Βοήθεια για μετατροπές σε Gaggia Baby Twin

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
Angeldust
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Επικοινωνία:

Re: Βοήθεια για μετατροπές σε Gaggia Baby Twin

Δημοσίευση από Angeldust » Σάβ Δεκ 07, 2013 8:55 pm

Εκτος από το χαλκό υπάρχει και η μπρούντζινη λαμαρίνα που είναι και ποιο σκληρή.Το ανοξείδωτο δεν συγκρίνεται με αυτά τα μέταλλα με καμια περιπτώσει λόγο θερμικών δυνατοτήτων.

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile

Δημοσίευση από PaNoSS » Σάβ Δεκ 07, 2013 8:57 pm

αν φτιαχτει κατι καλο παντως και γω θα συμμετεχω σε ομαδικη παραγγελια αυτου του τανκ..
εαν καποιος εχει βρει την λυση να μας βοηθησει κ μας τους αρχαριους..

Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Δημοσίευση από G.K » Σάβ Δεκ 07, 2013 9:01 pm

οικιακη σιγουρα ειναι η μηχανη αλλα τι? δεν υπαρχει δηλαδη περιπτωση να φτιαξεις 2 η 3 καφεδες? και οπως λεει ο φιλος afonic πιο πανω και συμφωνω,για ενα μποιλερ 50-60 ml
θα πρεπει να περιμενεις 10 με 15 λεπτα αναμεσα στους καφεδες,δηλαδη στην καλυτερη
αν θελεις 3 καφεδες θα χρειαστεις πανω απο μιση ωρα.τελος παντων ο καθενας το βλεπει διαφορετικα.
οσο για το 316 ειναι οντως πιο αντοχης και αυτο που του δινει την εχτρα αντοχη του ειναι
ο μολυβδος και για αυτο δεν θα το χρησιμοποιουσα για δοχειο νερου.
για αυτο και ειπα οτι θεωρω οτι το καλυτερο κατα την γνωμη μου παντα ( η οποια ομως δεν ειναι
αυθαιρετη αλλα βασιζεται σε καποια ερευνα που εχω κανει, ισως και παλι ο μολυβδος να μην μπορει να φυγει απο το ανοξειδωτο,αυτο δεν το ξερω,και επειδη δεν μπορω να βρω απαντηση δεν το ρισκαρω)
και θεωρω οτι καλυτερο ειναι το 18/10 ανοξειδωτο η αλλιως το κραμα 304 L

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Angeldust » Σάβ Δεκ 07, 2013 9:24 pm

G.K έγραψε:οικιακη σιγουρα ειναι η μηχανη αλλα τι? δεν υπαρχει δηλαδη περιπτωση να φτιαξεις 2 η 3 καφεδες? και οπως λεει ο φιλος afonic πιο πανω και συμφωνω,για ενα μποιλερ 50-60 ml
θα πρεπει να περιμενεις 10 με 15 λεπτα αναμεσα στους καφεδες,δηλαδη στην καλυτερη
αν θελεις 3 καφεδες θα χρειαστεις πανω απο μιση ωρα.τελος παντων ο καθενας το βλεπει διαφορετικα.
οσο για το 316 ειναι οντως πιο αντοχης και αυτο που του δινει την εχτρα αντοχη του ειναι
ο μολυβδος και για αυτο δεν θα το χρησιμοποιουσα για δοχειο νερου.
για αυτο και ειπα οτι θεωρω οτι το καλυτερο κατα την γνωμη μου παντα ( η οποια ομως δεν ειναι
αυθαιρετη αλλα βασιζεται σε καποια ερευνα που εχω κανει, ισως και παλι ο μολυβδος να μην μπορει να φυγει απο το ανοξειδωτο,αυτο δεν το ξερω,και επειδη δεν μπορω να βρω απαντηση δεν το ρισκαρω)
και θεωρω οτι καλυτερο ειναι το 18/10 ανοξειδωτο η αλλιως το κραμα 304 L
Με το χαλκό δεν θα περιμένεις τόσο πολύ.Καλο για χύτρες να βράσεις τα φασόλια είναι το ανοξείδωτο.

Άβαταρ μέλους
G.K

Δημοσίευση από G.K » Σάβ Δεκ 07, 2013 9:30 pm

Συμφωνω αυτο που λες για τον χαλκο αλλα ψαχνω να βρω καθαρο χαλκο χωρις προσμιξεις
και 2mm παχος ισως και παραπανω που χρειαζεται για να αντεχει την πιεση και ως τωρα δεν εχω βρει.
καθε πληροφορια καλοδεχουμενη

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile

Δημοσίευση από PaNoSS » Σάβ Δεκ 07, 2013 9:31 pm

με ενα απλο search που εκανα νομιζω πως θα συμφωνησω με τον κυριο G.K. οσο αναφορα την επιλογη του κραματος..
το ανοξειδωτο 304L ειναι καλυτερο οσο αναφορα την χρηση σε τροφιμα..
εδω αναφορικα μερικες πληροφοριες σχετικα 316 και 304 http://www.inox316.gr/inox.php
και σιγουρα οσο πιο μεγαλο τοσο καλυτερα..οταν σου ερθει η παρεα σπιτι για καφε αντε να περιμενεις να πιασει θερμοκρασια..

edit: Το θεμα ειναι σε ποιον παμε να ζητησουμε να μας φτιαξει κατι τετοιο?

Άβαταρ μέλους
Makron
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: Finest Coffee Berlin, TAF, Hausbrandt

Δημοσίευση από Makron » Σάβ Δεκ 07, 2013 10:27 pm

Χαίρομαι που ξαφνικά υπάρχουν τόσες πληροφορίες, δεν το περίμενα! Και πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις. Αλέξανδρε τα όσα αναφέρεις στο υστερόγραφό σου, μου απάντησαν κάποια ερωτήματα, ευχαριστώ. Τα απλά τεφλόν σωληνάκια αντέχουν σε θερμοκρασίες αλλά μπορούν να φουσκώσουν από την πίεση. Τα άλλα τα λεπτά λευκά πλαστικά που χρησιμοποιούμε για να συνδέσουμε την αντλία με την OPV δεν κάνουν γιατί δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες. Στο μανόμετρο ατμού που είχα βάλει τέτοιο, έλιωσε αμέσως. Γι' αυτό και τα κόκκινα teflon επικαλυμμένα της Gaggia κάνουν καλύτερη δουλειά ακόμη και σε ατμό. 8 ευρώ το μέτρο.

Τώρα σχετικά με την κατασκευή του τανκ:

ΥΛΙΚΟ?
1. Διαβάζω ότι μπορεί να γίνει από ανοξείδωτο μέταλλο; Θα ήταν ευκολότερο αυτό αντί του μπρούτζου ή του χαλκού; Σχετικά με τις κολλήσεις που διαβάζω για τα τελευταία;

2. Πέρα από το κομμάτι της αρνητικότητας για τα boiler από αλουμίνιο που υπάρχει στο φόρουμ, δεν έχω καταλάβει το εξής: Υπάρχει πρόβλημα στο να χρησιμοποιήσουμε ένα έτοιμο τανκ -αν βολεύουν τα έτοιμα- που θα είναι από αλουμίνιο; Δεδομένου βέβαια ότι το boiler της Gaggia είναι αλουμινένιο οπότε προς τι η άρνηση να χρησιμοποιηθεί ένα έτοιμο τανκ αλουμινίου και η συζήτηση γίνεται μόνο για χαλκό ή μπρούτζο ή ανοξείδωτο; Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για την υγεία;

3. Βρίσκω στο Ίντερνετ αυτά. Κάνουν μήπως;

Χαλκού με διαστάσεις 40Χ40Χ10 χωράει αν δεν κάνω λάθος 38ml
http://www.ebay.com/itm/Water-cooling-c ... 3cd326effd

Αλουμινίου με διαστάσεις 122Χ41Χ12mm
http://www.ebay.com/itm/2pcs-Aluminum-W ... 27cccc6937

Αλουμινίου με διαστάσεις 76Χ68Χ8mm
http://www.ebay.com/itm/Aluminum-Water- ... 0582141%26

4. Επειδή το θέμα έχει να κάνει με την υγεία και θα το διαβάσουν ίσως και άλλοι που μελλοντικά θα θελήσουν να φτιάξουν μικρό τανκ, αν δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο φόρουμ ποιο ανοξείδωτο είναι κατάλληλο για νερό, αν κάνει ή δεν κάνει το αλουμίνιο, θα έλεγα να βρεθεί κάποιος τρόπος να βεβαιωθούμε. Που μπορούμε να βρούμε μια σίγουρη πηγή; Γνωρίζει κάποιος περισσότερα;

EDIT: Το απάντησε ο Παναγιώτης παραπάνω για το ανοξείδωτο. Οπότε ΟΚ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
5. Εάν δεν κάνουν τελικά τα έτοιμα, στην πρόταση του Ιωσήφ για το αν κάποιος μπορεί να βρει μια τιμή από μάστορα για μερικά κομμάτια υπολογίστε με και εμένα μέσα. Μόνο που δεν είμαι Αθήνα να το κοιτάξω. Σίγουρα πάντως αλλιώς θα είναι να φτιάξει ένα κομμάτι αλλιώς 5-10. Είμαστε λοιπόν ήδη δύο, ενδιαφέρεται κάποιος άλλος κύριος;

6. Και εγώ δεν θα έφτιαχνα μεγάλο τανκ. Ένα 60-80 ml θα μου ήταν αρκετό.

strider19 έγραψε:Περιμενω αυτη τη στιγμη το pid, για να γινει ολη αυτη η διαδικασια, διοτι θεωρω οτι ειναι απαραιτητο για την προθερμανση. Πριν μπεις στην διαδικασια με τους σωληνες, θα σου προτεινα να περιμενεις λιγο να δουμε πως θα παει αυτο το πειραμα και προχωρας.
Φυσικά. Θα περιμένω αφού βλέπω ότι οι περισσότεροι είσαστε σε αναμονή, θεωρώ το τανκ ποιο εύκολο να το εγκαταστήσω και ευχαριστώ για το ότι μου αλλάξατε την γνώμη με τις πληροφορίες σας, περιμένω να το δοκιμάσετε. Πάντως αν είναι καλά τα αποτελέσματα και σκεφτούμε την μαζική παραγγελία κάποια στιγμή από έναν τεχνικό, θα εξυπηρετηθούν και άλλοι αργότερα για τα ίδια boiler, που θα κάνουν απλώς την παραγγελία χωρίς να μπλέκουν με λεπτομέρειες.

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Angeldust » Σάβ Δεκ 07, 2013 11:00 pm

Η σωλήνες teflon αντέχουν την πιέσει και την θερμοκρασία του ζεστού νερού αλλα μην περιμένεις να αντέχουν την θερμοκρασία ατμού,μονο χαλκοσωλήνα στο ατμό.Έτσι όπως είναι η Gaggia από την μαμά πίνεις καφέ διαπερνώντας από μπρούντζο σε αλουμίνιο και σε σωλήνα χαλκού μέσα στο boiler,για aφτο" ότι ίνοχ να βάλεις δεν κάνει διαφορα εκτος ότι το ίνοχ boiler θα "κυνηγάει" πάντα τον κύριο boiler για να πιάσει την θερμοκρασία του.Ο χαλκός και το μπρούντζο είναι και μέταλλα που τα επεξεργάζεσαι πολύ εύκολα(κολλήσεις,λύγισμα).

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Σάβ Δεκ 07, 2013 11:14 pm

Ισως να εχεις δικιο, αλλα ο χωρος παραμενει μικρος. Το οτι χωραει, δεν σημαινει οτι μπορει και να μπει, διοτι εχεις αρκετα ευαισθητα εξαρτηματα σε εκεινο το χωρο (το μπροστινο πανελ με τα κουμπια και τα led) συν το πλαστικο περιβλημα. Αν παρουμε το ακραιο σεναριο να ξεχασεις ανοιχτη τη μηχανη για πολλες ωρες στο steam-mode, θεωρητικα τουλαχιστον εχεις μια μαζα 160+ βαθμους διπλα ή ακομα και σε επαφη με ενα θερμοπλαστικο πολυμερες οπως το ABS. Δεν θελω να φανταστω την συνεχεια. Χωρια τους κραδασμους που μπορει να μεταφερει.

Οσο για την ποσοτητα, ισως σε συνεχομενους καφεδες μπορει να αποδειχτει μειονεκτημα. Διοτι το νερο που βγαζεις δεν παει παντα σε puck, αλλα βγαζεις λίγο για να καθαρισεις την ντουζιερα, το pf
κ.α.. Η μικροτερη ποσοτητα, μπορει να προλαβει να ξαναζεσταθει στο διαστημα μεταξυ δυο εκχυλισεων, η μεγαλυτερη ομως (με δεδομενο οτι εχει ξαναγεμισει σε ενα μεγαλο ποσοστο) θα αργησει.

Για το υλικο τωρα, το 304 δεν κανει για εκτεταμενη επαφη με το νερο, ειδικα σε πιεση. Διοτι παρουσιαζει το φαινομενο της σπηλαιωσης (pitting), να φευγουν δηλαδη πολυ μικρα κομματακια της επιφανειας (της ταξης του μm, μη φανταστεις τιποτα χαλικακια, αλλα φασουλι το φασουλι...). Ειναι σαν μικρες ρηχες τρυπουλες, οι οποιες με τον καιρο μπορει να δημιουργησουν ζημια. Χωρια το οτι αυτα τα κομματακια καταληγουν στο φλιτζανι. Αν γινει απο ανοξειδωτο πας σε 316. Η παρουσια του μολυβδου δεν με ανησυχει, διοτι ειναι υλικο καταλληλο για τροφιμα, οποτε δεν παρουσιαζει κινδυνο. Το 18/8 τωρα, ειναι τελειως ακαταλληλο, λογω της μικρης αντοχης του σε διαβρωση (οποιος "ξεχναει" να πλυνει τα μαχαιροπιρουνα και τα αφηνει μεσα στο νιπτηρα ξερει τι εννοω :roll: )

Για χαλκο ή μπρουτζο, το σκευτομαι ακομα. Στα συν ειναι η τεραστια θερμικη αγωγιμοτητα τους, στα μειον η τιμη τους (ο χαλκος, και κατα συνεπεια ο μπρουτζος, ειναι ο νεος χρυσος) αλλα και το οτι δεν δουλευονται ευκολα. Το ανοξειδωτο μπορεις να το στρατζαρεις και να μειωσεις κατα πολυ τις ραφες που χρειαζονται (και τις πιθανες τρυπες επισης). Για το χαλκο, αμφιβαλω να μπορεις να το κανεις (κοβει), τουλαχιστον σε θερμοκρασιες περιβαλλοντος. Θα το ψαξω απο δευτερα...

@Makron

Το αλουμινιο ειναι πολυ ευαισθητο στην οξειδωση, και παρουσιαζει μια περιεργη συμπεριφορα. Δημιουργει σχεδον αμεσως ενα οξειδωμενο φιλμ στην επιφανεια το οποιο στη συνεχεια προστατευει την υπολοιπη μαζα απο κατω. Αυτο ομως το φιλμ, καταλαβαινεις οτι δεν ειναι και το πιο ασφαλες πραγμα για να αποθηκευεις το νερο που θα πιεις. Για να το κανεις ασφαλες, οπως ειναι τα boiler, θα πρεπει να το ανοδιωσεις (ενα αλλο προστατευτικο φιλμ που απομονωνει το αλουμινιο και δεν ερχεται σε επαφη με το οξυγονο) και αυτη η ανοδιωση θα πρεπει να ειναι καλης ποιοτητας ωστε να μην ξεφλουδισει στο μελλον. Αν λοιπον βρεις καποιο δοχειο που πληρει αυτες τις προυποθεσεις τοτε κανει. Οι εναλλακτες ομως για τους επεξεργαστες δεν κανουν, τουλαχιστον δεν θα το διακινδυνευα.

Τα λαστιχα που λες οτι φουσκωνουν ειναι σιλικονης (τα διαφανα). Τα γαλακτερα ειναι τα τεφλον (PTFE). Τα σκετα σιλικονης δεν το συζηταμε καθολου, θα γινουν μπαλονια. Τα τεφλον, κανουν για πιεση, στη θερμοκρασια τα χαλαμε. Οι περισσοτερες εταιριες λενε ~180 εως 260 βαθμους. Σε καθε περιπτωση θα ειμαστε στο οριο. Τα σιλικονης με την επενδυση ειναι το καλυτερο, αλλα τουλαχιστον εδω κατω στο Ηρακλειο δεν τα βρισκω.

Ουφ, τελειωσα :shock:

Άβαταρ μέλους
G.K

Δημοσίευση από G.K » Κυρ Δεκ 08, 2013 7:30 am

Makron έγραψε: Γι' αυτό και τα κόκκινα teflon επικαλυμμένα της Gaggia κάνουν καλύτερη δουλειά ακόμη και σε ατμό. 8 ευρώ το μέτρο.
που τα βρηκες αν θελεις να πεις.υπαρχει καποιο on line μαγαζι?

Απάντηση