Βοήθεια για μετατροπές σε Gaggia Baby Twin

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Re: Βοήθεια για μετατροπές σε Gaggia Baby Twin

Δημοσίευση από G.K » Κυρ Δεκ 08, 2013 7:47 am

παρολο που απο οτι αναφερει εδω το τεφλον δεν φαινεται να εχει θεμα με πιεση και θερμοκρασια.
το λεω επειδη αλλος ειπε οτι φουσκωνει στην πιεση και αλλος οτι δεν αντεχει θερμοκρασιες

Άβαταρ μέλους
Makron
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: Finest Coffee Berlin, TAF, Hausbrandt

Δημοσίευση από Makron » Κυρ Δεκ 08, 2013 11:48 am

strider19 έγραψε: Τα λαστιχα που λες οτι φουσκωνουν ειναι σιλικονης (τα διαφανα). Τα γαλακτερα ειναι τα τεφλον (PTFE). Τα σκετα σιλικονης δεν το συζηταμε καθολου, θα γινουν μπαλονια. Τα τεφλον, κανουν για πιεση, στη θερμοκρασια τα χαλαμε. Οι περισσοτερες εταιριες λενε ~180 εως 260 βαθμους. Σε καθε περιπτωση θα ειμαστε στο οριο. Τα σιλικονης με την επενδυση ειναι το καλυτερο, αλλα τουλαχιστον εδω κατω στο Ηρακλειο δεν τα βρισκω.
Γιώργο έτσι είναι, σωστά. Η σιλικόνη είναι διάφανη αντέχει στις θερμοκρασίες, αλλά στην πίεση φουσκώνει σαν μπαλόνι. Τα τεφλόν είναι τα άσπρα που χρησιμοποιούμε για την σύνδεση αντλίας με OPV κλπ, αντέχουν στις πιέσεις αλλά στις υψηλές θερμοκρασίες δεν τα πάνε καλά. Αυτό που έβαλες σαν λινκ είχα διαβάσει και εγώ και το εμπιστεύτηκα αλλά... Όπως έλεγα, δοκίμασα τεφλόν σωληνάκι στο μανόμετρο ατμού και έλιωσε αμέσως. Τα κόκκινα της Gaggia που είναι για πίεση και υψηλές θερμοκρασίες και είναι σιλικόνη ενισχυμένη τα προμηθεύτηκα από την Gaggia της Θεσσαλονίκης, τα στέλνουν με φτηνό κούριερ με χρέωση μεταφορικών σε αυτούς γιατί έχουν προσφορά και πληρώνεις το συνολικό όταν τα παραλάβεις. Τα δίνει με το μέτρο αλλά έχει του ενός μέτρου, όχι μεγαλύτερα κομμάτια. Ρώτα όμως στην Αθήνα μήπως έχουν μεγαλύτερα αν για κάποιο λόγο τα χρειάζεσαι.

EUROGAT Αθήνα: 210 - 9965278, 210 - 9951383
EUROGAT Θεσσαλονίκη: Τηλ: Τηλ: 2310 - 865417, 2310 - 865418

Τώρα σχετικά με το καταλληλότερο ανοξείδωτο να πω ότι δεν είμαι γνώστης, το ψάχνω διαβάζοντας τα όσα γράφετε και τα όσα θα βρω στο Ίντερνετ. Γι αυτό αν εκφραστούν απόψεις δικές μου ή άλλων θυμηθείτε ότι ψάχνουμε μια λύση κάνοντας συζήτηση και δεν χρειάζεται να εκτροχιαστεί το θέμα, ή να αποδείξουμε ποιός έχει δίκιο. Το γράφω για να προλάβω αντίστοιχα που βλέπω στο φόρουμ κατά κόρον
:waf:

Σκέφτηκα να δω το υλικό που είναι φτιαγμένες οι χύτρες ταχύτητος, σκεπτόμενος ότι είναι από τα ανοξείδωτα που έχουν προδιαγραφές. Βλέπω ότι φτιάχνονται είτε από αλουμίνιο είτε από ανοξείδωτο 18/10 (18% chromium and 10% nickel - αυτό δεν είναι το 304;)

Στα ελληνικά δεν βρήκα πολλά εκτός από αυτό που αναφέρθηκε ήδη και αυτό εδώ για χύτρες ταχύτητος

Αν είναι ακατάλληλο το 304 γιατί να το χρησιμοποιούν σε τέτοια προϊόντα, είναι ένα ερώτημα.

Τέλος, διάβασα παραπάνω ότι και ο Παναγιώτης (PaNoSS ) είναι μέσα για κατασκευή άρα είμαστε ήδη τρεις. Κάποιος άλλος;

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile

Δημοσίευση από PaNoSS » Κυρ Δεκ 08, 2013 11:57 am

οσο αναφορα τα σωληνακια καλο θα ειναι να βαλουμε σωληνακια ενισχυμενα και ντυμενα απ την εξωτερικη πλευρα..γιατι οι θερμοκρασιες ειναι μεγαλες και οι πιεσεις επισης..και οι μηχανες μας θελουμε να λειτουργουν χωρις προβληματα για καιρο..
οποτε να την κανουμε την δουλεια απ την αρχη σωστα..δεν θα κοιταξω τα χρηματα απ το να αλλαζω καθε τοσο σωληνακια..
και σιγουρα δεν θελουμε τα σωληνακια να "φουσκωνουν"..καποια στιγμη θα σπασουν..
θα πρεπει να βαλουμε κατα τη γνωμη μου οτι καλυτερο υπαρχει για χρηση σε επαγγελματικες μηχανες..ή εστω τα ιδια με αυτα της Gaggia..

για το τανκ της προθερμανσης ειπα τη γνωμη μου..εννοειται συμμετεχω και θα προτιμουσα απ οτι διαβαζω να ειναι απο χαλκο τελικα η μπρουτζο ακομα κ αν ειναι πιο δυσκολη κατασκευη-αρκει να ειναι σωστη. Ειμαι γενικα της αποψης οτι κανε μια κ καλη την πιο σωστη δουλεια για κατι..τα περιπου με χαλανε! :oneup: :cfstd:

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Κυρ Δεκ 08, 2013 9:17 pm

Νομιζω οτι εχεις δικιο, το τραβηξα(με) το θεμα με τα ανοξειδωτα. Στην προγματικοτητα, για τη δουλεια που το θελουμε ειναι μικρες οι καταπονησεις, αρα μικρες και οι διαφορες τους. Αυτο που μενει, ειναι αν αξιζει ο χαλκος και τα παραγωγα του. Θελω να πιστευω οτι στο 1.5 mm παχος τοιχωματος που θα μπει απο ανοξειδωτο, δεν θα εχει τοσο μεγαλη διαφορα στη μεταδοση θερμοτητας, σε σχεση με τα 2+ χαλκου. Αν προλαβω αυριο θα ρωτησω.

Οσο για την κατασκευη, αν καποιος δεν μπορει να βρει να του το φτιαξουν (εφοσον το κανω πρωτα εγω και δουμε οτι πανε ολα καλα), μπορω να του το φτιαξω και εγω και να το στειλω με ταχυδρομειο. Ορεξη να υπαρχει και τα υπολοιπα ερχονται.

ΥΓ
Γιωργο (G.K) βλεπω οτι εισαι απο Χανια. Εχω ενα γνωστο μηχανουργο εκει. Αν σε ενδιαφερει, να σου δωσω τηλ.

ΥΓ2
Ντινο, αυτο που λες οτι τα εχει η Eurogat ειναι πολυ ενδιαφερον. Πρεπει να πεταχτω και απο εκει να ρωτησω (Ναι, εχουμε και στο Ηρακλειο απο δ'αυτο :clap: )

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Κυρ Δεκ 08, 2013 9:42 pm

Συμφωνώ και εγώ ότι αν το πάχος είναι μικρό, το υλικό δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Σίγουρα η θερμική συμπεριφορά αλλάζει αλλά δεν φτιάχνουμε boiler, preheating tank είναι.

Σχετικά με τα σωληνάκια πιστεύω αν μπουν 2 ρακόρ 1/8, ένα κάτω ένα πάνω μπορεί μετά με σύνδεση να μπει ότι θέλει ο καθένας, τέφλον ή χαλκό. Προσωπικά, βλέποντας τις ακριβότερες μηχανές (Izzo, Isomac κτλ) να χρησιμοποιούν χαλκό όπου περνάει ζεστό νερό, όπως και η Classic στο κομμάτι boiler - ακροφύσιο ατμού, θα πήγαινα προς τα εκεί.

Πάντως εγώ επειδή λόγο περιοχής αυτή την εποχή δεν έχω μπορέσει να βρω κάποιον, αν το καταφέρει κάποιος να βρει και θέλει να μπει στον κόπο, ας ενημέρωσει για τιμή και είμαι μέσα. :a013:

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Κυρ Δεκ 08, 2013 10:46 pm

afonic έγραψε:Προσωπικά, βλέποντας τις ακριβότερες μηχανές (Izzo, Isomac κτλ) να χρησιμοποιούν χαλκό όπου περνάει ζεστό νερό, όπως και η Classic στο κομμάτι boiler - ακροφύσιο ατμού, θα πήγαινα προς τα εκεί.
Στην baby τουλαχιστον, και στην εξοδο της αντλια προς το boiler αλλα και στη διαδρομη boiler-ακροφυσιο, εχει το ενισχυμενο σιλικονης, οποτε σιγουρα κανει. Με το χαλκο δεν θελω να μπλεξω, διοτι ειναι μικρες οι διαδρομες, και θα υπαρχει προβλημα. Αντε να το λυγισεις, αντε να σου ερθει ακριβως κτλ. Αμα τα εχει η eurogat τα σιλικονης θα ειναι παιχνιδακι.

Άβαταρ μέλους
Makron
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: Finest Coffee Berlin, TAF, Hausbrandt

Δημοσίευση από Makron » Κυρ Δεκ 08, 2013 11:48 pm

strider19 έγραψε:
Οσο για την κατασκευη, αν καποιος δεν μπορει να βρει να του το φτιαξουν (εφοσον το κανω πρωτα εγω και δουμε οτι πανε ολα καλα), μπορω να του το φτιαξω και εγω και να το στειλω με ταχυδρομειο. Ορεξη να υπαρχει και τα υπολοιπα ερχονται.
Αλέξανδρε σε ευχαριστούμε πολύ για την προθυμία σου. Όπως βλέπεις είμαστε ήδη 3 που ενδιαφερόμαστε. Δοκίμασέ το και περιμένουμε. Για τα σωληνάκια και η Twin αυτά χρησιμοποιεί στον ατμό οπότε και εγώ θα αυτά θα χρησιμοποιήσω. Ο ένας λόγος και συμφωνώ είναι ότι είναι εύκολα στο να μπουν ή να ξαναβγούν, ο δεύτερος ότι έχω πάρει τον χαλκό με κακό μάτι όπως θα καταλάβατε, διότι με παίδεψε μια φορά να τον δουλέψω και απογοητεύτηκα και ο τρίτος διότι αν και η διαδρομή τανκ - boiler δεν είναι μεγάλη έχω την εντύπωση ότι ο χαλκός θα απάγει γρηγορότερα την θερμότητα του προθερμασμένου νερού, από ότι το σωληνάκι σιλικόνης με μόνωση. Μάλιστα θα το δω στην πράξη μήπως θα είναι ακόμη καλύτερο να μονωθεί αυτό το κομμάτι. Και γιατί όχι κατ' επέκταση να μη μονωθεί και το τανκ που θα ακουμπάει στο boiler;
Το τελευταίο που σκέφτομαι είναι ότι θα πρέπει να προσέξουμε σε ποιο σημείο βολεύει η εισαγωγή και η εξαγωγή στο τανκ. Μήπως δηλαδή οι μηχανές σας έχουν διαφορετικά εξαρτήματα γύρω από το boiler από ότι ας πούμε έχει η Twin.

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Δευ Δεκ 09, 2013 10:36 am

Ρωτησα τιμη για χαλκο και ανεβαινει πολυ ψηλα το κοστος. Οποτε το αφηνω εντελως αυτο το ενδεχομενο. Η μονωση αξιζει, τουλαχιστον για το τανκ (και το μποιλερ). Για τα λαστιχα δεν νομιζω να υπαρχει λογος, τουλαχιστον για τα σιλικονης. Υπαρχει καμμια ιδεα, ως προς το υλικο? Σκευτομουν αυτα τα αφρολεξ που βαζουν στις σωληνωσεις του θερμοσιφωνου, διοτι ειναι λεπτα στο παχος και θα βολευουν.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Δεκ 09, 2013 11:18 am

H δική μου άποψη είναι ότι με το δοχειάκι, δεν θα επιτευχθει η ιδια απόδοση και σταθερότητα, η οποία θα επιτυγχάνετο με τον χάλκινο σωλήνα.
Και μάλιστα θα είναι κατα πολύ-πολύ υποδεέστερη!
Δεν θα προσδίδει σταθερότητα στην θερμοκρασία εκχύλισης, αλλα απλώς θα είναι κατα τι καλύτερο από μια αυξηση της χωρητικότητας του μπόιλερ, όση η επιπλέον ποσότητα που επιλέξαμε.
Και εξηγούμαι:
Ο χαλκος μεταδιδει τάχιστα την θερμότητα σε όλη του την μάζα (ακομα κι αν δεν ακουμπάει ολόκληρος στην θερμαντική επιφάνεια και θα ζεσταίνει πολυ γρήγορα όλο το νερό, αφου λογω της μικρης διατομής του σωλήνα είναι πολύ μεγαλη η επιφάνεια του χαλκου και του νερου που θα έρχονται σε επαφή για την μεταφορά της θερμότητας.
Εχουμε επίσης την δυνατότητα να θερμανουμε το νερό στον σωλήνα, στον ιδιο χρόνο, ανεξαρτήτως του μηκους του (επομένως και της ποσότητας νερου) που έχουμε επιλέξει να προθερμάνουμε.
Ενω με το δοχειάκι, όσο πιο μεγαλη χωρητικότητα επιλέξουμε, τόσο πιό αργο θα είναι μεχρι να θερμανθει όλο ομοιόμορφα, αλλα και μολις θα ξεκινάει η εκχύλιση, (και επομενως θα μπάινει ψυχρότερο νερό μέσα), θα έχουμε αναπόφευκτα συνεχή πτωση της θερμοκρασιας του νερού το οποίο πρόκειται να οδηγηθεί στο μπόιλερ, (όσο πιο μικρό είναι δε, τοσο πιό μεγάλη πτωση της θερμοκρασίας θα εχουμε.) με αποτελεσμα στο μπόιλερ να μην μπάινει νερό ιδιας θερμοκρασίας, αλλα συνεχώς όλο και ψυχρότερο.
Αντιθετως στον σωλήνα, το εισερχόμενο κρυο νερό σχεδόν δεν αναμιγνύεται, αλλά το νερο που θα οδηγειται στο μπόιλερ θα είναι, με την θερμοκρασία σταθερή και ιδια σε όλη την ποσότητα που περιείχε και είχε προθερμάνει ο σωλήνας γιατι το ψυχρότερο θα μπαίνει από πίσω.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Δεκ 09, 2013 1:13 pm

Εγω θεωρώ προτιμότερο να τυλιχτει σωλήνας έστω και σε διπλή σειρά αν είναι δυνατον και χωράει,
με τις σπείρες να εφάπτονται, ώστε να έχουμε καλύτερη μεταφορά θερμότητος!

Απάντηση