα μπει αλλά όχι κοντά στον νεροχύτη.
Η αλήθεια είναι πως καιρό τώρα μαζεύω σιγά σιγά για μια HX αλλά η τιμή είναι πολύ καλή!
-
stelios
Δημοσίευση
από stelios » Τρί Ιαν 14, 2014 2:26 pm
Κανένα αρνητικό δεν έχει η μαύρη βάση. Απλώς η μηχανή με την inox βάση μου φαίνεται πιο όμορφη. Και αν είναι να τη βλέπεις αρκετές φορές μεσα στην ημέρα (για αυτό έγραψα για το πάγκο της κουζίνας), πάντα θα σκέφτεσαι ότι με την inox βάση θα ήταν πιο όμορφη (αυτό θα σκεφτόμουνα εγώ).
-
alkis
- Όνομα: Άλκης
- Μηχανή:: LaPavoni Europiccola
- Μύλος:: Mahlkonig Vario Home
Δημοσίευση
από alkis » Τρί Ιαν 14, 2014 3:05 pm
Να συμφωνήσω κι εγώ με το το Στέλιο σχετικά με την εμφάνιση της μηχανής, από τη στιγμή που βγαίνει σε 3-4 βασικές διαφορετικές εκδόσεις ( η Europiccola γιατί άμα βάλουμε και τη Stradivari και την professional αυξάνονται πολύ) τοτε βρες αυτήν ακριβώς που θες, γιατί μετά θα το σκέφτεσαι συνέχεια όπως λέει κι ο Στέλιος.
Όσο αφορά τη θερμοκρασία του ατμού, όπως λέει ωραία ο Ιωσήφ, ο ατμός έχει τη θερμοκρασία του boiler κι όχι της εκχύλισης όπως λάθος έγραψα εγώ, αλλά πάλι είναι είναι στους ~110 βαθμούς, κι όχι >130 που είναι στην classic ή σε άλλες single boiler που μεταβάλεις τη θερμοκρασία του boiler για να πάρεις ατμό. Οπότε συνεχίζω να πιστεύω οτι η ταχύτητά της είναι βασικά θέμα ποσότητας. Πάντως για κάποιον σχετικά προπονημένο δεν είναι προβληματική η ταχύτητα και με λίγες δοκιμές μπορείς να πάρεις καλό αφρόγαλο.
Να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή πίνω ένα τρομερό για τα δικά μου δεδομένα σε γεύση καπουτσινάκι, με αφρό που έβγαλε για πρώτη φορά και (άτσαλο) σχεδιάκι, ακόμα και με το ακροφύσιο με τις 3 τρυπούλες, και φυσικά χαίρομαι διπλά!
Στέλιο, πέρασα από το ένα service point που είναι δίπλα στο σπίτι μου, αλλά ήταν ένα μαγαζί στο στυλ "σακούλες για όλες τις σκούπες", κι ο υπάλληλος επέμενε να το δείξω το αρχικό ανταλλακτικό για να είναι σίγουρος οτι θα μου δώσει το σωστό, και οι δικές μου περιγραφές του στυλ "millenium" και "τελευταίο μοντέλο" δεν έπιασαν τόπο. Κάποια στιγμή θα περάσω κι από το άλλο και θα σου πω.
-
afonic
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από afonic » Παρ Ιαν 24, 2014 7:12 pm
Δοκίμασα τελικά την μηχανή σήμερα στο σπίτι του παιδιού που την πουλάει.
Είναι η απλή Europicolla με την inox βάση. Ο ατμός είναι αρκετά δυνατός για το 350ml Motta που είχα μαζί μου ,το ίδιο δυνατός με την Classic, αν όχι ακόμα καλύτερος. Μάλλον έπρεπε να πάρω 500άρι για να βγάλω ασφαλέστερο συμπέρασμα.
Καφέ της προκοπής δεν κατάφερα να βγάλω. Έκανα 3 δοκιμές με τον Porlex, καθώς ο φίλος έχει ήδη πουλήσει έναν Pavoni μύλο που είχε και δεν ήθελα να κουβαλάω τον Anfim. Στις 3 προσπάθειες με διαφορετικό κόψιμο (σβήναμε την μηχανή για ~15 ανάμεσα σε κάθε προσπάθεια) δεν κατάφερα να βγάλω κάτι καλό. Μου φάνηκε πάντως ο μοχλός να είχε ένα πρόβλημα, σαν να κουνιόταν λίγο δεξιά αριστερά όταν το κόψιμο ήταν πολύ ψιλό και ήθελε να βάλεις αρκετή δύναμη. Επίσης το portafilter είναι αρκετά μικρό, δύσκολα πιστεύω να βγάλεις 60ml espresso με την Europiccola, εκτός ίσως με naked και βαθύτερο καλαθάκι;
Πάντως το σκέφτομαι ακόμα, θα ψάξω να δω αν αυτό που παρατήρησα με τον μοχλό είναι σοβαρό πρόβλημα. Εξωτερικά πάντως είναι άψογη η μηχανή και φυσικά πανέμορφη, και είναι μοναδική εμπειρία να βγάζεις τον καφέ "με το χέρι" χωρίς τον ήχο της αντλίας.
-
stelios
Δημοσίευση
από stelios » Παρ Ιαν 24, 2014 8:48 pm
Ιωσήφ η εμπειρία σου βοήθησε να βρεις αμέσως το αδύνατο σημείο της μηχανής και να εκτιμήσεις τον ήχο της εκχύλισης.
Με τα 60 ml έχει όντως θέμα. Σε αποζημιώνει όμως με το καλύτερο σώμα που έχει ο καφές. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, αν βάλεις λιγότερα γραμμάρια καφέ, θα πάρεις περισσότερα ml. Το μεγαλύτερο καλαθάκι δεν θα βοηθήσει σε τίποτα.
Η γνώμη μου είναι, ότι αν τελικά πάρεις τη μηχανή, με την εμπειρία που έχεις ήδη, θα χρειαστείς μιά δυό βδομάδες να τη μάθεις και να πάρεις ωραίο καφέ.
Αυτό με το μοχλό μη σε απασχολεί. Επίσης μη προβληματιστείς αν διαπιστώσεις ότι το boiler περιστρέφεται μερικές μοίρες όταν κουμπώνεις το pf.
Μήπως ξεβίδωσες το πάτο της βάσης να δεις αν έχει σκουριά από κάτω; Επίσης δες σε τι κατάσταση είναι εσωτερικά το boiler.
Μη ξεχνάς, ότι η μηχανή είναι εξαιρετικά απλή στη συντήρησή της.
Αν τελικά αγοράσεις τη μηχανή, βάλε στο πλάνο σου να αγοράσεις και τον Pharos του Orphan Espresso. Είχα και εγώ τον best. Εξαιρετικός μύλος ο best, αλλά με τον pharos θα φτιάχνεις καφέ και δεν θα σκούγεται τίποτα.
Τη μηχανή την έχω ήδη τρία χρόνια. Τους πρώτους μήνες υπήρχαν στιγμές που αναρωτιόμουνα αν πέταξα τα λεφτά μου. Τώρα πια πίνω σταθερά ωραίους καφέδες και είμαι ικανοποιημένος με την επιλογή μου και σταμάτησα να γλυκοκοιτάζω τις E61 και τις HX. Επίσης διαβάζω ότι οι κάτοχοι αυτής της μηχανής, αν ξεπεράσουν την αρχική δύσκολη περίοδο, την κρατάνε αρκετά χρόνια ακόμα και δεκαετίες. Αυτό κάτι σημαίνει.
Ας μην σε επηρεάζω άλλο. Τα + και - της μηχανής τα ξέρεις.
-
StarChamber
- Όνομα: Γιώργος
- 2η Μηχανή:: Minipresso
- Μύλος:: Lelit PL043MM
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Taf, Exo's, Qahwa, Tailor Made
Δημοσίευση
από StarChamber » Δευ Φεβ 10, 2014 5:07 pm
Από χθες είμαι κι εγω κατοχος μιας La Pavoni Europiccola (ας είναι καλα το ebay) που βρηκα σε πολύ καλή τιμή.. Την περιμένω σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κου Ceccarelli μάλλον μιλάμε για μια μηχανή γυρω στα 1978-1980. Θα χρειαστει λύσιμο κι επιδιορθωση σιγουρα καθώς έχει καποιες εμφανείς αδυναμίες (φαγωμένο drip tray, σιγουρα θέλει γυαλισμα κλπ.)
Αυτό που ηθελα να ρωτησω ειναι αν καποιος αναλαμβανει τετοιου είδους restorations σε τετοιες μηχανές εδω στην Αθήνα αφού ειμαι πολύ απασχολημένος αυτο τον καιρο κι αν χρειαστει να το κάνω τελικα εγω μάλλον θα αναβληθει το project για το καλοκαιρι...
-
Artisti
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Δημοσίευση
από Artisti » Δευ Φεβ 10, 2014 6:36 pm
Μερικές φωτογραφίες θα έδειχναν καλύτερα το μοντέλο και την κατάσταση του.
Πρέπει να έχει το παλιό μικρό pf.
Σε τί τιμή βρέθηκε ;
-
StarChamber
- 2η Μηχανή:: Minipresso
- Μύλος:: Lelit PL043MM
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Taf, Exo's, Qahwa, Tailor Made
Δημοσίευση
από StarChamber » Δευ Φεβ 10, 2014 9:37 pm