Tamper
Re: Tamper
Καλησπέρα.
Ψάχνοντας για μεταλλικό πατητήρι με διάμετρο 51mm (η μηχανή μου δίνει 2 πλαστικά 49,50 αντίστοιχα
αλλά δεν κάνουν καλό πάτημα) είδα κάποιες από τις ιστοσελίδες που αναφέρονται εδώ και μερικές
που βρήκα στο google, και στο ebay ακόμη αλλά από ό,τι είδα πατητήρι με διάμετρο 51mm που θέλω
είναι σχετικά σπάνιο (βρήκα κάποιες ιστοσελίδες που είχαν αλλά έλεγαν τιμή 70-80 ευρώ).
Επικοινώνησα με την Eurogat για να ρωτήσω αν έχουν και μου είπαν ότι μπορούν να μου δώσουν το
http://www.eurogat.eu/default.asp?pid=9 ... &langid=71 και το
http://www.eurogat.eu/default.asp?pid=9 ... &langid=71 που είναι 53mm τα οποία μπορούν
να δώσουν οι ίδιοι σε κάποιον τόρνο και να τα κάνει 51mm απλά με επιβάρυνση 5 ευρώ (δηλαδή 27 ευρω
+ 5 + φπα + courier).
Πιστεύετε ότι είναι καλή λύση αυτή ? Υπάρχει περίπτωση να μην γίνει ακριβώς και να μην χωράει να μπει
ή να γίνει κάτι άλλο ?
Ευχαριστώ.
Ψάχνοντας για μεταλλικό πατητήρι με διάμετρο 51mm (η μηχανή μου δίνει 2 πλαστικά 49,50 αντίστοιχα
αλλά δεν κάνουν καλό πάτημα) είδα κάποιες από τις ιστοσελίδες που αναφέρονται εδώ και μερικές
που βρήκα στο google, και στο ebay ακόμη αλλά από ό,τι είδα πατητήρι με διάμετρο 51mm που θέλω
είναι σχετικά σπάνιο (βρήκα κάποιες ιστοσελίδες που είχαν αλλά έλεγαν τιμή 70-80 ευρώ).
Επικοινώνησα με την Eurogat για να ρωτήσω αν έχουν και μου είπαν ότι μπορούν να μου δώσουν το
http://www.eurogat.eu/default.asp?pid=9 ... &langid=71 και το
http://www.eurogat.eu/default.asp?pid=9 ... &langid=71 που είναι 53mm τα οποία μπορούν
να δώσουν οι ίδιοι σε κάποιον τόρνο και να τα κάνει 51mm απλά με επιβάρυνση 5 ευρώ (δηλαδή 27 ευρω
+ 5 + φπα + courier).
Πιστεύετε ότι είναι καλή λύση αυτή ? Υπάρχει περίπτωση να μην γίνει ακριβώς και να μην χωράει να μπει
ή να γίνει κάτι άλλο ?
Ευχαριστώ.
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Για να έχεις portafilter διαμέτρου 51mm "οσμίζομαι" ότι μάλλον έχεις
pressurized portafilter
Αν ναι, τότε ΔΕΝ χρειάζεσαι ΚΑΝ tamper. Τζάμπα λεφτά θα δώσεις.
pressurized portafilter
Αν ναι, τότε ΔΕΝ χρειάζεσαι ΚΑΝ tamper. Τζάμπα λεφτά θα δώσεις.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την άποψη του Alex. Τσάμπα λεφτά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις.
Η μηχανή είναι αυτή του lidl.
Πως καταλαβαίνω αν είναι pressurized ?
(Βρήκα κάποιες "μεθόδους" σε φόρουμ. Μία έλεγε ότι αν το καλαθάκι έχει ένα o-ring
τότε είναι pressurized. Εμένα έχει o-ring. Μία άλλη έλεγε ότι το pf έχει μια τρυπούλα
για να απαλύνει την πίεση. Εμένα δεν έχει, οπότε με την μία μέθοδο είναι και με
την άλλη δεν είναι
)
Η μηχανή είναι αυτή του lidl.
Πως καταλαβαίνω αν είναι pressurized ?
(Βρήκα κάποιες "μεθόδους" σε φόρουμ. Μία έλεγε ότι αν το καλαθάκι έχει ένα o-ring
τότε είναι pressurized. Εμένα έχει o-ring. Μία άλλη έλεγε ότι το pf έχει μια τρυπούλα
για να απαλύνει την πίεση. Εμένα δεν έχει, οπότε με την μία μέθοδο είναι και με
την άλλη δεν είναι
- Christos
- Συντονιστής

Το κανονικό απλά δεν έχει τίποτα εκτός από το καλαθάκι του καφέ που ο πάτος του σε όλη την επιφάνεια του έχει τρυπούλες και από εκεί περνάει ο καφές ανεμπόδιστα στην έξοδο στην βάση της θήκης. Όλες οι οι άλλες σχεδιαστικές υλοποιήσεις που με τον άλφα ή βήτα τρόπο παρεμποδίζουν την διέλευση του καφέ, είναι "pressurized".
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Αν μιλάμε για την μηχανή που δίνει το Lidl τότε είναι ΣΙΓΟΥΡΑ με pressurized.
Οπότε μη δίνεις τζάμπα τόσα λεφτά.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
Σας ευχαριστώ και τους δύο για την διευκρίνιση. Οπότε αν γεμίζω μέχρι πάνω και κάνω ένα μικρόAlex_Under έγραψε:Αν μιλάμε για την μηχανή που δίνει το Lidl τότε είναι ΣΙΓΟΥΡΑ με pressurized.
tamping με το πλαστικό που δίνει για να έρθει η στάθμη κάτω από την γραμμή max θα είναι αρκετό ?
- Christos
- Συντονιστής

Απ' ό,τι έχω διαβάσει ναι. Ίσα - ίσα για να φτιάξεις κάπως επίπεδη την επιφάνεια του καφέ. Πάντως από τις φώτο που ανέβασες φαίνεται ότι ο μαύρος δίσκος βγαίνει εύκολα αλλά θα το εξετάσουμε αργότερα και στο topic της μηχανής.
Χτες απεκτησα το νεο μου tamper
http://www.concept-art.de/OXID_ESHOP_CE ... ss-58.html
Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι αν κανω το ιδιο ταμπαρισμα που εκανα με το πλαστικο η μηχανη μπουκωνει.
Το ερωτημα μου ειναι το εξης. Να κοβω τον καφε μου πιο χοντρο η να ασκω λιγοτερη δυναμη στο ταμπαρισμα;
Τα δοκιμασα και τα δυο αλλα ρωταω τι ειναι πιο σωστο.
http://www.concept-art.de/OXID_ESHOP_CE ... ss-58.html
Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι αν κανω το ιδιο ταμπαρισμα που εκανα με το πλαστικο η μηχανη μπουκωνει.
Το ερωτημα μου ειναι το εξης. Να κοβω τον καφε μου πιο χοντρο η να ασκω λιγοτερη δυναμη στο ταμπαρισμα;
Τα δοκιμασα και τα δυο αλλα ρωταω τι ειναι πιο σωστο.
- Christos
- Συντονιστής

Βρε Φάνη δεν σε προλαβαίνουμε
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Μόνο από το φλυτζάνι καλείσε εσύ να αποφασίσεις. Γενικά πάντως άμα το παρακάνεις με το ψιλό κόψιμο αυξάνεις την τάση για πικρή γεύση.
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Μόνο από το φλυτζάνι καλείσε εσύ να αποφασίσεις. Γενικά πάντως άμα το παρακάνεις με το ψιλό κόψιμο αυξάνεις την τάση για πικρή γεύση.